söndag, september 03, 2006

Om inte detta är terrorism...

Läs Bitte Hammargrens reportage från södra Libanon! Det är på samma gång hårresande och lärorikt:
– Israel gjorde sin sista attack mot byn en halvtimme före vapenvilan. När det blev eldupphör klockan åtta gick vi ut och satte vi oss här utanför vår släktings skönhetssalong. Hadi fick syn på något på gatan. Han sparkade till det och så exploderade det. Han hann säga ”Mamma jag är här”. Sen dog han, säger mamman och visar på splitterskadorna på skönhetssalongens glasvägg.
En halvtimme före vapenvilan alltså. Militär betydelse saknas naturligtvis. Själva poängen är att förstöra människors liv långt efter eld upphör – att visa dominans och arrogans. Som FN:s sändebud Jan Egeland kunde konstatera, så fällde Israel nittio procent av sina vidriga klusterbomber de sista 72 timmarna av kriget. Egeland kallade det ”chockerande och fullständigt omoraliskt”.

Det är förvisso en riktig beskrivning. Men beteendet är också logiskt – i enlighet med Israels sjuka självuppfattning om behovet av att ”visa styrka” och den därmed sammanhängande uppfattningen om de civila araberna som vildar, vilka måste försättas i ständig skräck.

EU definierar detta – att försätta en civilbefolkning i skräck för att uppnå politiska mål – som terrorism. Om inte det Israel ägnar sig åt inte betecknas som terror, förlorar naturligtvis begreppet varje uns av legitimitet som det kan tänkas ha haft kvar.

Femårige Abbas har perforerats av splitter, när han lekte med något han trodde var en parfymflaska:
– Splittren var svåra att hitta och orsakade många inre blödningar, särskilt i magen. Abbas opererades i fyra timmar innan alla inre blödningar kunde stoppas, säger sjukhusdirektören, doktor Ali Hajj Ali. Han hoppas att femåringen ska bli fysiskt återställd. Vilka psykiska men pojken har fått kan ingen säga. Däremot kan man utgå från att Abbas kommer att bli en stark anhängare av Hizbollah.
Man behöver inte ha fått splitter i kroppen, för att äcklas av och ta ställning mot Israels våldsövergrepp.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker du att det är bra om pojken blir en anhängare av Hizbollah Ali?

Våga säg mer vad du tycker. Det skulle göra dig lite mer intressant.

Till exempel: "Ta ställning mot Israels våldsövergrepp"

Vad betyder det? Vad är det för ställning du tar? Allmänt mot? Förordar du något speciellt.
(Ett exempel av många)

Anonym sa...

SOS är verkligen helt jävla sinnessjukt rubbad och har på riktigt en helt vansinnig och äcklig världsuppfattning.

Anonym sa...

Drygt 80% av sveriges befolkning ställer sig starkt kritiskt mot Israels agerande. Om man räknar med att ytterligare en mängd inte har någon större åsikt i frågan, återstår någonstans mellan 5-10% av befolkningen som är "israelvänner". Läser man dock reaktionerna på Alis hemsida skulle man kunna tro att de är i majoritet. Detta är det stora problemet med denna utomordentligt aktiva lobby. Den dränker den offentliga debatten med sitt dravvel! Jag är villig att sätta en hundring på att majoriteten av de "reaktioner" Bitte Hammargren nu fått från sina läsare är från våra kära lobbyister.

Anonym sa...

Nu hade ju förvisso Alis ursinniga kritik varit mer trovärdig om han också kritiserade faktumet att Sverige också har klusterbomber.

Det finns inget som helst förbud mot att använda klusterbomber. Det enda förbudet som finns - och det gäller alla vapen - är att man inte får avfyra dem mot civila mål. Och det har inte Israel gjort. Det finns inga som helst bevis på att Israel ska ha avfyrat dessa vapen mot ett område där det inte fanns Hizbollah-terrorister, raketramper, en Hizbollah-bas osv. Precis som med minor är det dock så att civila kan skadas efter att kriget är över. Men det är inget krigsbrott. Det är en naturlig om än djupt tragisk konsekvens av alla krig.

Det är därför det är så synd att Hizbollah startade krig och orsakade så många människors död. I Israel och i Libanon.

Samtidigt har ju Ali ofta betonat att Israel inte har vunnit, utan att det var Hizbollah som vann sitt krig. På samma sätt säger många i Libanon. Det är bra att veta till nästa gång när Ali & Co försöker lobba för en vapenvila när deras terroristallierade ser ut att gå under.

Anonym sa...

Svar till "Yttrandefrieht i all ära":

Jag tror att du lurar dig själv om du tror att 95% av den svenska befolkningen stödjer palestinierna och kriget mot Israels civilbefolkning. Faktumet att människor motsätter sig krig (vem gör inte det?) betyder inte att de stödjer palestiniernas och de arabiska terrorstgruppernas målsättningar och metoder. Åtminstone inte mer än skapandet av en palestinsk stat, vilket även Israels stödjer.

En klar majoritet av svenskarna och en förkrossande majoritet av det internationella samfundet (även i arabvärlden) lägger skulden för Libanonkriget där det hör hemma, dvs på Hizbollah och Libanon, som inte avväpnade dem, i brott mot FN:s reolutioner. Detsamma gäller svenskarnas och hela världenss avsky inför den iranska regimen. Förväxla inte politisk kritik mot en demokratisk stats sätt att försvara sig med sympatier för islamofascister och terrorister.

Anonym sa...

Just nu intervjuar de unga i Iran, och flera säger att "Hizbollah kan dra åt helvete". De enda som stödjer Hizbollah i reportaget är skäggiga, fundamentaistiska islamister och gubbar.
Ali borde lyssna och lära.

Anonym sa...

I Agenda.

Anonym sa...

"Petteri said...
SOS är verkligen helt jävla sinnessjukt rubbad och har på riktigt en helt vansinnig och äcklig världsuppfattning."

Det kan du tycka. Själv tycker jag att du tar i så du skiter på dig och att Ali emellanåt kunde tala klarspråk istället för att gömma sig i sina formuleringar.

Anonym sa...

"Just nu intervjuar de unga i Iran, och flera säger att "Hizbollah kan dra åt helvete". De enda som stödjer Hizbollah i reportaget är skäggiga, fundamentaistiska islamister och gubbar."

Detta är givetvis representativt (och naturligtvis inte ytterligare ett i mängden av exempel på snedvriden mediarapportering...).

Att en handfull iranska ungdomar som troligen - inte för att jag såg reportaget, går att klassificera som medelklassungdom boende i Teheran (de är massmedias ständiga gullungar) och därför utgör några promille av Irans befolkning - anser att Hizbollah kan dra åt helvete är inte häpnadsväckande. Dessa ungdomar har förmodligen lika lite hum om världen som deras svenska motsvarigheter.

Med tanke på att drygt 80-90 procent av Libanons befolkning, inklusive kristna och sunniter, stöder Hizbollahs kamp mot Israel, så kan man säkerligen finna stort stöd för Hizbollahs motstånd även i Iran. Förutsatt att Libanon inte utgörs av 80-90 procent skäggiga gubbar.

Anonym sa...

"Men beteendet är också logiskt – i enlighet med Israels sjuka självuppfattning om behovet av att ”visa styrka” och den därmed sammanhängande uppfattningen om de civila araberna som vildar, vilka måste försättas i ständig skräck."

Så otroligt barnsligt och okunnigt. I Israel är var femte medborgare arab. Hundratals tidningar i varje tidningsstånd är på arabiska. Arabiska TV-program sänds i nästan alla TV-program. På de flesta arbetsplatser arbetar folk från alla Israels olika minoriteter, inkl. araber. Israeliska barn läser arabiska i skolan. I Knesset finns arabiska partier, och arabiska ledamöter finns i dessa och alla andra partier. I varje israeliskt departement arbetar araber. I försvvarsmakten arbetar det araber.

Att som Ali göra försöka låtsas att allt Israel gör går att översätta till någon slags svensk rasism-motsvarighet eller någon slags marxistisk raskamp är så jävla okunnigt och fegt.

Israel försvarar sig inte mot terrorister och Hizbollah för att de rä araber. Israel försvarar sig därfr att dessa terrorister, som oftast råkar vara araber, anfaller israeliska meborgare (inkl. araber) och vill utplåna Israels mångetniska, mångkulturella och öppna, kvinnorespekterande demokrati.

Detta är sanningen. Oavsett om Ali och extremvänstern begriper den eller inte!

Res runt. Väx upp. Läs på. Get a life!

Anonym sa...

"Israel försvarar sig inte mot terrorister och Hizbollah för att de rä araber. Israel försvarar sig därfr att dessa terrorister, som oftast råkar vara araber, anfaller israeliska meborgare (inkl. araber) och vill utplåna Israels mångetniska, mångkulturella och öppna, kvinnorespekterande demokrati."

Vem har påstått att Israel, dina ord, "försvarar" sig mot Hizbollah därför att de är araber?

Vad vi säger är att Israel begår övergrepp mot civilbefolkning som är arabisk och att detta accepteras i den mån det gör just därför att denna civilbefolkning är arabisk. Liknande rasistiska tendenser kan skönjas i medierna, där tre tillfångatagna (judisk-)israeliska soldater tar upp förstasidorna medan tusentals kidnappade civila araber bara är värda några undanskymda rader långt in i en artikel.

Anonym sa...

Anonym 7.03,

Det är exakt sådana billiga, obevisade och svepande anklagelser som visar hur okunnig du är. Israel är ett fungerande demokratiskt samhälle med lika rättigheter och skyldigheter för alla.

Om du är intresserad av att motverka diskriminering kunde du ge dig på politiken i Libanon. Där är det förbjudet för palestinier att jobba inom 70 olika yrken. De får inte ta annat än enkla okvalificerade jobb, oavsett vilken utbildning de har. Inte heller får de medborgarskap i Libanon, trots att de är födda där. De har inte heller rätt till sjukvård eller andra mänskliga rättigheter från det libanesiska samhället, utan måste klara av det själva inom sin grupp.

Där har du övergrepp, apartheid och diskriminering! Tänka sig: mellan araber!

Anonym sa...

Att Israel är ett mycket rikt land och en del av västvärlden samt såväl utger sig för att vara och i många avseenden är en fullfjädrad demokrati gör att vi sätter en annan standard på Israel än t.ex. Libanon eller Burkina Faso.

Att Israel dessutom är ett verktyg för den Washington-dikterade utrikespolitiken i regionen och på det har sin egen inte särskilt smickrande agenda som går ut på att ghettoisera den överflödiga arabiska befolkningen, utnyttja den som billig arbetskraft eller fördriva den, lägga beslag på vattenresurserna, de bästa jordarna och hamnar och genom daglig expansion av sina bosättningar och angreppskrig mot omkringliggande stater säkra sin position som stormakt och utöka sitt territorium gör att vi i än högre grad så ofta försöker uppmärksamma just staten Israels övergrepp, och inte Libanons eller Burkina Fasos.

Anonym sa...

Ska man tolka Ali's uteblivna kommentarer om Hizbollah som ett stöd eller? För jag kan inte se att de gör mer rätt än Israel.

Problemet är inte att folk tar avstånd mot Israel i olika sammanhang utan att de ställer sig på t.ex. Hizbollah's sida!

Det lär ju knappast göra saken bättre...

Anonym sa...

Nej, för saken hade ju varit så mycket bättre om israeliska marktrupper nått Beirut på en vecka och fortsatt sitt rövarstråt norrut i stället för att som nu få nöja sig med att ockupera södra Libanon efter hårda strider och stora förluster.

Anonym sa...

Är det någon som vet hur många raketer Hizbollah har skickat iväg mot Israel efter vapenvilan?

Jag har hört tio, men det vore intressant att få mer precisa svar.

Anonym sa...

Så du tycker man ska stöda Hizbollah? Israel hade inte behövt invadera Libanon om det inte vore för Hizbollah.