lördag, april 29, 2006

Den största faran

Hämtar ut Oliktänkaren, den svensk-kubanske författaren René Vázquez Díaz’ bok om Artur Lundkvist. (Boken kom lagom till hundraårsdagen av Lundkvists födelse). Bläddrar lite i den, innan den ska placeras i den kroniskt växande hög av sådant ska läsas i sinom tid. Det verkar vara god läsning. I slutet av boken har Díaz samlat några av Lundkvists politiska texter. Jag fastnar i ett anförande från 1967, från ett möte om Vietnamkriget. Det är rubricerat ”USA:s förbrytelse”. I singularis. Men i all sin konkretion gäller budskapet långt vidare. Fyrtio år senare är orden ännu sannare, ännu mer blottläggande:
USA bedriver det våldsamma militära överfallet med motiveringar som inte förtjänar annat än ett mänsklighetens samfällda hånskratt till svar. USA ljuger och hycklar på ett sätt som är nästan exempellöst. Eftersom det är svårt att fatta en sådan förljugenhet hos skenbart vettiga och ansvarsmedvetna människor är det en del som mer eller mindre tror på lögnerna.

[…]

USA, det officiella, maktägande USA, verkar sinnesrubbat. Och hela den mäktiga nationen måste anses för sjuk, förgiftad av sin rovgiriga kapitalism, sin flagrant missburkade stormaktsställning. USA utgör sin egen största fara, samtidigt som det utgör den största faran för hela mänskligheten.
När den klick av brottslingar och krigsförbrytare som presiderar över Vita huset rullar fram lögn- och mordmaskineriet för nya blodbad i Mellanöstern och annorstädes, pekar Lundkvists ord mot också vår tids huvudfråga, varje medveten människas samhälleliga plikt: ett aktivt ställningstagande mot USA:s imperialistiska hot- och krigspolitik.

11 kommentarer:

Anonym sa...

bra rutet! och ett av sätten att fullfölja sin plikt är att inte smörja maskineriet med sina pengar, d.v.s, man bör undvika att köpa produkter från U S and A

Anonym sa...

Ja, det kommer ju lyckas... :)

Anonym sa...

Skrik USA o hela vänstern får dårpippi. Har ni inga andra rationella argument än hatet mot USA i alla lägen????? Det är sjukt, i sanning mest sinnesjukt. Den ideologiska debatten har ni redan förlorat o kan inte annat än spy galla.

Vem vill föresten fira semester i Gulag?

Anonym sa...

humor:

a. ni har inga rationella argument
b. vem vill fira semester i gulag?

en och samma fascist kommenterar usa's krigsförbrytelser

/j

Anonym sa...

Om det inte vore så att jag vet att det finns galningar i samma klass som "Botnia" (A-K Roth, någon?) skulle jag tro att det var en påhittad karaktär vars syfte var att svartmåla högern. Tack, Botnia. Med vänner som du behöver högern knappast några fiender.

Johan Persson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Johan Persson sa...

Jag säger det samma. Ali postar ett citat där den store akademiledamoten med intellektuell och retorisk briljans argumenterar mot USA:s krigsföring och genast dyker Botnia upp och raljerar om att vänstern skulle sakna argument och drivas av ett sjukligt USA-hat.

Jag läser inlägget, tänker att jag måste läst fel. "Han kan väl inte...". Läser om det. "Jo, han gjorde det!". Han drog fram Gulag-kortet!

Vet Botnia vem Arthur Lundkvist var? Utifrån Botnias svartvita världsbild förvandlas Lundkvist till en testuggande kommunist som ägnar dagarna åt ett irrationellt USA-hat och att försvara Gulagarkipelagen.

Man leds att tro att Botnia är en person med hjärtat till vänster som driver med högern (vilket jag t ex tror att LUF4Ever är) men med tanke på de högermän som inte enbart, likt Botnia, sprider sitt gödsel på andras åkrar utan faktiskt även bloggar själva så förvånar mig ingenting längre när det kommer till den här typen av sandlådeargumentation från högerns sida.

Anonym sa...

Det stammer att USA ar bade oetiska och giriga.
De startar krig som inte behovs och skapar mer problem an vad de loser.

Problemet ar dock att om man jamfor med alla andra lander i varlden som skulle kunna vara supermakter sa ar USA inte sa illa anda.

Anonym sa...

Och jämfört med en kula i pannan är ett järnrör för knäna inte så illa. Det betyder liksom inte att jag tackar och tar emot när du krossar mina knäskålar.

Anonym sa...

Lasse Wilhelmsson i Svensk-Palestinska lyckas bra han också....

Är världen upp och ner?

SUNDSVALL 2006-04-18 [03:00]

I tidningar och radio/tv får vi veta att Iran måste bombas (med kärnvapen?) för att de misstänks vilja skaffa kärnvapen, som de ännu inte har. Israel som sedan länge har kärnvapen bombade Irak 1981, av samma skäl. De säger att om inte USA gör jobbet denna gång, så skall de göra det själva - igen. Och Bush han säger inte nej. Indien och Pakistan har också kärnvapen. Och USA, som nu "demokratiserar" Irak genom ockupation och massförstörelse av städer.
Palestinierna har blivit bestulna på sitt land och fördrivna flyktingar finns spridda i läger sedan nästan 50 år. USA, EU och Israel har nu bestämt att de skall svältas till slutgiltig underkastelse i de återstående 10 procenten av ursprungliga Palestina. Varför, jo de vägrar att erkänna den starkes rätt – med stöd av folkrätten.
I Sverige och annorstädes införs Storebrorssamhällen för att kontrollera medborgarna. I synnerhet dem som stödjer motstånd mot ockupation. Vilka är det? Jo, det är vi som vill vända världen rätt!
Ensam hörs en röst som försvarar folkrättens principer och kritiserar Sveriges knähundspolitik mot USA. Sverker Åström – måtte du leva i hundra år till.
Lasse Wilhelmson
Täby

Anonym sa...

Haha! Ni har verkligen förlorat den ideologiska debatten! Looooooooosers!!! Ni pysslar bara med skönmålning av en rutten fasad!