måndag, maj 19, 2008

Det gäller att leva i nuet och blicka framåt

Carl Bildt byggde en gång i tiden sin politiska och affärsmässiga karriär, på att sprida struntprat om ett påstått sovjetiskt u-båtshot mot Sverige och genom att på privat initiativ vid gemytliga chit-chats i Washington underminera den svenska regeringens diplomatiska ansträngningar.

Ännu en rapport visar nu att inspelningarna från Hårsfjärden i början av 80-talet inte kom från några sovjetiska u-båtar. Carl Bildt vill inte kommentera.

Men det där känns ändå som en bagatell, om man betänker att länder ockuperats, samhällen söndersmulats och hundratusentals människor mördats närmare i tiden, baserat på ännu mer uppenbara lögner, som avslöjats på längden och tvären.

De ”liberala” ledarskribenter blev alldeles till sig i flanellen när Colin Powell viftade med en magnecyltub i säkerhetsrådet – tog på sig tropikhatten och ylade koloniala oden i kör.

De vill inte heller kommentera det där.

Nu applåderar de istället en statlig historieomskrivningsmyndighet.

Det är kanske det som är företagsamhet.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Fan va det stämmer det du skriver. Att alla ledarskribenter kom undan med det de skrev innan Iraks civsamhälle, tillsammans med över 50 000 civila, bombades sönder och samman på felaktiga grunder. Utan den rent av krigshetsiga och "ekonomiskt blundande" liberalismen (som egentligen består av den förfinade tokhögern), skulle liberalismen vara väldigt mycket mer tilltalande. Nu ger nånga liberala skribenter mig en isande känsla i ryggraden. Läste du Robert Kagans artikel i financiel times ali?

Gustav Lundblad sa...

Astrid>> Iraks civila samhälle? Existerade det öht något civilt samhälle i Irak under Saddam?

Esbati>> "Historieomskrivningsmyndighet" - intressant ordval.

Hampus Eckerman sa...

Gustav, menar du att inga civila dödades under Husseins år vid makten eftersom det inte fanns något civilt samhälle? Vad är du för typ av mordisk sälle?

Annars är siffran på döda civila efter Irak-krigets inledning över miljonen nu. Överstiger alla som dog under Hussein.

Anonym sa...

Jag tycker inte att vi skall se Bildts och militärens lögner 1982 som en bagatell, eller något vi enligt en del liberala skribenter skall "ha överseende" med.

Att länder ockuperats, samhällen söndersmulats och hundratusentals människor mördats närmare i tiden, beror på att vi bagatelliserat och haft överseende med andra lögner från det militärindustriella komplexet.

Vi kan knappast ställa individer till svars för folkmord och ockupation, men vi kan ställa dem till svars för mindre förseelser. Det önskade resultatet blir ju ändå uppnått, eller hur? Låt oss börja med Bildt.

"Carl Bildt hade då De 'liberala' ledarskribenter"
Där slant du på tangenterna. Klargör.

Swimsuit Issue sa...

Är det ödets ironi att det var DN som hyrt båten också?:P

Anonym sa...

Pastey, nu är jag iof hyggligt berusad, men vad är det du citerar ovan?

Anonym sa...

exakt. Menade destich.., inte pastey.