onsdag, mars 29, 2006

Ganska basic egentligen

A-kassan är den största fallskärmen vi har i landet och den borde vi avskaffa. Att avskaffa A-kassan vore ett bra sätt att få fram engagemang hos folk för att skaffa en ny utkomst.

/Peter Wallenberg på Investors bolagsstämma 1998
A-kassan är en samhällelig försäkring mot inkomstbortfall vid arbetslöshet som de arbetande är med och betalar till. Man kvalificerar sig till inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning genom att först ha arbetat.

Pension är en annan bra grej i samhället. Man skjuter upp en del av sitt konsumtionsutrymme medan man arbetar, till sin pension. Man talar om pensionsgrundande inkomst. De som är pensionärer vid en viss tidpunkt tar del av det samhället producerar vid det tillfället. Pensionen är för många människor ganska låg. I framtiden riskerar den att bli lägre, tack vare den reform som de fyra borgerliga partierna plus socialdemokraterna smusslade igenom.

Peter Wallenberg – eller Pirre, som han också kallas – behöver inte ta del av arbetslöshetsförsäkringen. Han får pension. Förra året fick han 14,7 miljoner i pension från bolaget Investor. Detta trots att han helt saknade pensionsgrundande inkomst där. 14,7 miljoner kronor på ett år är ganska mycket, tycker många människor. Extra mycket om man inte gjort något alls för att erhålla dem.

De borgerliga partierna – eller bomb- och batongalliansen som de också kallas – har en politik som går ut på att människor som blir arbetslösa ska få mindre i a-kassa, så att Peter Wallenberg ska få behålla mer av sina 14,7 miljoner från Investor.

Peter Wallenberg gör därför klokt i att rösta på de borgerliga. Nästan alla andra gör av samma skäl klokt i att låta bli.

31 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har inte sett någonstans att någon av de borgerliga partierna vill avskaffa A-kassan. Så vad är poängen med inlägget?

Magnus Ahlkvist sa...

Anonymous: Alla fyra borgerliga partier vill sänka A-kassan. De vill också sänka skatterna. Det betyder att arbetslösa blir fattigare och Wallenberg blir rikare. Vad är det du inte förstår?

Anonym sa...

Nivån måste väl kunna diskuteras utan att man därmed sägs vilja avskaffa ersättningen. Det är en viss skillnad, eller hur?

Vad är det i det resonemanget du inte förstår?

Anonym sa...

Och vem hade nämnt någonting om att avskaffa a-kassan, bortsett från Pirre? Håll reda på vad du argumenterar emot, och läs gärna om de sista två styckena i inlägget.

Anonym sa...

Jamen varför dra upp avskaffandet i inlägget då? Eller varför resonemanget om Wallenberg och hans pensioner överhuvudtaget när det är nivån på A-kassan som diskuteras.

Men det är klart, med en oklar associationskedja mellan de borgerliga och Wallenbergs obscena (det tycker jag också de är) pensionsersättningar så får man raskt att de borgerliga måste vara ute efter att förtrycka arbetslösa. Denna slutsats helt utan att behöva beröra det verkliga ämnet, så praktiskt.

Anonym sa...

Wallenbergs pension är och förblir en skamfläck i svenskt näringsliv. Pensionen är ett hån mot Investors övriga (icke Wallenberg) aktieägare.

Om jag inte minns fel har Wallenbergs pension varit uppe till diskussion på ett flertal av Investors bolagsstämmor utan resultat. Min bedömning är att nästan alla även borgerligt sinnade personer (som jag själv) är emot detta apanage.

Anonym sa...

Tarik M said...

"Min bedömning är att nästan alla även borgerligt sinnade personer (som jag själv) är emot detta apanage."

Det finns rätt många anledningar att betvivla din "bedömning".

För de borgerliga är det betydligt viktigare, har det visat sig, att ha en agenda som producerar en debatt om det "orimliga" i att ha en "hög" a-kassa. Moderaterna och Co är mer intresserade av att sänka ersättningen för utsatta människor än att ifrågasätta rimligheten i ett allt mer ekonomomiskt snefördelat sverige(Se: Wallenbergs "apanage").

Inget konstigt med det i för sig, man kan dessutom vara emot grotteska Wallenbergpensioner som borgerligt "sinnat". Det är dock en fjantig och tragisk ursäkt från människor som uppmuntrar till urskillningslös kapitalism.

Anonym sa...

Tarik M

Har aldrig uppmuntrat till urskiljninglös kapitalism. Tycker lika illa om det som urskiljningslös socialism.

Tycker att en mix av socialism och kapitalism, ungefär som vi har det i Sverige i dag, är att föredra. Världen är inte svart eller vit.

Varken renodlad kapitalism eller renodlad socialism är ett bra system.

Anonym sa...

Om vi röstar för sänkt a-kassa så röstar vi också för att de som har jobb får det sämre. Man ställer olika grupper mot varandra och det blir svårt för dig att motivera en löneförhöjning om det finns andra som kan ta ditt jobb istället för dig. Jag tycker att vi istället för att sänka a-kassan ska vilkora den. Låt de arbetslösa göra "socialtjänst" samtidigt som de letar efter ett nytt jobb. Det finns gott om jobb att göra.

Anonym sa...

Att slopa a-kassan har väl iofs diskuterats inom borgerligheten. Men då har de ju varit frågan om att införa en allmän socialförsäkring istället. Det tycker jag vore en god idé. Den enda "poängen" med a-kassan är ju att genom att fackföreningarna administrerar den kan de hålla uppe den fackliga organisationsgraden.

För den som bryr som om fakta kan det också vara bra att veta att a-kassan bara till 10% är avgiftsfinansierad och till 90% skattefinansierad. Lika bra att skattefinansiera hela klabbet. Då slipper några få stackare att hamna utanför systemet och som en bonus får vi ännu en anledning att inte befatta oss med sossigt fackföreningsfolk.

Anonym sa...

För att inte tala om den fantastiska analogin mellan A-kassan och VD:arnas ersättningar. A-kassan kanske är större än varje enskild VD:s ersättningar men den delas liksom av ganska många människor och så att det blir ganska lite ersättning för ganska många av dem.

Tala om att betrakta vanligt folk som en enda stor och enhetlig "skock"! Vad gäller vanliga människor individualiseras minsann inte.

Överhetens syn på vanligt folk som "kreatur" har inte förändrats de senaste 200 åren uppenbarligen.

Anonym sa...

Till "Anonymous said..."

Alliansen säger att man vill ta bort a-kassan efter 300 dagar för de flesta och efter 450 dagar för de som har barn.

Allt annat som man lovar kan bara resultera i den stora oreda som vi är vana vid efter tidigare blå regeringsperioder.


Så här går det om alliansen vinner

Anonym sa...

Korrekt Kerstin,

Pirre är en invid och vi andra en skock, eller ibland en "mob" av gigantisk storlek (3 miljoner nu senast i Frankrike).

Anonym sa...

Sicket trams.

Centerpartiets förslag är ju vida överlägset vänsterkartellens förslag, som i stort sett går ut på att ge folk lite pengar i handen för att de ska gå med på att försvinna ur arbetslöshetsstatistiken ett tag. De så kallade Plusjobben, som är meningslösa jobb utan möjlighet till vidare anställning alltså. En sjuksköterska får inte arbeta som sjuksköterska utan ska vara "sällskap till äldre". Det ökar inte kompetensen, det ger ingen rätt till akassa. Det gör ingenting för att förbättra för den arbetslöse att få nytt jobb, och ger inga fördelar i socialförsäkringssystemen. Detta protesterar inte vänsterkartellen mot precis.

Däremot protesterar de mot att ungdomar ska få riktiga jobb, med riktig lön, och med rätt villkor i alla delar av försäkringssystemen förutom vad det gäller uppsägningsklausulerna.

Men det är väl som vanligt när det gäller vänsterkartellen. Det handlar inte om att hjälpa de arbetslösa. Det handlar om att motarbeta goda förslag från fel partier - och i ljuset av det är man beredd att köpa riktigt usla förslag av "rätt" partier.

Anonym sa...

Nivån måste väl kunna diskuteras utan att man är ond för det? Vad är det som säger att runt 80 som det är idag är en bra nivå, varför inte höja till 90, eller sänka till 70? Vad vill ni till vänster, att den ska vara 100? Allt annat borde ju vara att vilja göra det sämre för de fattiga och Pirre rikare.

Anonym sa...

"Det handlar inte om att hjälpa de arbetslösa. Det handlar om att motarbeta goda förslag från fel partier"

Ja, det är säkert därför tre miljoner människor demonstrerar i Frankrike, för att det egentligen goda förslaget kom från fel parti.

Anonym sa...

Ah, så det är naturligtvis en spontant demonstration, en sorts "comme il faut" uppblossning som var lika spontan som de stackare som samlades på Sergels Torg och gatstenade centerpartiet?

Och tre miljoner minsann? Nog för att vi vet att vänstern är inflationskramare, men att en miljon kan bli tre tyder ju på en viss brist på matematiskt kunnande också. :)

Anonym sa...

"Ah, så det är naturligtvis en spontant demonstration, en sorts "comme il faut" uppblossning som var lika spontan som de stackare som samlades på Sergels Torg och gatstenade centerpartiet?"

Nej, det var naturligtvis mycket väl organiserat. Det är så vi i arbetarklassen gör för att försvara våra intressen, förstår du. Vi organiserar oss.

Siffran tre miljoner kommer förresten från Bernard Thibault, ledaren för Confédération Générale du Travail.

Anonym sa...

Vänstern vill att folk ska kunna leva på andras bekostnad. "Högern" vill också att folk ska kunna leva på andras bekostnad, men med några ynkliga procent mindre transfereringar. Är det så mycket att bråka om?

Anonym sa...

Jag vill inte vara med i den statliga tvångs-kassan. A-kassan är ingen försäkring utan en organiserad stöld som bör avskaffas snabbast möjligt.

Om ni vänsternissar vill ha cash när ni blir arbetslösa så får ni teckna en försäkring av facket eller något privat bolag.

Då kan ni få era ersättningsnivåer inskrivna i ett kontrakt. Nivåerna blir då skyddad från sådana som Reinfledt. Ni kan tom. få högre ersättningsnivå än idag, om det nu är supertryggher som ni suktar efter.

Vi behöver inte ha ett statligt system för alla. Alla behöver inte vara tvingade att äta pannkaka på torsdagar bara för en majoritet tycker det är gott då.

Anonym sa...

jag tycker i alla fall att vi alla kan enas om att andelen idioter ökat med kanske 300 procent sen esbati släppte kommentarerna fria. det sammanfaller nästan helt med ökningen av andelen högerkommentarer.

/j

Anonym sa...

De borgerliga vill höja avgiften till a-kassa avgiften från dagens runt 100kr 400kr. Mer egenfinansierad a-kassa. (finns vissa som hävdar att a-kassan är det redan idag?)

Orsak fackföreningsavgift på 800kr leder till minskad anslutnings grad, leder till att pirre och polarna kan ge varandra ännu mer bonusar

Anonym sa...

Vilken tur att du "j" dyker upp ibland o då pekar ut idioter. Du har koll.

Anonym sa...

Ali måste släppa in oss högermänniskor.

Utan våra vassa kommentarer så skulle han aldrig ha en chans att ligga etta på bloggtoppen.

Walle sa...

...Borgarna har sällan rätt, men när det gäller a-kassan så finns det en sak som är lite jobbig att argumentera på ett sakligt sätt om: Mot en oberoende, statlig, a-kassa.

Jag vet varför jag är mot det och fortsätter gilla en a-kassa kopplad till facket. Dels för att det är en naturlig del av det fackliga medlemskapet och historiska själ, men framförallt för att det gynnar den fackliga mobiliseringen.

Men om man skall vara riktigt rimlig: Något som är skattefinansierat till över 90% borde kanske också ligga under staten?

Som sagt- jag skulle aldrig rösta för det, men jag tycker att våra argument mot det är lite klena, ärligt talat.

Huvuddiskussionen är däremot skitenkel- höjd a-kasseavgift och borttagna avdragsmöjligheter är INTE motiverat ekonomiskt för borgarna, utan ett sätt att försvaga facket.

Anonym sa...

Pirre oallenbären är bara en småhandlare, det förstår man av hans ”analys” av fallskärmsproblemet och hans uppenbara småaktiga behov att sparka neråt.

De riktigt breda pojkarna kan kosta på sig lite verbal hygglighet gentemot de svaga.


“Putting $1,000 in the pockets of 310,000 families with urgent needs is going to provide far more stimulus to the economy than putting the same $310 million in my pockets.”

“Getting fired can produce a particularly bountiful payday for a CEO. Indeed, he can ‘earn‘ more in that single day, while cleaning out his desk, than an American worker earns in a lifetime of cleaning toilets. Forget the old maxim about nothing succeeding like success: Today, in the executive suite, the all-too-prevalent rule is that nothing succeeds like failure.”

“If it's class warfare, my class is winning.”

Warren Buffett

Anonym sa...

Anonymous 1:29 och några andra:

Om ni nu har så svårt med att facket har hand om A-kassan så finns det faktiskt ett fackfritt alternativ:
Alfa-kassan...där kan du vara med utan att vara med i ngt fackförbund.

Så i Sverige finns det faktiskt frihet att välja...

Anonym sa...

Alfa-kassan? Är inte det typ låtsas-a-kassa på 80kr/dan?

Anonym sa...

Nej nej...dom betalar samma ersättningar som de andra fackkassorna, dvs för lite men det är samma :-)

Anonym sa...

Robin Hood:
Vilket väl var precis vad han sa. Han insåg att det hela är skruvat men accepterar det ändå. Egenintresset ljuger inte!

Anonym sa...

Jag älskar denna blog men framför allt kommentarerna - alla kommentarer. Internet och yttrandefrihet rockar. Älska varandra, njut och debattera vidare