onsdag, maj 09, 2007

JLP om GP

Jag tror att första gången jag fick frågan om vem jag hade som ”politisk förebild” eller möjligen ”idol” var i samband med att jag blev vald till Ung Vänsters ordförande 2001. Då svarade jag CH Hermansson och Jenny Lindahl Persson. Det har jag gjort också sedan dess. Båda de nämnda är imponerande i skärpa och förmåga till nytänkande. Båda är också oefterhärmliga när det gäller att hitta ett alldeles eget politiskt tonfall.

Vad CH tycker om Göran Persson och debatten om honom vet jag inte. Men jag konstaterar att Jenny idag slår till på Expressen med en debattartikel som bär hennes signum: Intelligent, rolig, skär igenom hyckleriet och säger väsentligheter på ett litet utrymme.

Läs ordentligt. Och särskilt den demokratiskt avgörande – från Perssons i sammanhanget rätt oviktiga personliga karriärval särskilda – varningen för en debatt där man beskriver ”politiken” som ”en särskild yrkessektor i samhället, där man har till uppgift att bestämma och stifta lagar, och där partitillhörighet är mindre viktigt än att man är politiker”. Det tycker jag för övrigt att den annars djupt sympatiske och mycket angelägne Göran Greider göra, istället för att hålla på och bli deprimerad.

17 kommentarer:

Anonym sa...

klockren artikel. hon är grym, jenny. har alltid fascinerats av hennes skärpa.

/j

Anonym sa...

Det får ju Göran Greider att se ännu tröttare ut på den bilden när man läst Jennys artikel innan. Det enda som sticker lite i ögonen är att någon kallar Göran Persson för "vänster".

Anonym sa...

Man tar sig för pannan. Här skaffar sig Gurra ett hederligt arbete i det provata näringslivet och vad gör Lindahl?

Ger gubben goda råd där kunderna kommer först i fjärde hand? Det säger en del om vad hon vet om näringslivet och företagsamhet.

//Tommy

Katrine Kielos sa...

Är faktiskt böjd att hålla med Tommy här ovan. Om nu Persson inte ska göra det som JLP räknar upp:

" Lobba aldrig någonsin åt dina kunder.

- Erbjud inga tjänster som dörröppnare.

- Var tydlig med att det du säljer inte är dina politiska åsikter, utan professionella råd.

- Sälj aldrig dina kontakter.

- Var aldrig själv talesperson för en uppdragsgivare."

Vad ska han då göra? Vad finns det kvar att göra? Varför skulle PR-byråer anställa politiker om de inte var ute efter deras kontaktnät? Politiker är ju knappast där för sin trendkänslighet, kreativitet eller skapande förmåga. Skulle jag starta en byrå skulle jag anställa socialpsykologer, konstnärer, reklamare, poeter osv. Jag har absolut inget emot PR-svängen men jag förstår faktiskt inte vad GP skall göra där. Ja han kanske kan medieträna någon och skriva några tal, men det känns fan ovärdigt att en fd statsminister skall göra det. Jag tycker att det är ett sådant slöseri med det kapital som GP byggt upp under så många år: började med två tomma händer, arbetarhemmet, hårt arbete, statsminister, statsman och sen....JKL? Ville han till näringslivet hade han kunnat göra så mycket annat.

Anonym sa...

JLP, som själv gick direkt till en PR-byrå när hon lämnade Ung Vänster.

Ett spektakel att se dessa eliter gå från toppjobb till toppjobb.

Jag hade haft större respekt för GP om han jobbade med något ideellt, men han vill ju bara ha pengar till sitt torp

Anonym sa...

Hahaha.

Undrar om anonum 3:35 med "från toppjobb till toppjobb" menar jennys övergång fr hotellstädare till att göra rent kyckliggrillar eller om det är från Ung vänster där man vad jag vet tjänade typ svältlöner som ombudsman.

Borgare är sorgliga typer. Folk som ska föreställa vänster får en ofta att bli en sorglig typ. För jävligt. Jennys artikel var i alla fall nåt bra idag.

/Gammal i gamet

Anonym sa...

Jag blev rädd när jag läste Jennys artikel.

Anonym sa...

haha

jag kan inte sluta skratta, varken över den underliggande försvarstexten eller alis derivat.

är precis som att läsa den text som Hasse och Tage föreslog att Harry Martinsson skulle ha skrivit om han hade behövt vara spökskrivare till Ingo. Klockrent med andra ord.

Anonym sa...

från Jennys artikel:
"Vi är båda från en vanlig arbetarbakgrund, och har skaffat oss möjligheter och makt genom politiskt arbete, snarare än genom klassbakgrund eller akademisk karriär.
Det anses alltid lite misstänkt – det är finare att ha tagit sig fram på ”egna” meriter, till exempel pappas efternamn."

Vilken är den stora skillnaden mellan att använda sin klassbakgrund (överklass) för att bygga en karriär inom den privata sektorn och att använda sin klassbakgrund (arbetarklass) för att bygga en karriär som politiker?

Och vad är det som är så himla misstänksamt med att ta sig fram med en akademisk karriär? (Eller var likställandet av en akademisk karriär och den värsta sortens svågerpolitik ett "misstag"?)

Anonym sa...

Lite tröttsam syn på pr och pr-byråer från ett par kommentarer här. Alla är inte onda och alla är inte kopplade till Svenskt Näringsliv.

Allt fler företag och institutioner förstått hur viktigt det är med ett starkt varumärke och det är helt seriöst inte så konstigt att de då anställer proffs för att stärka sina omvärldsrelationer.

Exempel på en "snäll" pr-byrå: www.westander.se (om ni nu tror att jag ljuger).

Anonym sa...

skrivet av Daniel

Katrine Kielos: Spot on! Ja, vad ska han då jobba med kan man ju fråga sig? Klart att GP har "värvats" till PR-byrån för att de vill använda sig av hans politiska kontaktnät... Om GP själv inte insett det borde han ha frågat det på anställningsintervjun...

Nä, han förbrukar lite av sitt kapital och gjorde det faktiskt redan innan med sina nedlåtande kommentarer om sina partikamrater och antagonister i SVT-dokumentären... Och man måste väl faktiskt ge Carl Bildt lite humor-cred i dessa dagar... "Kul för grabben att han får jobb". Det är ju faktiskt stor humor...

Anonym sa...

Jaja, det vanliga skrytet om "arbetarklassbakgrund" bland vänstern. Komiskt.

Hittade en till artikel av Englund, om Lindahl syn på kommunismens brott: "revisionism till vänster".

http://www.peterenglund.com/textarkiv/historierevisionism.htm

Släpper censuren igenom den?

Petter sa...

Var är Göran?

Som Lindahls artikel pekar ut handlar det ju i grunden om vad man sysslar med som PR konsult (säljer man sitt förtroende till högst bjudande, eller behåller man integriteten)

Om nu Göran haft lite PR-strategi hade han själv gått ut och presenterat sin egen agenda ("jag väljer detta för att...principer...påverka grön omställning... göra det jag tror på...integritet, det behövs en vänstermedvtenhet i näringslivet, jalla jalla, ett..etc"). Då hade det kunna tolkas som ett jämlikt avtal mellan GP och JKL.

GPs egna ord är istället hopplöst veck från mediabruset. Det var lika dant när GP dokumentären rullade.
Jag tror GP borde följa Calles exempel och skaffa blogg!

Debatttråden i expressen stinker föresten av kvinnohat. Ge gärna lite support där. Det är vidrigt.

Em. sa...

kanske, bara kanske ska han inte alls sälja ut sina ideal eller kontakter. eller lobbya för klienter. kanske ska han bara erbjuda sin erfarenhet av olika "kulturella" klimat. och inte alls för olje- och vapenindustrier. bara kanske. möjligheten finns för de av er som undrar.

jennys artikel är bra och visst kan man tänka att hans gamla partivänner borde stötta åtminstone till en början och snarare ta striden för att förändra en del stela uppfattningar så som jenny försöker, men kanske säger detta någonting om gp:s faktiska popularitet inom s? jag vet alltså inte, det är rena spekulationer... men en och annan av skeptikerna diggar jag. så att säga bättre än gp.

Anonym sa...

Grue sa...
Jaja, det vanliga skrytet om "arbetarklassbakgrund" bland vänstern. Komiskt.

Hittade en till artikel av Englund, om Lindahl syn på kommunismens brott: "revisionism till vänster".


Ja såvitt jag kan se så pratar han om höger revisionism också så jag antar att vi för in den delen i läroplanen också så ungarna t.ex får veta vad som lett fram till situationen i t.ex Iran.

Vi skulle kunna ha uppgörelse med all historia överhuvudtaget på samma sätt som rödgardisterna under kulturevolutionen.

Timbro skulle kunna skriva facit.

Man skulle kunna ha sommar läger där man får lära sig rätt version.
Sen toppar man med sanningskomissioner som i Polen där man blir av med jobbet om an inte skriver under ett papper att man INTE tänkt fel.


Vad hårda revisionister både till höger och vänster har förstått, är att de totalitära alternativ som de står för inte kommer att kunna göra någon återkomst så länge som minnet av deras 1900-talshaverier lever. De erfarenheterna måste först förträngas, och i förträngningens logiska förlängning vinkar återupprepningen

Anonym sa...

Alltså, ,
jag kan KANSKE köpa innehållet i Jenny L-P:s artikel.

Men jag kan fan INTE köpa att hon, av någon slags egenpsykologiska drivkrafter utifrån sin egna upplevelser, ansåg sig tvungen att skriva den. Och särskilt inte att den publiceras i Expressen.

Hon associeras rätt duktigt med vänsterpartiet och det här bjuder bara motståndarna på smaskiga ingångar.
Det gäller inte bara att ha rätt, utan att få rätt, och man ska fan i mig välja sina strider.
Antingen sådana man har en chans att vinna, eller sådana som verkligen är värda att föra. Helst både och.
Det här är varken eller. Att vänsterpartiet ska torska väljare på att kopplas ihop med "Till frågan om lobbyisternas klassbakgrund" känns bara såååå bisarrt.

Anonym sa...

Ali, du måste väl vara ironisk när du hänvisar till Jennys artikel. En person - Persson - som på 1 maj håller tal och sjunger "Upp trälar uti alla stater.." och en vecka senare (8 maj) kungör att han ska jobba för kapitalisterna måste väl betraktas som en klassförrädare! Finns det någon motsvarighet i svensk historia? Branting och Palme ja, men åt rätt håll!