torsdag, augusti 17, 2006

Ahmed Yusuf dömd och frikänd, men aldrig prövad

Svensken Ahmed Yusuf har nu strukits från USA:s ”terrorlista”. Därmed kanske en fem år gammal mardröm för just Yusuf kan ta slut. Han har berövats sina rättigheter genom några penndrag i Washington. Han har inte kunnat resa och inte kunnat ta emot lön. Under hela denna tid har inga konkreta anklagelser riktats mot honom, än mindre bevis för något brottsligt. Tvärtom menade FBI i en undersökning för flera år sedan, att den bank som Yusuf samarbetat med i Sverige – al-Barakat – inte kunde kopplas till något brott. Ändå har Ahmed Yusuf stått kvar som kafkalikt stämplad för ”kopplingar till terrorism” i största allmänhet.

Det är förstås oerhört glädjande att Ahmed Yusuf nu kan börja bygga upp sitt söndermosade liv. Men saken kan inte lämnas där. Den svenska regeringen och de svenska myndigheterna har under dessa år visat en förbluffande flathet mot USA. Istället för att ta strid och vara olydig inför detta övergrepp har man på sin höjd skickat en och annan not, knappt det.

Mikael Nyberg gick i en djuplodande artikel förra året igenom fallet och UD:s agerande kring det. Läs den!

I det som kallas för ”kriget mot terrorismen” och som rent konkret är det största hotet mot fred och säkerhet på vår planet idag, är godtycket satt i system. Lika lite som anledningen till ”terrorlistningen” av Yusuf en gång preciserades, har man nu förklarat varför Yusuf inte längre ska betraktas som terrorist. Denna rättsosäkerhet är inbyggd i de ”innovativa” lagar som dunkades igenom i rasande takt i det ”window of opportunity” som uppstod efter attackerna 11/9 och som öppethålls med hjälp av ständigt nya statsdirigerade skrämselkampanjer.

När jag och Kristoffer Housset 2002 satte valde att utmana de svenska lagarna om ”finansiering av terrorism” var det just ett av de första och mer allvarliga stegen i den utveckling som sedan fortsatt, som vi uppmärksammade. (Läs om processen här, här och här). Det är de lagarna – som frikopplar faktisk, individuell handling från säkerhetspolisiärt beslutade påföljder för individen – Yusuf drabbades av, och som många andra runt om i världen konkret får lida under.

Hanna Löfqvist skriver förresten lysande om sådant vi inte bör glömma.

6 kommentarer:

Fredriksson sa...

Hörde nån Thomas Bodström i Studio 1 för en stund sedan?

http://bjarred.blogspot.com/2006/08/en-uppvisning-i-ynkedom.html

Anonym sa...

Ali, till skillnad från det mesta du och dina kommentatorer skriver på den här bloggen, så tror jag att många svenskar kan hålla med dig om att fallet yusuf har hanterats dåligt av USA.

problemet för vår diskussion är därför inte detta. problemet är att du skulle kräva att han frigavs även om det var bevisat att han var en al-Qaida-terrorist.

Där ligger grundproblemet, och anledningen till att så få svenskar tar dig och ditt parti på allvar.

Magnus Ahlkvist sa...

Anon: Grundproblemet är väl att du mycket sällan blir tagen på allvar när du hittar på saker som du inte vet något om?

Anonym sa...

Magnus, du verkar faktiskt vara riktigt korkad. Det har du bevisat många gånger på den här bloggen.

Anonym sa...

Ja detta har skötts dåligt från alla håll och kanter ingen tvekan om det!Undrar om det hade varit likadant om han hade hetat "Anders Olsson" och varit kristen en vanlig "svensson" helt enkelt. Hade regeringen varit lika passiv då?

Ja vad ska man göra nu?USA bör självfallet be om en offentlig ursäkt och betala skadestånd till mannen för psykiskt lidande för att han fått en olaglig "terrorist stämpel" över sig som självfallet påverkat hans liv i största grad under dessa år.

Jag är alltid lika fundersam över varför USA kan styra och bestämma i hela världen utan några som helst lagar över dem..Vari ligger det rättvisa i detta?...Man undrar ju..

Anonym sa...

"Jag är alltid lika fundersam över varför USA kan styra och bestämma i hela världen utan några som helst lagar över dem."

Riktigt så fungerar det ju inte, eller hur? Det handlar om sammarbete mellan nationer med fria demokratiska system. Sedan är det självklart att stor ekonomisk piska/morot är det som motiverar många att lyssna. Vidare, för oss i väst (som inte är kommunister) är det faktum att USA är världsledande inom forskning och utveckling, samt ekonomisk motor i världen, ytterligare skäl att lyssna. För bakåtsträvare eller folk som inte kan accpetera att just deras nation inte är världsbäst är det skäl att bli sur och hata USA..