onsdag, maj 28, 2008

Stefan Jonsson - och rundgång

Det är två väldigt bra artiklar som Stefan Jonsson har skrivit i DN, igår och idag. Och viktiga, dels för att de påminner om förbigånga självklarheter, dels för att de sammanfattar läget:
Låt oss lägga ut brickorna. Det läggs förslag om att sända hem invandrare - och om att förbjuda deras anhöriga att komma hit. Konstnären Lars Vilks använder sin yttrandefrihet för att förnedra landets muslimska minoritet. Folkpartiet spelar ut idéer om svensk kanon, språkprov, klädkod och tuffare tag mot invandrare som sägs leva på bidrag. Folkgrupper pekas ut som farliga hederskulturer. Uppbragdheten är stor över rektorer som inte håller skolavslutningar i kyrkan.

Det främlingsfientliga partiet sverigedemokraterna deltar numera i det offentliga samtalet, såväl i SVT som på denna kultursida, medan vi andra håller andan.
Så har vi nedläggningen av Centrum mot rasism och Integrationsverket, kontroversen kring tidskriften Mana, beskyllningarna mot diskrimineringsombudsmannen, avvisandet av alla förslag på positiv särbehandling av etniska minoriteter samt allt vanligare antydningar om att landet överdriver skyddet av sexuella, etniska och andra minoriteter.

Två små noteringar om de förskjutna referensramarna i den tid vi lever i:

I UNT skriver man en ledare som inleds med en rad osakligheter och ett bisarrt, uppenbart kontrafaktiskt påstående om att ”försvaret för liberala ideal om allas lika värde’” är ”starkare” inom borgerligheten, än inom vänstern. Efter att det hegemoniska struntpratet på så sätt reproducerats över några ytterligare spaltcentimeter, prövar sig skribenten Karl Rydå på en försiktig, försiktig kritik av den gallsprängde heltidshetsaren Dick Erixon. Dick Erixons urspårning som svar på detta – han anklagar bland annat UNT för att ”förmodligen” vilja se honom dödad ”i multikulturalismens namn” – har väl ett visst humorvärde. Ett av Erixons ”argument” mot UNT är särskilt intressanta:
Man kan fråga sig om UNT aldrig tagit del av rapporteringen från Mellanöstern. Det är bara att öppna vilken tidning som helst, i stort sett vilken dag som helst
Se där den medialiserade ideologiproduktionens kärna: att skapa ett självrefererande tankerum. Hetsen mot muslimer motiveras med och rättfärdigas av den ymniga förekomsten av – hets mot muslimer.

I samma anda kommenterar Sakine Madon Stefan Jonssons artiklar på ett ofrivilligt skarpsynt sätt:
Jag läste den märkligaste artikeln på länge i DN Kultur. Den känns väldigt 2003-2004


Well. Ja, det ligger mycket i det. I en tid när rasismen, strukturell diskriminering och nedåthets mot muslimer och araber blir mainstream – Sakine har själv bidragit som juniorspelare på den framgångsrika sidan – är det klart att bekymmer kring rasism, strukturell diskriminering och nedåthets, kan kännas lite gammaldags och pinsamt i en så modemedveten miljö som Expressens debattsidor.

För övrigt noterar jag att Sakine glatt hänvisar vidare till den poserande charlatanen Lars Vilks kommentarer kring Jonssons artikel. Floskeln ”opposites attract” förblir en floskel.


PS. Helena Duroj har en läsvärd kommentar till Jonsson.

6 kommentarer:

Kurt sa...

Bara för att Dick Erixon önskar livet av andra, så tor han automatiskt att andra gör det samma om honom.

Anonym sa...

Olustigt att Esbati ser Iranska regimens avrättningar av homosexuella som "hets mot muslimer". Esbati har gått i Göbbels propagandaskola.

Erik Vestin sa...

Också att tas till protokollet:

http://ulfbjereld.blogspot.com/2008/05/stefan-jonsson-och-myten-om-att-allt.html

Anonym sa...

Haha, vackert skrivet Esbati. Jag gillar din blogg.

Bengterikj sa...

Har det inte gått lite väl mycket inflation i begreppet "rasism" när "lika söker lika" betraktas som - rasism.

Anonym sa...

Egentligen är jag så trött på snacket om islam och Islmo-förbi. Den som vill veta sanningen om Islam och vad som förväntas i framtiden får gärna gå till YouTube och skriva "radical muslims” Sedan kan du själv konstruera din egen uppfattning om islam! Du kan också skriva på google ”snabbkurs muslims” och då kommer du direkt till YouTubes videor om islam.