tisdag, november 08, 2005

Sidbyte

GP rapporterar om Lars Leijonborg:
I Lerum stod han ensam på scenen i aulan en timma och gjorde av allt att döma succé bland ett stort antal blivande förstagångsväljare.
Det kan ju vara kul för honom, även om jag tillåter mig att betvivla att GP hade skrivit en likadan artikel om, säg, GP hade fått applåder i aulan. Men egentligen reagerar jag på fortsättningen, som är en talande illustration av svensk "liberalism" idag:
Bland annat genom att berätta hur hans eget engagemang tog fart just i gymnasieåren via ett utrikespolitiskt intresse inte minst mot det dåvarande apartheidsystemet i Sydafrika.
Jag undrar om Lars berättade hur hans engagemang nu växlats till ett intresse för det nuvarande apartheidsystemet i Israel.

(En samling med massor av texter om Apartheid i Sydafrika och Israel)

7 kommentarer:

Anonym sa...

Göteborgs-Posten ÄR en uttalt liberal tidning....

Anonym sa...

Ali du hävdar att Israel skulle vara en apartheidstat. Mot vilka då? Mot sina arabiska medborgare som har samma rättigheter och skyldigheter som majoritetssamhället, och som välkomnar barriären? Mot de PLO-styrda palestinierna? Mot terrorister? Förklara gärna!

Under tiden kan man i artikeln "Not An Apartheid Wall" se ett enkelt diagram (scrolla ned) som jämför det rasistiska Sydafrika med det demokratiska Israel.

I länken som du gav så ser man en närbild på ett litet segment av barriären, som just där råkar vara i murform för att skydda mot beskjutning mot en motorväg som går alldeles bakom. Men titta på muren när bilden är utzoomad. Ser det ut som en "apartheidmur"? Kan man inte säga att det här bullerstaketet i Netanya i Israel i så fall är lika mycket en apartheidmur? Och vad med alla bullerplank i Sverige?

Det vore bra om fakta fick lite plats i debatten om barriären vilka går att få om du laddar ner detta filmklipp.

Anonym sa...

Hi hi

Jättebra slutknorr

:-D

Anonym sa...

Det är som vanligt. Vänstern saknar helt argument och slänger sig med uttryck som inte alls stämmer med verkligheten.

Ovanpå detta kommer det ganska smaklösa i att relativisera ett sådant vidrigt begrepp som Apartheid.

Anonym sa...

Jag tycker det här handlar om ren diskriminering mot religiösa minoriteter.

Anonym sa...

Ja jämfört med att Usa vilka som demokratisk nation sedan evigheter väntade till 60 talet med att avskaffa apartheid så verkar det där monstruöst eller hur?

Anonym sa...

Israel är den minst apartheidliknande staten i Mellanöstern. Det anser exempelvis ett antal muslimska debattörer (debattörer som även är kritiska mot diktaturerna i arabländerna och därför blivit dissidenter med bland annat livvaktsskydd; men någon har även mördats). I Israel prioriteras exvis lika vård av förövare och offer för självmordsbomber och alla har chansen och får komma till tals.