torsdag, juni 01, 2006

Demokratikonferens tagen på allvar

Ung Vänster skickade häromdagen pressmeddelande och ett starkt om principiellt viktigt demokratiinitiativ:
Helgen 3-5 juni arrangerar Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer, LSU, en global konferens i Göteborg med temat ”Demokrati och säkerhet”. Ung Vänster har till konferensen bjudit in den danska organisationen Oprør som nu är under utredning och står under eventuellt åtal i Danmark för att organisationen i handling tagit strid mot den godtyckliga terrorlagstiftningen.
Därmed gör man något substantiellt av en typ av konferens som annars riskerar att bli utslätad och meningslös. För det torde bli alltmer uppenbart att hoten mot demokrati och säkerhet är ohyggligt närvarande i dagens Värld, också i vårt närområde och i vårt land. Och som Ida Gabrielsson säger:
- Det råder ingen tvekan om att det är terrorlagstiftningen i sig som idag utgör det största hotet mot just demokratin och rättsäkerheten
Jag har skrivit om Oprør flera gånger förut. Här är den appell som organisationen riktade till alla europeiska rörelser, med en uppmaning att ta kamp mot ”kriget mot terrorismen”, till försvar för yttrandefriheten, de mänskliga rättigheterna och den internationella solidariteten!

Appellen beslagtogs bisarrt nog av dansk polis, som med åklagardekret stängde ned föreningens hemsida!

Den danska polisen genomförde i februari en razzia mot ett företag som gör T-shirts! Företaget Fighters and Lovers sålde tröjorna till förmån för en grafisk verkstad för den palestinska befrielseorganisationen PFLP och den colombianska gerillan Farc. I razzian, som genomfördes med stöd av danska ”terrorlagen” greps ledande medlemmar i det danska vänsterpartiet Venstresocialisterna. Jag skrev om det då, här.

Ung Vänsters inbjudan av Oprør till Sverige, för att diskutera demokrati och säkerhet, visar att vänstern än en gång tvingas gå i bräschen i en hård strid till försvar av yttrandefrihet och rättssäkerhet. Men många fler bör inse att den striden är grundläggande i en demokrati – och hoten överhängande.

I Sydsvenskan visar till exempel tre av burgerjuniorerna i Sydsvenskan sin beredvillighet att inte bara acceptera förföljelse- och rättsövergreppsklimatet, utan trumma med i hetsen. Man gör det visserligen med en ”debattartikel” i Billy Butt-klassen, men det är icke desto mindre allvarligt. Om läget inte var så skarpt skulle den ofrivilliga humorn i att förespråkare av bombmattor, kolonialism och nedtrampade juridiska rättigheter skriver att de

kommer att använda LSU-konferensen i Göteborg till att argumentera och bilda opinion för de demokratiska värden som Ung vänster konsekvent förkastar.

vara rejält underhållande. Nu blir det en stark signal om vikten av fortsätta striden.


PS. Så där by the way är det lite roligt att högerkidsen betecknar min fem år gamla – idag ännu mer aktuella – plädering för en social bostadspolitik som tar sig an ghettoiseringsproblemet i överklassens segregerade bostadsområden, som ” böjelser för diktatur och terror”. Att de faktiskt inte tycks förstå den ryska revolutionens betydelse för den parlamentariska demokratins genombrott i Västeuropa – en av 1900-talshistoriens största självklarheter – är mer väntat. Bristande historisk analysförmåga är så att säga en förutsättning för att vara ”liberal” idag.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Läste den apostroferade tidningartikeln. Slogs av den häpnadsväckande låga standarden på dessa tre Burger Kings & Queen. Enda skälet till att de får hållas med sina intellektuella slappheter är att Sverige saknar en stark vänster.

Anonym sa...

Liberalerna kör sin jargong, full av odefinierade ord: "Demokrater", "Terrororganisationer", "Diktatur" osv, osv, osv, och tror att alla är överens om vad orden betyder, fast de inte ens själva egentligen har funderat igenom det utan bara supit in dem genom mainstream-media. Trist. Och tjatigt.

Anonym sa...

Men Ali det är max någon enstaka promille som är så extremt vänster som dig. Antalet nyliberaler, socialliberaler och allting däremellan måste vida överstiga antalet kommunister, men det måste bero på våran bristande analysförmåga
Snacka om människoförakt

Anonym sa...

Hittar inget människoförakt. Struntprat alltså.

Anonym sa...

Att ta lärdom av historien.

Viss ödmjukhet vore klädsamt från Alis och andra socialisters sida när man diskuterar lärdom av historien.

Ali tror ju uppenbarligen på en ideologi som kan verka ok teoretiskt, men har misslyckats i praktiken varenda gång. Detta visar historien. Finns inget som talar för att nya "försök" med socialism skulle leda till något annat än fiasko även framöver.

Anonym sa...

anonymous: Om du nämner ett enda land som fått välja en socialistisk väg utan att ekonomiskt blockeras och fysiskt angripas av borgare och imperialister så får du en guldstjärna.

Nicaragua, Angola, Chile, Venezuela - alla exempel på länder med tidigare och nuvarande vänsterregeringar med majoritetsstöd som angripits av högern och USA.

Anonym sa...

Se på tusan, Ali tycker samma sak som nyliberaler/libertaraner, nämligen att terrorlagstiftningen är onödig och kommer att användas till helt andra ändamål av den klåfingriga staten. Konstigt bara att han tycker att staten ska vara så klåfingrig som möjligt i alla andra sammanhang...

PS. Ali, forsätt gärna sätta ordert "liberaler" inom citationstecken. De du menar är ju ändå inga liberaler, och din definition av ordet är som bekant från tvärtomlandet.

Anonym sa...

PFLP har fortsatt sin terrorverksamhet mot israeler.

Det är ett vansinnigt ställningstagande svenska extremvänstern har gjort för denna grupp.

Vad lagen än tillåter så är det vidrigt att svenskar ser sig tvugna att stödja mördare. Dem som stödjer PFLP visar enbart en hatisk sida.

Anonym sa...

Snälla lilla Ali dumskalle, här visar du ditt sanna jag kommunist som du är.

"Att de faktiskt inte tycks förstå den ryska revolutionens betydelse för den parlamentariska demokratins genombrott i Västeuropa – en av 1900-talshistoriens största självklarheter – är mer väntat. Bristande historisk analysförmåga är så att säga en förutsättning för att vara ”liberal” idag." (slut citat)

Behöver jag tillägga några kommentarer egentligen? Dels om analysförmåga, men framför allt om begreppet demokrati. Du kan inte vara en så korkad totalidiot att du ens vågar förneka Lenin/Stalins massmord på sina medborgare.

Du är galen. (refusera som vanligt)

Magnus Ahlkvist sa...

Botnia: När ska du lära dig att läsa? Inte för att jag på något sätt föraktar den som har svårt med sådant, men om man ska kommentera något som någon annan skrivit tycker jag att det är ett baskrav att man kan läsa vad den personen skrivit.

Anonym sa...

Ja du Kulturella fåror, där fick du till det ordentligt. Idioter och terrorister kan inte hanteras på normalt sätt eftersom de inte respekterar våra grundvärden. Det är ett problem. Vet ingen annan lösning än göra som Stalin, ett demokratiskt skott i pannan. Detta land har ju betytt oerhört mycket för den demokratiska utvecklingen i västeuropa och framstår som en sann förebild. Hur jävla korkad skall extremvänstern tillåtas bli? Har ni hål i huvudet hela högen?

Sedan mitt liv och leverne skall du fullständigt skita i. Som småföretagare har jag hittat hålet i svensk skattelagstiftning och har nu ett bolag i annat EG-land där det ramlar in runt 2 millar per år med endast 19% bolagsskatt. Hålet går inte att täppa till eftersom vi har fri rörlighet av personer och kapital enligt EG-rätten.
När den dagen kommer lättar jag så småningom om några år och kan då ta ut allt som SKATTEFRI utdelning. Per Nuder kan inget göra och har allt skriftligt från Skatteverket.

Jag är trött på att betala till politikeradeln och alla vänsterdårar som kräver sin rätt men inget gör. Informerar så många jag kan om mitt upplägg och det är en stor skara som nu gör likadant.

Om tio femton år sitter ni där med er kravmaskin och ingen som betalar notan. Det blir säkert bra. Då har ni inte 6 timmars arbetsdag utan kanske 0 eller högst ett par timmar.

Anonym sa...

botnia said: blablablablablablabla.

Anonym sa...

"Att de faktiskt inte tycks förstå den ryska revolutionens betydelse för den parlamentariska demokratins genombrott i Västeuropa – en av 1900-talshistoriens största självklarheter – är mer väntat"

Jag förstår inte riktigt hur den ryska revolutionen bidrog till den parlamentariska demokratins genombrtott i västeuropa. Utvecklingen mot parlamentarism - att regeringen måste ha stöd av ett parlament - inleddes i t.ex. Storbritannien i början av 1800-talet och i t.ex. Norge infördes allmän röträtt för män 1898 och för kvinnor 1913.

Beror det på "bristande historisk analysförmåga" att jag inte förstår varför den ryska revolutionen bidrog till dessa förändringar?

Anonym sa...

"Nämen, hur kom det sig att så många "liberaler" helt plötsligt förespråkade inskränkt yttrandefihet igen?"

Har du överhuvudtaget läst kommentarerna här, KF? På vilket sätt förespråkar vi liberaler inskränkt yttrandefrihet?

"Jag FÖRAKTAR verkligen de "LIBERALA" krafterna i dagens Sverige - nivån på den intellektuella kapaciteten är så skrämmande låg att jag bävar inför vad som komma skall."

Ditt eget inlägg står inte ut som något åttonde underverk precis. Först slår du in öppna dörrar i ditt försvar av yttrandefrihet när ingen liberal motsäger dig. Sedan går du in i något slags trance i din smutskastning av dina meddebattörer och deras släktband och förklarar slutligen högtidligt att du FÖRAKTAR alla liberaler, (eller var det deras krafter?).

När anfallet gått över är du välkommen tillbaka att debattera som folk. Rationella argument biter ofta hårdare än känsloutbrott.