måndag, maj 08, 2006

Terrorlagsdebatt

Ska vara med i SVT24 och diskutera den idag inledda rättegången i Stockholm, mot tre killar som åtalats med stöd av den fräscha stöveltrampslagstiftningen om terroristbrott. Motdebattör är Dick Erixon. Inslaget ska komma en bit in i Studio24 som sänds 18:05. Läggs upp på hemsidan sen.

(Skrev om ämnet häromdagen)

Uppdatering och tillägg: Inslaget börjar 19 minuter in, debatten 23 minuter in. Den talar väl för sig själv på flera sätt. En av de saker jag hade velat peka på men inte hann, är att ”den 25-årige akademikersonen från Kramfors”, som är en av de åtalade, i ett brev till tidningsredaktioner påstått att grabbarna var ”en svensk gren av terrornätverket al-Qaida”. Vi har i snart fem års tid fått vänja oss vid att dagligen matas med rapporter om hur ”al-Qaida” gör olika saker runt om i världen. Det ligger naturligtvis i det globaliserade amerikanska vålds- och terrormaskineriets intresse att sprida den bilden, och Västvärldens medier går igång som pavlovska hundar på al-Qaidasignalen, så mycket att de själva börjar vissla den för önskad dregeleffekt. Men dessutom blir – som i det här fallet – al-Qaidasnacket självuppfyllande. Den som söker vägar för sin frustration och/eller sensationslystnad, kan kalla sig för ”en gren av al-Qaida”, försöka insupa någon del av myten, dras till det i ordets ursprungliga betydelse fantastiska skimret över islamismen – som aktivt förstärkts i syfte att skapa behändigt farliga och mystiska fiendechimärer. Släpp inte den tankekedjan nästa gång det på oklara grunder rapporteras att ”al-Qaida” har legat bakom eller ”tagit på sig” det ena eller andra brottet. För övrigt rapporteras nu att USA, Storbritannien och Israel har ”bistått” Säpo i ”terroristjakten”. Jag vet inte om det är sant, men det förvånar knappast längre. Det hela är lärorikt, skandalöst och mycket, mycket obehagligt. Bodström och hetsmånglarna på högerkanten är farliga för svenskars trygghet.

34 kommentarer:

Anonym sa...

Det påminner om en protestsång som Bob Dylan skrev för några år sedan, With god on our side:

I've learned to hate Russians
All through my whole life
If another war starts
It's them we must fight
To hate them and fear them
To run and to hide
And accept it all bravely
With God on my side.

Anonym sa...

Ujuj... Dick Erixon hade varit jätterolig om han inte hade varit verklig.

Anonym sa...

Bra jobb! Synd att inte någon ansvarig för programmet höll reda på pajasen E. Men det hade väl blivit för intellektuellt för SVT.

Wille sa...

Som liberal måste jag bara säga: jag är förvånad.

Jag är benägen att hålla med Ali i detta avseende:
Särlagstiftning är ingen lösning, särskilt om den baseras på att Stat och lagstiftare ska kunna klampa ned extra hårt på grupper de ogillar. Gällande lagstiftning och brottsrubriceringar bör räcka för att dömma eventuella brottslingar.

..sen var hela "Hamas"-biten i debatten kom ifrån har jag ingen aning om, vad hade det med saken att göra? Jag gillar inte nödvändigtvis att Hamas blev insläppta i Sverige, men vad de hade att göra med debatten kunde då jag inte förstå..

Anonym sa...

Den där reaktionära pajasen med fluga blev ju fullkomligt överkörd. Sorgligt att se. Att det finns såna personer och att de varje dag kliver upp och gör valet att fortsätta att leva är smått fantastiskt.

hrm sa...

Och så kommer vi ihåg att Dick Erixon inte är liberal, utan USA-kramande konservativ :-)

hrm sa...

Herregud, Dick Erixon är ju för fan galen. Ändra lagstiftningen efter samhället. Låter ju riktigt jävla intelligent.

Anonym sa...

Såg din debatt om terroriståtalet i SVT24. Jag är trött på att du och andra muslimer ska sitta i politiska partier och försvara islamister och terrorister med att det kan skapa rasism. Om fler muslimer i politiken enbart innebär ett försvar av sharia, terrorister, särlagstiftning och islamism, så vill jag inte ha fler muslimer i politiken. Ser inte vad ni gör för nytta. Res trill islamistiska terroristländer och ställ upp som politiker där, istället för att pracka på oss i demokratier ert skit.

Jag vill uppmana alla att rösta bort muslimer ur politiken, eftersom de ofta förespråkar värden som strider mot lagar och demokrati.

Wille sa...

Ändra lagstiftningen efter samhället. Låter ju riktigt jävla intelligent.
..det är vad alla tigger om när de är lite rädda i byxan pga nya omständigheter i världen:
"Oooh, vi är rädda, snälla lagstiftare, skriv ned lite nya fina ord på papper så försvinner säkert problemen! Alla vet ju att ord på papper hindrar bomb-attentat!"

Wille sa...

Om fler muslimer i politiken enbart innebär ett försvar av sharia, terrorister, särlagstiftning och islamism, så vill jag inte ha fler muslimer i politiken.

..var det inte just särlagstiftning som kritiserades?

Jag vill uppmana alla att rösta bort muslimer ur politiken, eftersom de ofta förespråkar värden som strider mot lagar och demokrati.
..och där framgick det nog med all tydlighet hur inskränkt du var. Ridå.

Anonym sa...

Jag skulle föredra om vi röstade ut alla bondtölpar ur politiken (och Sverige) istället.

Patrik Renfors sa...

ali du utförde debatten lika bra som vanligt, hade lika rätt som vanligt och påvisade att demokrati samt människors lika värde går före populistiska terrorlagar.

Anonym sa...

Fan, vi skulle behöva fler offentliga framträdanden av Dick Erixon. Ett bättre argument mot borgerligheten har sällan skådats.

Anonym sa...

Du hade en del argument Ali men du verkar liksom Gudrun Schyman sakna pause/stopp-knapp. Du mal på och på och när du är klar med något så maler du friktionsfritt bara vidare och vidare på andra trådar. Jag misstänker att du skulle kunna orera oavbrutet 14 minuter på raken om du inte blev avbruten av programledare eller motdebattör.

Varför?

Anonym sa...

Tack Ali, som orkar debattera med Dick E. Väldigt kul att se när flugmannen kategoriskt satt och sa emot, utan argument.

Anonym sa...

Jag är inte heller förtjust i speciell terroristlagstiftning. Patriot Act tex. inskräkte invånarna rättigheter på ett oacceptabelt sätt.

Anonym sa...

Go Ali! Snart har du bevisat att eftersom det kan finnas någon Al-Qaida historia som inte är trovärdig så gäller det för alla andra historier också? Lite optimistiskt men funkar det för dig så är det grrrrrreat!

Anonym sa...

Särlagstiftning skall givetvis ifrågasättas och detta med all rätt. Men vilka rättsmedel skall en stat vidta när du har med en grupp människor att göra som inte respekterar våra grundläggande värderingar? Exempelvis som Hamas som anser det full legitimt att spränga sig själva och andra oskyldiga civila, barn som vuxna, i luften.

Det räcker inte med att säga fy och aja baja som vänstern tycks tro.

Anonym sa...

Expressen kallar "terrorledaren" i "terroristgruppen" för, citat, "Sveriges bin Ladin"... Det svischar om den här kanåkningen just nu.

Magnus Ahlkvist sa...

http://ahlkvist.blogspot.com/2006/05/det-bodstrmska-vervakningssamhllet-r.html

Vad sägs om detta? SÄPO:s avlyssning som är till för att stoppa "terrorbrott" används för att sätta dig... *trumvirvel*...
SJUKERSÄTTNINGSFUSKARE! Är det inte fantastiskt?

Anonym sa...

Besynnerlig figur den där Erixon, den före detta centerpartisten som värvades av Timbro för att försöka få bort Olof Johansson från Stockholmslistan och förmenta sossevänliga element inom centern.

En viss intelligens kan inte uteslutas, att knyta såna där flugor är inte det lättaste man kan företa sig.En av de märkligaste händelserna där SAF har varit inblandade rör centerpartiet. Centerpartiet har under alla år varit en stötesten för förespråkarna av nyliberalism.
...
1998 avslöjade Bror Perjus, på DN Debatt, att centerpartister som också arbetade för Timbro försökt iscensätta en kupp mot centerledaren Olof Johansson. Man ville avsätta honom innan valet 1998 och ersätta honom med Lennart Daleus så att man kunde försäkra sig om möjligheten för en borgerlig fyrpartiregering.

Medan många moderater och folkpartister arbetat nära Timbro tog det ända fram till 90-talet innan sådana kontakter upprättades med centerpartiet. Michael Arthursson, då ordförande i Stockholmscentern var den förste som sökte sig till tankesmedjan. Han förde in Dick Erixon i Timbrokretsen och senare tillkom också Mikael Peterson och Bengt Falemo, samtliga hade då poster inom Stockholmscentern.

De var också medlemmar i ”Ekumeniken”. En grupp som spänner över partigränserna, där den moderate riksdagsmannen och marknadschefen på Timbro, Ulf Kristersson och folkpartisten Lotta Edholm (Lars Leijonborgs fru) ingick. Och mötet med Timbro-kretsen blev betydelsefullt. T ex berättade Dick Erixon på sin hemsida: ”Innan dess stod jag socialdemokratin nära.

Dick Erixon fick anställning på Timbro. Tillsammans med den grupp i Stockholmscentern som var aktiva i Timbro började han aktivt motarbeta Olof Johansson.
...
Olof Johansson hade egentligen bestämt sig för att avgå som partiledare 1997, men när kuppförsöket blev känt inom centern beslutade han sig för att sitta kvar ytterligare ett år som partiledare, och även efter valet 1998 sitta kvar som riksdagsman:

– Vi fick bland annat reda på att Timbrofolk ringt runt till företagare och uppmanat dem att inte rösta på centern och framför allt inte på mig, säger han när jag ringer honom.
...
Men effekten blev den motsatta. Olof Johansson petades aldrig från första platsen på riksdagslistan. Däremot lyckades Erixon och Peterson placera sig högre än väntat, men det var allt. Först året därpå avgick Olof Johansson som partiledare. I dag säger han om Timbro:

– Det största problemet är hur man från det här hållet hela tiden svartmålar Sverige. Jag tror att det har skadat Sverige internationellt sett.

ETC 5/99

Anonym sa...

Ali beter sig som en typisk "översittar-jag vet bättre än dig-vänster-snubbe" i debatten. Man hittar dom överallt och det är patetiskt att se. Särskilt den där släpande rösten i kombinatin med att avbryta motdebattören hela tiden.

Anonym sa...

"En viss intelligens kan inte uteslutas, att knyta såna där flugor är inte det lättaste man kan företa sig."

Hihi, precis som Jon Stewart sa till Tucker Carlson i Crossfire. Man skulle nästa kunna tro att du sett programmet!

Anonym sa...

När Erixon sa att denna särlagstiftning behövdes särskilt efter det att en palestinsk minister besökt landet, flög väl all logik ut genom fönstret?

Anonym sa...

- Tucker Erixon
- Dick Carlson

Eller?

Magnus Ahlkvist sa...

"Det är alltid förbjudet att försöka bränna riksdagen, det ska vi [komma ihåg]."

"Brandbomber är olagligt [..] Jag har sagt det tre fyra gånger, och du har mycket svårt att ta in det budskapet men det är naturligtvis mycket allvarligt att kasta brandbomber."

Fan vad bra sagt!!!

Riktigt bra slutord också.

olydig sa...

Kan ingen lossa lite på Dickens fluga så han får in lite blod i hans (påstådda innehav av) hjärna... Något ironiskt att det är "liberalerna" som kämpar hårdast för att rucka på rättssäkerheten.

Starkt jobbat, Ali.

Anonym sa...

Anonymous said... 2:32 PM

Man skulle kunna tro det, inget är original, vi bara förädlar och förädlar nåt som andra sagt tidigare. :-)

Förövrigt gjorde Jon Stewart en lysande insats när han sågade Crossfire snubbarna, la de inte ner programmet kort därefter?

Jon Stewart's Brutal Exchange with CNN Host

olydig sa...

För övrigt: När ska folk få in i skallen att jihad inte är synonymt med "heligt krig"?!

SVT lever verkligen upp till sin vision om folkbildning...

Anonym sa...

Olydig,

De du kallar "liberaler" är mycket riktigt inga liberaler. Så varför inte kalla dem konservativa?

Anonym sa...

Blir ganska mycket humor när Ali säger citat "vi har en massa borgerliga politiker som blandar ihop en massa saker".

Vänstern (som för övrigt har haft makten senaste årtiondet) har ju blandat ihop prostitution och trafficking på samma sätt. Narkotikapolitiken är ett annat exempel där saker blandas ihop. Sen har vi ju massvis med lagstiftning baserad på kön eller andra kollektiviseringar såsom lagen om kvinnomisshandel, hatbrott mot för tillfället politiskt korrekta grupper, hot om kvotering till bolagsstyrelser med mera. Dessa vill dock vänstern ha kvar.

Anna sa...

Bra debatterat, trots den tokig Dick behöll du lugnet och ämnet mycket bra!

Anonym sa...

Den oöverträffliga höjdpunkten i debatten måste vara när Ali bryter ihop litegrann (ca 31.35 in i programmet). Roligaste jag har sett på länge!
Flugmannen var bara irriterande rakt igenom.

Bra jobbat Ali!

Anonym sa...

Faktum kvarstår. Ali saknar stop/paus-knapp och skulle babblat själv i 14 minuter på raken om han inte blivit avbruten av programledare eller motdebattör. Skumt. Schymansyndromet? Castroism?