tisdag, februari 13, 2007

Josefin Brink om det nakna klassföraktet

Läs! Patroneriet, föraktet för vanliga arbetande människor, pyr under PR-skruden. Det är det här striden handlar om. Det här och hundratusentals andras mycket konkreta, dagliga arbetsvillkor:
Jag har själv jobbat som både servitris och hotellstäderska och varit med om att så sent som på 1990-talet tvingats ta strid för rätten att få använda golvmoppar istället för knäskurning. Jag har sett kollegor som haft sån värk i rygg och knän att de knappt kan sitta på lunchrasten, än mindre gå vid dagens slut. Jag har själv drabbats av förnedringen att få löneavdrag för en springnota på över tusen kronor som ett antal berusade medelålders män lämnade efter sig.

Det är förstås lättare att känna solidaritet med kamraterna i HRF med sådana erfarenheter i bagaget än om man drillats in i en politisk organisation där småföretagargnäll och Svensk Näringslivs propaganda stått för verklighetsbeskrivningen. Det är alltså knappast förvånande att unghögern helt enkelt inte kan se det absurda i att peka ut sveriges mest lågavlönade arbetare som samhällets fiender nummer ett.

25 kommentarer:

Sundevall sa...

"Det är alltså knappast förvånande att unghögern helt enkelt inte kan se det absurda i att peka ut sveriges mest lågavlönade arbetare som samhällets fiender nummer ett."

Fan, jag måste ha missuppfattat hela grejen -- jag trodde liberalerna kritiserade att fackföreningen tvingade på två andra parter ett avtal ingen av dom ville ha, trots att facket är en tredje part, en egen intresseorganisation? Men tydligen rör ju sig detta bara om något diaboliskt försök av Svenskt Näringslivs hejdukar att slå på lågavlönade. Hepp, dags att göra avbön!

Anonym sa...

Jag har jobbat länge både inom långvård och hemtjänst. har även gått på socialbidrag (och kastade då lystna blickar på besuttna a-kassemedlemmar) och håller med om det mesta i "unghögerns" verklighetsbeskrivning. Dags att sluta tänka i block och kollektiv Ali.

Anonym sa...

Precis som den globaliserade anglo-amerikanska marknadsmaffian visar sitt rätta ansikte i Irak Palestina Afghanistan och i slavarbetarländerna, gör deras lobotomerade stormtrupper samma sak här.

Låt liberalmupparna försöka invadera LO och hetsa militären på demonstrerande fattiga.

Det är de nyrika samhällsparasiterna som kommer att starta klasskriget och de skall inte få en lugn stund var de än gömmer sig med stöldgodset, njut av varenda sten som förnedrar borgarasen.

Johan Persson sa...

Anonymous 7:18:

När jag var barn gick jag upp halv tio på kvällen, en halvtimme innan jag gick och la mig, åt en klump kallt gift, arbetade tjugonio timmar i fabriken, betalde fabriksägaren för att få arbeta, och när vi kom hem så dödade vår far oss och dansade på våran grav sjungandes "Hallelujah."

Och jag vet att det finns något som heter "falskt medvetande".

Anonym sa...

Det finns en Monty Python-sketch för varje tillfälle i livet.

"Luxury. We used to have to get out of the lake at six o'clock in the morning, clean the lake, eat a handful of 'ot gravel, work twenty hour day at mill for tuppence a month, come home, and Dad would thrash us to sleep with a broken bottle, if we were lucky!"

Unknown sa...

Fullkomligt fascinerande det där med att så många vänstermänniskor tycks tro att alla liberaler växt upp med silversked i mun...

Anonym sa...

Johan,

...och jag vet att det finns skygglappar så att de med dessa kan slippa inse att folk kan växa upp under "arbetarförhållanden" och ändå anse att liberal politik gynnar flertalet bättre än socialistisk politik.

Ditt tugg om "falskt medvetande" är så elitistiskt att både noppe o kungen spyr.

(wiki: Teorin om ”falskt medvetande” kritiseras för det mesta med att den är ett gummibegrepp: vilken ideolog som helst kan påstå att ingen annan (majoriteten) förstår hans ideologi för att alla är förledda av sina falska medvetanden, eller ”hjärntvättade”. Detta leder till att man uppfattar resten av samhället som en medveten eller omedveten konspiration, och urartar följaktligen i en icke falsifierbar konspirationsteori.)

Anonym sa...

I bloggosfären kan man lätt få intrycket av att världen består av 17-åriga nyliberala pojkar. Lite Flugornas herre-vibs...

Detta har jag förstått är huvudargumentet: Det handlar inte bara om arbetsgivarna utan ännu mer om de anställdas rättigheter. Det är de anställda som värnar om sin RÄTT till RÄTTSLÖSHET... De VILL INTE HA trygghet, en garanterad lägsta nivå på lönen etc. De VILL vara otrygga och helt i händerna på sin lille feodalherre till arbetsgivare. Varför är det ingen som kan förklara, men så är det tydligen om man ska tro våra nyliberala brats.

Samtidigt i den verkliga världen: Ingen är ledsen över att ha garanterade rättigheter och vill inte bli av med dem. Detta är SJÄLVKLARHETER. Kollektivavtalet är en lägsta anständighetsgaranti. I övrigt står det arbetsgivaren fritt att bjuda över denna, men inte att bjuda under.
Det är inte så lätt för en nittonåring att kaxa upp sig på en liten arbetsplats mot en arbetsgivare som är uppenbart fackföreningsfientlig. Särskilt inte i tider med arbetslöshet.

Jag känner i min högra stortå att klasskriget är på väg...

Sundevall sa...

"Det är de anställda som värnar om sin RÄTT till RÄTTSLÖSHET... De VILL INTE HA trygghet, en garanterad lägsta nivå på lönen etc. De VILL vara otrygga och helt i händerna på sin lille feodalherre till arbetsgivare."

Nej. De anställda vill inte att tredje part tvingar på dom ett avtal de inte vill ha. Anställd och arbetsgivare har gemensamt gjort upp ett avtal som båda är nöjda med. Att man försvarar föreningsfriheten gör en vare sig till feodalherre eller nyliberal. Det gör att man ställer upp på rättsstatens spelregler. Men det är uppenbarligen för mycke begärt av LOpranos.

Anonym sa...

Ungdomsarbetslösheten är på 25%.

När ska ni haja att kollektivavtal inte är det intressanta utan möjligheten att få komma in arbetsmarknaden överhuvudtaget. Om man som ung inte får konkurrera med sitt bästa konkurrensmedel - lönen - så kommer man garanterat bli utskopad av de med mer erfarenhet.

Hur hög ska ungdomsarbetslösheten behöva bli innan myntet trillar ner?

40%? 60% 80% ...

Anonym sa...

Socialister gillar att i sin självömkan hata de som själva gjort sitt liv bättre. Det är helt enkelt väldigt synd om dem eftersom de är miserabla och olyckliga människor.

Anonym sa...

det är så många sjuka högermän som kommenterar alis blogg att man får mardrömmar: dom finns alltså på riktigt o har rösträtt.

Anonym sa...

... det absurda i att peka ut sveriges mest lågavlönade arbetare som samhällets fiender nummer ett

sveriges mest lågavlönade? Vem? Feta socialistiska fackpampar? Skojar du?

Anonym sa...

hanna, de är inte bara mycket sjuka, utan tydligen också analfabeter som man kan se på snubben här uppe till exempel.

/j

Anonym sa...

"sveriges mest lågavlönade arbetare"

-Nar jag jobbade i en bar tjanade jag en javla massa pengar pga drix. Tror jag fick ut ca 20 000 i manaden pa 4 kvallar i veckan.

Byggaren sa...

En annan intressant grej med högljudda socialister är att de sällan är just arbetare i något annat än marxistisk benämning som egentligen räknar in 98% av befolkningen till arbetare.

Dvs de har inte haft ett blue collar job annat än under studietiden. Ofta kan de däremot peka på något morfarsmor eller annan släkting som har varit statare eller dylikt för att öka arbetarcredden något.

Är det en slump att Lenin och Palme var adliga, Che Gueverra och Fidel var övre medelklass etc. etc?

Byggaren sa...

"det är så många sjuka högermän som kommenterar alis blogg att man får mardrömmar: dom finns alltså på riktigt o har rösträtt."

Antar att du gärna gör något åt det när ni får makten? Det låter ju trevligt...

Byggaren sa...

"hanna, de är inte bara mycket sjuka, utan tydligen också analfabeter som man kan se på snubben här uppe till exempel."

Mycket bättre, J. Nu kallade du inte din motståndare för idiot längre men analfabet är tyvärr också en förolämpning. Speciellt när han inte hade gjort några stavfel. Men ge inte upp. Snart så lyckas du säkert komma med ett riktigt argument.

Anonym sa...

roligt att en nazist skriver som om han var orolig för det på riktigt. gå och lura godis av dina efterblivna kompisar istället.

/j

Anonym sa...

Kampen för att hålla tjänsteandarna på plats är en global företeelse. Det har ingen betydelse hur usla villkoren är, de är ändå aldrig så dåliga att det finns någon möjlighet att de skall kunna bli bättre.

Regimen i Kina kom ju förra våren med ett förslag på relativt radikal lagstiftning om arbetsrätt. Troligen inte minst pga de senaste årens många upplopp och oroligheter, inte så konstigt världsbanken rapporterade ju nyligen om hur de fattiga blivit fattigare i Kina trots den rekordartade tillväxten. Förvisso inga fria fackföreningar men ganska radikalt ändå. Detta mötte massivt motstånd från de utländska företagen och deras lobbyorganisationer, inte minst från USA och Europa. i olika inlagor kom man med hoten att förbättras de kinesiska arbetarnas slavliknande villkor kommer vi att flytta till Indien Sydostasien (tillbaks i så fall, för när Kina på allvar började attrahera företagen så var det inte minst från andra sydostasiatiska länder man kom) etc

Detta har rapporterats mycket sparsamt här, när 40 tusen stormarknadsanställda var under lång tid var lockoutade i Kalifornien var det en icke nyhet här. Man undrar tex hur det sk public service prioriterar sina ekonominyheter man rabblar obsoleta börskurser som folk ändå får aktuella från andra källor men ekonominyheter som har direkt anknytning till det arbetande folket ignoreras.


Den kinesiska regimen tog tydligen hoten på allvar för i mitten av januari kom man med ett ganska kraftigt reviderat lagstiftningsförslag.

Man hör ofta från ytterlighetsliberalerna om hur de låga lönerna och de usla villkoren skall bygga välstånd, tycker nog mer det liknar race to the bottom.


Det hela är minst sagt surrealistiskt när intressen som Timbro med sina herrar ömmar för småföretagare. Alltså de mäktiga bank & finans med exportindustri intressena som sen 70-talet sett till att landet drivit en politik som gynnat deras intressen på löntagare och inte minst småföretags bekostnad. Förra borgerliga regeringen som gick fram med lien bland småföretagen på ett sätt som saknar motstycke i historien skall vi bara inte tala om.

Man frågar sig varför efter alla dessa år lågavlönade inom hotell o restaurang, kommunal etc haft så usel löneutveckling, de lever ju trots allt i landet med en fackföreningsanslutning som är unik. Ett läge som på de flesta håll här i världen lågavlönade bara kan fantisera och drömma om. Kan det vara så att svenska fackföreningar i princip omfattar samma ekonomiska teorier som de mäktiga kapitalintressena och som inte prioriterar lågavlönade.

Anonym sa...

Noterar att "j" utökat sin vokabulär med flera hundra procent! Bra jobbat.

Anonym sa...

När ska ni haja att kollektivavtal inte är det intressanta utan möjligheten att få komma in arbetsmarknaden överhuvudtaget.

När folk slutar betala medlemsavgiften och det ser inte ut att bli i morgon .

Anonym sa...

I Alis ställe hade jag rensat ut kommentarer från t.ex. /j som bara innehåller personangrepp och som inte har något med sakfrågan att göra.

Vänstern har kunnat leva gott på att ingen synar deras "underdog-argument". Men när ett 40-tal personer i fackuniform (stora vindjackor med någon klämkäck slogan på ryggen) och därtill en skock politiska aktivister våldgästar en privat fest är det svårt att hävda att facket är "underdog".

Det är definitivt inte de lågavlönade som är samhällets fiende nummer 1. Det har heller ingen inom det blå spektrat hävdat. "Fienderna" är de som ogenerat utnyttjar de lågavlönade (och för all del även en hel del högavlönade) för sina egna politiska syften.

Anonym sa...

krister som skriver:

'"Fienderna" är de som ogenerat utnyttjar de lågavlönade (och för all del även en hel del högavlönade) för sina egna politiska syften.'

ja, det är klart! det är arbetsgivarorganisationen som är fienderna. det är vad klasskampen handlar om. det har vi ju sagt hela tiden. vi är tydligen överens. så sluta jiddra då.

/j

Anonym sa...

Ett fack har till uppgift att se efter sina medlemmars intressen. Det är inget konstigt med det.

Problemet uppstår när ett fack anser sig ha rätt att diktera villkor mellan två parter till vilka man saknar relation.
Detta är fallet då ingen av de anställda på salladsbaren var medlemmar i något fack. HRF saknar alltså i detta fall en uppdragsgivare och har därför inget med saken att göra.

Tydligen har LO och en massa vänstersympatisörer fått för sig att LO har ensamrätt på att representera alla arbetstagare vare sig de vill eller inte.

Att man sedan hänvisar till lagstiftning (som LO/SAP själva drivit igenom) och menar att man har "rätt" att använda sig av vidriga medel för att tvinga dessa parter att lyda visar bara att man har svårt att skilja på rättsenligt och rätt.