måndag, januari 22, 2007

Garanti

En videosnutt med tortyrscener från Egypten har spridits på nätet under en tid. Emad el-Kabir, en ung chaufför gick emellan i ett bråk på en parkeringsplats, mellan sin kusin och en polisman. Han togs då till polisstationen där han misshandlades och därefter utsattes för ett sexuellt övergrepp med en pinne. Det är polisen själv som filmat övergreppet, och som ägnade sig åt att sprida det i syfte att förnedra den torterade. (Jo, jag har sett klippet. Det är skakande). Washington Post har en artikel om tortyren i Egypten med utgångspunkt från fallet el-Kabir. Jag fastnar för detta:
Torture in Egypt is just routine, exerted on everybody whether in political or criminal cases, and the police don't really feel any shame in practicing it," said Mohammed Zarie, head of the Human Rights Center for the Assistance of Prisoners.
Notera alltså att det är detta land – för övrigt en nyckelallierad till USA i “kriget mot terrorn” – som vår socialdemokratiska regering skickade tillbaka politiska flyktingar till, med en ”garanti” om att de inte skulle utsättas för tortyr.

El-Kabir har nu, efter att ha framträtt och berättat om tortyren, åter fängslats.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Officiellt förses den lojala och hänsynslösa diktaturen Egypten med militärt stöd från USA motsvarande närmare 100 miljarder svenska kronor. Källa: USA:s utrikesdepartement

Ali Esbati sa...

Ja, jag tror att det bara är Israel som får mer i militärt bistånd.

2003 försåg USA ca 80% av de länder som enligt Amnesty använder tortyr, med militärt bistånd.

Anonym sa...

Hmm, jag tror Turkiet kniper åt sig andraplatsen faktiskt, åtminstone var det så runt år 2000.

Anonym sa...

Men det är inte problemet; att brott mot mänskliga rättigheter begås i icke-demokratier som råkar vara allierade med USA i "kriget mot terrorn". Problemet är "diktaturer" som Kuba som fängslar "dissidenter" liksom "auktoritära" och "populistiska" ledare som Hugo Chavez - som ännu ej fått några "dissidenter" på halsen. Men det är väll bara en fråga om tid och pengar. jag är säker på att NED jobbar på det problemet nu.

Anonym sa...

Apartheidstaten Israel får, föga förvånande, officiellt 3 biljarder dollar om året av amerikanska skattepengar i ekonomiskt och militärt stöd. Den egentliga siffran är förmodligen ännu högre.

Utan dessa pengar och massförstörelsevapen skulle enklaven inte överleva en vecka, det är ett faktum. afrikanderna i Sydafrika finansierade i jämförelse sin apartheidregim med naturtillgångar som diamanter guld och uran och billig arbetskraft. Israel har ingenting förutom huvudsakligen salt frukt och elektronik.

Anonym sa...

I ett vettigt system hade de personer som är ansvariga för att ha skickat människor till tortyr suttit i fängelse nu. Men i det här systemet fortsätter de blodbesudlade karriäristerna att tjäna pengar i sina improduktiva privilegie-"jobb" i den ideologiska/repressiva sektorn.

Ännu en dag i kapitalets diktatur.

Anonym sa...

Oj! Ni har nog märkt det, jag slant på nollan i förra inlägget (11:08 AM). Det ska stå 10 (tio) miljarder svenska kronor, inte 100. Detta är den officiella och offentliga siffran. Det finns också ett dolt och för allmänheten okänt belopp. Ovanpå allt detta det civila (men villkorade) biståndet.

Summa summarum: Washington-regimen håller den egyptiska diktaturen under armarna och det är inte drakflygning en vacker sensommardag som de sysslar med.

Anonym sa...

När Egypten tecknade ett fredsavtal med Israel så gjordes detta med villkoret att de skulle få militärt stöd och bistånd av USA. Jimmy Carter accepterade detta, på grund av att han ville få ett slut på krigandet.

Anonym sa...

Jajamänsan, det var naturligtvis vad han ville och ett slut på krigandet blev det bestämt också! Hrrurrmmrr...