tisdag, maj 30, 2006

Det konsekventa dagtingandet

Idag har den allt mer riksdagsspärrsdesperata centerledningen kapat åt sig lite medieutrymme genom någon sorts kärnkraftspiruett. Kritik riktas från olika håll mot centerns hattighet och inkonsekvens. Det kan till exempel tyckas märkligt att fortsatt vilja avveckla kärnkraften och samtidigt säga upp ett samarbete som syftar till detta, till förmån för ett som siktar på en utbyggnad. Men detta är en kritik som missar målet. Helena Duroj påminner om att centerpartiet i själva verket agerar mycket konsekvent, helt i linje med den fälldinska pannsvettstraditionen – ni vet mannen som gjorde det till en avgörande sak att han inte skulle ”dagtinga med sitt samvete” i kärnkraftsfrågan:
Kort därefter dagtingade karlen på för glatta livet. Statsrådsposterna for som papperssvalor genom Rosenbad och kärnkraftverken tornade upp sig över ljumma havsvikar. Men Centern ändrade sig när den regeringen föll. Och har sedan dess bara ändrat sig och ändrat sig inför varje potentiell regeringsbildning. Vad är detta, om inte strikt konsekvent!
Just så. Många har hävdat att kärnkraftsmotståndet skulle ha varit centerns enda profilfråga i under cirka tre decenniers tid. Men det är inte riktigt sant. Den verkliga profilfrågan är hållningslösheten. Nu säger centerledningen i klartext, inte att man ändrat ståndpunkt, utan att man skiter i vad det blir för innehållsliga beslut om kärnkraften, men att man är gärna med på ett hörn där det verkar bra för tillfället. Man fortsätter att smårösta för en halvhjärtad avveckling, och man kan säkert tänka sig att köra hårdare efter valet om det inte blir högeralliansen som vinner valet, men skulle det arta sig så att Maud får bli minister, ja då kan man glatt vara med och bygga ut också.

För all del, med den mediesituation vi har för tillfället kan man säkert tänka sig någon liten all-publicitet -är-bra-publicitet-effekt. Men strax torde den verkliga tiotusenkronorsfrågan torna upp sig: varför skulle någon över huvudtaget vilja rösta på centerpartiet?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Centern lever återigen upp till det man sade om partiet förr, när det hette bondeförbundet och man citerade Hedlund, som ofta sade att: "Vi inom centerpartiet har alltid velat", varvid skämtarna ironiskt lade till; "och kommer alltid att vela" :-).

Men skämt åtsido, centern har alltså insett att det knappast finns några bönder kvar, så nu måste man skapa sig en annan bas om man ska överleva som parti. Vad gör man? Jo precis som socialdemokraterna gjorde då det partiet hade kommit fram till samma slutsats (att deras väljarbas, arbetarna, skulle försvinna). Man säljer sina massmedia, för att slippa intern kritik, svänger 180 grader politiskt och tror att därmed har man säkrat sig en ny väljarkår, istället för den som dött ut, eller som man tror kommer at försvinna pga "utvecklingen".

Onekligen en intressant strategi - men en som kan bli ödesdiger för socialdemokratin om man förlorar valet i höst, och för centern om alliansen förlorar.

Anonym sa...

Inte undra på att många centerpartister är förvirrade.

"...Håkan Larsson håller inte alls med om att det var det som beslutades.
- Det här innebär ingen förändring alls. Vi står fast vid energiuppgörelsen och vi vill fasa ut kärnkraften, säger han...

...Riksdagskollegan Jörgen Johansson tolkar det också som att centern står kvar bakom energiuppgörelsen.
- Det viktiga är ju att ha en så bred överenskommelse som möjligt...

Men partiets energipolitiske talesperson Claes Västerteg anser att det som återstår av energiuppgörelsen egentligen bara är elcertifikaten...
Tror du att alla på förtroenderådsmötet uppfattade att det var det ni beslutade?
- Nej, det kanske de inte gjorde. Det vet jag inte, säger han.
"

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=278439

Anonym sa...

Ja det är konstigt med partier som är pragmatiska och inte desperat håller fast vid en dogm. Saker förändras shit happens

Anonym sa...

Centern verkar ju vara ett förvirrat parti men det vore trevligt om sossarna och vänsterpartiet tog sig en funderare på hur vi ska klara att drastiskt minska koldioxidutsläppen (för att försöka minska växthuseffekten) samtidigt som vi avvecklar kärnkraften.

Anonym sa...

Ja, alternativ energi är de flesta för, så länge inte solcellerna eller vindkraftverken hamnar i närheten av där någon själv bor. Det är som i flera andra saker, t ex boende för hemlösa. De flesta är för dessa när man frågar dom, men ingen vill ha ett boende för hemlösa som grannar. Det är alltid lätt att vara solidarisk på armlängdsavstånd.

Anonym sa...

Tänkte bara varna för att ställa bevarad kärnkraft mot ökande växthuseffekt. Inget av detta är att föredra. Och det går att bli av med båda, men då behövs statliga satsningar. Glöm aldrig bort hur mycket pengar som staten kastat på kärnkraften genom åren. Om samma pengar hade använts till vindkraft hade vi inte sätt skogen för att vindkraftverk.

Anonym sa...

Centern är det mest populistiska partiet utan egen identitet. Har aldrig haft det kommer aldrig ha det. Det mest oseriösa partiet av de stora.

Partiets hattande i olika frågor ger politiken ett dåligt rykte.
Väntar bara på att Centern ska plocka fram rasbiologin till sitt partiprogram som på 30-talet..

Anonym sa...

Varlden andras, partier andras. V(pk) har ratt manga skelett i garderoben, sa ratt unket att yra om Centern. 30-talet!? Sten vs glashus etc..

Jag har varit osaker om valet i host men ser att Centern ar:

..det enda allianspartiet som ger fingret at Bodstrom

..antligen fattar att karnkraft ar ett vettigt alternativ till smutsig, importerad kolkraft

..foresprakar individuella skyldigheter lika mycket som rattigheter

..inforstadda med kommuners och samhallens sjalvklara ratt att bestamma bast hur skattemedel skall fordelas lokalt

..begriper att riktiga jobb kan bara skapas, inte omfordelas