tisdag, mars 21, 2006

Freivalds igen

UD:s och Säpos agerande för att få Sverigedemokraternas hemsida nedsläckt i samband med Mohammedkalabaliken i februari var feltänkt och illvarslande. Jag skrev om det då:
Julafton för allt reaktionärt. Just när man preliminärpustat ut för att Lars Leijonborgs försöksballong att vinna hetspoäng på Muhammadbilderna, så kliver grabbarna på Säpo, med UD i armkrok, in på banan. Visst, myndigheterna kan, och ska kunna, informera medborgare och mediebolag om sådant som är relevant för deras bedömningar. Men i detta läge vippas ett redan sluttande plan några rejäla grader åt det brantare.
Att det knappast var en ensam, övernitisk tjänsteman som ingripit på eget bevåg torde ha varit uppenbart. Det var och är allvarligt. Men det som nu händer – nytt Freivalds-drev och en opposition som tar till stora ord – har knappast med en vilja att diskutera och försvara yttrandefrihet och hitta en hållbar utrikespolitik handlingslinje att göra. Det är ytterligare ett genomdrag av ett nu välrepeterat skådespel.

Moderaterna och centern spelar bäst (Henrik Brors är utom tävlan). De riktar in kritiken mot – Göran Persson. Frågan i sig hamnar i skymundan. Det är möjligheten att trycka till regeringens representanter som är det intressanta, inte någon önskan att uttrycka och utveckla en politisk ståndpunkt.

Det är en intellektuellt andefattig och ohederlig opposition. Och det är ett debattklimat som ständigt förpassar väsentligheterna till periferin.

Kerstin Berminges karaktärisering av situationen förmedlar precis det som gällt i snart två år:
Det blir en spännande följetong det här och vi ser nu fram emot den smutsigaste valkampanj vi någonsin sett, i enlighet med det amerikanska mönstret. Att vakna på måndagsmorgnarna blir som att öppna en lucka på en adventskalender.
Och på torsdag kommer KU:s tsunami-rapport.

3 kommentarer:

Anonym sa...

"Men det som nu händer – nytt Freivalds-drev och en opposition som tar till stora ord – har knappast med en vilja att diskutera och försvara yttrandefrihet och hitta en hållbar utrikespolitik handlingslinje att göra. Det är ytterligare ett genomdrag av ett nu välrepeterat skådespel."

Skådespel? Nog för att jag kan hålla med om att oppositionen kanske inte gör detta för att försvara yttrandefriheten, men jag skulle inte vilja påstå att det bara är ett skådespel eller ett strategiskt drag i valrörelsen.

Man måste väl för tusan kunna kräva av en minister att han/hon följer grundlagar, samt talar sanning inför pressen och inte låter tjänstemän ta smällen när de ertappas? Och Sossarna visar ju gång på gång på gång på gång att ingen i deras parti behöver ta ansvar eller stå till svars för någonting, så vilka ska ställa krav på dem förutom oppositionen?

Anonym sa...

Livet är komplicerat.


Det var ju tur att hon inte stängde ner nån site som ägnade sig åt att producera antisemitiska bilder i ett "för Sverige känsligt läge" för då hade ju borgarna varit tvungna att accptera i tyst samförstånd.

Måste vara jobbigt att vara politiker.

Anonym sa...

Inside information: KU:s tsunamirapport kommer tidigast nästa vecka (v. 13). Det var här ni såg det först.