onsdag, januari 10, 2007

Civila samhället ska hjälpa till

USA:s regering har kommit fram till att bilden av landets politik utomlands kan vara negativ. En rad olyckliga omständigheter tycks ha inlett förvånansvärt människor runt om i världen i villfarelsen att invasioner, statskuppsunderstöd och upprättandet av tortyrläger, skulle vara negativa eller fientliga handlingar.

Därför har USA:s utrikesdepartement instiftat The Benjamin Franklin Award for Public Diplomacy, för att premiera andra aktören än staten och dess bombplan, som gör insatser för att ”promote the U.S. image abroad through intercultural understanding”. Som Dina H. Powell vid utrikesdepartementet säger:
“Public diplomacy is not the government's job alone, and we will be much more successful as American citizens if we work together with corporations, NGOs [nongovernmental organizations], academic institutions and everyday Americans to amplify our efforts.”
Bara vid en mycket hastig fundering framträder många kandidater. Till exempel:

• Blackwater. En NGO som dödar och vid behov torterar människor mot betalning. Kombinerar de bästa delarna av det moderna USA: entreprenörsanda och våldsövergrepp. Har på senare tid specialiserat sig på just ”interkulturell förståelse”. (Ett tidigare inlägg här)

• Haliburton. Företaget som bidragit till att stärka dialogen mellan näringslivet och den politiska sfären i USA, genom att företagets ledning intagit centrala regeringspositioner och sedan skapat ett fördelaktigt företagsklimat genom att invadera och ödelägga länder som sedan måste byggas upp av inte minst Haliburton. Tillväxtmirakel. (Se mer här)

• Som dagens bonus kan vi nominera några sköna average citizens från Katy, TX. De bidrar som privatpersoner lojalt till att sprida sin regerings dagordning på hemmaplan och sprida ett resolut budskap utåt. I den lilla staden motsätter sig en grupp byggandet av en moské, med bland annat motiveringen att de lokala muslimerna då kan ”infiltreras av terrorgrupper”. Även oron för fastighetspriserna nämns dock. Som ett innovativt grepp har man nu inlett grislöpningstävlingar på fredagarna i anslutning till platsen där moskén är tänkt att byggas. Missa inte det sanslösa CNN-inslaget. ”Maybe a little bit of an overreaction”. Jo, säkert.

6 kommentarer:

Anonym sa...

De två första är ju som du beskriver direkt kopplade till staten och bör därför inte räknas till det civila samhället alls. De är snarare en förlängning av staten och deras verksamhet är helt beroende av den. De inte bara sitter i samma båt, de styr den också tillsammans.

De sista däremot är dåliga helt på egna privata grunder, där håller jag med.

Anonym sa...

Samma dag som Bildt höll presskonferens så gick den Borgerliga regeringen(S. stöder det säkert) ut med sina omvälvande och otäcka tankar kring hur all telefoni och internet trafik ska avlyssnas och loggas. Processen är enkel när det gäller sånt här är enkel att se... för nästam alla sådana här övervakningsförslag som sporadiskt kommer upp i de flesta EU länderna testas först i England(nästan undantagslöst). I england vill försäkrings bolagen(undrar vem som ligger bakom) kunna förse nybyggda hushåll med kameror innomhus).!!!
När den engelska inrikespropagandan för total avlyssning och loggning av internettrafik och telefoni var som värst så hänvisade man som alltid till terror- attentat och de sk. tunnelbanebomberna i London. Ja man till och med beskrev internet som en enda stor träningsplats för terrorister. Vad är det med folk som i skuggan av Bildt affären inte ens reagerar, vad är det med vänstern??? Vi har varit underligt tysta sedan valet...
http://www.guardian.co.uk/attackonlondon/story/0,16132,1525846,00.html

Jaja det har hänt mycket och det är i praktiken genomfört sedan 2005 i england.

Men hur ska vi agera på den Europeiska arenan och i Sverige? Är det redan försent? Kan vi riva upp sådana här beslut och tidigare integritetskränkande utan att bli utpekade som en terrornation och ev bombade/satta under sanktioner?

Läste igår att Somalias internet och telefoni stängts ned av USA för att bolagen kunde ha med al Quaida att göra... Ingen ska få veta vad som sker där nu...

Normalt sett så ogillar jag ironi... men detta lilla snedvridna ironins leende från Conneticut tyckte jag var bra att få dela.

http://onlinejournal.com/artman/publish/article_1628.shtml

Björn Fridén sa...

Sjukt att dom ska behöva instifta ett pris för personer som motverkar den dåliga bild av landet som dom själva skapar. Kommer inte utan att tänka på det där priset som Goebbels gav Sarah Leander för hennes insatser, vad det nu var…

Anonym sa...

Det hela blir ännu roligare när man tänker på att Benjamin Franklin trots sina ovedersägliga företräden var en ganska extrem rasist, som ville kasta ut alla "svartmuskiga" ("swarthy") ur Amerika. Till den gruppen hänförde han i princip alla som inte var anglosaxare, t.ex. ryssar och svenskar...

Anonym sa...

Ryssar kanske, men inte svenskar. De tillsammans med andra nordeuropeer hörde till den grupp som ansågs platsa.

Anonym sa...

Jag citerar Franklin direkt. Kolla hela citatet (med källhänvisning) på min blogg om du inte tror mej: http://tranasfolket.blogspot.com