tisdag, februari 12, 2008

Tillbaka till huvudfrågan


Missa inte Andreas Malms intressanta bokessä
om den dödliga nyorientalismens senaste skepnad – ”Eurabienlitteraturen”. Det är en litteratur som är tidstypiskt på ett obehagligt sätt. Drygt sextio år efter andra världskrigets slut ser vi hur rasismen står på tröskeln till att bli statsideologi. De ofta förekommande referenserna till Sverige är tankeväckande. De vittnar om att det finns goda sociala positioner värda att försvara i Sverige, samtidigt som de är indikationer på hur reaktionära krafter i Sverige kommer att låta i kör och full volym alldeles strax.

Att Andreas Malms artikel bör läsas och begrundas blir tydligt inte minst i ljuset av den totala oförmågan att diskutera innehållet i den på ett vettigt sätt. Istället råder det till exempel upploppsstämning i bloggosfären över ett stycke i texten där Johan Norberg nämns. Kanske kan någon få för sig att det som står inom citattecken i stycket är saker som Norberg sagt. Det gjorde inte jag när jag läste artikeln – det är ganska tydligt att det är den recenserade författarens utsagor som diskuteras – men för all del, det hade säkert varit bättre om det varit tydligare. Men reaktionerna står inte på något sätt i proportion till detta. Istället är det – i numera välkänd stil – avgång och brännmärkning och utrensning som står på dagordningen.

Att Bruce Bawer – vars bok jag alltså inte har läst – tar del av stödjer sig på Johan Norberg, Dilsa Demirbag-Sten och Mauricio Rojas, är förstås inte något som i sig gör dessa till islamofober. Men att Dilsa Demirbag-Sten är en av islamofobins främsta katalysatorer i Sverige behöver man inte läsa en bokanmälan i DN för att begripa. Mauricio Rojas insatser för den högerpopulistiska misstänkliggöranderetorikens utbredning ska inte heller förringas i tumultet.

Vad gäller Johan Norberg själv, så har jag sagt det förr: Johan Norberg verkar vara en hygglig prick på många sätt. (Den debatten utgick från en Norberg-artikel i Expressen 2005 där han talade om upploppen i Frankrike som emanerande från ”muslimska enklaver”. Se också Etzler vs. Norberg). Jag skulle tro att han tycker om många flyktingar och ogillar de flesta Sverigedemokrater. Men det politiska projekt som han med frenesi driver – nu i en väsentligt uppbullad form på Cato Institute – finner sig mycket snabbt tillrätta i ett för de ekonomiska eliter han representerar behändigt ”civilisationskrig”.

Denna politiska tendens framträder i Andreas Malms bokessä. Men istället för att diskutera den får vi överord från välvilliga liberaler som känner sig andrahandskränkta å Norbergs vägnar, medan huvudfåran i kritiken givetvis består av grabbarna grus på nätet; den allt högre brölande extremhögern. Andreas Malm borde nog fundera över kritiken från de förstnämnda, medan de och alla vi andra borde fundera över betydelsen av de sistnämndas reaktion.

Det är beklagligt om klumpig citathantering i några meningar, skymmer sikten för den större debatten. Men ärligt talat; med den högerhegemoni som vi har i debatten idag, kommer sådana förevändningar alltid att kunna framletas. Är det inte det ena, så är det det andra. Men huvudfrågan –de borgerliga eliternas förbruning i hela Västvärlden – den måste man våga kliva åt sidan för att kunna åskådliggöra. Så ska Malms litteraturläsning läsas och uppskattas.


(PS. Här är Norbergs egen kommentar)

18 kommentarer:

Anonym sa...

Det är intressant att Isobel Hadley-Kamptz blir så förbannad. Hon verkar tro att fascistiska åsikter om muslimer inte förekommer i Sverige.
Hon borde läsa läsarkommentarerna på Expressens hemsida. De kan bara beskrivas som helt jävla tokiga i sitt ohejdade hat mot muslimer.
Ingen verkar bry sig.

Kudos till Malm för att han belyser detta träsk av fascistiska åsikter som har legat och grott. Det var liksom på tiden.

Toppis/Lotta sa...

"Men huvudfrågan –de borgerliga eliternas förbruning i hela Västvärlden – den måste man våga kliva åt sidan för att kunna åskådliggöra. Så ska Malms litteraturläsning läsas och uppskattas."

Tack, äntligen ett vettigt inlägg i frågan!

/Toppis

Anonym sa...

Isobels upprördhet blir ganska bisarr i ljuset av hur hon själv handskats med sanningen på sistone.

Anonym sa...

För den som läser boken och känner till Bruce Bawer så framgår det ganska tydligt att han tar avstamp i ett Amsterdam som för bara ett decennium sedan ansågs vara "the gay capital of Europe". Vad som hänt sedan dess är att det religiösa våldet mot bland annat homosexuella har förändrat staden till det sämre. Den liberala atmosfär som kännetecknade staden har försvunnit och det är som vanligt bögar och kvinnor som betalar priset för den politiserade religionens framfart.

Det är förbaskat synd att vänstern vägrar acceptera att demokratin är hotad då religiösa dogmer respekteras mer än människor.

Anonym sa...

Det finns inget annat sätt att läsa citatet än att Malm beskyller Norborg för islamofobi. Läs själv:

Av Johan Norberg - en av de svenska debattörer som Bruce Bawer anger som sina kunskapskällor, vid sidan om Dilsa Demirbag-Sten och Mauricio Rojas - har han lärt sig att Sverige visserligen inte är en enpartistat, men väl en "enidéstat" där kryperi för islam regerar.

Parantesen ändrar inte innehållet i huvudsatsen (i fetstil) på något sätt. Malm hävdar att Norberg predikar att Sverige "kryper för islam."

Jag skulle gärna vilja se en text av Norberg som hävdar något sådant... *ljudet av syrsor*...

Anonym sa...

Att Sverige är en "enidéstat" som behöver avprogrammeras är en vanlig dogm i MUF/Timbrokretsar sedan årtionden, alla som hört en stduentdebattör väsa "sosseindoktrinering" vet det. Och Norberg har verkligen dragit sitt trå till stcken ifråga om den bilden av en politisk monokultur, och av att det stora felet med arabvärlden är att deras mullor och fanatiska massor av troende inte vill acceptera USA.s generösa stöd, att de envisas med att ha andra referenesramr än våra egna.

Sen är det en slarvig glidning Malm gör från "enidéstaten" till "kryperi för muslimer", men det är snarare en hel strömning (synlig litet varstanbs i tidningar, böcker och bloggar) som han karakteriserar på det viset än just Johan Norberg. Dey är bara att hålla med Ali, snart kommer grotthögern här i landet att låta precis som Bawer gör - och precis lika naiv inför maktpolitiska realiteter.

Det förtjänar att upprepas att om Ayaan Hirsi Ali 8som förvisso är en modig person) hade kommit till ett Holland där hennes egen politik redan gällde - den politiska linje hon valde att backa upp -så hade hon inte kommit in överhuvud taget utan at bluffa, och det var det hon gjorde. Erst kommt das fressen,. dan konnt die Moral. Men för dem som helgonförklarat henne har hon uppenbarligen rätt till det dubbelseplet därför att hon är så "snygg" och karismatisk - och passar så bra in i vår bild av en muslimsk kvinna.

Anonym sa...

apropå en idéstat: vore kul och se om Esbati vågar utmana Ohly och Mona när gäller sin syn på Obama.

Anonym sa...

Jag kanske gjorde en välvillig läsning av Malm, men jag antog att han framförallt härledde det där med "enidestat" till Norberg. Argumentet att den svenska högern är åsiktsförtryckta har man ju hört dras runt kvarnen några gånger. Trots att 90% av alla tidningar är borgerliga. Trots att de borgerliga ges mer och välvilligare granskningar i stats-TV såväl som kommersiell TV än vänsterblocket.

Hursomhelst, Malms artikel är skrämmande. Beskrivningarna av Sverige är värda att fundera på. Snart kommer vi att höra dem papegojas av såväl den extrema som den mindre extrema högern med främligsfientliga motiv. En del av påståendena känns väl igen från rasistpartiernas buskagitation.

Anonym sa...

sextio år efter andra världskrigets slut ser vi hur rasismen står på tröskeln till att bli statsideologi

Det här var väl ändå århundradets överdrift. Statsideologi? Kan du peka på en enda rasistisk lag som har införts eller som man avser att införa, ex. personer med mörk hudfärg inte får åka buss.

Anonym sa...

"De ofta förekommande referenserna till Sverige är tankeväckande."

Ali, det är ganska pinsamt att du, trots din tillflykt i Oslo, inte känner till att Bruce Bawer, själv homosexuell, är bosatt i Norge.

När han talar om islamofascismen så är det dessutom sannolikt att han har upplevt den personligen, till skillnad från vissa "kaviarblattar" (om uttrycket tillåts).

Anonym sa...

"Snart kommer vi att höra dem papegojas av såväl den extrema som den mindre extrema högern med främligsfientliga motiv. "

Snart??? Redan nu har blogghögern dessa åsikter. Läs Svansbo och Erixon till exempel.

Anonym sa...

Om man vill bli aningen mer mörkrädd kan man läsa följande artikel av just, den nu så omtalade men ändå inte, Bruce Bawer: http://www.nysun.com/article/44831

Där står bland annat:
Sweden is, after all, a country in which the people are fed by their political, press, and intellectual establishment an unvarying diet of propaganda promoting the socialist welfare state, demonizing Israel, and whitewashing Islam.

Eller lögner som:
Dissent is powerfully discouraged. In Sweden, whose murder rate is currently twice that of America and where Muslims now constitute over 10% of the population and are disproportionately unemployed and prone to violence, the Swedish press routinely depicts America as crime-ridden.

Hela artikeln är fullmatad med likande skit. Han ser sverigedemokraterna som sveriges enda räddning.

Anonym sa...

Kan det ha varit från Bawer somliga på högerkanten fått påståendet att Sverige har betydligt fler mord och våldtäkter än New York City (som har en befolkning i samma storleksordning)? I alla flal är det ju många på den kanten som ser Fox news som en av USA:s bästa vuhetskanaler - och som rutinmässigt antog att Berlusconi "bara svartmålades" av kommunistisk mediaa i Sverige, till exempel SR, DN och många politiska skribetner.

Anonym sa...

Det här var väl ändå århundradets överdrift. Statsideologi? Kan du peka på en enda rasistisk lag som har införts eller som man avser att införa, ex. personer med mörk hudfärg inte får åka buss.

Neoliberal Agenda: Ibland behöver man inte titta på vilka lagar som stiftas, utan hur de tillämpas. Den statliga utredningen Är rättvisan rättvis? Tio perspektiv på diskriminering av etniska och religiösa minoriteter inom rättssystemet (SOU 2006:30) innehåller en kvantitativ analys av Johan Kardell om personer med utländsk bakgrund diskrimineras i rättsväsendet. Missa heller inte avsnittet av Tove Pettersson om hur muslimer, eller snarare deras tro, pekas ut i domar. Det är ganska skrämmande läsning.

Jag kan bara föreställa mig vilket ramaskri det hade blivit från den liberala högern om judar hade blivit utpekade. Och med all rätt! Det är enkelt att slänga sig med fancy slagord som att man är emot all kollektivism, samtidigt som man kollektivt brännmärker en hel grupp människor, oftast muslimer.

Anonym sa...

Det är uppenbarligen en medveten strategi från extremhögern att sprida lögner. Uppenbarligen tror de att folk i gemen inte bryr sig om att kolla fakta. Står något på en hemsida är det sant. En av nackdelarna med internets öppna informationsflöde verkar uppenbaras.

Anonym sa...

Olle said …10:53 PM

Ganska vanligt även här att man använder nåt land långt bort, tex på andra sidan atlanten, på ett ytligt och okunnigt sätt med selektiva källor som exempel och kontrast för sina påståenden. Både vänstern och höger ”liberalerna” här använder synnerligen skeva och vinklade bilder av USA för att argumentera för sin sak.

Anonym sa...

anonym 11:30>>>

Inte helt säker på vad din poäng är. Jag ogillar lögn oavsett vem som skriver den. De gynnar inte någon i det långa loppet. I Bawers fall blir det bara tydligt hur oseriös han är eftersom hans lögner kräver helt okritiska läsare för att de inte ska bli uppenbara. Det som förskräcker är att han överhuvudtaget får utrymme i någon form av seriösa medier över huvud taget. Det är ändå fortfarande en viss skillnad på vad som skrivs i bloggar och i tidningar och man kan definitivt ställa olika krav på kvalitet.

Anonym sa...

Alltså, menar ni på allvar att liberal=isalmofob? Spännande....

Benny gör fö en "snygg glidning" han med, precis som han menar att Malm gör "Att Sverige är en "enidéstat" som behöver avprogrammeras är en vanlig dogm i MUF/Timbrokretsar ... Och Norberg har verkligen dragit sitt trå till stcken ifråga om den bilden av en politisk monokultur, och av att det stora felet med arabvärlden är att deras mullor och fanatiska massor av troende inte vill acceptera USA.s generösa stöd, att de envisas med att ha andra referenesramr än våra egna."

Poängen med enidéstaten är just att inga alternativa idéer accepteras. Problemet med muslimska, kristna, politiska etc fundamentalister är att de inte accepterar att andra personer väljer att leva andra liv än vad de själva vill. Du får vara hur Sharia-pro du vill, så länge du inte skadar någon som inte leker den leken frivilligt.

Jag är den första att predika fri invandring, allas likhet inför lagen och religionsfrihet. Men frihet kommer ju ur fler regler, snarare tvärt om.