måndag, januari 30, 2006

Storebror ser dig - från direktörsrummet

Fackföreningspressen innehåller ofta mycket som är intressant. Arbetsplatsreportage, artiklar som belyser viktiga problem och utvecklingar på arbetsmarknaden, kulturartiklar från ett lite annat perspektiv än de gängse på kultursidorna. I HTF:s tidning Lön & Jobb läser jag idag en otroligt skrämmande artikel om övervakning av de anställda. Att det finns en utveckling mot ökad övervakning på jobbet är uppenbart och mycket oroväckande, men hur avancerade metoder som redan finns och som säljs kommersiellt visste i alla fall inte jag. Det behövs politiskt arbete, med både opinionsbildning och lagstiftning för att stävja ett ständigt naggande på den personliga integriteten.

Att det är en fråga om den ständigt närvarande kampen mellan arbete och kapital – mellan vår strävan att vara mänskliga samhällsvarelser och kapitalägarnas behov av att reducera arbetskraften till för profiten disciplinerade varor – är smärtsamt klart. Och det är i stor utsträckning resultatet av den dragkampen som avgör vart samhället tar vägen:
Forskning visar också att det är anställda med låg status som kontrolleras hårdast: telefonister, kassabiträden, telesäljare. Inte för att de sitter inne med så mycket företagshemligheter, utan för att de har svårt att säga ifrån.
Läs artikeln!

13 kommentarer:

Peter sa...

Anledningen till att de som har yrken med lägst status kontrolleras hårdast kan kanske också vara att det är de som blir mest missnöjda med sina jobb och därmed är mest benägna att vilja byta. Då blir de nog en större risk för att bete sig illojalt mot företaget. Så man slår mot symtomen istället för att uppvärdera dessa yrkens status (genom att göra arbetarna lyckligare). Så typiskt.


Men nu gissar jag bara...
// Doyobi (som inte har installerat spionprogram, trots att han är systemadministratör på ett företag)

Anonym sa...

"Det behövs politiskt arbete, med både opinionsbildning och lagstiftning för att stävja ett ständigt naggande på den personliga integriteten"...
Suck Ali! Det behövs dessvärre inget av ovanstående som du skriver.
Lagarna finns redan och politiskt arbete också.
Sossarna och vänsterpartiet kan ta vilket som helst av sina partiprogram; 1925, 1939, 1953, 1978, 1997 eller ngt annat partiprogram. Om man bara tog en liten bråkdel av dessa dekret och verkligen såg till att detta också förverkligades - det kunde räcka med o,5 procents realisering av programmet, vilket som helst - då skulle det finnas en trovärdighet och ett förtroende. Människor väntar inga stordåd av politiker, men om man säger ett och låter ngn annan göra motsatsen då är man rätt "icketrovärdig"...
Så strunta i policydokumenten och förklara och beklaga att det inte går att genomföra det man vill. Genomför sedan det som ändå är möjligt. Till exempel kunde vänstern gå in och kontrollera hur den där "implementeringen" av lagstiftningen och policydokumenten ser ut i vardagen. Det skulle bara kosta lite impopularitet hos arbetsledarna och tjänstemannanomenklaturan. Men att veva på med retorik och lagar är nog inte bästa vägen till taburetterna...Dessväre är vänsterpartiet inne på dessa sken- och genvägar nu. Lita inte på att högern och borgarna gör bort sig själva.

Anonym sa...

Håller med dig, Esbati, för en gångs skull, men varför göra en koppling till hela näringslivet? Jag tror att få företagare skulle tycka att spionprogrammet är en bra idé? Vad tror du?

Anonym sa...

Jag har själv jobbat på ett företag som gör marknadsundersökningar per telefon. Övervakningen var total. De kunde både avlyssna telefonen och se allt man gjorde på datorn. Och naturligtvis visste man inte exakt när man var avlyssnad eller ej.

...den ständigt närvarande kampen mellan arbete och kapital – mellan vår strävan att vara mänskliga samhällsvarelser och kapitalägarnas behov av att reducera arbetskraften till för profiten disciplinerade varor...

Mycket bra uttryckt, och som Marie Rörlin skriver -- så långt ifrån det verkliga vänsterpartiet. Den genomborgerliga sossenomenklaturan ska vi inte ens tala om.

Anonym sa...

Att företag övervakar sin anställda är olyckligt, men det som politiker håller på med just nu är många gånger värre. Jag syftar framförallt då på Bodström och companys snabba och väldigt ogenomtänkta marsch mot den totalitära övervakningsstaten. Men det är kanske inte okej att kritisera socialdemokraterna såhär ett valår?

Ali Esbati sa...

?
Naturligtvis hänger fenomenen ihop. Och naturligtvis ska Bodström ha mycket hård kritik. Extra mycket ett valår. När det gäller inskränkningar i integriteten och upptrappade repressionsmöjligheter, har de senaste årens utveckling varit ohyggligt illa. Att förslagen staplats på varandra på initiativ av socialdemokraten Bodström är en skam för socialdemokratin.

Den som har läst på bloggen ett tag kan knappast ha undgått att notera min position i de frågorna.

Anonym sa...

Jag har själv jobbat på ett företag som gör marknadsundersökningar per telefon. Övervakningen var total. De kunde både avlyssna telefonen och se allt man gjorde på datorn. Och naturligtvis visste man inte exakt när man var avlyssnad eller ej.
----------------------------------
Av den anledningen ska man bojkotta alla telefonsäljare och undvika olika typer av telefonsupport.

Dom ljuger dessutom för dom hävdar att avlyssningen sker av kvalitetshänsyn.

Så är inte alls fallet.Dom avlyssnar för att kolla säljarnas effektivitet och i viss mån för att skydda säljarna mot folk som blir vansinniga av att bli uppringda av folk som säljer prenumerationer på strumpor.

Slavjobb.

Somliga människor hävdar att vi inte längre har ett klass samhälle.

Att detta ämne överhuvudtaget tas upp är beviset på att det är helt fel.

tomasrj sa...

En bekant arbetar som farmaceut på ett av Apotekets callcenter i Sverige. Hon har berättat att de direkt blir ifrågasatta om samtalen tar för lång tid eller det går för lång tid mellan samtalen. Arbetsgivaren för statistik över vilka som klarar av flest samtal på kortast tid. Precis samma som tidsstudiemännen på industrierna för trettio år sen.

Anonym sa...

Ja jag minns hur hatade dessa tidsstudiemän var då.

Nu är det allmänt accepterat.

Och högern säger att inget hänt politiskt sen dess.

Man tycker ju att dom äldre bland dom skulle se förändringen men inte ens dom....

Anonym sa...

Självklart är det de med låg status som utsätts för en synlig yttre övervakning, dessa har ju samhället inte spenderat lång tid och stora resurser på att drilla till fogliga lojala individer med inbyggt kontrollsystem.

Anonym sa...

Dessutom köper man lojalitet av dem som står högre upp i hierarkin. Våra kapos hade naturligtvis mycket bättre villkor än vi hade. Annars hade deras lojalitet hamnat hos oss.

Det är så fåtalet kan härska, genom att skikta de underlydande. Samma fenomen kan iakttas i statens repressiva kontrollorgan. Hur skulle det sett ut om de anställda på socialförvaltningen med sina offentliga livstidsjobb inte hade tre gånger så stor inkomst som de undersåtar på existensminimum (om de har tur) de övervakar?

Anonym sa...

Angående mitt tidigare inlägg.
I så fall så ber jag ödmjukt om ursäkt, har inte läst din blogg tidigare och hittade inget i ämnet i de tidigare inlägg jag läste.

Anonym sa...

Jag är en mamma med 100% nedsatt arbetsförmåga och många barn. Eftersom jag är Östeuropeisk är min telefon avlyssnat sedan flera år av något som av misstag uppgav sig heta "Eshellon - i Göteborg". Ingen av mina svenska journalister har talat om för mig att där finns det ngt så nu vet Ni det.
När mina barn blev anmälda i början av sin termin för sjuka av mig, så hade lärarinnorna ringt antagligen till SÄPO och sedan en dam från svenska ambassaden talade mitt modersmål och presenterat sig för min mamma utomlands om att hon skulle behöva mig där och sökte tolk. - En lögn, vilken illustrerar bara det system som är vardag idag - kontakten mellan grundskolan och SÄPOs förlängda armar på svenska ambassaden utomlands och hur man försöker sätta dit oskyldiga små ungar med utlandsfödda föräldrar. Någon terrorist är jag inte och absolut inte politiskt aktiv. Däremot lever jag sedan 4 månader utan sjukmedel, för att försäkringskassan sparar pengar och via specialistvårdstopp i Sverige och behandlingsvägran medan jag försämras för att sända mig till arbetsmarknaden, alltså jag lever med många ungar enbart på barnbidraget. Är det inte lämpligare, herr Persson och Bodström och gänget, att Ni lägger ner mina pengar på undersökning och behandling, på en värdig sjukpension som Försäkringskassan i 4 år låtsas att jag ej gång på gång ansöker om, än att Ni skall lägga mina sjukpengar på Eshellon och på att skrämma min mamma utomlands?
ÄCKLAD
Tomova-K
PS Var inte Stallin och Hitler "värstingarna"...Ts ts ts... när de inte ens hade datorer och när SLAVER är inte det minsta intresserade av kontroll!!!