tisdag, juli 19, 2005

The Bottom is Nådd

Johnny Munkhammar är idéproducent på Timbro. Häromdagen producerade han bland annat följande idé:
"Thus, what the feminists dislike is that people (men) like beutiful bottoms. They want to change us. We should like the ugly, not the beautiful. Or perhaps we should not care at all about how other people (women) look".
Förutom sin språkliga virtuositet dignar stycket av tankekraft. Till skillnad från vad många tror – avslöjar Munkhammar genom noggrann observation och oantastlig logisk inferens – så handlar inte feminism om att se sociala maktstrukturer som underordnar kvinnor som grupp. Det handlar istället om en moralisk indignation över att ”people (men)” tycks tycka om vackra bakdelar (enligt den måttstock som sätts av Gud fader, eller möjligen på marknaden). Kraven på offentliga daghem, lika lön för lika arbete och en belysning av det sexualiserade våldets orsaker har alltså i grund och botten sin upprinnelse i en obändig vilja att förneka Johnny Munkhammar och andra människor (som råkar vara män) den naturrättsligt givna friheten att se rumpor presenterade just som saluförda produkter på jättetavlor vid busshållplatsen – om de är vackra (rumporna). Fult går bra, påpekar Munkhammar.

Tankegången att feminister egentligen är småbittra över sitt eget (och andras) utseende har vi förstås aldrig hört förut. ”Vi på Timbro tycker inte att stagnation är gott nog”, skriver Timbro på sin hemsida. Nä, det är klart. Vi ska tillbaka till 1800-talet istället. Fräscht.

Men, jag ska inte vara den som är den. Möjligen har inläggets något obalanserade karaktär sin upprinnelse i den numera världsberömda cykelstöld som drabbade Munkhammar tidigare i sommar. Genom bloggen får vi läsare dock i ett uppföljningsinlägg ett sunt manligt och stabilt borgerligt föredöme att luta oss mot, i tider av inövad och resentimentbetonad hjälplöshet:
"När cykeln hade stulits sprang jag en mil, både i syfte att söka upp den och avreagera mig".
Go, Johnny, go!

Men ack. Det ledde inte till att cykeln återfanns, varför världen istället berikades med ett blogginlägg som skarpsinnigt sammankopplade cykelstölden med svensk socialdemokrati. För att fortsätta citera Munkhammar:
"I know my strengths and weaknesses, everyone has both".
You bet, sir.

43 kommentarer:

Ali Esbati sa...

Återkom när du insett att människor lever i samhällen (en "struktur"), så ska jag överväga att svara på din fråga.

Wille sa...

Hmmm.. Idétorka idag?

Anonym sa...

".. så skall jag överväga att svara på din fråga"

Under tiden överväger (och praktiserar) jag att radera när det faller mig in!

:-)

Anonym sa...

Relationen mellan man och kvinna är inte ett problem för tokvänstern

Dina tårar är en rodnad i min hand,
försöker jag trösta och smeka Din kind,
ryggar Du likt skygg byracka,
och släcker mina känslor med din vredes vind,
det här är ju mitt land.
Din öppna vrede visar Din svaghet,
en gång var Du skönhet, ägde vighet,
tänder i din vrede visar ditt svarta sinne,
dunkelt är mitt minne.
Min styrka består och färgar rodnad i min hand,
de här är ju mitt land,
nya diamanter på din kind,
torkar snart av Din vredfulla vind.
Den eld som brann i lyckans vårar,
är för evigt släckt av Din svaghets tårar,
min styrka låter mig snart sova hos andra,
den svage lämnas ensam att sökandes vandra.

Anonym sa...

Mycket kul rubrik!

Lika lön för lika arbete är det formulering som brukar användas i jämställdhetssammanhang.

Någon vettig definition av vad en feminist är för något har jag aldrig sett - många olika däremot. Att dagens moralpaniska syn på nakenhet och sexualitet har sin ursprung hos människor som kallar sig feminister och den kristna högern i förening står väl helt klart.

Anonym sa...

anlednigen till att man inte har sett en vettig definition av vad en feminist är: det finns inte och ska inte finnas en definiton - däremot flera.

Anonym sa...

tove said...
"anlednigen till att man inte har sett en vettig definition av vad en feminist är: det finns inte och ska inte finnas en definiton - däremot flera."

Och poängen med att t.ex. definiera sig som feminist blir då....?

Wille sa...

"Politiskt korrekt pladder som vanligt från Alis sida."

Snarare börjar jag se ett mönster:
Gå till personangrepp på semestrande Timbro-medarbetare. När folk inte kan besvara är det ju enkelt att slå låga slag.

Samma sak hände ju när Johan Norberg var på semester

Anonym sa...

Rent osannolikt att så många har så lite som det absolut måste säga.

Bra skriver du Ali!

Anonym sa...

som sagt så är det ju ganska välkänt att feminister inte är några tillskyndare av erotik direkt...

"Tankegången att feminister egentligen är småbittra över sitt eget (och andras) utseende har vi förstås aldrig hört förut. ”Vi på Timbro tycker inte att stagnation är gott nog”, skriver Timbro på sin hemsida. Nä, det är klart. Vi ska tillbaka till 1800-talet istället. Fräscht."

den har vi ju inte heller hört förut. till leda. och kan du ge mig ett exempel på en enda någorlunda attraktiv feminist..?

förresten Kerstin, snygg intetsägande kommentar om intetsägande kommentarer. speciellt akterslicken i slutet.

Varför? sa...

Timbro försöker argumentera att feminister bara vill slippa att leva upp till ideal de inte kan uppfylla och därför har de att ”vinna” på att nervärdera denna egenskap (fina rumpor)? –Har jag tolkat det rätt?

Är det så män tänker? Rör ni inte ett finger om ni personligen inte har något att vinna på det? Inte konstigt att världen ser ut som den gör då... Sluta tänka så begränsat Kas, Peter Karlberg och snöfallet.
Det handlar om att lämna begränsande könsmönster för att kunna bredda sin begreppsvärld/sitt tankemönster och leva ett fullständigare liv för bägge könen.
Jag har en dö-snygg bakdel men jag vill ändå inte sortera in mig i en begränsande könsroll. Förstår ni vad jag menar?

Anonym sa...

jag förstår och har absolut inget emot jämlikhet inför lagen utan tvångsomfördelningar, men kan du förklara behovet att fördöma skildringar av vackra människor och vad det har med jämställdhet att göra?

Anonym sa...

poängen finns mer för min egen skull kanske. eller för att andra ska få ett hum om vad jag står för.

samma sak gäller ju de flesta ismer. vad är socialism? liberalism? konservatism?

olika saker för olika människor.

en gemensam nämnar för alla feminister må väl ändå vara att det jobbar för mäns och kvinors lika rättigheter.

Anonym sa...

poängen finns mer för min egen skull kanske. eller för att andra ska få ett hum om vad jag står för.

samma sak gäller ju de flesta ismer. vad är socialism? liberalism? konservatism?

olika saker för olika människor.

en gemensam nämnar för alla feminister må väl ändå vara att det jobbar för mäns och kvinors lika rättigheter.

Anonym sa...

olika feminister står för olika saker. för mig står det för en massa olika grejer.

min poäng att kalla mig för feminist är att det ger andra ett hum om ungefär vad jag står och så kan vi gå vidare från den punkten.
det finns många feminsiter som jag inte håller med. på samma sätt som det finns massor av kristna eller muslimer som inte håller med varandra.

Anonym sa...

ursäkta dubbelpublicering.

Varför? sa...

Nej vad jag tror dessa feminister reagerar på –om de nu gjort det, är som vanligt ”objektifieringen” av kvinnan. Jag har ruttnat på det många gånger själv (som jag skriver om i senaste inlägget på min blogg).
Det är en väldigt tröttsam norm. Man har ingen rätt att finnas om man inte är snygg ungefär. Killar däremot kan gå runt som håriga monster med ölmage och svett-tofsar under armarna utan att vara mindre värda för det. Men som sagt, det håller ju på att vända, så det är bara att gratulera och välkomna er till helvetet killar ; )

Anonym sa...

Menar inte Munkhammar att han hellre tittar pa nagot som han upplever som vackert, snarare an nagot som han upplever som fult?

Ma det vara en bakdel, tavla eller utsikt?

Formodligen finns det val underbyggda studier som tyder pa att reklam med "vackra" manniskor, inredningar, vyer etc. fungerar battre an reklam med fula dito.

Objektifieringen av kvinnan handlar val inte om kvinnan som objektifieras ar vacker eller inte (vilket forstas ar subjektivt), utan om att hon framstalls pa ett visst satt, t.ex. som sexualobjekt snarare an som en manniska? Aven fula personer kan val objektifieras?

Anonym sa...

Tove,
om att jobba for mans och kvinnors lika rattigheter ar att vara feminist sa kan nog aven Goran Hagglund kalla sig feminist.

Anonym sa...

Josefin, jag har ännu inte tittat på vad du skriver på din blogg, men jag tror att det är fler än 'kvinnor' som 'ruttnar' på alla mer eller mindre stereotypa generaliseringar, schabloner, och kollektiva skuldbelägganden!

Jag har heller inte sett några som helst exempel på att det du beskriver som 'håriga svettiga ölmagade monster' skulle ha en sådan glättjelig tillvar som du antyder.

Anonym sa...

Haha, jag har hittat en till pajas på nätet:

(Om cykelstölden)

"För det första är detta förstås ett uttryck för bristande respekt för den privata äganderätten. Minst sagt. Men vad kan man förvänta sig i ett samhälle där den rådande ideologin går ut på att bekämpa just privat ägande?"

Den nya driven i svensk höger är tydligen att lägga sig på en så antiintelektuell och ohederlig nivå som möjligt. Inget påstående är för vulgärt.

Pajas Munkhammar kan ju för övrigt åka till föregångslandet USA och studera "respekten för privat äganderätt" i västvärldens mest brottsbelastade samhällen.

Sorry att jag förde diskussionen lite ur spår.

För övrigt håller jag med den som påpekade att feminismen (en del av den iaf) har ett uppenbart problem med erotik och sex. Ibland blir man nästan rädd när politiskt korrekta patriarkatkrossare lägger ut texten. Nymoralism är bara förnamnet.

Anonym sa...

Nu var det väl så att feminism hade en tämligen klar mening en gång, men så bestämde sig Timbro för att röra till begreppen, enligt insikten att den som definierar orden, behärskar människors tankar - så sant så.
Alltså började Timbro propagera för två ting, dels för uppfattningen att feminister är fula kommunister som hatar män, dels att modern feminism borde innebära att bejaka sin kvinnlighet och att den skulle kräva att man uppvärderade de sant kvinnliga egenskaperna, de vårdande. Men anständig lön för vårdandet handlade denna propaganda inte om - förstås, det skulle feminister inte kräva, och lyckades de inte på arbetsmarknaden så berodde det på dem själva, inte på mäns makt!

Man lyckades mycket bra med denna kampanj, inte konstigt med tanke på de miljarder man från det hållet lägger ner på propaganda och kampanjer av olika slag. Idag vet nästan ingen ung människa vad feminism är och de unga män som köpt den här propagandan hävdar envetet att alla feminister är fula och är feminister bara för att de inte har en chans hos männen.

Vad värre, en massa unga kvinnor har också gått på den här propagandan och är mycket snabba med att deklarera att de inte är feminister (alltså inte manshatande fulingar) men jämställda villkor i samhället vill de ha allihop, när man frågar dem.

Och det var just det det handlade om en gång och fortfarande handlar om.

Så söta killar, vad inbillar ni er, att alla feminister suktar efter just er beundran men är så fula att ni inte ägnar dem en enda blick - glöm det! Det är inte på det sättet. Så charmiga är ni inte.

Läs dessutom gärna bloggen "Mitt aktuellt" om sextrakasserier.

Anonym sa...

Sin vana trogen ljuger Staffan W:

"Pajas Munkhammar kan ju för övrigt åka till föregångslandet USA och studera "respekten för privat äganderätt" i västvärldens mest brottsbelastade samhällen."

USA har klart färre anmälda brott per invånare än Sverige.

Anonym sa...

Hej Jonas, jag ser att du börjat posta anonymt också? Nya pajaskonster att roa oss med?

Hursomhelst, här kan ni titta på en länk som jämför USAs, Canadas och Sveriges brottsstatistik (bla):

http://www.ccsd.ca/pubs/2002/olympic/indicators.htm

SOM ni ser så slår Sverige USA med hästlängder. Siffran "Homicides per 100 000 för Sveriges del är inte ifylld, men den senaste noteringen för Sveriges del jag sett var 2,1, mot USAs 5,5.

Notera också att USA sätter 546 av varje 100000 inv. i fängelse, mot Sveriges 71.

Så, en gång till står du med byxorna nere Jonas. Börjar det inte bli för pinsamt snart?

Anonym sa...

Snöfallet:
Ja. Det finnns gott om dem (attraktiva feminister). Men det har fan inte med saken att göra.

Anonym sa...

-->Staffan W
"Hursomhelst, här kan ni titta på en länk som jämför USAs, Canadas och Sveriges brottsstatistik (bla):

http://www.ccsd.ca/pubs/2002/olympic/indicators.htm

SOM ni ser så slår Sverige USA med hästlängder. Siffran "Homicides per 100 000 för Sveriges del är inte ifylld, men den senaste noteringen för Sveriges del jag sett var 2,1, mot USAs 5,5.

Notera också att USA sätter 546 av varje 100000 inv. i fängelse, mot Sveriges 71."

Jag kan inte se nagot i lanken om antalet anmalda brott. Fast i sann socialistisk anda sa kan jag utga ifran att det finns strukturer i samhallet som gor att manniskor inte vagar eller tycker det ar lont att anmala misshandlar/hot. Att det ar mer folk i fangelse i USA kanske beror pa en battre och storre poliskar.

Anonym sa...

Se där Staffan, du ser spöken på ljusa dagen!

Eller vill du bara ägna dig åt käbbel med dig själv som deltatager?

Tror du att det går bättre då än sist!?

:-)

Anonym sa...

Ironi klär dig inte Ali.

Ali Esbati sa...

Å nej, jag blir förkrossad.

Anonym sa...

"Fast i sann socialistisk anda sa kan jag utga ifran att det finns strukturer i samhallet som gor att manniskor inte vagar eller tycker det ar lont att anmala misshandlar/hot."

Huvet på spiken. Fast inte som du trodde kanske. Mörkertalet för icke anmälda brott antas nämligen vara högre i USA.

Sverige ligger i statistiken sämre till än USA när det gäller småbrottslighet, smärre stölder osv. Men det tros mest vara en indikation på att svenskarna är mer anmälningsbenägna.

Som man kan se av ovan nämda statistik är USA ett mycket våldsammare samhälle som låser in en betydande procentandel av den unga manliga befolkningen.

Hursomhelst, debatten om feminism och sex var mer intressant.

Varför? sa...

Ha ha! Nej du Jonas N, Kanske för att jag inte antytt någon ”glättig” tillvaro utan snarare en grundläggande acceptans.
När det kommer till kollektiva skuldbelägganden så måste jag säga att om det finns en ordning som diskriminerar människor systematiskt och ingen i den privilegierade gruppen gör något åt saken så kanske det behövs(?) ett kollektivt skuldbeläggande eller en spark i den ack så behagligt bakåtlutade baken...

Anonym sa...

Det där om att Timbro vill tillbaka till 1800-talet blir lite väl konstigt med tanke på att den moral som feministerna stävar efter var norm då. Det svenska feminismen av idag påminner mer om 1800-talets trångsynta sexualmoral än den liberalism som Munkhammar och andra pläderar för. Dessutom är det så att han har en poäng när det gäller viljan att förändra mäns sexualitet. Tidigare har såväl socialistiska som konservativa "statsbyggare" försökt att göra just detta. Tydligaste exemplet är alla de försök som gjort för att "avprogrammera" homosexuella män. Gemensamt för alla dessa försök att ändra människors sexualdrift (och de "strukturer" dessa sägs ge upphov till) är att de misslyckats.

När moralismen senast nådde sin höjdpunkt i Europa (under nämnda 1800-tal) resulterade detta i en cynisk dubbelmoral. Jag ser samma sak ske nu. Det är politisk inkorrekt (omoraliskt) att som man säga att man tänder på bilder av nakna kroppsdelar, vilket resulterar i en accelererande dubbelmoral och – i värsta fall – självhat. Följaktligen tror jag att feministerna, precis som de kristna sexualmoralisterna före dem, kommer att misslyckas med att avsexualisera männen med snack om konstruktivism och könsmaktsstrukturer. Det enda vi kommer att se är inskränkt yttrande- och pressfrihet och ett allt brutalare samhälle.

Istället för att bekämpa den manliga sexualiteten borde feministerna bejaka och förstå den. Både män och kvinnor skulle tjäna på det. Att låtsas vara något annat än det man är leder bara till olycka.

Anonym sa...

Jag har inte riktigt förstått syftet med svenska bloggar på (undermålig) engelska? Är det för att uppvisa sin totala servilitet inför det amerikanska? Eller bara ett resultat av långvarig och ohämmad fascination av detsamma? Kanske vill Norberg och Munkhammar bara dra sitt strå till stacken för ytterligare anglofiering.

Men men. För utomstående bereder det iaf stort nöje att läsa meningar som "NEWSWEEK WAS WRONG - AND SO IS SVENSKA DAGBLADET" eller "That´s good, because then we can pick it apart." (Norberg). Varje gång jag surfar in på deras bloggar kommer jag att tänka på Lasse Åbergs "Sällskapsresan". :)

Varför? sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

"Det är politisk inkorrekt (omoraliskt) att som man säga att man tänder på bilder av nakna kroppsdelar, vilket resulterar i en accelererande dubbelmoral och – i värsta fall – självhat."

Jag håller med om en del av det du säger, men frågan är om påståendet ovan är särskilt relevant.

I vilka kretsar då? Jag tror att den puritanska sexualmoral som vissa feminister bär på snarats är ett problem för den lilla grupp (oftast själva radikala) killar som umgås med dem.

I de breda folklagren kommer knappast puritanismen att komma tillbaks bara för att en liten grupp feminister vill det. Snarare kommer feministernas vilja att "krossa porren" och politisera sexuallivet vara det som (tyvärr) skapar nästa backlash gentemot den i övrigt viktiga och giltiga kampen för jämställdhet.

Anonym sa...

Man skulle väl kunna tycka att problemet är att onaturligt snygga kvinnokroppar används för att sälja varor till folk (män som kvinnor). Sen kan man ju tycka att det är mer ok att sälja trosor med hjälp av halvnakna kroppar än till exempel bilar och mobiltelefoner, där man också gärna ser lättklädda kvinnor i lättporriga poser. Män har oftast kostym och utstrålar makt. Jag skulle vilja påstå att detta speglar vårt samhälle och säger en del om vilka roller jag kan förväntas gå in i som kvinna. Det blir liksom lite jobbigt att som kvinna gå runt och vara tvungen att förhålla sig till alla de halvnakna kroppar som man hela tiden ser. Detta kallas ibland för sexualisering av det offentliga rummet, och vissa vill förbjuda det. Jag tycker det verkar både svårt och dumt, men är mycket bekymrad över att behöva finnas till ett sådant samhälle, samt hur det eventuellt skall bli för mina eventuella döttrar.
Dessutom måste jag säga att retuscherad perfekthet är det osexigaste som finns, (även halvnaken Fredrik Ljungberg) speciellt när den är överallt i hela tunnelbanan. det finns roligare saker att titta på i så fall.

Anonym sa...

Staffan W,
Jag skulle här kunna ge mig i kast med en lång utläggning om positiva kontra negativa rättigheter, men jag väljer att lite ytligt säga att jämställdhet inte på något sätt står i motsats till olikhet. Friheten är inte begränsad – det blir inte mindre över för en grupp bara för att en annan får mer. Med detta menar jag att jag tror på jämlikhet mellan könen baserad på förståelse för de olikheter som faktiskt finns. När det gäller sexualitet finns det sådana, varav flera går att bevisa vetenskapligt. En sådan könsrelaterad skillnad är att syn- och lustcentrat i män hjärnor har bredare och snabbare kanaler. Enkelt uttryckt innebär detta att män, generellt, tänder mer på synintryck än kvinnor. Tilläggas här bör naturligtvis att människor också är sociala och kulturella varelser, vilket gör att vi inte är slavar under våra instinkter. Men att män konsumerar porr och "scannar" omgivningen efter sexuella intryck är naturligt.

Hanna,
Det finns studier som kommit fram till att sexualiserad reklam uppfattas olika av män ock kvinnor. Detta tror jag är en viktig förklaring till polariseringen som ofta uppstår i diskussioner som denna. När män ser en halvnaken kvinna i en bilannons fångas hans uppmärksamhet (se ovan). Eftersom reklammakarna vill fånga männens intresse använder de sig av detta enkla knep. Problemet är att kvinnor ofta läser samma typ av annonser på ett helt annat sätt; de fokuserar enbart på kvinnan och sätter sig i relation till henne. Därav den irritation och mindervärdeskomplex som många kvinnor kan känna när de kommer på män med att stirra på en bild av en halvnaken kvinna.

Mitt råd till världens kvinnor är att inte gå på myten om att reklamvärldens modeller är vad män vill ha och sluta anpassa sig efter denna myt. Det handlar bara om visuell stimulans, varken mer eller mindre.

Innan alla hoppar på mig vill jag tillägga att allt jag skrivit är baserat på studier jag läst. Vad som är sant får var och en ta ställning till själva. Som man kan jag säga att jag personligen fungerar precis såhär. Statistik över fungerande reklam och allehanda porrkonsumtion tyder på att jag inte är helt ensam om att tycka om bilder på nakna människor.

Anonym sa...

CLK, inget av det du skriver är speciellt kontroversiellt.

Men diskussionerna här handlar (nästan alltid) om något annat, om vad folk känner och hur de ösnkar sig saker (och människor) vore annorlunda.

Sökandet efter fakta och kunskap (som då är/blir samma för alla individer) bli för dessa en del av em kamp, vilket emmallanåt också blir väldigt tydligt i deras retorik.

Dina försök att ge råd och förklara är välvilliga och vällovliga, de gör säkert nytta också, men de spm behöver få sådana insikter mest av allt måste först kömma dithän att de inser att de kämpar mot hjärnspöken, och att den kampen måste vinnas in deras egna medvetende, alltså på en helt ännan arena än där de ft befinner sig.

Vidare är sådan insikt oftaste förknippad med stor vånda, självprövning och inte sällan ett behov av att revidera stora delar av den egna livsföringen och tidigare ställningstaganden. Det är inget som kommer enkelt eller ens naturligt.

Anonym sa...

Till CLK Arquette:

Jag tror att du missuppfattat mitt inlägg lite grann.

Jag menar att du har fel när du påstår att det blivit "politisk inkorrekt" att säga att man gillar nakna kroppar, eller porr. I väldigt smala grupper kanske den typen av politisk korrekthet existerar, men svensken i allmänhet kan nog inte bry sig mindre om vad man i det korrektas namn får och inte får gilla.

Att reklamen gärna använder bilder på nakna kvinnor (och i allt högre grad män) är knappast förvånande, vi är i grund och botten djur och sex säljer. Jag är knappast för något förbud eller liknande, däremot så kan det ju vara lämpligt med lite offentlig kritik när något företag gått över gränsen och landat i det plumpt vulgära.

Anonym sa...

...När gubbsjuka blir politik.

För övrigt Wille Faler så verkar Munkhammar befinna sig på en permanent mental semester i dumborgerlighetens drömland.

/Irene

Anonym sa...

Irene ...
Munkhammar är bra, smart, trevlig, kunnig, energisk, får saker uträttade och kostar inte skattebetalarna en spänn!

Kan du matcha det?

Anonym sa...

"Picking Apart" är ett engelskt uttryck senast jag kollade...

Anonym sa...

http://blogg.passagen.se/antifeminist

We like bottoms!

To watch them and to touch them...