torsdag, augusti 23, 2007

Rörande

Mina irriterande erfarenheter från Gardermoen flygplats i Oslo begränsar sig till att ha blivit av med mitt hårvax till en oförstående yngling i för stor uniform. Att jag bara några dagar tidigare på väg till nämnda flygplats fått de icke föraktligt paranoida Arlandamyndigheternas tillåtelse att bära in samma burk på flygplanet bekom inte denne, varvid jag muttrande gick iväg och tröstköpte en slips. Jan Guillou är en på alla sätt häftigare person, varför han istället blivit tagen på ”snorren”. Händelsen får möjligen lite kvällstidningstypisk behandling, och det är nu inte ett övergrepp i Guantánamoklass som Guillou fått utstå. Men det är inte heller poängen. Det är omständigheterna som helhet som utgör upplevelsen.

Och framför allt: om det hela får ytterligare någon att reflektera över den bisarra säkerhetshets som omgärdar flygandet, har en allt sällsyntare sällsynthet ägt rum, nämligen att Expressen åstadkommit något bra. Kontrollerna har idag väsentligen funktionen av suggestivt stämningsskapande. Det är en välgärning att inte acceptera excesserna utan åtminstone lite mutter.

Dock, och viktigast, kan noteras att allt visserligen, som redan konstaterats [*], blir bättre på tyska, men att samma sak, på ett helt annat sätt, kan sägas om norska.


[*] Uppdatering: "This video is no longer available due to a copyright claim by Malmsteen Management". Fuck it.

4 kommentarer:

Lennart M sa...

Videon som är borttagen från Youtube finns till exempel här.

Anonym sa...

Låter bättre på Norska.

Hörde saken när jag var i Norge i dag och då hette det att Guillo blev tagen på "Tissen"....Programledaren avslutade med att han skulle sticka till Gardemoen och få sig ett gratisrunk.

Anonym sa...

Vänsterns små problem när de för första gången ger sig ut på utlandsresa med FLYGPLAN.

Gäsp...

Anonym sa...

"Robin said... Vänsterns små problem när de för första gången ger sig ut på utlandsresa med FLYGPLAN."

En gång i tiden flög jag regelbundet till Luleå, och jag minns att jag inte behövde ta av mig skorna då! Det var i början av det senaste milleniet. Tur kanske att jag hade börjat få grå hårstrån redan då, så jag inte misstagits för terrorist! Killen bakom (IT-säljare, visade det sig) fick ta av sig mer än skorna.

Visst kan det bli problem ibland! Tur att vi globaliseras!