onsdag, januari 10, 2007

Utländska arbetare ska skyddas från diskriminering!

Vänsterpartiets Josefin Brink säger väldigt kloka ord om Vaxholmskonflikten.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Visst, fackförbunden bör givetvis behandla utländska medborgare på samma omoraliska och maktfullkomliga sätt som Svenskar behandlas på.
LO måste ju värna den lagtolkande roll vänstern uppenbarligen tycker att dom förtjänar.

Hur man kan resonera på detta sätt, eller tycka det är klokt, övergår mitt förstånd. Både högern och vänstern i Sverige har alltför många sympatisörer som i alla lägen sätter teoretisk ideologi framför sunt förnuft och en balanserad avvägning av orsak och verkan i deras handlingar.

Däri ligger den stora svagheten i Svensk politik. Den är helt dominerad av politiska broilers sprungna ur ungdomsförbundens slagordshojtande led, utan något sinne för verkligheten utanför partiets trygga väggar. Usch.

Anonym sa...

Utländska arbetare ska skyddas från diskriminering!

Du menar att utlänningar ska utsättas för samma diskriminering som svenskar. Säg att kollektivavtalen är på 110:-/h och du bara kan producera varor för 100:-/h. Isf. så får du gå arbetslös. Ingen arbetsgivare kan anställa dig om du innebär en förlust. Sådana bolag konkar ju direkt.

Eftersom du aldrig får komma in på arbetsmarknaden så kan du hellre aldrig bli duktigare och därmed blir du bortsållad för all framtid. Närmare socialdarwinism kan man nog inte komma. Fattar inte att nån vill rösta på vänstern.

Stryk kollektivavtalen ur lagstiftningen och sänk skatten så även de med lite lägre produktionsförmåga kan få delta.

Stoppa diskrimineringen av "de svaga"

Anonym sa...

Kul att Neoliberal Agenda är tillbaka i tiden pre-Meidner!
Nyliberaler brukar ju annars anse att de står för framtiden och inte det förlegade.

Jag tänker förstås på argumentet om att bättre en lön på 100 och företaget överlever, än 110 och företaget går i konkurs.

Sånt där lämnade vi bakom oss för 40 år sedan. Nu sätter vi i stället ett golv:
-minsta lön och övriga villkor
-skattemoral
-andra regler att följa (ex arbetsmiljö)

Och den som klarar att driva företag = varsågod! Golven skapar i själva verket en press att vara effektiv och teknikvänlig eftersom man inte har råd att slösa med den mänskliga faktorn.

Som sagt, det där begrep arbetarrörelsen och de icke förblindade ekonomerna för länge sedan. Tack vare detta ligger produktiviteten högt. Tack vare detta ligger Sverige långt framme i ergonomi, arbetsmiljö, miljö - för att defaultläget inte är att bedriva rovdrift på den arbetande människan. (Nej, jag säger inte att arbetsmarknaden fungerar jättefint. Men vi har i alla fall gränser på HUR jävlig den kan bli.)

Men på några håll har nyliberalerna fått som man vill. I Sverige är deras ideal taxibranschen (inga golv på lönerna och "flexibel" regeluppföljning = nästan alla företagandets risker har flyttats över på andra). Och i den aktuella debatten kan vi se deras vision på rastplatserna för långtradare. Där står polacker i veckor, får inte en spänn (zloty) betalt för all sin väntetid - bara när de har körningar, har inte råd att äta på fiken utan tvingas fiska och köra allmän naturaekonomi (jag har sett det med egna ögon).
I en sådan arbetsmarknad finns inga skäl att satsa på teknik och arbetsmiljö eftersom arbetaren är den flexibla faktorn att slösa med.
Att det är ineffektivt så in i helvete säger väl sig självt.
DÄR, mina kära nyliberaler, har ni er "verklighet".

Anonym sa...

"Los Angeles said...
Hur man kan resonera på detta sätt, eller tycka det är klokt, övergår mitt förstånd. Både högern och vänstern i Sverige har alltför många sympatisörer som i alla lägen sätter teoretisk ideologi framför sunt förnuft och en balanserad avvägning av orsak och verkan i deras handlingar."

Nå, hur tycker du att en fackförening skall agera?

"Neoliberal Agenda said...
Du menar att utlänningar ska utsättas för samma diskriminering som svenskar."

Förutom de tillrättalagda exempel som skall bekräfta skrivarens åsikter, kan man fråga sig om man stryker kollektivavtalet från dagordningen hur man skall reglera förhållanderna på arbetsmarknaden. Är det politiker som skall avgöra olika intressekonflikter eller vad?
Vad gäller diskliminering av de svaga kan arbetsgivaren ex. avskaffa ackord som löneform och sänka pensionsåldern eller utbilda de som inte är duktiga så de blir duktiga, för att ta några ex.

Anonym sa...

Mycket bra skrivet av Anonymous said... 1:58 AM .