fredag, mars 09, 2007

Perspektivskifte

Förutom att sälja ut folklig egendom och sparka kommunanställda vill borgarna i Stockholm även inbjuda till dygnet-runt-supande på krogen. HRF:s kommentar till förslaget är läsvärt:
Behovet av att festa ända in på morgonen från framför allt en liten klick "brats" står inte i proportion till de negativa konsekvenser det får för de anställda.

23 kommentarer:

Anonym sa...

Senast jag kollade var det frivilligt att ta nattjobb. Eller faktiskt att jobba överhuvudtaget.
Om ingen vill jobba natt kommer inga kunna ha nattöppet.
Istället för att gnälla borde HRF inse att det här öppnar för utmärkta möjligheter att förhandla fram bättre villkor för de anställda.
Om en liten klick losers är beredda att betala dyrt för att få kröka på morgontimmarna är det väl bara att se till att ta bra betalt...

Vad gäller risken att bråk skulle öka med mer generösa öppettider kan man tänka sig att det faktiskt blir tvärtom eftersom bråken som uppstår i samband med stängning torde upphöra.

Anonym sa...

Jag har läst på flera ställen att det är vid stängning det sker bråk, så att låta ställen vara öppna dygnet runt är lösningen.

Finns det någon statistik eller forskning på det påståendet?

Alexander sa...

Ifall krogarna vill ha öppet dygnet runt, varför skall man hindra dem? Du skulle verkligen njuta av att vara diktator inte sant Ali?

Anonym sa...

Ja, den är läsvärd. I sin fullständiga världsfrånvändhet.

Anonym sa...

Det finns kanske marknad för max 2-3 ställen att ha öppet längre än till 05. Vad detta handlar om är snarare att själva begränsningen är larvig. Detta kommer marknaden att reglera alldeles utmärkt av sig självt och det kommer nog inte att bli nämvärt längre öppettider på de flesta krogarna.

Anonym sa...

Mannen, creds till dig. Du är som en magnet för dysfunktionella fascistkillar. Skönt ändå att veta att de kanske ägnar lite mer tid åt att få psykiska sammanbrott framför datorn och lite mindre åt att terrorisera sin omgivning. Tack. Du kanske har räddat liv.

- läkarstudent

Anonym sa...

MEN

det kanske finns andra än brats som vill vara ute lite längre...klubbmänniskor t ex. Om det är en bra sak de blå gör så är det att befria oss från det här facistoida ordningssamhället där oljud och avvikande beteende ses med oblida ögon av den medelklassvänster som glömt bort hur det var att vara ung. Hur man bara ville ha lite kärlek & dans...

...men de är klart alla som inte jobbar på verkstadsgolvet kanske per definition är brats.

/Martin

Anonym sa...

Så om man tror att människor är kapabla att fatta beslut själva, antingen det gäller att gå på krogen sena timmar eller jobba nätter, så är man fascist?

Intressant definition.

Anonym sa...

"bara ville ha lite kärlek & dans..."

Och det får man på dom där nattklubbarna efter klockan 5 på morgon eller??

Dessutom, självklart måste alkohol omgärdas av strikta restriktioner. Det finns mängder med människor med fördisponering mot alkoholism. Det är delvis av solidaritet till dessa vi måste inse att starka drycker för med sig misär. Vidare, är det inte så att spriten också varit ett vapen i händerna på bourgeoisien? Att dom med förnöjda ansikten beskådat hur arbetarklassen tappat kraven på rättvisa i takt med att dom supit ner sig? Naturligtvis...

Walle sa...

Att säga att det är frivilligt att arbeta och att ta nattarbeten är givetvis ett synsätt som bara den som aldrig provat på ekonomisk stress kan ha...

Så här- att kalla fackets inställning för "världsfrånvänd" är märklig, minst sagt. Dessutom är det inget som säger att man inte kan dansa och ha kul tidigare på kvällen. Varför klockan fem? Jag bodde i en håla för några år sedan där krogen stängde 01.00. Vi festade ofta tolv timmar i sträck ändå... Förfest, krogen, efterfest. Människan anpassar sig. Personligen tycker jag det är jobbigt att folk går ut så sent. Hela jävla dagen efter blir förstörd.

En detalj i förslaget som folk missar är att det också innebär att man tar bort gränsen för när ställen får börja servera på förmiddagarna. Det är djupt olyckligt för dem som gillar alkohol lite för mycket.

/HRF-medlem

redundans sa...

Att tala om frihet att ta en anställning är verklighetsfrånvänt om något. Senast jag var arbetslös tvingades jag söka de arbeten som fanns inom min sektor för att kunna klara hyran. Annars drogs a-kassan in. Om då det plötsligt dök upp nattjobb skulle jag naturligtvis tvingas arbeta även dessa tider.

Anonym sa...

Hur kan det vara dåligt med FLER arbetstillfälen.

Nej skall facket få som de vill "- Man borde snarare gå i motsatt riktning, och dra in tillstånd som ges idag att ha öppet till kl 05.00 på morgonen. "

? för att för många av deras medlemar har jobb.

"- Det här förslaget leder inte på något vis till att vårt mål, att fler restauranganställda ska få fasta heltidsjobb, kan uppfyllas. Snarare riskerar det att leda till att fler anställs tillfälligt och sedan slängs ut. Det är nämligen få som vill och orkar arbeta hela nätterna och långt in på morgonen under en längre period i sitt liv."

Stor del av svensk industri bygger på dygnet runt verksamhet... det går alldeles utmärkt.. så varför skulle det inte funka här.

Och hur skall fler arbetstilfäeln kunna leda till mindre anstälningar.

Anonym sa...

Sist jag kollade var dansande ravekids inte brats... men uppe sent :)

Ali Esbati sa...

Det ligger förstås mycket i det Anonym 10:04 skriver.

Jag vill annars gärna upplysa vår vän här ovan, att det inte är så enkelt att dygnetruntarbete utan vidare "går alldeles utmärkt". Faktum är att det går så dåligt att det råder ett allmänt nattarbetsförbud i Sverige (Arbete 23-06). Anledningen är att nattarbete innebär mycket svåra fysiska och psykiska påfrestningar. På dem som arbetar, om ni nu kan försöka, försöka bry er om det en stund. Eftersom det dock finns behov av nattarbete ändå ibland, och eftersom den svenska arbetsmarknadsmodellen, som ni nu har kommit att hata så hårt, är mycket flexibel, ges ändå möjligheter att göra vissa avsteg från det generella nattarbetsförbudet. Man kan, med vissa begränsningar, kollektivavtala kring nattarbetet. Det innebär förstås att arbetstagarna då kan kräva en del andra saker, såväl när det gäller löner som arbetstider i övrigt, i utbyte.

När det gäller krogen är det - som de flesta kan förstå - frågan om en avvägning mellan samhällsmedborgarnas intresse av att supa dygnet runt och andra samhällsmedborgares - de kroganställdas - intresse av att ha drägliga arbetsvillkor. HRF har en ståndpunkt när det gäller denna avvägning. Jag tycker att den verkar i huvudsak rimlig. Ni kan överhuvudtaget inte förstå denna avvägning, eftersom ni är eller tror er vara liberaler och därmed är oförmögna att tänka i motsättningar.

För övrigt är en skillnad mellan nattarbete i industrin och nattarbete på krogen, att de man arbetar med i det förstnämnda fallet sällan eller aldrig berusar sig.

Läs gärna mer om nattarbete här:
http://www.skyddsnet.se/sida.asp?aid=474&pid=452&dir=40

Anonym sa...

Jag är liberal och nattarbetare. Jag har jobbat både inom industrin och kroglivet.

Jag ser inte problemet.

Varför jobbar man med berusade människor om man tycker det är obehagligt/jobbigt?

Varför väljer man att jobba natt om man inte vill?

Varför skulle det vara jobbigare att jobba EFTER 5 än innan. Det är inte en fråga om en bransch som plötsligt skall få rätt till nattarbete. Det är snarare en fråga om att branschen skall få rätt att jobba på morgonen.

Fler arbetstillfälen ger högre löner (tillgång efterfrågan), fler fasta anstälningar (tillgång och efterfrågan igen OCH flera timmar på samma arbetsplats som skall täckas).

Om jag fortfarande jobbade i krogbranschen skulle jag vara rasande över att de som vill representera mig arbetar för att det skall finnas så få jobb som möjligt att söka.

Varför är det så otäckt att folk skall få kunna välja själva?

Varför måste man vara så elitistisk att man är rädd att andra människor skall gjöra "fel" val i sitt egna liv?

Anonym sa...

"Jag är liberal [bla bla bla] Jag ser inte problemet [bla bla bla]"

Vi förstår.

Anonym sa...

Ali,

Det ligger förstås mycket i det Anonym 10:04 skriver.

Kul att se att du uppskattar beröm. Du håller även med om att de som menar att det går för sig med krogar som har öppet dygnet runt är fascister. Var och varannan av dina poster har labeln fascistisering. Devalveringen fortskrider vecka för vecka. Snart finns det bara fascister och vänsterpartister i Sverige....

Anonym sa...

Arbeta istället för att supa, eller hur var det? Visste inte att du hade så mycket gemensamt med Anders Borg i fråga om moralism.

/Anders

Anonym sa...

Jag är kommunist och VD på ett multinationellt företag. Jag har ägt koncerner både inom industrin och kroglivet.

Jag ser inte problemet.

Varför jobbar man med berusade människor om man tycker det är obehagligt/jobbigt?

Varför väljer man att jobba om man inte vill?

Varför skulle det vara jobbigare att jobba EFTER 5 än innan. Det är inte en fråga om en bransch som plötsligt skall få rätt till nattarbete. Det är snarare en fråga om att branschen skall få rätt att jobba på morgonen.

Fler arbetsfrånfällen och otrygga korttidsanställningar ger högre flygskärmar (s.k. tillgång efterfrågan), mer fasta inkomster till oss (s.k. tillgång och efterfrågan igen OCH flera timmar på samma arbetsplats som skall täckas av dom som valt att jobba utan VD-lön).

Om jag fortfarande ägde andelar inom krogbranschen skulle jag vara rasande över att de som vill representera våra anställda arbetar för att det skall finnas fler jobb att söka.

Varför är det så otäckt att folk skall få kunna välja själva?

Varför måste man vara så arbetarklass att man är rädd att andra människor skall gjöra "fel" val i sitt egna liv?

Anonym sa...

Fattar inte liberalerna här att nattöppna krogar inte bara var ett av fascismens, utan även nazismens, mest vidriga metoder till förtryck.

Vill ni verkligen ha ett samhälle där folk själva får välja om de vill gå hem vid fem eller sex från krogen? Kanske till och med låta dem som vill stänga sin krog före den lagstadgade tidpunkten, till vilken alla borde ha rätt att supa? De fattiga skulle ligga svältande på gatorna!

Anonym sa...

Det är lustigt med "liberaler". Ena stunden skriker dom "Man ska inte gå hemma och leva på A-kassa när man kan jobba. Försämra villkoren för A-kassan!!". Nästa stund så säger dom istället "Men ööööö, man kan ju själv välja om man vill ta ett jobb eller inte öööööö.. Jag fattar ingenting..öööö"

Anonym sa...

De menar helt enkelt att det är omoraliskt att leva på A-kassa alt. dumt att ta jobb man inte vill ha när man ju istället kan låna pappas kreditkort.

Anonym sa...

Om HRF skulle fraga sina medlemmar kan jag garantera att de ar mer an positiva till dygnet-runt oppna barer.
(Jag ar fd medlem sjalv och det ar inte latt att fa jobb alltid)
Mer jobb.
Mer drix.

Men jag forstar vansterns hallning har:
-Huvudsaken ar ju att inte en liten klick "Bratts" ska fa kunna festa mer an vad de redan gor.
Hellre arbetslos an riskera att servera bratts.