söndag, januari 22, 2006

Ju; Boktips

Läste häromdagen ut en bok som jag vill tipsa om; Ju, av Olle Josephson. Boken har undertiteln Ifrågasatta självklarheter om svenskan, engelskan och alla andra språk i Sverige, och är en populariserad språkvetenskaplig exposé om problem och utmaningar för språkbruk i Sverige. Det är lärorikt, tankeväckande och kul. Josephson – till vardags är chef för Svenska språknämnden (och redaktör för tidskriften Clarté) – har en öppen och nyfiken syn på språket. Han behandlar det som rörlig, genuint social materia. Det är uppfriskande med ett lärt och grundligt analyserande, men samtidigt lättläst och skojigt exemplifierande förhållningssätt till språkets fascinerande dynamik – människors kollektiva kommunikativa påhittighet.

Josephson har också en viktig poäng när han diskuterar hoten mot svenskan. Att många svenskar pratar engelska är naturligtvis inte ett problem – tvärtom! Engelska låneord, och till och med anglicismer i stående uttryck är inte heller något som utarmar eller förfular svenskan. Språklig utveckling går till så. Ju. Det verkliga, mycket konkreta hotet mot svenskan är vad Josephson betecknar ”domänförlust”. När svenska slutar användas inom vissa områden – som koncernspråk på företag och ännu viktigare inom utbildning och akademi – så förstörs förutsättningarna för svenskan som heltäckande nationalspråk. Och det får stora sociala konsekvenser, både klassmässigt, och för att tankeverksamhet är så intimt sammanvävt med språket:
Argumenten för svenskan som ett naturvetenskapligt språk har alltså inget att göra med ett allmänt kulturkonservativt värnande om svenska som ett värde i sig. De är tvärtom mycket praktiska. Utvecklas inte naturvetarsvenskan blir svenska studenter så småningom helt enkelt en smula dummare. Och vetenskapen avskiljs från det övriga svenska samhället, så att också det blir okunnigare. Kunskapsklyftorna vidgas. Svenskt universitetsväsen manövrerar sig närmare den tredje världen-situation där högre utbildning inte är tillgänglig på majoritetsmodersmålet, bara på engelska. Självkolonisering, skulle man kunna kalla det.


Läs mer:
En äldre artikel av Olle Josephson, Why ska we tala Swedish?
Recension i Svd
Recension i Forskning och framsteg

14 kommentarer:

Anonym sa...

Och detta så kallade problem måste lösas med politisk styrning antar jag?

Anonym sa...

Ja det där är faktiskt lite lustigt. Hade en föreläsare som hela tiden snackade om att man skulle agera proaktivt. Till slut var det någon som frågade vad han menade med proaktivt. Det visade sig att det helt enkelt handlar om att agera förebyggande. Ibland så känns det som att anglicismerna blir lätt överflödiga.

Anonym sa...

Bloggade om ämnet förra året och apropås en artikel i DN. Håller helt med författaren du refererar.

M Hazard sa...

Etnicitetsfällan är en annan av Olle Josephsons artiklar, som vanligt mycket läsvärd.

Anonym sa...

Damn! Första gången jag håller med dig, Ali!

Anonym sa...

Håller också med Ali till 100%, vilket är om inte första gången så åtminstone inte alltför vanligt.

Det verkar finnas många människor här som har som ryggradsreflex att kritisera allt som Ali skriver (aah! politisk styrning! Sovjet! Stalin!) men tänk för fan efter den här gången innan ni tuggar vidare. Han har ju helt rätt!

Anonym sa...

Läs:
Anti-Sionism är inte Anti-Semitism och Israels kärnvapenkrig
Aftonbladets ledare från den 14 januari och den svenska regeringens tystnad
http://mediekritik.lege.net/viewtopic.php?t=100

Anonym sa...

Vetenskap och socialism: Länken är död.

M Hazard sa...

Då får jag skiscka den i klartext:
http://www.clarte.nu/grafik/cl012/cl012_2.htm

Anonym sa...

Ali: Kan inte du radera inläggen från konspirationsgalningen Leif Erlingsson? (Anonymous)

Leif Erlingsson: kan inte du fortsätta med dina neurotiska utbrott på din egen blogg, istället för att försöka förstöra denna? Skaffa ett jobb för faan, ingen vill läsa dina irrelevanta inlägg

Anonym sa...

"Anti-Sionism är inte Anti-Semitism och Israels kärnvapenkrig..."

Och vad har detta med Alis inlägg att göra? Skönt att se att folk läser innan de tänker...

Anonym sa...

Dagens roligaste ``citat ur sitt sammanhang'':

``Vetenskap och socialism: Länken är död.''

Jag instämmer till fullo!

Forovrigt sa maste man inse det vardefulla i att studenter inom akademin blir skolade i sitt respektive facksprak pa engelska; forskning bedrivs pa en internationell arena. Det problematiserar hela grejjen.

Leif Erlingsson sa...

Någon nämner mitt namn angående en kommentar som jag skulle ha postat. Jag ser inte kommentaren och har inget minne av att jag har postat här, även om det är fullt möjligt. Med tanke på att eventuellt ursprungsinlägg inte tycks finnas kvar så vore det rimligt att även ta bort den nedsättande kommentaren. (Jag är själv också nyfiken på vad det kan ha stått i ursprungsinlägget - det kan ju ha varit någon annan som har postat i mitt namn, det är ju ett effektivt sätt att svärta ned.)

Tack annars till alla som bryr sig, som med det utomparlamentariska mediekritiska nätverk som nu ska dras igång av Alexander Chamberland m.fl.

Leif Erlingsson sa...

Nu fattar jag! Erik Johansson said... "Leif Erlingsson: kan inte du fortsätta med dina neurotiska utbrott på din egen blogg, istället för att försöka förstöra denna? Skaffa ett jobb för faan, ingen vill läsa dina irrelevanta inlägg"

Och jag fattade noll. Helt korrekt, då det faktiskt inte var jag som hade postat de kommentarer Erik Johansson hakat upp sig på - han har bara förutsatt att så skulle ha varit fallet eftersom det antagligen är inlägget med en länk till ett av mina egna forum från den person som på mina forum kallas "11-09-01.blogspot.com" (sedan jag tvingat honom att sluta skriva som "Anonymous"), som lett Erik till den förhastade slutsatsen att detta skulle vara jag. Jag vet vem det är, och den som läser min blogg vet att jag själv gör vad jag kan för att få honom att ta det lite lugnare. Jag har infört max en post per XX timmar per IP och annat, för att begränsa honom. Där jag ändrar XX om han blir alltför ihärdig. Jag har dock inte som policy att helt censurera någon som skriver relevant för ämnet. Och ofta gör han det, iallafall på mina forum.

Så, länken till http://mediekritik.lege.net/viewtopic.php?t=100 ovan och texten på den länken är garanterat postade av samma person, en person jag har träffat men det är inte jag och jag känns inte vid att jag har postat mer än i så fall högst någon enstaka kommentar någonsin på Esbatis kommentarer - och INTE alls i denna kommentarskedja.

Och jag upprepar, tack till alla som bryr sig, som med det utomparlamentariska mediekritiska nätverk som nu ska dras igång av Alexander Chamberland m.fl.