tisdag, september 19, 2006

1,2 miljoner människor gick plötsligt till jobbet en vanlig dag

"Vi väntar spänt på vilka arbetslöshetssiffror som framgent ska användas", skrev jag i ett litet PS till min första valkommentar.

Det gick snabbt att få vissa indikationer.

Titta på Agenda på nätet, om ni inte gjorde det igår. 13:45 in i programmet börjar programledaren fråga partiledarna om vad det är för arbetslöshetssiffra som nu ska gälla och vad det finns för mål för denna. En kavalkad av floskler följer, varpå Fredrik Reinfeldt omdefinierar målet till ”God grund för bra tillväxt”.

Det kan här vara på sin plats att svensk tillväxt är rekordstor. Den nya regeringen har alltså redan nått detta mål. Nu kan den koncentrera sig på sitt faktiska mål: att göda de rika med skattesänkningar. Detta var en av de få saker som klargjordes igår.

Maud Olofsson ryckte in och sekondera den blivande statsministern genom att helt avfärda tanken med målsättningar kring arbetslösheten och istället som ny ledstjärna för den ekonomiska politiken presentera – ”Värdemässig omställning”.
”Vad har vi för inställning i Sverige? … Är det fint att tjäna pengar på hederligt arbete?”
Maud Olofsson efterlyser en ”mental känsla”. Jag utgår från att den kompenserar för exempelvis bortfall i utbetalningar från arbetslöshetsförsäkringen.

Och så kommer det vi alla väntat på; 17:40 slår vår blivande statsminister Fredrik ”1,5 miljoner går inte till jobbet en vanlig dag” Reinfeldt, fast att det behövs ”nånstans runt tre hundra tusen jobb” för att nå full sysselsättning i Sverige. Den 18 september 2006 lyckades alltså högerpartierna med gemensamma ansträngningar få bort hela 1,2 miljoner människor från ”utanförskapet” – redan innan tillträdet, med hjälp av en mycket stark ”mental känsla”, kombinerat med ”värdemässig omställning”, förmodar vi. Det är i sanning en oerhört stor bedrift.

Nu kan högeralliansen gå vidare med nya mål – som dock ej ska anges. (Maud Olofsson satte också fingret på ett av vår tids största samhällsproblem ute i stugorna – jämställdhetsmålen. Kvinnor är tydligen ”döless på alla de här målen”). På lite sikt kan vi förvänta oss att alliansen kan jobba ner tillväxten. Samt förstöra den goda grunden för densamma. Det finns ju ett tydligt ”mandat för förändring”.


PS. Jakop Dalunde har också skrivit om detta.

40 kommentarer:

Anonym sa...

Hahaha... 300 000 nya jobb plus lite mental coaching och hela Sverige blir lyckligt.

Anonym sa...

Det som är lite fascinerande är tidningarnas olika beskrivningar av det ekonomiska läget i Sverige före och efter valdagen.

Plötsligen går det bra för Sverige, tydligen har vi god tillväxt, och den i jämförelse låga arbetslösheten går ned. Hade man frågat ett urval ur Sveriges befolkning innan valdagen, vete fan om ens 1 av 10 vetat om detta med tanke på hur den ekonomiska läget beskrevs då.

Inte för att förringa Göran Perssons hårda arbete på att förlora valet, men vinklingen i media är ett stort demokratiskt problem. Först är man med om att svartmåla situationen, och när väl de kortsiktiga målen är uppfyllda tvärvänder man. Nu kan man till och med erkänna att många av skattesänkningarna för låginkomsttagarna äts upp av andra höjningar.

Äh, fast det här ska bli fyra intressanta år.

Anonym sa...

Det är väl ingen som påstått att det inte går bra för Sverige, det går hur bra som helst. Men det går inte bra för alla i Sverige. Det är där skillnaden ligger. Ni ser till kollektivet vi ser till individen.
Samt varför blir ALi så upprörd för att det inte finns några mål, mål är väl meningslösa om de inte uppnås. femårsplanerna hade underbart mycketr mål, men ganska taskig måluppfylesle

olydig sa...

Clownhögern som brukar slänga sig med uttryck som "intellektuell heder" kanske borde ta en titt i spegeln och fundera över hur 1,2 miljoner människor plötsligt kunde försvinna ur statistiken, strax efter allianzens Machtübernahme.

Anonym sa...

Ni ser till individen? Tänkte faktiskt inte på det. Men hur ska ni göra det bättre för individen som förlorade under Göran Persson? Om det nu går "hur bra som helst", ska ni låta det gå "super hur bra som helst" och på så sätt öka storleken på kakan och hoppas att något trillar ned till den förlorande individen? Om ni inte tror på ekonomiska mirakel, och det får man kalla förhoppningen om att slå en stark högkonjunktur som är på nedåtgående, vad har ni då till buds, fördelningspolitik?

Men jag måste hålla med, att se till individen är ett väldigt smart trick. Reinfeldt misstänkligjorde inte bara de sjukskrivna och arbetslösa som kollektiv, utan varenda en som unik individ.

Fredriksson sa...

Håll igen på offer-retoriken tills du har sett nåt konkret som t ex en regeringsförklaring.

Anonym sa...

Fredriksson said...
Håll igen på offer-retoriken tills du har sett nåt konkret som t ex en regeringsförklaring.
--------------------------


Dett har ingen med den att göra.

Det handlar om hur 1.5 miljoner arbetslösa blir 300 000 över en natt.

Jag hade kallt räknat med att ert förbannade "utanförskap" skulle krympa avsevärt.

Men inte så mycket och inte på 24 timmar.

Jonas N sa...

Man kan också konstatera att de 1.5 miljoner i utanförskap idag (eller var det igår?) plötsligt är ett problem även i vänsterns beskrivning av verkligheten ...

... emedan de under åren innan valet inte existerade i densamma.

Tja, man skulle väl då kunna säga att den (hittills bara annonserade) nya skolpolitiken redan har gett resultat, att lite av det värsta flummet redan har börjat rensas ut.

Alltid något ...

Anonym sa...

Problemet var nog snarare att högern över en natt börjar använda andra definitioner och problemformuleringar än vad de gjort i valrörelsen, men bra försök Jonas N.

Jonas N sa...

Staffan

Om man nu tar det du skriver på allvar tycks du mena att det är ett problem ...

att man använder olika definitoner av problem före resp efter valet, oavsett om man bekänner sig till högra eller vänstra sidan.

Och det var ju precis den poäng jag ville göra!

:-)

Anonym sa...

Bort med flummet i svenska skolan! Kritiskt tänkande, djupare förståelse och dylik kommunism. Mer drill och disciplin, fler landskapsblommor och kinesiska floder att lära sig utantill! In med f.d. marinkårssoldater i klassrummen! Ein Zwei Björklund som skolminister, nu ska det äntligen bli lite ordning och reda på busfröna!

Anonym sa...

Om man nu tar det du skriver på allvar tycks du mena att det är ett problem
---------------------------


Nej det är inget problem.

Det bekräftar ju vad vi vetat hela tiden sedan arbetslöshets siffrorna på moderaternas hemsida börja åka jojo upp och ner beroende på dagsformen hos strategerna och på hur lång partiledarna klarade att sträcka gummi argumenten just den veckan.


Bst vore det dock om dom kunde skippa begreppet utanförskap.

Det ordet är förbrukat för en lång tid framöver.

Anonym sa...

Kom ihåg att högern varje gång dom styrt rivit ner förändrat något grundläggande i Sverige. Systemskiften har många kallat detta.

Ni läste det här först! Borgarnas stora mål denna mandatperiod blir att försvaga facken i Sverige. Höj egenavgift till a-kassa är en bra början.

Det är här det kommer bli kamp. Hoppas även förbundsfolket har ögonen med sig. Det är alltför få politiska strejker i detta land. Dags snart...

Anonym sa...

40 procent vill ha "någon annan" som finans minister och utrikesminister.

Börjar fint det här.

http://www.dn.se/

Eric Goesta Rosén sa...

Ja, det lät lite underligt när han plötsligt sa det där om trehundratusen jobb. Då är ju 1,2 miljoner kvar i det där utanförskapet han tjatat om hela tiden. Låter som en dassig målsättning i så fall. Det intressanta är ju vad borgerliga debattörer och ledarsidor som friskt har slängt sig med utanförskapssiffran tycker om bara 300 000 jobb. De har länge låtit oroade och har i så fall än större anledning nu.

Marcus Friberg sa...

Känns som om Ohly har läst ditt inlägg han skrev senaste Lasse har ordet

Anonym sa...

"nånstans runt tre hundra tusen jobb för att nå full sysselsättning i Sverige"

????

Hur ska de skaffa fram jobb åt alla arbetslösa och de långtidssjukskrivna och sjukpensionärer som de anser kan jobba ett par timmar om dagen?

SiggeSlashSigge - många av de jobben som är lediga har de flesta inte kompetens för att söka. De jobb de har kompetens för att söka har även tusentals andra sökt. Ett jobb som handlade om att starta upp en sajt i en myndighets regi renderade i 2.400 sökanden.

Det har gått så långt att många arbetsgivare väljer att inte lägga in annonser på AF:s sajt då det bara dräller in ansökningar och de har svårt att hantera dem alla.

Jag känner en på ett företag som var tvungen att dra bort sin annons redan efter EN dag för att så många hade sökt jobbet, ett vanligt telefonistjobb.

Visst, en och annan kanske försöker utnyttja systemet, men AF har krav på att antal sökta platser ska redovisas, i alla fall hos de flesta kontor.

Så myten om att folk inte söker jobb ska tas med en nypa salt.

Annica

Anonym sa...

det är väldigt lätt hänt att den som har ett arbete glömmer bort hur svårt det är att sakna ett arbete. liksom det är lätt hänt att de som har det gott ställt säger "ryck upp er, för fan!" till de som har det svårt eller är ensamma.

det finns en oförståelse för utslagna människor som är en sorts växande socialdarwinism i vårt samhälle. alla människor borde egentligen få uppleva hur det är att vara utsatt. att leva på socialbidrag, att vara flykting eller att handskas med den kafkalika psykvården.

kanske skulle en och annan tänka sig för och inte lika föraktfullt säga: "ryck upp dig, för fan!".

särskilt illa är det när personer som har ärvt sitt välstånd visar oförståelse för de som har det svårt.

Anonym sa...

Inse det är inte politikers uppgift att skaka fram jobb, staten kan inte *bestämma* hur många jobb som skall efterfrågas. Majoriteten av Sveriges befolkning har inte röstat på en kommandoekonomi. Mönstret är ju ganska tydligt vänsterpartiets röster minskar efter att de rensat ut de mest moderata och en del socialdemokrater är beredda att rösta höger utav ren skräck för vänsterspöket

Tobias sa...

Jag undrar hur alliansen kommer att presentera sina "mentala känslor" i budgetpropositionen om en månad. Kan bli nyskapande.

Unknown sa...

Tack för ett intressant och upplysande inlägg. Hade själv känningar av att nåt sånt där var i görningen när jag surt bläddrade mellan kanalerna och ibland föll på den där utfrågningen.

Noterade för övrigt att Leijonborg sänkt sina ögonbryn i förhållande till svt´s stora avslutande utfrågning.

Anonym sa...

Snacka om dåliga förlorare...
Ni kan väl avvakta lite med er dom, de har ju för katten inte börjat regera ännu.

Anonym sa...

Det här är helt vansinnigt! Jag blir gråtfärdig. Jag är så ledsen över alliansens tillbakadragande från jobbpolitiken. 1,5 miljoner tjatade de gång på gång. 300 000 menade de egentligen.

Den här alliansen har redan bevisat sig vara ohederlig. Jag har förlorat respekten för dem.

LeoB sa...

Det går bra för Sveriges ekonomi. Fast alla får inte del av det.

Har vi inte ett problem med fördelningen då? Duger kanske inte marknadsekonomin till att fördela?

Anonym sa...

"Ett jobb som handlade om att starta upp en sajt i en myndighets regi renderade i 2.400 sökanden."

Precis vad alliansen menar...folk är lata och bidragsberoende. Bara 2.400 sökte...vad gjorde egentligen de övriga 1.497.600?

Och precis som sigge/sigge säger...varför tar inte de 1.500.000 lättingarna de 300.000 jobb som finns?

Anonym sa...

DN var roliga igår.

PÅ en och samma sida säger Niklas Ekdal att dom ska fortsätta granska makten.PÅ nästa yrar Wolodarski om utanförskap (man känner omtanken)och 1 .5 miljoner bla bla....

För att sedan prata om 2002 och den arbetslöshet som alliansen kämoade heroiskt mot....


Den uppgick enligt hoom till......TVÅ PROCENT!!
Visst...DN och alla andra borgerliga tidningar som "granskat makten" kommer säker att fortsätta med det.Men inte regeringen och näringslivet.

Anonym sa...

JM:

Nu skrev väl Wolodarski om vad som hände 1976 och att man då bekämpade en arbetslöshet på 2 procent inte 2002

Anonym sa...

Ja du har naturligvis rätt. jag var inte vaken när jag skrev.

Det spelar dock ingen roll för det jag pekar på är att han vill att arbetslösheten ska uppgå till 1.5 mijoner människor idag och 2 procent under en tidigare borgerlig regeringsperiod.

Avsikten med att (återigen) använda olika måttståckar är uppenbar.

Anonym sa...

JM:

Ok, jag läser/tolkar verkligen inte det Wolodarski skriver på det sättet du gör. Han pratar snarare om att de ska hålla fast vid 1,5 miljoner och inte trilla dit i samma fälla som man gjorde 1976, dvs fastna i statistsikt trixande.

Anonym sa...

Micke den andra:
Läste vi verkligen samma artikel, finns viljan där så kan man visst läsa in vad som helst i vad andra skriver

Anonym sa...

Han pratar snarare om att de ska hålla fast vid 1,5 miljoner och inte trilla dit i samma fälla som man gjorde 1976, dvs
--------------------------

Ja och för att göra det så trixar han själv till borgerlighetens fördel genom att själv använda två olika mallar för den arbestlöshet han beskriver.
Arbetslösheten 1976 var INTE 2 procent med den mall som han (i synnerhet) och Alliansen använder idag.
Alltså använder han medvetet sifforna för att förvirra.
Att jag säger så beror på att jag uppfattar honom som synnerligen intelligent och kapabel att stå för vad han skriver.

Om han skulle använda samma mått för dagens arbetslöshet som han gör när han beskriver vad borgarna gjorde 76 så skulle han högst prata om 7 8 procent.

Inte 1.5 miljon.

Anonym sa...

Läste vi verkligen samma artikel, finns viljan där så kan man visst läsa in vad som helst i vad andra skriver
-----------------------

I det här fallet räcker det med att läsa vad han bokstavligen säger.

Anonym sa...

Har man vuxit upp på Lidingö så tror man nog verkligen att problemet är att folk inte VILL arbeta. "Vafan, slöfockar, ni kan väl alltid hoppa in i pappas företag!?"

Sen vore det ju toppen om det vore så att 300000 lediga jobb flöt runt där och bara väntade på sin man. Den som tror det har emellertid så dålig verklighetsanknytning att man undrar om den vuxit upp på Lidingö.

Jonas N sa...

Floskeltävning, Staffan?

Lennart Regebro sa...

Jag förstår inte, jag har letat, men jag hittar inte.

Var påstår moderaterna att arbetslösheten är 1,5 miljoner? Eller menar ni att "full sysselsättning" innebär att alla arbetar? I vänsterretoriken är ju "sysselsättning" även åtgärder och studier och liknande.

Dom 1.2 miljonerna som är utanför arbetsmarknaden innefattar ju förtidspensionerade, folk som inte VILL jobba, studerande som vill jobba och liknande.

Jag håller helt med kritiken om att detta är en meningslös siffra helt gjord för att väcka känslor snarare än att vara saklig och logisk. Och att vänstern klagar på moderaterna för att dom använder den sortens vänsterretorik är ju i sig rätt ironiskt.

Men kärnfrågan är ändå att moderaternas höga siffra inte är den siffran av folk som anser inte är sysselsatta. Att vi skull behöva 300 000 jobb för att nå "fyll sysselsättning" är alltså inte på nåt vis motsägande den siffran.

Anonym sa...

Jag håller helt med kritiken om att detta är en meningslös siffra helt gjord för att väcka känslor snarare än att vara saklig och logisk.
-----------------------

Med tanke på hur dom trummat just dessa siffror så handlar det inte om att väcka känslor utan om att medvetet skapa en "sanning".

Och...dom lyckades.

Ingen får dessa 1.5 miljoner i arbete utan att inrätta arbetsläger så det hade varit rimligare om högerns retorik i detta fall handlat den verkliga arbetslösheten som faktiskt går att påverka samt att om man nu är inresserad av dom sjukas och förtidspensionerades situation att man diskuterat detta och hur det kan påverkas utifrån verkligheten.

Men man valde att använda dessa grupper som slagträ.

Lennart Regebro sa...

Precis som sossarna använder olika grupper som slagträ i debatter innan ja. Jo, det är ironiskt hur vänstern nu klagar på att högern gör likadant som dom.

Anonym sa...

Jag klagar inte på att högern använder lögnaktig retorik.

Dom kunde ha valt en annan profil för att vinna valet.
Det hade åtminstone sett snyggare ut.

Troligen skulle det dessutom ha gett dom fler röster om dom inte lagt ansvaret på dom arbetslösa och sjuka själva istället för att lägga det där det ska vara.


Den stora frånvaron är en konsekvens av an anpassning till en vad som då var en ny ekonomisk verklighet.

Den lovade att om den fick fortlöpa så skulle allt ordna sig.

Det gjorde det inte och priset kommer inte att vara helt betalt för den förrän den generationen är borta.

Anonym sa...

Jonas N said...
"Floskeltävning, Staffan?"


Nej det är ingen idé med ngn tävling i den grenen, vet vet alla att du Jonas är outstanding i den grenen. Världsklass helt enkelt.

Anonym sa...

Regeringen skall inte "skaffa fram" några jobb som någon förvirrad vänstermänniska skrev ovan. Regeringen skall se till att förhållandena är sådana att jobb kan skapas av företagen. Dagens förhållanden är inte sådana. Lägre arbetsgivaravgifter för nyanställda är en bra början. Permanent sänkta skatter för låginkomsttagare vore en annan bra åtgärd. Viktigast av allt är att ta bort "föräldrakontraktet" LAS som gör företagarna till något slags daddor för sina anställda. Kolla på Danmark -de har lyckats!