lördag, januari 13, 2007

Nolltolerans

Två unga killar dödades i Londons tunnelbana när de jagades av väktare efter att ha målat graffiti, och sprang in i ett mötande tåg.

I Storbritannien har Blairregeringen sedan flera år tillbaka successivt trappat upp sina ”hårdare tag” mot allt möjligt. Lagstiftningen och kampanjen mot ”antisocialt beteende” presenteras på en särskild hemsida hos regeringen och man publicerar på fullt allvar ”A Guide to Anti-Social Behaviour Orders and Acceptable Behaviour Contracts” . Graffiti (”which can on its own make even the tidiest urban spaces look squalid”) nämns här som den första exempelpunkten.

I Sverige är – naturligtvis – folkpartiet som gått i bräschen för nolltoleranstänkandet mot motsvarande horribla beteenden. Kulturborgarrådet i Stockholm har rensat bort graffiti från Kulturskolans verksamhet eftersom Graffiti tydligen ”alltför ofta leder ungdomar rakt in i kriminalitet”. Folkpartiet har på olika håll uttalat att man vill se ”nolltolerans” mot sådant som graffiti och till exempel olaga affischering.

Det är för övrigt dags att damma av ordet klassjustis igen.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Lysande! Naturligtvis skall glina få spraya hej vilt och precis var de vill. Vi skattebetalare skall glatt pröjsa för eländet. Precis som vi gör när Unga Vänster är ute och sölar ner kollektivtrafikens väntkurer m.fl. med sina valaffischer och flygblad. Är vi desxsutom rikigt smarta så låter vi dessa glin gå kurser i grafisk design och lämplig politisk skolning så att vi verkligen får se att dessa glin får förverkliga sig själva.

Anonym sa...

Vi som inte bor i Husby Tensta Rinkeby Akalla och kusinområdena i Göteborg och Malmö tycker inte det är normalt med graffiti och pisslukt i hiss och trappuppgångar. Jag förstår att Du gör det.

Anonym sa...

Dessa som jobbar med "anti-social behaviour" borde lägga budgeten och energin på att sätta stop för det illigala krig deras land deltar i istället.

Anonym sa...

Enligt artikeln du länkar till jagades killarna inte alls. Det verkar bara ha varit en tragisk olycka.

Utdrag ur artikeln: BTP, den brittiska transportpolisen, betonade efter dödsolyckan att de två ynglingarna inte jagades av säkerhetsvakterna.

- De var fyra pojkar tillsammans, och de upptäcktes av säkerhetspolisen, som ropade efter dem. Då sprang de iväg, och två av dem sprang iväg på spåret rakt mot ett inkommande tåg, sade talesmannen, enligt Evening Standard.

Anonym sa...

Sure....

Den dag dom driver nolltolerans för skit distribuerad via brevlådor tidningar och andra media som jag inte bett om men tvingas ta del agv ändå så skriver jag på men i det fallt är ju min uppgift som medborgare att vara duktig idiot och hjälpa till genom att helst konsumera skiten.

Anonym sa...

Tåg är hårda. Klottrare är mjuka. Folkpartiet är rasister.

Anonym sa...

Och du menar, det är helt OK att kladda ner privat eller enskild egendom utan åtgärd.

Bättre hiva in 5 sociologer, psykiatriker etc, utredning om dessa förvildade arbetarklassbarn och ge dem offentliga klotterplank.

Ali, ibland är du fan i mig inte frisk i huvudet.

Anonym sa...

Varför är jag inte förvånad?

Förresten, en tanke: Blairregeringen verkar vara ett föredöme för både SD och Fp (om man kollar invandringspolitik bl.a.). Säger inte det något om hur "arbetarpartiet" Labour dras åt höger?

Anonym sa...

Tragisk olycka. Själv har jag ingenting emot graffitikultur. Vissa konstverk lyser verkligen upp trista oc gråa tunnlar. Däremot tar jag starkt avstånd från klotter på privat egendom.

Det intressanta med denna postning av Ali, är det faktum att han lyckas förvrida och förvränga sanningen enbart för att den ska passa in i hans världsuppfattning. Det faktum att pojkarna inte blev jagade gör ju Alis argument till det mest bisarra och löjeväckande argument som skådats på mycket länge.

Om Ali har en sådan "stor" respekt för sanningen skrämmer det mig att han aspirerar på en riksdagsplats.

Väx upp!

Anonym sa...

11:50 AM: "skrämmer det mig att han aspirerar på en riksdagsplats."

Jaha...
Det som skrämmer mig är den (tveksamt legitima) svenska regering som utgörs av hycklare, lögnare, utopister och dreamers (libertarianer), och uppblåsta och högfärdiga stockkonservativa. Dessa är i full färd att skapa ett fördjupat klassamhälle fyllt av alla de orättvisor och lidanden som vi känner till och som har dokumenterats sedan decennier tillbaka. Borgerligheten förnekar sig aldrig.


/Jim

Anonym sa...

Jag anser att vi bör införa nolltolerans mot de borgare som förstör vår livsmiljö genom att sätta upp estetiska och mentala föroreningar i form av s.k. reklam.

Anonym sa...

Tar avstånd från alla som använder lögner för att styrka sina argument, oavsett om det handlar om Ali Esbati eller George W. Bush.

Det handlar om principer.

Anonym sa...

Det är en tragisk olycka men hur man kan skylla det hela på att transportpolisen ropade på dem begriper jag inte. Ska transportpolisen ignorera helt om någon gör nåt de inte ska? Vad är då poängen med dem?! Sedan kommer vi tillbaka till det här med att "hårda tag" är så hemska. Jag bor själv i England och det finns områden som är rätt farliga med ungdomsgäng som driver runt. Varför man skall låta dessa människor terrorisera de andra som bor i området förstår jag inte heller.....

Anonym sa...

För några år sen dog en graffmålare i Sverige. Han blev överkörd av ett tåg. Men inte fan kopplade Ali Esbati då händelsen till Göran Perssons sätt att styra landet.