söndag, augusti 26, 2007

Nazistiskt angrepp

En grupp maskerade nazister angrep igår kväll en antirasistisk konsert som ordnades i Farsta av Ung Vänster. Flera personer misshandlades, varav några så svårt att de fick föras till sjukhus. Bland annat har en ung kille blivit sparkad och hoppad på.

Redan som enskild händelse är det ett allvarligt övergrepp; ett där människofientliga krafter med våld gett sig i kast med att skrämma alla dem som står upp för frihet och rättvisa. De drabbade måste få stöd, och veta att de inte är ensamma.

Men detta är mer än en enskild händelse. Det sker i ett sammanhang. Och ansvaret för skapandet av det sammanhanget är större än ett litet gäng urspårade våldsnazisters.

Luften under fascisternas vingar kommer från unkna vindar som rörs upp i de ekonomiska eliternas folkförakt, de växande klyftor deras rofferi resulterar i, de rasistiska krig deras profitbegär fordrar.

Det som sänker trösklarna för sådana här våldsdåd är överhetens tyngdpunktsförskjutning; det allt vanligare befästandet av en rasistiskt och fascistisk dagordning, och inte minst misstänkliggörandet och demoniseringen av politisk aktivism.

Missförstå nu inte. Anständiga borgare av alla slag, liberaler och konservativa, är det gott om. Och varenda en är viktig, välkommen att på sitt sätt delta i den antifascistiska kampen. Men den ”liberala” hetselit som talar vackert om demokratiska principer och sedan applåderar den faktiska nedtrampningen av dem, när profiterna ska byggas och skyddas – den står redan på andra sidan.

Det tarvar medvetenhet och disciplin i vår fortsatta kamp. Jag skriver det igen:

Som alltid är det en organiserad vänster som måste gå i täten i kampen mot högerextrema och rasistiska krafter. Den striden måste tas på flera plan: genom att aldrig acceptera normalisering av rasistiska manifestationer och trakasserier utan alltid visa att det finns en motkraft, att vi är flera; genom att möta de nykoloniala tankemönster som nu mer öppet än på länge frodas i samhällsdebatten – och de krig och lagar som underblåser dessa; genom att kämpa mot sociala orättvisor och segregation som skapar ett drivhus för växande rasism och högerextremism.


Ung Vänster organiserar Flygbladsutdelning i Farsta Centrum klockan 17 idag.

Läs Ida Gabrielssons kommentar på Ung Vänsters hemsida.

Relaterade tidigare blogginlägg:
- Perspektiv på rasistiskt våld
- Två snabba år och slutet på efterkrigstiden

Nyhetsrapportering: DN och DN (notera: inte på politiksidorna!), Aftonbladet, Ekot, City, Yelah

23 kommentarer:

Anonym sa...

Om det stått AFA-folk vid entrén så hade nazisterna inte vågat göra något.

Anonym sa...

Tja, det finns förvisso inget rimligt försvar för det som skett. Men om vänstern lär sig själv att bete sig civiliserat och låter bli att kidnappa politiska motståndare (samt applådera sånt beteende) så kanske vi i den stora massan skulle tycka att ni vore annat än samma skrot och korn.

Kunde ju vara värt att testa i alla fall.

Anonym sa...

Vänstern i Sverige har inte kidnappat motståndare. Fint du litar på en troligen uppdiktad historia av en Sverigedemokrat.

Ja vad fint att du vet vad "folket" vill, för vi i vänstern är ju uppenbarligen inte en del av "folket"?
Att bara börja med sådant idiotiskt skitsnack som att klanka ner på vänstern för fascistiskt våld tyder på sjukt låg kunskap i ämnet.

Detta visar klart att vänstern MÅSTE kunna försvara sina tillställningar med våld om så krävs, sådant är tyvärr läget nu. Dags för alla socialister som velat av moralisk idealism ta avstånd från AFA och dylikt att tänka om. Kan vi inte försvara oss går vi under.

Anonym sa...

Tiotusen demonstrenade mot massarbetslöshet folkmordskrig massövervakning och superstatsbygge syns inte i papegojmedia hur "civilicerade" de än är.

Tre AFA-aktivister däremot får hela den borgerliga papegojpressen på fötter, vad lär vi av det?


Tala är silver skrika är guld.

Anonym sa...

Låter skumt dehär. De kan mycket väl vara så att de va ett fejkat angrepp av vänstern själva för att vinna sympatipoänger.

Anonym sa...

Anonym 6.55 Om du hade haft någon inblick inom vänsterns grupperingar i Sverige så hade du aldrig gjort ett så pinsamt uttalande.
Att mer militanta vänstergrupper skulle attackera ung vänster med våld händer inte, det vet alla med inblick.
Men då du troligtvis är en naziprovokatör behöver jag nog inte skriva mer.

Hans Li Engnell sa...

Det finns naturligtvis inga ursäkter för det nazisterna, om det nu var nazister, har gjort. Men en omedelbar tanke hos mig blir ändå att vänsterfolk säkerligen hade applåderat om folk i Palestinasjalar hade attackerat en vit makt-konsert. Då hade det varit "civilkurage", right?

Anonym sa...

Alldeles nyss blev jag hotad av en medlem i Ung Vanster pa muf.se

"Hade du varit framför mig hade jag slagit dig på käften!"
- Chirolazo

Anonym sa...

helt rätt. jag hade gjort samma sak, utan att vara medlem i ung vänster. du är en mycket obehaglig människa a la american psycho.

/j

Anonym sa...

Den personen som jag "hotade" sade att NSF:are var "mina kollegor".

Förtal är högerns melodi.

Anonym sa...

...och våld är vänsterns.

borde inte vänstern och nazisterna vara kompisar då? de ogillar ju båda judar, är socialister och är emot frihet(de hemska liberalerna). nationalister borde rimligen även vänstern vara då den är emot frihandel. fascism är ett ord jag inte riktigt behärskar, men betyder det inte något i stil med "våldets rätt"(typ, det är okej för 5 personer att råna 1 bonde)? både afa och vitmakt-killarna verkar ju ha våld som hobby...
borde det inte gå att göra någon överenskommelse över lite saft och bullar?

Anonym sa...

tänkt så snabbt ni skulle kunna besegra liberalerna!

Anonym sa...

Den historiska erfarenheten visar att de mer pragmatiska liberalerna snabbt allierar sig med extremhögern för att mota undan den politiska vänstern vid behov, så ert historielösa ideologiska pladder imponerar inte på mig. Ni som ändå köper de ideologiska chimärerna som omger borgerlighetens kamp för att bevara ståndssamhälle och privilegier bör se upp med era närmaste - tar ni orden på för stort allvar riskerar ni att dela läger med folk som mig i skarpare lägen.

Anonym sa...

Ali: En debatt som ni i "familjen" borde börja föra nu är hur ni ska försvara er framtida verksamhet från liknande angrepp. Dags att börja överbrygga gamla motsättningar kanske?

Och bara för att reda ut ett av högerns missförstånd angående militant antifascism:

http://seeyouinhell.wordpress.com/2007/08/07/militant-antifascism-och-en-utmaning-om-det-vanligaste-missforstandet/

Anonym sa...

Intressant är ju hur denna allvarliga händelse bara nämns som en notis, medan SD:s Martin Kimmunens "kidnappade" flickvän får spaltmeter efter spaltmeter.

Nåväl, när skall ni i UV lära er att snuten aldrig kommer att skydda oss i vänstern mot fascisterna? Och att man inte kan bemöta nazister med saft, bullar och kjamar? Förbaskat oansvarigt av er att inte garantera era gästers säkerhet! Det här var ju helt uppenbart att det skulle kunna hända!

Anonym sa...

Jag tänker: Detta händer i Sverige, en vanlig kväll. Låt folk få veta detta. Någon annan tänker: "Håll käften!"

Anonym sa...

oj, ung vänster drabbades. då är det stort, då är det plötsligt allvar.

Anonym sa...

Det har varit allvar sen en vit överklass i sann filantropisk anda visade vad riktigt människovärde innebär i och med slaveriet.

Anonym sa...

Anonym said...oj, ung vänster drabbades. då är det stort, då är det plötsligt allvar.


Att Ung vänster anser det är knappast att förvånas över,
Å andra sidan kan man vara förvånad över att den enda av dom större borgerliga bloggare som ansett att detta är ett problem är Gudmundson medan i stort sett alla andra hade något att säga om det senaste övergreppet på Sverigedemokraterna.

Det är väl det som är balans antar jag.

Anonym sa...

Vill poängtera att även Vänsterpartiet stod som arrangörer denna i övrigt roliga kväll.

Nåväl, min fråga till skribent ovan är vad man menar att Ung Vänster ska göra för att "skydda" sin konsert? Man hade ju fyra ordningsvakter samt egen personal vid dörren - men oj! Det räcker ju visst inte mot 15 maskerade män under en välplanerad attack! Ska man alltså ha en egen vaktstyrka på över 20 personer så kommer inget arrangemang att bli av, och då har nassarna vunnit. Det är ju inte i vänsterns skyddsnivå problemet ligger utan i angriparnas styrka och hängivenhet för våldets och nazismens sak.

Anonym sa...

Här ser man hur de hjärndöda "liberalerna" som brukar spy i den här bloggkommentaren, plötsligt tycker det är helt ok att vara Anonymous när de bekänner sin färg...brun.

Anonym sa...

Lär av historien. Hur agerade nazisterna i Tyskland? Vad ledde det til`l?

Anonym sa...

Till anonym 5:10:

Ja, UV borde ha någon form av människor som kan försvara arrangemanget i händelse av en attack.

Utan folk som kan slåss och försvara sig så kommer aldrig en samhällsomstörtande rörelse växa. Varför tror du förresten att den autonoma vänsterns arrangemang nästan aldrig blir angripna och om det händer så åker nazisterna på smisk?