onsdag, juli 20, 2005

Heja LO – och märklig rapportering

LO:s förslag till förändringar av utlänningslagen, som presenteras idag, går ut på att straffa den som utnyttjar illegal arbetskraft, men inte den som utnyttjas. Ett mycket bra initiativ. Ekots rapportering var dock otroligt märklig. Erland Olausson på LO får komma till tals lite grann. Men annars har man bland annat pratat med just en person som utnyttjar illegal arbetskraft, och som hävdar att hon gör det för att hjälpa människor i nöd och därför tycker synd om dem som nu inte får arbeta för henne utan sociala rättigheter. Inslagets rubrik är ”LO kritiseras för förslag mot svartjobb”. Jämför den här rapporteringen med den om Svenskt näringslivs förslag om att subventionera rika människors utnyttjande av pigor. Jag hoppas verkligen att regeringen och samarbetspartierna lyckas genomföra någon sådan lag före valet, och inte gräver ned saken i en utredning som aldrig hinner komma till skott.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Hur kan det vara en subvention att få behålla mer av den lön som man har valt att arbeta ihop?

Jag har svårt att förstå varför företag kan få köpa in städtjänster utan att betala moms men inte vanliga hushåll? Varför denna välvilliga inställning til företagen? Och när man själv städar sin lägenhet för 0:- så betalar man inga sociala avgifter. Hur ser vänstern på sådant svart arbete och sådan exploatering?

Sen skulle det gå alldeles utmärkt för ett par industriarbetare att köpa in städhjälp i en fri ekonomi. Genomsnittslönen för en industriarbetare före skatt var drygt 27000:-/månad 2003 (SCB). För ett par blir det 600-700 tusen per år. Städhjälp varann vecka skulle inte kosta mer än 1000:-/gång eller ca 25000:- per år. Det skulle bara bli 3-4% av deras totala budget. Men som det är idag då de bara får ca 250 000 kvar efter alla skatter så är knappast vit städhjälp för 75 000:- något de vill prioritera. Det skulle ju vara 1/3 av deras disponibla inkomst.

Bättre att arbeta "svart" själv för 0 kronor/timme utan sociala försäkringar.

Anonym sa...

LO har fel!

Jag tycker att vuxna människor ska få ingå vilka avtal de vill. Dessutom anser jag att nationsgränser är förlegade och att Sverige ska vara öppet för alla som vill bo och arbeta här.

Tobias Lindberg sa...

Håller med Ali, ett mycket bra förslag av LO. Mycket bra idé att likt prostitutionslagstiftningen inse att arbetaren befinner sig i en underlägsen position och därför bara kriminalisera köparen. På detta sätt straffas brottslingen medans den som gör fel pga ett liv i misär går fri. Får man bort efterfrågan så minskar tillslut även tillgången.

Tobias Lindberg sa...

Neoliberal agenda!

Jag tror vi har diskuterat detta förr och även den gången överdrev du kraftigt kostnaden att idag ha städhjälp hemma.

Jag vet inte exakt vilka timkostnader du räknar med eftersom du inte anger hur många timmar städning varannan vecka som kostar 1000 kr. Jag misstänker att du räknar på rätt höga timkostnader.

Hur som helst, det kostar idag inte mer än ungefär 170 kr/tim att anställa någon privat, då är allt betalt (arbetsgivaravgifter, försäkringar och allt) och den som städar får en bruttolön på ungefär 100 kr/tim.

Från borgligt håll brukar man ofta höra att det skulle kosta ungefär 300-350 kr/tim att ha städhjälp. Det är fel!

Anonym sa...

Vad jag kan se är varje människa som vill ägna sig åt arbete och inte försörja politik mm ett otroligt underläge i Sverige . Att inte få arbete om man inte både går med på att foga sig i en organsiation som utgör ett påtagligt starkt särintresse, intimt lierat med ett politiskt parti, och inte sällan dessutom betala beskyddarpengar till samma maktintresse.

Föäreställningen att om man utför arbete mot lön, då är man sosse/vänster eller skall köpa dessas politik och analys, och då är LO den organisationen man har att inordna sig under ...

... tillhör förra århundradets förra hälft. Den har inget i ett modernt rättssamhälle att göra. Och inte ens för många decennier sedan var det en bra eller legitim ordning, ffa var den inte nödvändig. Även om den då hade en mycket större allmän uppslutning och acceptans.

Men den avgörande avvikelsen från LO som generellt accepterad och befogat legitim facklig organisation skedde ungefär 1970. Då lades kursen om till att snarare bedriva politisk koahandel och 'köpa' specialbeställda lagar med valstöd och stora summor pengar.

Anonym sa...

Tobias ... resonemang om vad saker borde kosta, och hur mycket som folk kan, eller borde kunna, eller borde vilja betala för en vara/tjänst är i bästa fall hypotetiska resonemang eller seminarieövningar.

Prissättning och faktiska transaktioner är alldeles utmärkta indikatorer för att förstå folks preferenser och vilka val de gör (oavsett vilka socioekonomiska analyser vi kan läsa eller höra om)

Allt annat är faktiskt bara alternativa historiebeskrivningar, dessutom (när det går att kontrollera) oftast felaktiga, dvs fullständigt orimliga.

Någon undrade hur Sverige skulle se ut om en vecka eller om en mådnad, ett halvår, om allt sk 'svart'arbete skulle avstanna i morgon. En helt hypotetisk fråga givetvis, det kommer aldrig att ske. Mycket av det vi känner till idag skulle helt enkelt stanna.

Det sätter fingret på en helt central punkt: Vi har lagtstifning idag som är inkompatibel med samhället vi lever i.

Ett litet enkelt exempel: Alla bilar i Stockholm kan inte parkeras enligt reglerna en vanlig vardag. Det innbär att lagen tvingar en ansenlig andel människor som helt legitimt har och behöver bil att rutinmässigt bryta lagstadgade regler. Syftet är givetvis inte se till att alla kan följa lagar och regler, utan att kunna debitera lite extra pengar. Alla bilar finns ju trots allt, och folk lever och går till jobbet och parkerar.

Banalt exempel? Förvisso! Men samma sak gäller mycket annat, framför allt gäller det nästan all servicenäring, dvs tjänster riktade mot vanligt folk (taxi, restaurant, frisörer, hantverkare mm, även hyra lägenhet)

Som du säkert också vet blir effekten nästan alltid den motsatta. Det är de som försöker vara hederliga (både kunder och säljare) som förlorar, det funkar sämre, de blir utslgna, och de som gynnas är de som skrupellöst 'kör svart'. Man stimulerar brottslighet, riktig sådan, och sätter hederligt, eller folk som måste 'svmåfuska' för att klara sig i riktigt kläm, samtidigt som rättskyddet erroderas.

Allt detta är ju redan känt av alla som orkar lyfta blicken. Men förståeligt vill tyckarna prata om annat, om alternativa världar ...

Lite sorgerligt, iaf när det gäller de som fortfarande ser sig själv som ärliga

Anonym sa...


Hur som helst, det kostar idag inte mer än ungefär 170 kr/tim att anställa någon privat, då är allt betalt (arbetsgivaravgifter, försäkringar och allt) och den som städar får en bruttolön på ungefär 100 kr/tim.

Vad är det mer än arbetsgivaravgifter (32 kr) som skall betalas för att det hela skall gå rätt till? Borde inte 132 kr räcka för en bruttolön på 100 kr?

Anonym sa...

Nej, 132 kronor räcker inte för att bruttolönen ska bli 100 kronor. Det ska även till semesterersättning, ca 8 procent varvid vi hamnar på cirkus 143 kronor.

Plus moms på alltsammans (vilket beställaren får betala). 143 x 1,25 blir summa summarum 178 kronor att betala för beställaren. Av detta får städaren vid 32 procents kommunalskatt ut 100-32=68 kronor.

Skatten på städarens arbete blir då cirka 62 procent totalt.

Städaren gör ju hela jobbet eller hur? Arbetsgivaren hjälper ju inte till, och därmed är skattebelastningen direkt knuten till löntagaren vilket många inte inser.

Ovanpå de 178 kronorna tillkommer kostnaderna för transport, rengöringsmedel, skyddskläder och städutrustning som behövs för att utföra själva arbetet. Troligen går det därför inte att ta mindre än cirka 225 kronor per timme (inklusive momsen) för att det ska gå runt och vara helt vitt.

Alltså:
--------------------
Timpris 225 kronor:
Kostnader 47 kronor
Skatter 110 kronor
Netto till städaren 68 kronor
---------------------

Jag har drivit företag själv och kan bekräfta att detta stämmer ungefär.

Tjänar löntagaren mer än 25.000 i månaden så ökar dennes personliga skattesats från 32 procent till 52 procent och den totala skattebelastningen på utfört arbete ökar då från ca 62 procent till cirka 73-74 procent inklusive momsen, som ju också blir en skatt på arbete i fallet med t.ex. städning.

Vill i sammanhanget påminna om att miljardärers arbetsfria kapitalinkomster (typ HM-chefens aktievinster) beskattas med en platt skatt på 30 procent. Aldrig någon progressivitet där. Och med mycket stora möjligheter att anlita konsulter för att få ner skatten till noll.

Anonym sa...

Ron G

Ett litet påpekande. HM chefen slipper dessutom förmögenhetsskatt på sitt ägande, en specialregel som sossarna införde när (även) han hotade att flytta ut sin egendom ur kleptkokratin.

I. Kamprad och bröderna Rausing hade redan gjort detta (till stort men för Sverige).

Ytterligare en poäng om vit städhjälp:

225 kr/timme säger du. Säkert rimligt!

För att kunna betala den summan netto (som alltså ger 68 kr i näven) måste köparen tjäna ihop ca 470 kr brutto, vilket motsvarar ca 670 kr i kostnad (bara i lön) för dennes arbetsgivare. Utöver lön finns andra kostnader (material, datorer, byggnader mm) som tillkommer. Och för att anställningen öht skall vara meingsfull skall den utöver det ge ett överskott, dvs vinst över tiden.

Det innebär att han måste skapa värden för säkert 1000 kr genom sitt eget arbete för att kunna leverera ett värde på 68 kr till någon vars tjänster han vill konsumera.

Det finns de som inte förstår innebörden av begrepp som skattekilar mm. Ovanstående räkneexempel innebär att om du tex vill köpa en (1) begagnad bil av mig, måste du betala för tre (3) st. (varav två går till Nuder vid köptillfället). För att jag skall kunna sälja tre till dig, måste jag dock ha skaffat ca 10-12 bilar, varav jag har lämnat ifrån mig alla utom tre på vägen dit.

Begagnade bilar byter ägare väldigt okomplicerat i Sverige och även så ofta som det behövs.

Köp/sälj av tjänster till privatpersoner är ett moras, och ett extremt dyrt sådant, för den som vill hålla sig till de formella reglerna.

Att allt färre gör det är inte svårt att inse. Att heltosiga regler drabbar framför allt gemene man och dem som försöker hålla sig till reglerna är nästan lika lätt att inse.

Det måste dock göras, inses alltså ... och där liger nog det mesta motståndet. Önskan, eller tyckandet och blundandet inför verkligheten. Och istället får vi höra resonemangen (återigen tyckandet) om hur myckte andra borde vilja och kunna betala. Precis som vi kan se i strängen ovan.

Tobias Lindberg sa...

Ron G!

Jag är ytterst tveksam till att det skulle tillkomma så mycket som 45 kr/tim för omkostnader som resa och utrustning.

Dessutom kom jag på att jag sa fel i min kommentar här ovan. En kostnad på 170 kr/tim för den som köper städhjälp skulle ge en bruttolön på ungefär 120 kr/tim vilket skulle ge ungefär 80 kr/tim i nettolön om man inte räknar in omkostnaderna. Omkostnader skulle antagligen dras från städarens bruttolön, vilket i slutändan kanske skulle ge en nettolön på ca 70 kr i timmen till städaren.

Anonym sa...

Varför är det momsbelaggt? Rör
det sig inte om en vanlig anställning? Om den som städar har ett företag och säljer städtjänster är väl en sak men om köparen anställer städaren blir det väl ingen moms? (är helt borta i skattedjungeln)

Anonym sa...

Förtydligande:

Till Tobias Lindberg:

De 47 kronorna är den säkerhetsmarginal som företaget behöver för att överhuvudtaget kunna existera. Dessa pengar ska även täcka in sådant som exempelvis lokalhyra och telefoner.

Städbolag har ibland även en person som hanterar ekonomi, administration, telefonbokningar osv. Den personens lön ska också betalas. Med vilka pengar då?

Rätt. Med de 47 kronorna.

Företaget i mitt exempel har alltså en säkerhetsmarginal på 20 procent. Det är ingen hög marginal. Särskilt inte om alla pengar måste arbetas in konstant, dag ut och dag in.

Man kan förstås försöka att köra med mindre marginaler. Skulle då företaget drabbas av oförutsedda kostnader så har man naturligtvis mindre möjligheter att klara dessa. Räcker inte pengarna då, så kommer samtliga anställda att förlora jobbet.



Per:

Vad gäller momsen så är det en skatt som KÖPAREN av tjänsten betalar fullt ut. Ovanpå fakturabeloppet läggs allra sist 25 procents moms.

Om du som privatperson ringer upp städbolaget i exemplet och beställer två timmars städning så får du betala 450 kronor för detta.

Av dessa 450 kronor så är 90 kronor moms.

Av de 360 kronorna som är kvar betalar företaget sedan arbetsgivaravgifter och semesterersättning. Om vi för enkelhetens skull säger att företaget inte har några kostnader alls så avgår först ca 28 kronor i semesterersättning (ackumuleras så att städaren ska kunna ha ledigt med lön), därefter cirka 80 kronor i arbetsgivaravgift.

Därefter återstår 252 kronor som redovisas på städarens lönebesked. Av dessa 252 kronor avgår 81 kronor i kommunalskatt, och städaren får till slut ut 171 kronor i nettolön.

171 (nettolönen) dividerat med 450 (kostnaden som beställaren av arbetet får betala) = 0,38.

Städaren får alltså ut 38 procent (171 kr) av det värde som arbetats ihop totalt (450 kr).
---------------------------------
(Som städaren kan tanka sin egen bil med...)


Återigen, jag har egen erfarenhet av detta (har dock slutat nu) och detta stämmer helt och fullt överens med deklarationsuppgifterna på näringsbilagor etc.

Prova gärna själva att starta ett liknande bolag. Ni kommer då att upptäcka att detta är exakt vad som gäller. Och det som jag har beskrivit är minimikraven.

Anonym sa...

Skillnaden mellan städarens arbete och t.ex. telefonistens är att städarens arbete är fakturerbart medan telefonistens inte är det.

Det är själva städtjänsten som går att ta betalt för. Telefonistens arbete går kan man inte att skicka en faktura till kunden för.

10 kronor i marginal är för lite:
---------------------------------
På varje månad går det cirka 160 arbetade timmar.

10 kr x 160 timmar skulle ge företaget ifråga en säkerhetsmarginal på 1600 kronor per månad per anställd.

Om företaget t.ex. har en lokal som kostar 4.000 kronor i månadshyra (knappast orimligt) plus exempelvis 4.000 kronor ytterligare i kostnad för städutrustningen så fattas det 6400 kronor redan första månaden.

47 kronor x 160 timmar = 7520 kronor i marginal. En tusenlapp till telefon och transport. Min beräkning ligger därmed EXAKT på miniminivån.

Städaren kan förstås själv driva enskild firma och inte ha några anställda, ha rengöringsutrustningen hemma i källaren, cykla till uppdragen, jobba 40 fakturerbara timmar och därefter sköta all administration och alla inköp av utrustning osv. på obetald fritid. Sådant är mycket vanligt. Och den städaren har noll a-kassa och noll "trygghet". Inga uppdrag = ingen lön.

Och ensamstädaren måste betala arbetsgivaravgifter för sig själv. Syftet med detta är troligen att ensamma egenföretagare inte ska kunna "dumpa" priserna och "ta jobb" från större företag.

Vad detta solklart bevisar är att skatt på arbete i Sverige är över 60 procent även för låginkomsttagare, och inte 30-32 som många löntagare tror.

Den egentliga nivån kan döljas eftersom en så stor del av skatten är dragen redan innan "bruttolönen" syns på lönebeskedet. En elegant lösning.

Hamnar man under nivån (ca) 225 kronor per timme inkl moms så är arbetet inte värt att utföra i Sverige, eftersom nettolönen blir för låg. Tanken är att arbeten med så låg ersättning inte ska utföras alls.

Det är därför som elektrikern kostar 350-400 spänn i timmen när han byter vägguttag hemma hos dig. Hans arbete är det som elfirman kan fakturera ut. Du måste även betala kostnaderna för hans verktyg, hans bil och elfirmans lokaler. Plus skatter, plus moms, som vi sa (och skatterna är oftast den klart största delen). Arbete är dyrt.

Själv får elektrikern väl ut sisådär 75-80 spänn i näven, skulle jag tro. Som han kan tanka sin bil med, varpå pengarna för elmontaget till slut försvinner iväg till Pär Nuder och till ett par oljebaroner nånstans...

Tobias Lindberg sa...

Ron G!

I mitt exempel är det inte en städtjänst som köps, den som anlitar städhjälp är arbetsgivaren och då kommer kostnaden ner till 170 kr/h. Det är alltså den som vill ha städhjälp hemma som betalar arbetsgivaravgifter och dylikt vilket innbär att den som städar har samma trygghet som andra arbetare.

Anonym sa...

Tobias Lindberg, jag kan bara lyckönska dig. Har du haft F-skattsedel själv?

Jag har haft F-skatt och drivit mikroföretag under närmare ett decennium.

Jag ljuger inte - jag vet det här av egen erfarenhet. Jag har fyllt i minst 30 näringslivsbilagor och specificerat kostnader tills ögonen ramlat ihop.

225 pix i timmen är minimum. Oavsett vilken verksamhet du har. Jag har i tidigare inlägg specificerat upp varenda uppgift enligt näringslivsbilagan.

Du försöker låtsas som om arbete inte är momsbelagt. Men arbete är momsbelagt. Du försöker även ändra referensramar och flytta begrepp.

"den som anlitar städhjälp är arbetsgivaren och då kommer kostnaden ner till 170 kr/h"

Tyvärr, det argumentet köper inte skattemyndigheten. Kostnaden kommer inte ner för att du låtsas som om moms och semesterersättning inte finns.

Det är du själv som flyttar referensramen ett steg och räknar från "arbetsgivarsteget" i stället för från "kundsteget". Och försöker låtsas som om momsen inte finns.
----------------------------------
Steg 1) Kund - Totalpris inkl moms och samtliga skatter

Steg 2) Arbetsgivare - Totalpris ex moms men inkl arbetsgivaravgifter

Steg 3) Arbetstagare - Bruttolön ex arbetsgivaravgift men inkl kommunalskatt.
-----------------------------------
Jag visar upp samtliga skatter. Du hoppar förbi totalpriset och går direkt till steg 2 och hävdar att skatten går ner. Fel.

Och 170 kronor i timmen i arbetskostnad kommer tyvärr att ge dig kraftigt ebb i kassan redan efter första månaden. Hundra procents säkerhet. Du kommer att vara skyldig 42,50 per arbetad timme. I moms.

Prova gärna på själv om du inte tror mig.

Anonym sa...

Vad jag menar med förra inlägget är att moms alltid måste betalas så fort en vara eller tjänst säljs till slutkund.

Som arbetsgivare kan man förstås i vissa fall ta in momsen på exempelvis en produkts försäljningspris i stället.

Om en fabrik tillverkar och säljer roddbåtar så betalar ju slutkunden 25 procent i moms på försäljningspriset. Då ser det inte ut som om momsen belastar arbetet direkt.

Men momsen måste ändå tas in. Och arbete måste utföras för att det ska bli en roddbåt att sälja. Kopplingen blir otydlig, men den finns.

Om det som säljs är en städtjänst så är det tydligare. Då belastar momsen själva arbetet direkt.

Vad man kan se är att den företagsform som VERKLIGEN lämpar sig att drivas i Sverige är helautomatiserad masstillverkning. Där det inte krävs någon arbetskraft alls. Systemet är ju konstruerat så att arbetskraft ska vara så dyr att man ska välja andra sätt att dra ihop intäkter.

Maskiner belastas inte med arbetsgivaravgifter eller kommunalskatter. Och de kan dessutom skrivas av.

Plötsligt är det inte heller ologiskt att arbetsfria kapitalinkomster är så lågbeskattade (30 procent platt skatt, ingen progressivitet). Regeringen sitter ju i knät på storfinansen. Och uppenbarligen vill man hindra folk från att jobba för mycket. Särskilt om det skulle bli ordentligt med lön pga detta.

Småfolket har bara arbete som inkomstkälla. Skatt i tre steg.

Dagens system passar helt säkert herrar Wallenberg & Co som hand i handske. Storfinansfolket sitter i ohotat bo och lever på kapitalinkomster i miljardklassen (till låg platt skatt, ingen progressivitet där inte) väl medvetna om att småfolket överhuvudtaget inte kan arbeta sig upp sig p.g.a. den kvarnsten som kallas progressiv inkomstskatt, och som BARA tas ut på arbete.

Fiffigt.