fredag, juni 09, 2006

Saker vi redan visste – nu på papper

De borgerliga partierna gynnas tydligt på nyhetsplats i de stora medierna, och Dagens Nyheter har blivit allt mer obalanserad på senare tid. Det har väl varit ungefär lika uppenbart som att det blivit varmare väder senaste veckorna, men det är väl bra att det också visas mer systematiskt.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det som undersökts är de partipolitiska inslagen. Den verkliga, mer betydelsefulla kantringen i opinionsbildningen handlar om den politiska dagordningen: vilka frågor det är som dyker upp och inte dyker upp; hur frågor diskuteras innan politiska partiers syn på dem redovisas; vad det är för intressen som kommer till uttryck i alla de andra artiklarna och inslagen där inga politiska partierna över huvudtaget är i sikte.

Apropå saker vi redan vet men som kommer på papper. Folkpartiet är idag den främsta inhemska politiska kraften för att etablera främlingsfientliga utgångspunkter i debatten. Idag ska folkpartiet presentera sin valplattform.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Vore bevakningen balanserad om den tilltalade Ali? Nej, hur skulle det kunna vara möjligt med tanke på att extrem-Ali har åsikter som delas av en faktiskt rätt futtig minoritet.

Anonym sa...

Oh jag blir nästan knottrig av den här synen att de borgeliga hörs mest i vårt samhälle. Det är ju den socialdemokratiska rörelsen med alla dess grenar som har det överlägset största mediautrymmet. Inte bara via partiet men via Hyresgästföreningen, LO, Konsumentverket, Folkhälsoinstitutet, Kvinnoforum, u name it!

Dessutom så har vänstern just nu makten. De måste naturligtvis granskas mer genomgående. Speciellt när deras företrädare ljuger (Danielsson), slåss (Sjödin), inte följer egna stiftade lagare (Person och hans bygge) med mycket, mycket mera..

Samtidigt har Alliansen formerat sig till ett alternativs om inte funnits tidigare. De försöker lägga fram ett gemensamt alternativ till den status quo politik som (S) och Co. just nu driver.

Klart som fan att det blir skit om vänstern i media då, men det är ju fortfarande allt för lite!

Anonym sa...

Som jag skrivit tidigare, myten om "vänstermedia" är tydligen en av de mer omhuldade inom borgerligheten. Kanske för att man behövt skylla det eviga misslyckandet att uppnå/bevara regeringsmakten på något annat än de egna misslyckandena?

Inte ens undersökningar som visar att högern konsekvent gynnas kan få skygglapparna att ramla av. Alla vi andra har ju kunnat se de här tendenserna sedan länge.

Anonym sa...

Apropå DN så är Dan Josefssons krönika om tidningens högervridning fortfarande väldigt aktuell.
http://josefsson.net/arkiv/050307_utebliven_tidning.html

Anonym sa...

För att det finns några borgerliga ledarsidor så bortser Staffan W och andra från en gaziljon andra faktorer. Ni äro uppenbarligen förbrunade socialistmuppar.

Anonym sa...

Inte bara via partiet men via Hyresgästföreningen, LO, Konsumentverket, Folkhälsoinstitutet, Kvinnoforum, u name it!
..............................

Ni får väl för starta en egen hyregästförening då istället för att gnälla så förbannat.Samtidigt har Alliansen formerat sig till ett alternativs om inte funnits tidigare. De försöker lägga fram ett gemensamt alternativ till den status quo politik som (S) och Co. just nu driver.

-----------------------------------

Allainsen har alltid funnits och dom är inte unikare nu än 1962.

Anonym sa...

"Ni får väl för starta en egen hyregästförening då istället för att gnälla så förbannat."

Och du får väl starta en egen tidning i stället för att gnälla så förbannat.

Anonym sa...

Äh, det blir ju bara löjligt. Förstod du överhuvudtaget vad nyheten handlade om "anonym"? En undersökning har gjorts om massmedias politiska slagsida, som punkterar allt ert trams om "vänstervridna media". Tvärtom så har ni smörjts med en extremt gynnsamm rapportering en längre tid, och ÄNDÅ så ligger ni dåligt till i opinionsmätningarna...

Anonym sa...

Ni har väl inte missat Kent Asps förra undersökning där Vänsterpartiet visade sig vara det största partiet bland journalisterna, 33%.

Om det visade sig i nyheterna? Det går tyvärr inte att mäta, men vi får vällita på deras goda vilja och professionalism. Eller inte...

Anonym sa...

Artikeln visar att vi borgare inte kan vinna val genom att ägna oss åt käringgnäll vilket har varit vår viktigaste strategi.

Anonym sa...

"Om det visade sig i nyheterna? Det går tyvärr inte att mäta, men vi får vällita på deras goda vilja och professionalism. Eller inte..."

Uppenbarligen kan vi inte det. Vi ser ju tydligt att de låter sig styras högerut av medieägarna, utan hänsyn till varken pressetik eller personliga åsikter, så någon större proffesionalism finns inte att finna.

Anonym sa...

Touché :)

Som sagt, den omhuldade myten får bara inte visa sig vara fel. Bättre att dra ner rullgardinen. Rör inte mina skygglappar!

olydig sa...

Samtidigt har Alliansen formerat sig till ett alternativs om inte funnits tidigare.

Uppenbarligen skrivet av någon som är för ung för att minnas Ny start för Sverige...

Ni har väl inte missat Kent Asps förra undersökning där Vänsterpartiet visade sig vara det största partiet bland journalisterna, 33%.

En rättelse kanske vore på sin plats. Undersökningen frågade endast journalister anslutna i Svenska Journalistförbundet (SJF). Så det rätta svaret är: "Vänsterpartiet visade sig vara det största partiet bland de fackanslutna journalisterna, 31%"

Ingen större skräll att människor med vänstersympatier i högre grad är fackanslutna, alltså.

Dessutom kan det vara värt att notera att när undersökningen gjordes (nov/dec 1999) så visade det sig att Folkpartiet var ännu mer överrepresenterat bland journalisterna. Men det hör man inte så ofta.

Dessutom: I årets undersökning från JMG så visar det sig att endast 14 procent av journalisterna sympatiserar med vänsterpartiet. Fortfarande överrepresenterat, men Asp skriver följande:

"Miljöpartiet och vänsterpartiet är alltså inte på samma sätt som i kåren i sin helhet överrepresenterade i de grupper av journalister som kan antas ha ett stort inflytande över den politiska nyhetsrapportering som når ut till hela svenska folket - ansvariga chefer och tongivande politiska journalister i nationella nyhetsmedier. Miljöpartiet och vänsterpartiet är däremot ännu mer överrepresenterade i de grupper av journalister som kan antas ha ett begränsat inflytande över den dagliga politiska nyhetsrapporteringen - bland frilansmedarbetare och unga kvinnliga journalister."

De journalister som formerar den politiska debatten, samhälls- och ekonomireportrar, står enligt Asp långt till höger om resten av journalistkåren.

Jag skulle säga att det stora problemet är främst inte journalisternas partisympatier, utan ägandestrukturen.

Men det är ganska gulligt att högern fortfarande försöker hålla myten om en vänstervriden media vid liv...

Anonym sa...

Staffan

Förstod jag vad nyheten handlade om....?

Och det ska komma från Staffan W, inofficielle mästaren i att avsiktligt missförstå allt och alla som inte tycker som han.

Anonym sa...

Suck. Jag tolkar det som ett nej?

Anonym sa...

EN undersökning ger vänstersidan några EVENTUELLA poänger. Blixtsnabbt glömmer man då de studier som EVENTUELLT ger de borgerliga likartade poänger.

Samtidigt tycks det vara meningen att man mest av allt ska förlita sig på en mans (Ali !) kvasikvalitativa studier av sakernas tillstånd i media.

Anonym sa...

Vilken undersökning ger borgarna poänger? Jag har intresserat mig för de här rapporteringarna om medias slagsida till höger sen EU-omröstningen, alla mätningar som görs visar väl på samma tendens, om än med varierande intensitet?