måndag, april 17, 2006

Centern i det blå

Det känns dumt att över huvudtaget skriva det här inlägget. Men ibland blir det liksom för mycket. Jag har inte för vana att besöka centerpartiets hemsida, däremot LO Ung-bloggen. Därigenom noterar jag att centern på sin hemsida kör en ”jämförelse” mellan sitt förslag om rättslöshet på arbetsmarknaden för ungdomar, med de så kallade plusjobben, som i vårbudgeten förstärks med en särskild inriktning på långtidsarbetslösa ungdomar. Samt att det tydligen till och med blivit ett Ekot-inslag av det i förra veckan.

Alltså, ärligt talat. Den där ”jämförelsen” har jag ju sett skvalpa runt på nätet en stund. Någon hetsig pojk som i affekt rättshavererat på nätet. Tänkte jag. Att ett gäng likafuntade och likasinnade grottisar länkat dit kan man väl bli lite förvånad över, men inte mycket.

Dock måste det onekligen betraktas som smått sensationellt att detta a) tydligen blivit officiell centerretorik, samt b) återspeglats i media.

Man kunde lika gärna ha gjort ett inslag på Ekot om att någon riktat kritik mot höjningen av studiemedel (som de borgerliga i och för sig inte vill ha) för att den inträffar i kräftans stjärntecken. Ty jämförelsen är inte bara som Hans Karlsson påpekar, okunnig, utan tjolahoppgalen.

Plusjobb är alltså en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Arbetsmarknadspolitiska åtgärder vidtas, för att underlätta omsättningen och matchningen på arbetsmarknaden – att den som blivit arbetslös ska vara aktiv och så gott det går utveckla sin kompetens. Det går att säga en massa saker om utformningen av olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder, men under alla omständigheter så är det grundläggande, att de finns för att hjälpa den som för tillfället inte är reguljärt anställd. Plusjobben inriktar sig på dem som varit långtidsarbetslösa och uppenbarligen har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Om man kommer i fråga för plusjobb subventioneras anställningen helt av staten.

Det centern föreslår, det är att Lagen om anställningsskydd i praktiken avskaffas för människor under 26, så att man kan bli uppsagd utan att det finns något sakligt skäl till det. Poängen med förslaget är alltså att arbetsgivaren ska kunna hålla sig med en del anställda som kan få gå hur som helst, till exempel för att de blivit gravida eller sagt till om arbetsmiljöproblem.

Det blir därför orimligt att ”jämföra” dessa förslag med varandra. Men några påpekanden kan vara på sin plats.

Plusjobben utvidgar arbetsmarknaden. Centerns förslag inskränker arbetsmarknaden (vi kan räkna med att utsatta grupper får det svårare, både om man har och om man inte har en anställning).

Centerns förslag är ett thatcheristiskt, beräknat antifackligt förslag. Plusjobben ska uttryckligen tillsättas i samverkan med facken, och stärker fackets inflytande. (Plusjobben ska alltså inte ersätta ordinarie arbetstillfällen).

Centerns förslag berövar rättigheter för alla som har eller i framtiden skulle få arbeten. Plusjobben ger långtidsarbetslösa (ungdomar) en möjlighet att finnas på arbetsmarknaden.

Centerns förslag betalas av alla anställda genom sämre rättigheter och lägre löner. Plusjobben betalas av staten och är utformade så att de inte innebär något tryck nedåt på löner och arbetsvillkor.

Plusjobb är inte det som kommer att lösa arbetslöshetsproblemet. Ska man göra det på allvar, behövs det en ekonomisk politik som tar sig ur de borgerliga institutionella tvångströjor och som överför resurser till offentliga investeringar – också det motsatsen till högeralliansens lönesänkarpolitik. 200.000 nya jobb i offentlig sektor vore en god start. Men Plusjobb är en bra arbetsmarknadspolitisk åtgärd. De gör att människor som står långt bort från arbetsmarknaden kan få stöd att göra något meningsfullt, och vara de som kommer närmare en anställning, när arbetsmarknaden, som sker nu, förbättras. Det är samhällsekonomiskt effektivt. Centerns förslag förvärrar i princip alla de problem som ungdomar idag möter på arbetsmarknaden – och påverkar också alla andra än ungdomar negativt.

Nu kör centerpartiet med sin ”jämförelse” för att försöka sälja in ett förslag som ledde till enorma konvulsioner och miljonprotester i Frankrike. Om det funkar medialt att ljuga sig blå om att ”1,5 miljoner inte går till jobbet”, kan väl vi köra det här, tycks inställningen vara. Men det funkar nog inte så bra. Centern har med önskvärd tydlighet visat vad det är som väntar med en borgerlig regering: antifacklig politik, rättslöshet, sänkta löner. Det är en diskussion som verkligen hör hemma i valrörelsen.


PS1. Nooshi lämnar spännande rapport från ett Frankrike där strejker fortfarande fortgår mot den borgerliga arbetsmarknads- och ungdomspolitiken.

PS2. Låt oss bara hastigt konstatera att om det fanns ett arbetarrörelseinstitut som kunde certifiera politisk idioti (jfr. Krav-märkt), skulle (”en fraktion av”) ”Osynliga Partiet” få ett sådant på studs. Så kunde de ha det som en extra skalp hemma när de om tio år sitter som stabilt borgerliga väljare och chicnostalgiskt ”tar avstånd” från sin ”radikala” ungdom.

37 kommentarer:

Anonym sa...

Vad trött man blir...finns det ingen som tillverkar skjortor, finns det heller inga skjortor att tvätta. Lite så är läget för Sverige.
Vad är det för mening med arbetsrätten om det inte finns några jobb??? Naturligtvis ingen och ni kan skrika bäst ni vill.

Lösningen är enligt Ali investeringar i offantlig sektor= planhushållning enligt känd öststatsmodell. Lågproduktiv såsom allt ALLTID blir i en kommandoekonomi, d v s 2-3 personer gör en mans jobb. Jag har varit där i öst när det begav sig, tror ingen på denna sajt kan ens föreställa sig misären och det politiska förtrycket i detta kollektivistiska och kommunistiska helvete. Usch!!!!

Sveriges problem är onekligen att för få försörjer alldeles för många. Det borde även en rättroende kommunist sakna invändningar emot. Kollektivavtalen fungerar som ett monopol för prissättning av arbetskraften/tjänster. Motsvarande existerar ännu inte för varor, men blir väl så om vänstern får som den vill. Socialisera allt och styr marknaden medelst planhushållning.

Ställ dig i kön några år för att få köpa dig din egen Trabant. Fint...lär ni er aldrig någonsin något av historien?? Sitter skygglapparna verkligen så hårt limmade på huvudet???

Anonym sa...

botnia, bor du i 1800talet?
har du varit på ett sjukhus eller en skola någon gång? eller åkt tåg? ledde de dig till ett kommunistiskt helvete enligt känd öststatsmodell? blir det inte lite ironiskt när du skriver om 'skygglappar'?

Anonym sa...

Nej, bor inte där i 1800-talet, men det är dit du tydligen vill. Har du varit i gamla DDR föresten? Var ett fantastisk demokratisk land med fin, fina traditioner.

Anonym sa...

arbetslösheten bland unga är stor. välkommen till verkligheten, esbati. här ute finns det många som byter block för ett jobb. om du ville kännas vid detta problem, och erbjuda lösningar till det, skulle du förmodligen få ett större förtroende från oss. men du ägnar hälften av din tid åt att klankar ner på medier och hävda att all kritik mot socialdemokratin är lögn. det känns lumpet och grälsjukt. hur är det med plusjobben, esbati, ger de rätt till sjukersättning och är de a-kassegrundande? besök åtgärdssverige och du kommer att lära känna kafka.

Anonym sa...

Botnia.


Om du tycker DDR var illa skulle du sett vietnam under 80-90 talet.
Jag bodde i Hanoi runt 1989 och det var bland det varsta jag sett, och jag har sett en del.

Under tiden jag var dar introducerades marknads ekonomi och nu ar det ett helt annat land. Ser mer ut som bangkok nu.

Finns inte en manniska dar som vill aterga till planekonomi.

Men som sagt, manniskan har kort minne.

Anonym sa...

Shit allså jag har inte lä'st här i kommentarerna på ett tag för det 'r som newsgroup för folk me psykoser. Nu när man läser igen är det ingenting som har ändrats på flera månader. Esbati jag diggar din blogg hårt men du borde stänga av kommentarerna bro'. De som skriver här är ofta sjuka. De hetsar upp sig och så kanske de blir mer sjuka. Du måste ta ansvar mannen.

-Türken

Anonym sa...

Åtgärdssverige behövs,... fattar du inte. Vart skall alla politiska broilers ta vägen annars? Fin, fina utnämningar och den politiska eliten belönar sig ymmigt och rikt. Solidaritet kallas det visst. Godsherren Persson med sin Anitra är ett lysande exempel på den maktkorruption som försigår. Nostalgiskt blickar man bakåt till det forna folkhemmet och backar in i framtiden med en sedan länge förbrukad ideologi.
Hallå.....odiskutabelt är vänstern totalt oförmögen att skapa nya jobb. Lallar bara runt med sina bidrags- och åtgärdspaket som leder ingenstans. Mitt i all denna sörja gapar vänsterpartiet om 200 000 jobb i offentlig sektor. Därtill 6 timmars arbetsdag. Alltså mer av det som redan gett oss detta kaos.

Snacka om limmade skygglappar.

Anonym sa...

Esbati: Att du som realpolitisk socialdemokrat - falskeligen kallar du visst dig själv för kommunist, men det skrattar alla åt som inte tillhör Ung vänsters vänsterflygel eller har borgerliga sympatier - måste anse att plusjobb är en positiv arbetsmarknadspolitisk åtgärd förstår jag.

I själva verket är plusjobb inte mycket mer än skrikig kosmetika på en grotesk arbetsmarknadspolitik. Av de flesta berörda kommer plusjobb uppfattas som ännu en idiotisk åtgärd man bara blir irriterad och bitter av, och som du själv skriver kommer dessa plusjobb inte lösa något.

Centerpartiets förslag är värre, visst, men plusjobben hör till samma nyliberala kategori. Nyliberalism på sossevis. En folkligare nyliberalism. Folkhemskapitalism.

Angående Osynliga partiet, så, jo, deras aktioner har nog varit klumpiga, men å andra sidan har dessa aktioner fört fram Centerpartiets förslag och gjort det allmänt känt. Hade detta hänt utan några krossade rutor? Hade de blivit inbjudna till TV:s morgonsoffor, fått några helsidor i DN? Inte på den här planeten i alla fall...

Att du som "kommunist" inte ägnar en endaste rad åt den demonisering och sensationella journalistik utöver det vanliga som kampanjen Osynliga partiet inbjudit till är svagt. Krossade rutor och kastade ägg ger Olofsson livvaktsskydd och SÄPO rycker ut, utan att en enda journalist ställer en kritisk fråga som "varför?".

Botnia: Du skriver att det inte finns skjortor att tvätta och att det vore stolligt att låta flera man göra en mans jobb, och sedan skriver du att i dagens Sverige försörjer ett fåtal alldeles för många. Om du haft lite koll på hur arbetstempot och -belastningen ser ut inom exempelvis vården och skolan och hur stor bostadsbristen är i storstadsområdena och så vidare så skulle du veta att det faktiskt behövs anställas fler människor och att samhället kan och bör bidra.

Ditt dravel om DDR är bara pinsamt. Sätt dig ner och ta djupa andetag, tack.

Ali Esbati sa...

Det tycks som att flera här har allvarliga lässvårigheter. Plusjobben är alltså en arbetsmarknadspolitisk åtgärd för långtidsarbetslösa. De som tar del av dessa är idag arbetslösa, och är till exempel inne i aktivitetsgarantin. De får då möjligheten till en mer meningsfull åtgärd, som är bra för dem och för samhället. Ingen får sämre rättigheter eller villkor. Tvärtom. Plusjobben adderas. Därav namnet.

Centerns förslag är ett angrepp på alla som har jobb nu och i framtiden. Det ger inte fler jobb, utan gör det lättare att sparka människor.

A-kassa kvalificerar man sig till genom att arbeta reguljärt, eftersom det är en försäkring. Den som har plusjobb är fortfarande i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Om man har a-kassa sedan tidigare, så får man fortsätta på sin a-kasseperiod när plusjobbet har upphört. Plusjobbet utgör alltså så kallad överhoppningsbar tid.

Det är inte frågan om att jämföra plusjobb med "ungdomsavtal". De är inkomensurabla, de är inte samma typ av förslag, de rör inte samma grupp, de har diametralt olika effekter på arbetsmarknaden.

Detta skrev jag om i inlägget. Att till exempel "Robin Hood" saknar intellektuell kapacitet att ta in och bearbeta den informationen är uppenbart, men kanske inte så överraskande.

Sådär ja, skriv nåt om Östtyskland nu.

Anonym sa...

För en kommunist är alltid dravel om DDR pinsamt. Ni vill ju inte inse sanningen om detta totala planekonomiska misslyckande. Jag var där, var du?

Nä, mer av samma vara förslår jag. Vänstern kan inrätta en ny myndighet som tar sikte på ungdomsarbetslösheten. UNGDOMSARBETSLÖSHETSVERKET, anslå några hundra millioner, tillsätt generaldirektör och styrelse som vanligt ur de egna leden SAP/LO o så kanske några från vänsterpartiet också kan halka med på bananskalet. Utred och kasta papper på varandra, skriv promemorier mm.
Så här har det ALLTID hitills gått till i Sverige. Ytterligare ett gäng byråkrater som skall leva på mina o andras skattepengar.

Vore det inte för den omfattande svarta marknaden i Sverige, skulle allt redan gått i stå. Fusk o svarta pengar är det smörjmedel som håller skutan flytande,.....ännu.

Anonym sa...

Eftersom allt jag skriver om DDR är dravel, kan då någon, kanske du Ali ge ett enda exempel på något man lyckades med i sin välplanerade planekonomi????

Du är mig svaret skyldig.

Anonym sa...

Ali,

Om man har a-kassa sedan tidigare, så får man fortsätta på sin a-kasseperiod när plusjobbet har upphört. Plusjobbet utgör alltså så kallad överhoppningsbar tid.

Tack för att du ingjuter mod i massorna. Jag misstänker att du avslöjade rätt mycket om vad du egentligen tänker i ovanstående meningar. När plusjobbet upphört så får man fortsätta på sin a-kasseperiod.

Ali Esbati sa...

Eh? Ja, plusjobb är tillfälliga åtgärder. De upphör efter en tid. Det är tämligen självklart, eftersom det är en tidsbegränsad åtgärd.

Eftersom arbete givetvis går före åtgärder så kan och bör man gå över till arbete under tiden. Plusjobbet ökar den möjligheten för den som har varit långtidsarbetslös. Om det skulle vara så att man inte hittar något arbete så behåller man sin rätt till tidigare upparbetad a-kassa.

Centerns förslag går, som tidigare påpekats, ut på att alla som är under 26 ska bli rättslösa. Den diametralt motsatta inriktningen.

Det ska i och för sig erkännas att det ligger en viss logik i att centern, som vill försämra alla ungdomars möjligheter på arbetsmarknaden, kritiserar ett förslag som vill förbättra långtidsarbetslösas möjligheter. Det är ju som sagt ett förslag som går i motsatt riktning.

Men man bör ändå förstå att förslagen inte är jämförbara, av skäl som redovisats.

Huruvida missförstånden beror på att man inte KAN förstå eller inte VILL förstå, är möjligen en mer filosofisk fråga.

Jonas N sa...

Ett lite påpekande bara

När Ali skriver att centerns förslag syftar till att göra ungdomar 'rättslösa' menar han säkert motsatsen. Nämligen att de skall omfattas av lagstiftning.

Det är lagförslag som Ali inte gillar som han beskriver som 'rättslöshet' om de genomförs.

'Hetsig pojk i affekt' ...tycker jag är roligt. Ironi kanske?

Fjäskandet för Hans Karlsson är dock lite väl genomskinligt. Tänk att Ali propagerar för plusjobb som offensiv åtgärd. Han kille gett upp kanske?

:-)

Anonym sa...

I arbetsmarknadsliberala länder som USA och Storbrittanien är arbetslösheten låg bland invandrare och ungdomar. I USA har arbetslöheten bland invandrare tom. varit lägre än för den infödda befolkningen. Jämför detta med situationen i Sverige och Frankrike....

Skulle vi tillämpa mera marknadsliberala principer här så skulle vi också kunna få en låg arbetslöshet. Eller hur ska du annars förklara USA:s överlägsna siffror? De har ju varken trAMS-åtgärder eller plus-jobb.

Kan ni inte förstå att är era regleringar som lägger hinder för jobbskapande? Eller åtminstone vara ärliga och erkänna att ni prioriterar de som är inne på arbetsmarknaden framför de som står utanför, och att ni med LAS diskriminerar unga personer. Sist in, först ut innebär att unga med kort arbetslivstid får ta smällen.

Anonym sa...

Med plusjobb sätter man ytterligare pariastämpel på arbetskraften, det är så det i praktiken fungerar.
Det är ingen merit till anställning att ha lallat runt i det socialdemokratiska sysselsättningspaketet. Så funkar det i verkligheten i privat sektor. Det enda arbete som erbjuds blir sannolikt i det offentliga, men det är ju det vänstern vill, expandera offentlig sektor.

Milde himmel vilken enfald.

Anonym sa...

Ali har du någonsin arbetat med en ams åtgärdat person, nej skulle inte tro det, med risk för att verka taskig så kan jag i ärlighetens namn säga att det inte blir mycket gjort på den fronten.
Plussjobben kommer inte bli mer en ett operation dagsverke för myndiga personer.
Du säger att ungdomsjobben kommer betalas av alla som knegar medans gardinjobben kommer betalas utav staten, var får staten sina pengar från?
Du har ju gått på handels och kan säkert förklara det här, men jag (som aldrig levt på csn) kan garantera att varken barn eller vuxna tycker om att arbeta med någonting de får "tilldelat"

Anonym sa...

de allra flesta kommentarer (DDR-snacket undantaget, det var mest roande) genomsyras av en "alla får mera om alla tar"-mentalitet..

jobbigt läge

mycket bra skrivet, Ali!

Anonym sa...

Plusjobben är en desperat åtgärd för att försöka hålla näsan över ytan i opinionshavet för att försöka dölja en havererad arbetsmarknadspolitik. Att vänstern totalt saknar insikt inför detta faktum är väl känt sedan länge. Ungdomsavtal är dock fel de med, segregering och indelning är fel, må det vara på ålder, kön, etnicitet eller annat. Vad vi behöver är en reform av arbetsmarknaden överlag, något som tyvärr även aliansen inte riktigt hittar hem med. Den danska modellen, så kallad "flexicurity" är mycket intressant. Där är det sociala skyddsnätet inte kopplat till att man blir adopterad av en arbetsgivare. Ett system där man lättare kan bli uppsagd vid arbetsbrist för företaget men ändå har ett socialt skydd borde även vänsterlägret kunna ställa upp på. Fast i stort handlar det nog om att vänsterlägret ser företag som onda och företagare som gubbar med cigarr och cylinderhatt. Så länge vänsterlägret har den synen så lär vi inte komma någon vart.

Anonym sa...

Jag vill njuta av verkligheten i Bangladesh. Bra arbetstider.
16 timmar per dag endast sex dagar i veckan. Hyffsad timlön på runt 3,50. Facken som vill försämra för arbetarna hålls borta tack och lov. Det tjänar faktiskt alla på. Framför allt satsas det på nya jobb genom tillväxt.

Kan vara att timlönen sänks, men det skapar nya arbetstillfällen samtidigt som det är bra för företaget. Ökade vinster gynnar alla.

Folket som jobbar där får det faktiskt bättre än dom har det förut. Vill gärna vara med och bidra något för att förbättra. Vem vill hänga med?

Anonym sa...

"Centerns förslag är ett angrepp på alla som har jobb nu"

På vilket sätt då? Centerns förslag gäller endast nyanställningar, det drabbar alltså ingen som har jobb nu.

"Det ger inte fler jobb"

Jaså inte? Enligt vilken logik då? Varifrån kom de över 168 000 nya jobb som skapats i Frankrike sedan augusti 2005 efter att CNE-avtalet infördes? Hur kommer det sig att ungdomsarbetslösheten är så radikalt mycket lägre i länder med mindre anställningstrygghet och större flexibilitet på arbetsmarknaden (eg. Danmark, Irland)?

Anonym sa...

om man inte håller med ali i denna frågan då lider man av psykos! så är det. alla meningsmotståndare lider av psykoser! skicka dom till sibirien, sterilisera dom!

/ skürken

Anonym sa...

Erik: Jag skulle bra gärna vilja veta hur man mäter hur pass "ofri" en ekonomi är. Eller nej, nu ljög jag, det vill jag inte alls veta. Lika lite som jag vill veta hur astrologi egentligen fungerar. Det är stollerier.

Något jag däremot skulle vilja veta är vad du anser om att de rika staterna sköljer subventioner och dylika bidrag över storföretagen. Praktiskt taget varenda nu existerande större företag skulle gått i graven flera gånger om ifall inte staterna ställt upp med skattebetalarnas pengar.

Jonas N sa...

Eknomisk frihet/ofrihet skulle vara ett begrepp utan reell innebörd, anonym?

Oavsett hur exakt man kan mäta och rangordna den!? Allvar?

Men i ditt sista stycke tycks du argumentera för att stater (dvs regeringar) inte borde spendera skattemedel på företagsamhet, vare sig på konsumtion av deras produkter eller genom att själv försöka driva sådan.

Tyvärr är försvarsindustrin något som alltid kommer att ha huvudsakligen stater som kunder. OCh det medför alltid mindre önskvärda effekter.

Men i övrigt håller jag med, staten skall inte stötta, subventionera företagsamhet. Och den bör inte heller handla för skattepengar. Den bor se till att (sunda) lagar upprätthålls och skydda medborgarna mot dem som inte håller sig innanför lagens råmärken (och mot yttre fiender)!

Anonym sa...

Erik, vänstern förnekar verkligheten när deras karta inte stämmer. Jag vet inte vad de tror att de tjänar på detta. Verkligheten kommer ha sin gång även om de stoppar huvudet i sanden.

Kanske tycker de att det känns bättre inombords, men all den dåliga poltik som de förespråkar kommer ytterst slå tillbaka mot dem själva. Det är i Sverige som vi har massarbetslöhet bland invandrare och ungdomar, inte i USA.

Anonym sa...

Det bästa sättet att få full sysselsättning är att återuppskapa feodalsamhället. Slaveriet är också ett bra sätt att sänka arbetslösheten.

Frågan man ställer är hur ofri ekonomin är då?

Undertecknamn sa...

Senaste nytt!

"Hagamannen är Centerpartist!"
Det tycker svenska folket i en ny Temoundersökning
Läs mer på: http://undertecknamn.blogspot.com/2006/04/hagamannern-r-centerpartist.html

Anonym sa...

"Visst kan man ha åsikter om hur faktorerna viktas, men generellt så är Bangladesh nästan så långt från kapitalism som man kan komma."

Kapitalism är inte detsamma som fri marknadsekonomi. Kapitalism är ett samhälle som baseras på lönearbete och varuproduktion.

Anonym sa...

De hade (liten) lön för arbetet i Sovjet och producerade varor och därav följer att Sovjet var ett kapitalistiskt samhälle.

Anonym sa...

Okej, jag kollar väl på den där listan då...

Låt mig berätta lite om historien för er.

Just Bangladesh (141), och Indien som ligger på den bara marginellt bättre platsen 121, var under 1800-talet (och innan dess) ledande producenter och exportörer av kläder och tyger. Dessa områden var centrum i den förindustriella globala handeln som gick mellan Korea, Japan, Kina, Sydöstasien, Indiska halvön, Arabien, Östafrika. Även efterblivna Europa var indirekt med på ett hörn.

Vad var det då som hände under 1800-talet? Jo, engelsmännen råkade sitta på en sablans massa lättillgängligt kol och inledde industrialiseringen. Med massproducerade vapen och krigsskepp av stål kunde de med vapenmakt tilltvinga sig och dominera marknader som andra nationer och deras kapitalister inte kunde.

En sådan marknad var Indien/Bangladesh. Där var jordbruket högt utvecklat och producerade tillräckligt för att föda den inhemska befolkningen men samtidigt producera bland annat bomull som användes för att göra tyger och kläder som gick på export och inbringade stora inkomster.

Det brittiska imperiet la under sig Indien/Bangladesh, införde tullar på varor som gick på export till Storbritannien och saboterade marknaden. Jordbruket kollapsade och produktionen av tyger föll. Folket började svälta och under ett par generationer gick levnadsstandarden för den genomsnittlige indiern ner med två tredjedelar.

Nu hade Indien tvingats till att i stället exportera oförädlad bomull till Storbritannien, där det massproducerades tyger som därefter exporterades tillbaka hela vägen till Indien och dumpades till låga priser. Vilket förstås ödelade den inhemska marknaden för textilier, en marknad som inte kunde skyddas eftersom Indien inte tilläts upprätta tullar - vilket ju däremot Storbritannien tog sig rätten till. Indien deindustrialiserades i rask takt.

Så höll det på och håller på än i dag (om än på andra inte lika uppenbara och brutala sätt sedan befrielsen). Storbritannien är på plats fem på den där listan. Hederligt...

Ett annat land är Kina, som är på plats 111. Det landet försökte under samma epok hindra införseln av opium som dränerade den kinesiska ekonomin på silver samt skapade enorma missbruksproblem. Det tyckte britterna, som odlade opiumet i Indien, stred mot frihandeln (japp, det ordet fanns då också) - och det gjorde dem villiga att gå i strid för friheten att med tvång sälja narkotika och på andra sätt exploatera Kina.

"Frihandel" är i realiteten ett handelssystem där rika makter tvingar på fattiga motparter "friheter" de inte själva ställer upp på. Så har det varit i historien och så är det i dag.

Frihandelns försvarare dyker upp och pekar finger åt hur "ofria" de sablans "barbarerna" har gjort sig, och det är en fullkomligt historie- och ansvarslös analys av världen och varför den är som den är.

Anonym sa...

blabla, såhär funkade det för 150 år sen o så funkar det idag med. för att jag säger det. briiiiight.

Anonym sa...

Nej då, det finns dagskatuella exempel också. Riktigt otäcka såna dessutom. Fast jag tyckte det var på sin plats att berätta lite om historien först.

Anonym sa...

Tackar för den historie lektionen. Uppfriskande att ingenting förändrats under dessa åren. Bara sätten..

Anonym sa...

Spännande att du Ali föredrar arbetsmarknadspolitiska åtgärder som plusjobb framför riktiga jobb. Spännande att du verkar nöjd med 1000 plusjobb till 146 000 unga som står utanför arbetsmarknaden.

anon sa...

Plusjobben för ungdomar riktar sig inte till de 146 000 - vilket i sig är en märkligt ihopräknad siffra - arbetslösa ungdomarna, utan till de 2500-3000 LÅNGTIDSARBETSLÖSA ungdomarna i Sverige idag, d.v.s. de som varit arbetslösa i längre än 100 dagar. 1000 av 3000 är en betydligt större andel än centerns hokuspokusberäkning av de ytterst hypotetiska 14 000 nya jobben som påstås bli följden av att slakta LAS för oss under 26. Plusjobben för ungdomar är med andra ord en helt adekvat åtgärd för sitt ändamål.

Centerns förslag är däremot dåligt för alla eftersom de där 14 000 påstådda jobben är långt ifrån garanterade och garanterat kostar betydligt mer än de smakar, för de allra flesta på arbetsmarknaden.

Anonym sa...

Bööööööööööööööööööööb,.............. vilken ynklig debatt. Hur i helvete hamnade den i Indien. Långt in i Indien,....Ponjaaaaaaaaaaaaab.

Anonym sa...

Hej Ali och alla andra som skriver här! Vissa snuddar på sanningen här. Ja, det är (ad-hocbetonat) nyliberalt påfund det här med plusjobb och än värre med den slopade arbetsrätten.
Men varför är folk så fruktansvärt arga över AUC-center och arbetsförmedlingar? För det är de som tvingas gå dit, min mamma t.ex. och många av mina vänner och jag själv för några månader sedan.
Hela löneslaveriet handlar om att kontrollera oss som arbetar och när vi inte ebhövs så är det vårt eget fel.
Det är så snacket går på gatan. Ville bara påpeka detta, men ingen här inne bryr sig väl om de verkliga problemen...