fredag, november 03, 2006

Nya tider

Gårdagens SvD hade en intressant artikel om främlingsfientliga norska Fremskrittspartiet (Frp) och dess ledare Siv Jensen. Jag skrev i april ett lite längre inlägg om FrP. Bland annat:
Fremskrittspartiet är ett semifascistiskt, främlingsfientligt parti. Som sådant mycket framgångsrikt. Precis som Le Pens Front National i Frankrike i sin glans dagar, är partiets ställningstaganden i enskilda frågor strikt instrumentella och anpassningsbara, men inriktningen, den sociala funktionen, alldeles bestämd. […] Partiet bildades, anpassat till det nordiska politiska klimatet, med borgerliga skattekverulanter som kärna, och har sedan dess agerat för att nå folklig bredd. De främlingsfientliga dragen har aldrig tvättats bort, men tonats upp och ned beroende på politiskt läge.
FrP är idag det helt dominerande borgerliga partiet i Norge . De norska motsvarigheterna till svenska borgerliga partier har gått i lite olika riktningar politiskt; i opinionen trendmässigt nedåt. Senterpartiet sitter i rödgrön regeringsställning. KrF (kristdemokraterna), som besatte statsministersposten i den förra borgerliga regeringen, och Venstre (liberala partiet), vilka betecknar sig som mittenpartier är små. Moderaternas systerparti, det traditionella högerpartiet, Høyre, har inte lyckats med konststycket att förställa sin politik och göra stora inbrytningar bland bredare folkgrupper. Det går lite upp och ner för partiet, men man ligger klart under tjugo procent. För några månader sedan var man snarare närmare tio. FrP har däremot i ett flertal opinionsundersökningar varit Norges klart största parti, med runt 35 procent av rösterna. Partiet siktar på majoritet tillsammans med Høyre.

Fallet FrP är inte bara en norsk angelägenhet. FrP visar en utvecklingstendens för europeisk höger över huvudtaget. I min text för ett halvår sedan skrev jag så här:
Vad vi nu ser är en process som pågår i hela Europa. Vi ser att den ”rumsrena” borgerligheten radikaliseras och blickar åt ett bestämt håll. De som kallar sig liberaler fascistiseras i rasande fart. Kärnan är alltid egendomsförhållanden och makten över dem. Idag värnas den under stridsrop om ”frihandel”, ”avreglering” och ”globalisering”.
Det inlägget föranleddes av att Timbros ”idéproducent” Johnny Munkhammar varit på besök hos FrP och lyriskt beskrev deras intresse för frihandel och privatiseringar – något som säger viktiga saker både om FrP och om den svenska Timbrohögern. I SvD:s artikel kan man läsa om hur Siv Jensen går i täten för en ideologisk kritik mot den nordiska välfärdsmodellen. Men också om FrP:s utrikespolitiska profil. Partiet är idag aggressivt pro-USA och pro-israeliskt.

Detta är inte slumpmässigt. Den globala maktordning som USA garanterar genom sitt våldsmaskineri och som ställs i blixtbelysning med Israels påhejade raspolitik mot palestinier och andra araber, är helt och tätt sammanbunden med urholkandet av folkens demokratiska inflytande över samhällsekonomin och de växande gapen i inkomster och förmögenheter. Det ohämmade, mefistofeliska våldet är en aspekt av kapitalets krav på global rörelsefrihet, penetrationssuveränitet. I centrum säljs folkets tillgångar ut med parlamentariska beslut. I periferin rövas de med ståthållardekret à la Paul Bremer. Det är samma inneboende behov av att omfördela till överklassens fortsatta makt och konsumtion som är primus motor.

I det norska sammanhanget har mittenpartierna blivit för mesiga för behoven, Høyre inte särskilt framgångsrikt. Som så många gånger förr i historien väljer kapitalet den duktigare eleven. Det fascistiska alternativet. Det som kan bygga massbas för smal intressepolitik. Vilket håll man kommit ifrån är mindre intressant. Siv Jensen hyllar den danska regeringen, som framgångsrikt och följdriktigt kombinerat rastisk hets på hemmaplan, truppsändningar till hegemonen USA:s våldsorgie i Irak och nedmontering av den danska välfärden. Denna regering leds av det ”liberala” partiet, Venstre. Inspirerat systerparti i Sverige är Folkpartiet, som vill ha med Sverige i Nato, och som gått i bräschen för att etablera de främlingsfientliga krafternas dagordning i debatten. Ännu ligger vi lite efter i utvecklingen i Sverige. Motkrafterna har varit starkare. Men nu har detta parti fått besätta integrationsministerposten med en profilerad islamofob. Och dess ledare ska leda den nya regeringens ”globaliseringsråd” för att komma fram till hur vi kan använda de globala orättvisorna för att angripa välfärd och social organisering här hemma. Det kommer alltså mera.

12 kommentarer:

Anonym sa...

men? men? men? munkhammar är ju obscent dum i huvet. hur kan han ha hamnat på en sån maktposition?

Anonym sa...

shit. grym postning. fast man blir rädd också.

/j

Anonym sa...

Ali,

Väldigt vackert och skickligt skrivet. Men jag läste faktiskt SVD- artikeln också och blev ganska fundersam. Var står det om att detta parti ska vara främlingsfientligt och nästan fascistiskt? Tacksam för svar.

Anonym sa...

Sant. jag ligger just nu under sängen med min bärbara och skakar som ett asplöv.

Anonym sa...

"To maintain profit levels, the large landowners and industrialists would have to slash wages and raise prices. The state in turn would have to provide them with massive subsidies and tax exemptions. To finance this corporate welfarism, the populace would have to be taxed more heavily, and social services and welfare expenditures would have to be drastically cut."

http://www.counterpunch.org/hossein10262006.html

Nyliberaler vill ha liberalism för sig själva och den kapitalägande klassen, och någon form av alibidemokrati för folket och sedan faktisk fascism för att hålla folket på mattan.

Uffe

Anonym sa...

Visst, allt är en stor sammansvärjning av ondskefulla globala högerkrafter, och mot detta hot står ensamma de frihetsälskande kommunisterna (eller ved ni nu föredrar att kalla er). Suck.

Genom att envist bara se saker ur en synvinkel bidrar du lika mycket till problemen som de extrema krafterna i USA, Israel, Norge, Iran, Syrien, etc., etc.

På vilka grunder kallar du Frp för semifascistiskt? Vad innebär det ordet för dig? Överhuvudtaget verkar du väldigt förtjust i ordet fascist, så det vore intressant att höra hur du definierar fascism, ett mycket laddat ord som faktiskt inte är så lätt att bestämma.

Alex Bengtsson sa...

Ruggigt intressant. Och tittar vi på SD:s hållning till USA och Israel samt deras arbetsmarknadspolitiska program så blir inlägget än mer intressant.

Gustav Lundblad sa...

Det är intressant hur du lyckas associera och likställa USA-vänlighet och markadsliberalism med fascism.

Underhållande artikel dock!

Anonym sa...

Fick givetvis inget svar på min fråga varför detta parti skulle vara främlingsfientligt. Att förvrida verkligheten så att den passar ens egna ideologiska profil är ynkligt.

Anonym sa...

Vi gör så här istället.

Du förklarar varför dom inte är ett tokhögerparti.

Det är nästan bättre.

Anonym sa...

Du kan ju börjaq med att förklara att dom inte är islamofober.


http://sv.wikipedia.org/wiki/Fremskrittspartiet

Anonym sa...

Intressant att du blandar in Israel i ditt inlägg. Jag förstod faktiskt inte riktigt poängen med det.

Israel är ett litet medelrikt land. Men av någon anledning tycker den vänster du representerar inte bara att Israel är alldeles särskilt onskefullt, det har av någon anledning en alldeles särskild betydelse för den globala världsordningen. Fascinerande. Man kan nästan säga att man anar lite historiska vibbar, för att använda din debattstil.