fredag, februari 03, 2006

Tack Maud

Maud Olofsson tuffar vidare med sitt antifackliga korståg. Nu ska ungdomar under 26 göras permanent rättslösa på arbetsmarknaden. Ska man hitta nåt att profilera sig på för att slippa totalkannibaliseras av de omstajlade mysmoderaterna är det möjligen framgångsrikt att köra sånt som alliansbröderna ändå vill, men stajlat bort lite.

Nu är det i och för sig så att otrygga anställningar redan ökat dramatiskt bland just unga sedan början av 90-talet. Osäkra anställningar är ett allvarligt problem för unga. De leder till skadlig stress, till att man får problem med att investera i bostad, eller köpa kapitalvaror på avbetalning, de skapar utslagning och hopplöshet bland stora grupper. Vad bra, säger nu alltså Maud Olofsson. Mer sånt ska vi ha. Fler jobb blir det nu inte om man gör det lättare att sparka folk. Arbetslösheten är för övrigt hög just i många av de branscher där man tillämpar osäkra anställningsformer. Däremot – vilket Olofsson också påpekar lite inlindat i artikeln – så kanske man får lönesäkningar för ungdomar. Det är klart, om man tycker att det är kul med både sämre rättigheter och lägre lön, då kan man ju överväga att rösta borgerligt. Bra att vi får det klargjort.

Rekommenderar annars läsning av kommentarerna från till exempel LO, Ung Vänsters Ida Gabrielsson, Lars Ohly.

Men bäst är nog ändå Kalle Larssons kommentar.

Tipsar även om LO:s utmärkta rapport om Arbetstider och anställningsformer.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Men herregud... vilket extremt idiotiskt förslag! Jag som nästan tänkte rösta på Centern, nu får jag nog allt tänka om. Det där ger mig rysningar...

Anonym sa...

Esbati skriver:

"Osäkra anställningar är ett allvarligt problem för unga. De leder till skadlig stress, till att man får problem med att investera i bostad, eller köpa kapitalvaror på avbetalning, de skapar utslagning och hopplöshet bland stora grupper. Vad bra, säger nu alltså Maud Olofsson. Mer sånt ska vi ha. Fler jobb blir det nu inte om man gör det lättare att sparka folk."

Men vad Maud hävdar är att det kommer underlätta för unga människor attt komma in på arbetsmarknaden. Och hon hänvisar till Frankrike där en liknande idé provats och givit positivt resultat. Sedan är det givetvis inte så att Maud tycker att det är bra som du påstår med osäkra anställningar etc, men om det vägs mot att fler unga kommer in på arbetsmarknaden så är det kanske värt att göra vissa förändringar.

Anta att det skulle leda till att fler unga kommer in på arbetsmarknaden, är du fortfarande mot idén då Ali? Om ja, varför? Trots nackdelarna, är det väl bättre att ha ett jobb än inget alls. Och vilket är ditt argument egentligen för att det inte kommer att leda till fler jobb. Du påstår det men ger inga skäl.

Sedan vore det väl klädsamt om du ändå försökte att lyfta fram andras argument för deras ståndpunkter istället för att bara lyfta fram ståndpunkterna och ignorera argumenten för dem och därigenom få dem att framstå som orimliga.

För övrigt är jag inte övertygad om att Mauds idé är riktig.

Anonym sa...

Ullan: " Sedan är det givetvis inte så att Maud tycker att det är bra som du påstår med osäkra anställningar etc"

Varför skulle det "givetvis" vara så? osäkrare anställningar gör ju det billigare för företagsägarna, de som borgaralliansen, inklusive c, representerar.

Anonym sa...

men om det vägs mot att fler unga kommer in på arbetsmarknaden så är det kanske värt att göra vissa förändringar.
-------------------------------

Ja men för att bli trovärdiga i sin iver att avreglera arbetsmarknaden med arbetslöshets siffror som aregument så vore det bra om dom slutade att räkna in 16 åriga studerande barn som i arbetslöshets statistiken för att på det sättet få siffrorna att passa argumentationen .

Anders Dahlberg sa...

Jösses, 19,2% av dagens ungdomar är arbetslösa (16 åringar som pluggar ä inte med i den statistiken men det finns 16 åringar som inte går i skolan)

Maud kommer nu fram med ett förslag på ett ändrat system. Där det är lättare att avskeda (de felsta företagare gör ju inte detta men i vänsterns värld är det ju bara gubbar som vill ha pengar så där är det sjävklart att detta kommer att hända)

detta har testats i frankrike där det infördes i Augusti vid jul hade 6% av alla 280 000 nya jobb sagts upp av arbetsgivaren, detta är jobb som inte hade kommit till om inte de kunde fått den anställning de fick.