tisdag, februari 19, 2008

Exit en Castro

Jaha, just som Fidel Castro höll på att bli lite varm i kläderna på presidentposten har han gått och avgått.

Jag får väl lägga upp en länk till min artikel från augusti 2006, när folk var säkra på att han var på vippen att trilla av pinn, eller möjligen redan hade gjort det.

Vad som händer med Kuba är oklart. En anledning är att den kubanska statsledningen är så oerhört sluten – se där en del av själva problemet. Men klart är att det är som Hanna Löfqvist påpekar: när Bush erbjuder sin hjälp för det kubanska folkets befrielse, då har de i likhet med andra hjälpta och ohjälpta folk runt om i världen all anledning att vara mycket oroliga.PS. "I'm not thinking to cut my beard, because I'm accustomed to my beard and my beard means many things to my country. When we have fulfilled our promise of good government I will cut my beard." Castro in 1959, interview with CBS's Edward Murrow, 30 days after the revolution.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Ali, jag vet inte om du brukar svara men vill ändå fråga dig hur du ser på det faktumm att Ohly uttalade sig som han gjorde då aftonbladet ställde en fråga om politiken på Kuba idag i samband med den här nyheten. Ohly svarade då något i stil med att det inte hänt något sedan 1959 vad det gäller demokrati, mänskliga rättigheter etc!!!!!

Alltså att det inte hänt något på det planet ända sedan Batistas dagar!?

Anonym sa...

Västtyskland, Sydkorea och Japan bör fortfarande vara mycket oroliga. Jaja, ännu en vänsterikon på väg till polarna i historiens skithög.

Anonym sa...

Faktum att skägget är kvar skall alltså ses som ett erkännande på att hans regering misslyckats med "good government". Man kan ju tycka att det borde tagit mindre än 49 år att inse att det inte funkade.

Anonym sa...

Jo, i synnerhet som USA hade en överenskommelse, sedan Grisbukten om jag inte missminner mig, om att inte angripa eller ingripa i Cubas angelägenheter "så länge Fidel Castro satt vi rodret".

Skulle alltså närmast bli förvånad om inte Bush m. fascistiskt anhang ganska snart försöker sig på en "befriande" invasion av Cuba.

Anonym sa...

Jag går längs Malecònpromenaden och känner mej rörd och stolt
och stark inför kommunismens idè som enade Kubas folk
att resa sej mot förtryckarna och sen slänga dom ut i sjön.
Jag tänker på hur vi har det därhemma . ( Björn Afzelius 1979 )

Hampus Eckerman sa...

Liljehomsbron, du bör gärna ta en titt på Afzelius bok "En gång i Havanna" också, skriven 15 år senare. Den är inte direkt särskilt positiv till Kuba:s styre. Afzelius stödde ju även oppositionen ekonomiskt.

Anonym sa...

intressant att notera att Ali de senaste veckorna skirivt om stort och smått men undvikit kliniskt den amerikanska presidentvalskampanjen.

Tufft.

Anonym sa...

Ang. Afzelius inställning till Kuba, kolla fyra minuter in i det här inslaget: http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=692070

Anonym sa...

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/presidentvalg-2008/artikkel.php?artid=511232

Tid for å løslate heltene

Valgene i de tre statene kommer altså samme dag som nyheten om Fidel Castros avgang som Cubas president er blitt kjent over hele verden. Dette har kandidatene bitt seg merke i, og John McCain (R), Hillary Clinton (D) og Barack Obama (D) har alle utnyttet muligheten til å komme med en oppfordring til cubanske styresmakter:

- Løslat personer som sitter fengslet for sine politiske meninger, er det felles budskapet fra de tre, ifølge nyhetsbyrået AP.

Obama sier han ønsker å se de som har stått frem for å kjempe for frihet, og feilaktig blitt fengslet, nå bli løslatt.

- Det er tid for å løslate disse heltene, sier Obama.

Anonym sa...

Trøst deg med det Jan at sensurfanatikere som Ali Estabi som kun tåler å se sin egen versjon av verden presentert i Klassekampens spalter, vil totalt undergrave menighetsavisens troverdighet.Jeg har mange ganger forsøkt å komentere på hans blogg, der er det liten ytringsfrihet.

http://esbati.blogspot.com/

Ali Estabi ser jeg på som en primitiv demagog som tror han evner å fremføre Hizb ut-Tahrirs budskap i en sofistikert innpakning.
Den Danske Kamal Qureshi presterte også en islamist-light islamofobi-markedsførings politikk som Danske SF nå er grudig trette på.

http://da.wikipedia.org/wiki/Kamal_Qureshi

Jeg tror Ali Estabi også har overspillt sin rolle i markedsføringen av muslimene som islamofobiens offer.

Det er jo ingen tvil om at Ali Estabi har sin føringsoffiser i homofobiens Iran