torsdag, december 22, 2005

Överklassens diskreta charm

Idag noterar vi att huvudägaren i Lundin mining heter Adolf H i förnamn. Han är född 1932. En sökning i Google genererar bland annat ett porträtt i Dagens industri:
Det var i början av 1980-talet som han mer allmänt dök upp i medierna. Den pågående FN-bojkotten av apartheidregimen i Sydafrika hade inte hindrat Adolf H Lundin från att utvinna guld i landet.

"Jag förstår inte det svenska raseriet mot detta vackra land", sa han.
Adolf H Lundin bor på lantgård i Genève. Ibland reser han dock till andra ställen. Till exempel på styrelsemöten i Lundin Oil – där han idag är hedersordförande – för att bland annat ha det fortsatta nöjet att möta Carl Bildt. Under 1998 blev Adolf H utnämnd till ”Årets Svensk i Världen” av Sveriges konung.

27 kommentarer:

Anonym sa...

Tur att han inte var född ett eller ett par år senare...

Anonym sa...

Öhm.. Från DI: "Som ett första steg på vägen till stenrik oljemagnat lade han till en initial mellan för- och efternamnet."

Alltså: Herr Lundin var 13 år gammal när andra världskriget tog slut. Han bar förnamnet Adolf. Någon gång därefter lade han till initialen H. PR!

Anonym sa...

Är du avundsjuk Ali, du kan ju bli årets arab?

Anonym sa...

Skojar bara, men du borde faktiskt fatta hur löjliga dina inlägg låter. Ransaka ditt kommunistiska arv istället, där har du mer än nog att göra.

Anonym sa...

Rappa på med att refusera som du brukar, däri ligger ingen skillnad med dina kommunistiska förebilder.

Anonym sa...

Adolf är en superentreprenör och en svensk nationhjälte. Vi skulle behöva flera som honom!

Ali Esbati sa...

Entreprenörskap: Millionen stehen hinter mir

Anonym sa...

Adolf H Lundin, vilken kille!

"Han är också huvudägare i gruvbolaget Tenke Mining i Kanada. Tenke, som har koncession på världens fjärde största kopparkropp i Kongo, står på FN:s svarta lista över företag i Kongo som anklagas för att bryta mot OECD:s riktlinjer för multinationella företag och mer specifikt för att "plundra landet på dess naturtillgångar", främst koppar, kobolt och diamanter."

En Adolf H, citat, "plundrar landet på dess naturtillgångar" i ett krigsdrabbat Kongo med omkringliggande länder. Konflikten (konflikterna) har kallats Afrikas första världskrig och har skördat miljoner människoliv.

En sann hjälte minsann. Adolf H borde ha en medalj!

Anonym sa...

Anonymous said...
Är du avundsjuk Ali, du kan ju bli årets arab?


Årets arab från Iran ja...

Du kanske aspirerar på titeln årts ko?

Anonym sa...

Adolf H Lundin; en person som skamlöst tjänat grova pengar på oljeutvinning i den folkmördande diktaturen Sudan...Var är alla liberala humanister NU som alltid brukar tala om vikten att ta i med hårdhandskar mot den sudanska regimen, precis som man gjorde mot Saddam?

Anonym sa...

Jag är här. Karln ska in bakom lås och bom för resten av livet om det som står i artikeln är sant. Det är lika jävligt oavsett vem det är som står på diktaturens sida. Tjänar man egna pengar på det hela är det förstås ännu värre.

Och väst borde självklart avsätta den Sudanska diktaturregimen också. Sudan är ett av endast åtta länder i världen som fått det absolut sämsta möjliga poängen i freedomhouse's ranking över civila och politiska friheter.

Men jag har en viss känsla av att om någon, säg t.ex. USA, skulle gå in så kommer vänstern förstås att säga att det berodde på oljan, eller att det handlar om rasism. Damned if you do, damned if you don't.

Anonym sa...

Ja, terrorist-staten USA kan börja med att bomba ännu en läkemedelsfabrik i Sudan.

USA:s goda vilja i sammanhanget bevisas också av deras öppna stöd till allehanda diktaturer.

Anonym sa...

Jag tror inte ni skall lägga så stor vikt vid hans namn. Adolf var inget ovanligt namn på den tiden, det "H" som finns där var nog inte heller så allvarligt menat, även om det mycket väl kan ha varit en anspelning på Hitler. När Hitler kom till makten så var han mycket uppskattad, inte bara av folk i det egna landet, han ledde under några år före "helvetet" ett närmast tyskt mirakel i omvärldens ögon. Även i sverige så fjäskades väldigt, de flesta imponerades och ville följa tysklands och Hitlers exempel. Detta var då innan omvärlden fick upp ögonen och innan de stora brotten mot mänskligheten började uppdagas.

Man får inte heller glömma hur det var möjligt. Detta står att finna i omvärldens behandling av tyskland efter första världskriget. Det tyska folket hamnade i en mycket svår och orättvis situation både politiskt och ekonomiskt, det tyska folket led och ropade givetvis efter en stark ledare - de fick en... Detta är inte helt olikt andra oroshärdar i världen, de som fått sina bröder o systrar mördade stöder inte en politiker som talar om samförstånd, de söker hämnd och något att skylla på.

Nåja, det finns en annan aspekt också. Denne Adolf H Lundin var ju bara en pojk på 30-40-talet, det var hans föräldrar som gav honom namnet. Att döma någon för dennes föräldrars namnval är ojuste, han är ju inte ansvarig för sina föräldrars handlande, lika lite som man kan välja sina föräldrar. Inte helt olikt judiska barn i Hitler-tyskland. Visst, han kunde ha bytt namn, eller lagt ett H i efterhand, men jag tror att han faktiskt gjort ett medvetet val. Det höjer ju onekligen på folks ögonbryn, det har nog gynnat honom i hans karriär, detta oavsett hur hans sympatier ser ut.

Döm honom gärna för hans handlingar, efter den fakta som finns. Men att dra växlar på hans namn kan slå väldigt fel - det skulle ju vara trist att stå där med luft i kanonen om den skulle behövas, att bli avfärdad som en med "straw men" argument.

Anonym sa...

Har du fått din kommentar och dina argument censurerade här?

I fortsättningen kan du lägga in en kopia av din kommentar på bloggen Svara Ali.

Där ligger den säkert, så att läsarna kan ta del av din åsikt.

Anonym sa...

Erik S said...
"Adolf H Lundin; en person som skamlöst tjänat grova pengar på oljeutvinning i den folkmördande diktaturen Sudan...Var är alla liberala humanister NU som alltid brukar tala om vikten att ta i med hårdhandskar mot den sudanska regimen, precis som man gjorde mot Saddam?"

Att stodja en diktatur har absolut inget som helst med liberalism att gora, vare sig man ar ett foretag ellen en organisation. Det forvanar mig att vanstern alltid anvander sana har exempel nar de klankar ner pa liberalismen. Liberalismen foresprakar FRI foretagsamhet. I en diktatur dar en korrumperad ledare ger stora foretag monopol pa att utnyttja landets naturresurser och fattiga arbetare rader knappast en fri marknad. Det ar viktigt att inte blanda ihop foretag med Liberalism. Monopol hor hemma i en kommunistiskt stat, inte en kapitalistisk.

Att Lundin inte har andrat sitt namn ar minst sagt idiotiskt. Han maste vara en av manga fa Adolf H. i varlden.

Och visst skall Sudan ha smisk och regimen avsattas. Problemet ar som namndes ovan att om USA gor detta kommer vanstern GARANTERAT att borja grata och skrika "imperialism", "Oljekrig", "Rasism" och annan populistism. Jag mistanker att det kvittar helt och hallet vad USA gor, ni kommer anda att avsky dem. Kanske har ni mindervardeskomplex?

Anonym sa...

Det är inte hans namn som dömmet honom, det är hans handlingar.
Kapitalet har ingen nation. Kapitalets enda motor ät pengar.
I övrigt kan sägas att det var kapitalet som hjälpt Adolf H till makten i Tyskland på 30-talet. Dom var naiva nog att tro att dom kunde kontrollera Adolf H.

Anonym sa...

Årets ko says.....

Det blir nog bra Ali, om inte annat kan du bli årets store kommunist. Undrar vad du har för bakgrund egentligen och varför allt blev så demagogiskt snett? Du skäller bara och klistrar fåniga etiketter på dina motståndare. Marx är kokt o rökt, det fattar envar, planekonomi funkar inte. Se bara på Stockolms landsting där sjukvården för ett antal år sedan hade i genomsnitt 3 månaders sjukskrivna för biträden, 2 för undersköterskor och 1 månad för sjuksköterskor. Staten klarar inte av rollen som arbetsgivare och produktiviteten var negataiv. Vem faen kan egensinnigt driva verksamhet på detta sätt och förslösa arbetarnas skatter? Arbetarklassen i Sverige plundras ut med världens högsta skatter, allt detta försvarar du i kommunismens namn. Lär av historien, eller vill du bli som Schyman? Göra karriär och finansiera ett hus på Österlen med traktamenten och falskdeklarationer. Makten korrumperar, höger som vänster.

Anonym sa...

Ali uppmärksammar en ytterst tveksam figur som verkar inom det ytterst tveksamma rådande ekonomiska systemet med direkt stöd av såväl Sverige och andra västländer som afrikanska diktaturstater och gerillagrupper.

Detta leder i sin tur till att diverse "liberala" virrpannor omedelbart bortser från nyss nämnda och i stället börjar gapa om Alis härkomst, egentliga (men slugt dolda!) vilja att förslava alla människor i hela universum och så vidare.

Okej, vi har förstått det. Jätteintressant. Verkligen.

Återgå nu till ämnet: Adolf H. Lundin och kapitalistisk plundring.

John sa...

"Ali uppmärksammar en ytterst tveksam figur som verkar inom det ytterst tveksamma rådande ekonomiska systemet med direkt stöd av såväl Sverige och andra västländer som afrikanska diktaturstater och gerillagrupper.

Detta leder i sin tur till att diverse "liberala" virrpannor omedelbart bortser från nyss nämnda och i stället börjar gapa om Alis härkomst, egentliga (men slugt dolda!) vilja att förslava alla människor i hela universum och så vidare."

Anledningen till att det kom upp, var dumma inlägg som det här:

"Adolf H Lundin; en person som skamlöst tjänat grova pengar på oljeutvinning i den folkmördande diktaturen Sudan...Var är alla liberala humanister NU som alltid brukar tala om vikten att ta i med hårdhandskar mot den sudanska regimen, precis som man gjorde mot Saddam?"

Så det var helt aktuellt.

Vill lägga till att diskussionen åter igen är löjlig.

Det finns en Adolf H som enligt ett par andrahands källor är ett svin. Det har inget att göra med kapitalism och man kan inte använda det här som bevis för att majoriteten kapitalister är onda.

Enligt den här principen, en kapitalist handlar fel, så är det bevis för att alla kapitalister är onda. Så är alla vänsteranhängare/kommunister lika onda som Stalin.

En sak till, Ali och alla annan vänster som är så otroligt befriad från fördomar borde inte ha något problem med ett namn, eller gäller det bara när det handlar om Palestinà?

Anonym sa...

Det intressanta är att en svensk kapitalist med svenska regeringens stöd har ett företag som enligt FN håller på med att "plundra landet på dess naturtillgångar". Ett bevis i mängden för att västmakterna och kapitalismen fortfarande aktivt bidrar till de blodiga konflikterna och fattigdomen i Afrika.

Hur mycket? Det vore riktigt intressant att veta. De som har resurser att undersöka detta, massmedierna, är dock tysta som muren för det mesta.

Samtidigt fortsätter fattiga människor att dö som flugor i Afrika, och sporadiskt dyker det upp någon notis om det som, underförstått, gör gällande att de blåsta afrikanerna tagit livet av varandra igen i något stamkrig. Sambanden anses av redaktionerna inte ha det nyhetsvärde som krävs för att motivera kostnaderna och får sällan mer än några få sekunders/ords utrymme.

Ett aktuellt exempel på capitalism gone really bad är svenska statens/SIDA:s inblandning i ett privatiseringsprojekt i Zambia.

2003 meddelade SIDA, utan att kunna dölja sin iver, följande: "Det här är ett lyckat exempel på hur ett misskött och nedslitet statligt bolag kan vända och bli ett modernt, vinstgivande företag som läggs ut på privat drift men fortsätter att ge inkomster till landet." SvD:s ledarredaktion höll med: "Zambia är att gratulera."

Vad som hänt är att den zambiska statens järnvägar i princip getts bort i present till ett privat, västerländskt företag, ett företag som konsulter anlitade av SIDA i dag beskriver som "kanske inte guds bästa barn" och "ett skrupellöst gäng" som "förhandlade sig till ett avtal som var mycket bra för dem och mycket dåligt för Zambia. Det utnyttjar de maximalt". [KÄLLA]

De 4 500 av järnvägens 6 000 anställda som förlorade sina jobb redan 2003 - när SIDA och SvD stod och log och klappade handlederna tillsammans som någon som sluppit ut efter psykiatrireformen - håller nog med.

Noterbart är också att just nu är en svältkatastrof i Zambia mycket nära igen. 1,2 miljoner av landets 10,5 miljoner invånare riskerar svält.

Anonym sa...

Jag undrar, varför är jag inte förvånad över de så kallade liberalernas försök till försvar av Adolf H.

Anonym sa...

Nickersson: Socialdemokraterna har gett sitt stöd till Lundin. Det är socialdemokraterna som suttit vid makten och inte valt att agera mot hans och hans företags flagranta övergrepp mot de mänskliga rättigheterna. Så vad fan menar du med "Gud bevare Sverige för borgarstyre!"?

Vill också gärna veta vad du anser om det SIDA-finansierade plundringståget i Zambia jag skrev om ovan. Det skedde (och sker) under socialdemokratiskt styre.

Sossar... Oj oj.

Anonym sa...

Det sprids många myter om den "hemske" Adolf i svensk vänstermedia.

Adolf Lundin har skapat massa arbetstillfällen och infrastruktur, tex i Sudan. Visst var det fel av den sudanska regeringen att ge olkjekoncessioner. Staten ska inte äga mark. Det ska vara privat ägande men att Adolf skulle bränna byar och att hans anställda skulle begå våldtäker på lokalbefolkningen är snack.

Man kan bojkotta diktaturstater, som tex. USA gör med Kuba, men jag tror mer på att handel leder till ett bättre klimat. Isolationism funkar ofta uselt. Hur bra funkade tex. bojkotten av Irak?

Anonym sa...

"Anonymous said...
Adolf Lundin har skapat massa arbetstillfällen och infrastruktur,"

Så gjorde även hans namne, Adolf H i Tyskland på 30-talet.

"Anonymous said...
Visst var det fel av den sudanska regeringen att ge olkjekoncessioner."

Kapitalisterna i Tyskland gav Adolf H stora bidrag för att han skulle kunna ta makten.

"Anonymous said...
Staten ska inte äga mark. Det ska vara privat ägande men att Adolf skulle bränna byar och att hans anställda skulle begå våldtäker på lokalbefolkningen är snack."

Det tyckte även ovanstående Kapitalägare som som jag sa ovan gav stora bidrag för att Adolf H skulle kunna ta makten. I övrigt känner vi till vad som hände efter det att Kapitalets man hade fått makten.

"Anonymous said...
Man kan bojkotta diktaturstater, som tex. USA gör med Kuba, men jag tror mer på att handel leder till ett bättre klimat. Isolationism funkar ofta uselt. Hur bra funkade tex. bojkotten av Irak?"

Bojkotten fungerade alldeles utmärkt.
Vars fanns alla kärnvapen, stridsgas och Biolgiska vapen som USA gick i krig för att förstöra och som man aldrig fann.

Anonym sa...

Hitler har inget med saken att göra. Orkar inte ens kommentera "argument" som har sitt ursprung i att två personer har samma förnamn.

"Bojkotten fungerade alldeles utmärkt"

Är du allvarlig? Hundratusentals irakier dog och Saddam kunde lugnt sitta kvar. På vilket vis fungerade det utmärkt?

Anonym sa...

"Anonymous said...
Hitler har inget med saken att göra. Orkar inte ens kommentera "argument" som har sitt ursprung i att två personer har samma förnamn."


Nja, håller nog med dig, man kan inte göra den koplingen. Tyckte bara det var kul att ni också fick smaka på samma medicin som ni använder mot varja vänsteranhängare, i nästan varje debatt jag har sett ialla fall här på bloggen.

"Anonymous said...

"Bojkotten fungerade alldeles utmärkt"

Är du allvarlig? Hundratusentals irakier dog och Saddam kunde lugnt sitta kvar. På vilket vis fungerade det utmärkt?"

Jag är allvarlig. Var inte huvudorsaken till bojkotten att förhindra att Saddam fick tillgång till marknaden så han inte kunde tillverka vapen. Om det var fallet så var blockaden lyckad. Att avsätta Saddam var om inte jag kommer ihåg fel inte avsikten med bojkotten.
Det var massförstörelsevapen som Bush påstod att Irak hade och som hotade hela den fria världen som var orsaken till angreppet enligt Bush.
Den Svenske vapenkontrollören som var utsedd av FN påpekade det faktum att Irak inte hade massförstörelsevapen före kriget.

Om syftet med bojkotten var att förhindra Irak från att skaffa just dessa vapen, så måste man väl säga att den var lyckad.
Buch & co. visste tydligen att det inte fanns den typen av vapen men använde det som huvudargument till varför dom gick till krig mot Irak.
Det finns så mycet mer i Irakhärvan och Budh @ co. löngner. På denna blogg finns folk som har skrivit om det och dom verkar vara jävligt insatta så det räcker så här för mig.

Klas Corbelius sa...

Bojkotten av Irak var inte alls bra. Två av cheferna för FNs mat- och oljeprogram i Irak hoppade av jobbet när de såg hur barn och gamla drabbades.

lika dåligt var kriget som handlade om marknadstillträdde. Tyskland och Frankrike var emot, bla därför att de hade kontrakt med Saddam (då bojkotten skulle hävas).

några seriösa försök att pröva andra alternativ än invasion gjordes inte. istället fick den starkes rätt råda. på den grunden byggs knappast en rättvis och säker värld.