lördag, mars 04, 2006

Artur Lundkvist 100 år

Fransisco Contreras påminner om att igår var det hundra år sedan Artur Lundkvist föddes. Läs inlägget, med länkar till några nyare artiklar om Lundkvist.

Lundkvist var en komplex och engagerad människa. Hans produktion var banbrytande för svensk modernism. Hans reseskildringar betydde mycket för att öppna upp den svenska kultur- och samhällsdebatten mot världens larm. Idag vet vi att Lundkvist – akademiledamot 1968-1991 – och hans livskamrat Maria Wine (deras relation är i sig en mångbottnad historia) övervakades av svensk hemlig polis i trettiofem år. Engagemanget ansågs samhällsfarligt.

Jag tycker att Lundkvists poesi är fascinerande, en slags extatisk modernism som griper tag i och vidgar livet. Det slår mig att jag faktiskt använde ett litet utdrag i avslutningen på mitt första maj-tal förra året. Det är samtidigt en hyllning till Lundkvist:
Kamrater, mötesdeltagare. Vi genomlever mörka dagar, när vi inte kan undgå att bli uppsökta av kampen. När reaktionära eliter vill rulla tillbaka våra civilisatoriska framsteg, ställer vi oss i vägen med insikten om att världen kan vara annorlunda. I det ögonblick vi tar det personliga ansvaret att delta, hyllar vi också människans möjligheter. Så för vi vidare det glödande credo som Arthur Lundkvist en gång uttryckte så här:

[…] Utan hat till dig själv
är du utan lust att mörda din nästa
Försaka, hata, förinta! ljuder klyftornas rop.
Lev, älska, skapa! kommer svaret ur fjärran
.
Diktutdraget är från Samlingen Korsväg, 1942

Inga kommentarer: