tisdag, juni 17, 2008

FRA-Debatt

Jag måste erkänna att jag haft en del problem med att sköta mitt jobb på ett tillfredsställande sätt efter lunch idag, eftersom jag suttit och parallellyssnat på FRA-debatten.

Det har varit en på många sätt chockerande debatt, där de borgerliga ledamöterna sprider häpnadsväckande okunniga och lömskt sliriga ting omkring sig. Jag har inte tid och ork att gå in på detaljer, men läs till exempel Rick Falkvinges livebloggande. Det kommer säkert att komma initierade analyser på annat håll också.

Och så blir jag väldigt stolt över att tillhöra samma parti som Alice Åström, som dels har en gedigen sakkunskap och har följt ärendet noga från start – hon är för övrigt den som ska ha den allra största personliga äran för att det blev en minoritetsbordläggning förra året – men som också ständigt återkommer till frågans principiella kärnområden. Detta är inte bara en fråga om ett tekniskt och juridiskt långtgående förslag; det är också en fråga om förhållandet mellan medborgarna och statsmakten, och om synen på frihet som som sådan. Åström påpekade till exempel i debatten, att det faktum att medborgarna vet att deras privata samtal kan bli avlyssnade, i sig är en kränkning som påverkar samhällsklimat. Det är ett centralt påpekande och ett sociologiskt relevant grundskott mot hela ”rent-mjöl-i-påsen”-jiddret.

Vidare lyfter Alice Åström fram en annan principiell aspekt, som vänsterpartiet framhållit under hela processen: den här typen av lagar kan aldrig stiftas med presumtionen att statsmakten och myndigheterna kommer att tolka den välvilligt. Tvärtom! Integritetsskydd handlar just om att värna medborgarnas rätt att slippa vara beroende av myndigheternas välvilja och allmänna klokskap.

I en debatt som haft ett lite besynnerligt fokus på några enskilda borgares iscensättelse av sig själva som potentiella dissidenter, kan det vara värt att konstatera att det faktiskt finns en grundläggande politiskt konflikt kring dessa frågor, som sträcker sig betydligt längre än till detta lagförslag – även om det givetvis är oerhört glädjande att det nu blivit ett brett folkligt tryck kring integritetsfrågorna, tack vare mobiliseringen i detta fall. Det kan förhoppningsvis vara smittsamt.

Vänsterpartiets ståndpunkt har som sagt varit tydlig hela vägen – och inte bara i denna specifika fråga. Sedan senaste kongressen har partiet också tydliga skrivningar i partiprogrammet. Jag lägger upp hela avsnittet, eftersom frågorna däri hänger nära samman (vilket också förtjänstfull lyfts upp i Ung Vänsters pressmeddelande: Vill ni ha det som i Sovjet?)
Försvara grundläggande fri- och rättigheter!

Särskild terroristlagstiftning skall avvisas – våldsbrott skall lagföras inom ordinarie rättsramar. Principen om att människor skall anses oskyldiga tills motsatsen är bevisad måste lyftas fram som avgörande för ett fungerande rättsväsende. Politiskt motiverade organisationsförbud avvisas bestämt. Tortyrförbudet skall vara absolut och Sverige under inga omständigheter medverka till att människor riskerar att avvisas till tortyr eller annan omänsklig behandling. Alla människor har rätt till en bred privat sfär som skyddas på praktisk och principiell grund. Växande övervakning och registrering skall motverkas. Utgångspunkten vid krav på nya register eller övervakningsmöjligheter måste vara att informationen riskerar att användas på ett felaktigt sätt. Onödiga eller föråldrade register bör upplösas och de registrerade underrättas. Det ska finnas ett effektivt, oberoende system för att kontrollera polis och militär, det vill säga de yrkesgrupper som har rätt att utöva våld.


För övrigt vill jag tipsa om några obetalbara kommentarer:
- Ida Gabrielsson sätter in en kontaktannons.
- Röd Press passar på att FRA-anpassa bloggen.
- Bloggaren banal sätter in polsk riksdag i ett sammanhang.
- Badlands Hyena skriver om hur regeringen ökar vår trygghet obegränsat + gör en irländsk koppling.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Du är nog inte den enda som sitter på nålar just nu Ali. Hade det inte varit för Alice Åström hade den här dagen varit helt olidlig. Hennes fantastiska inledningsanförande och skarpa repliker har verkligen lyst upp en dag av frustration framför TV:n.

Det är bara att konstatera att borgerligheten saknar heder. Man försöker nu baxa igenom ett skamlöst förslag som inte ens de egna ledamöterna tror på med hjälp av lögner och kollektiv utfrysning av oliktänkande.

Det är bara att konstatera att borgerligheten återigen skapat ett lose-lose-scenario för sig. Lyckas man piska in de sista oliktänkande liberalerna i ledet så kommer den borgerliga regeringen att gå till historien som den som införde STASI-övervakning trots en folkstorm. Om några få borgerliga ledamöter med avvikande mening vågar fälla förslaget så kommer de att rädda sin politiska heder, men antagligen göra sig omöjliga inom sina partier. Reinfeldt som satsat all sin prestige på att införa FRA-lagen kommer att framstå som en idiot, och svenska folket kommer att fråga sig hur fan det nästan kunde gå så illa.

Anonym sa...

Vem var den där tomten som sa att personlig integritet är något som kommer inifrån och är beroende på individen själv och inte på statens agerande? Hon resonerade och motiverade sitt JA som en a-lagare som värmt sig med en flaska metanol.

Anonym sa...

Det verkar som de ska de återremittera förslaget, göra kosmetiska förändringar på det och sen rösta igenom det imorgon eller på torsdag.

Om man inte visste bättre så skulle man tro att det är ett skämt. Hur kan man behandla mandatperiodens kanske viktigaste fråga så här. Vi har ett Kalle Anka-parlament.

Att det ska vara så svårt. Varför kan folk inte ställa upp på både personlig och ekonomisk frihet. Vi ska varken ha statlig avlyssning eller Sovjetisk planekonomi

Anonym sa...

Patetiskt av DN (www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=794875)
att bara kommentera Federley och hans kval istället för att skriva om de som verkligen stod upp för våra rättigheter. Några som garanterat inte befann sig i alliansen.

Anonym sa...

Är det bara jag som tycker att det är ironiskt att Vänsterpartiet numera är landets mest liberala parti, medan de påstått "liberala" partierna alltmer framstår som Stasikramande Stalinister?

Det är så underbart att se hur dagens liberaler pissar på sina grundläggande ideal.

Anonym sa...

Det är så att man börjar tycka att man borde kunna släpa in polisen i riksdagen och arrestera partiledarna ur regeringspartierna för grovt brott mot grundlagen.
Allt strider mot det som står skrivet i grundlagen men ändå trollas det bort med behovet av att vi måste skydda oss mot yttre hot. Varför kan inte riksåklagaren helt enkelt bara trampa in och väcka åtal mot regeringen?
Frihet och demokrati kommer till ett pris men det priset är inte att man ska avsäga sig grundläggande principer av ens frihet.

Anonym sa...

Tänk om vi nu hade haft en författningsdomstol.

Anonym sa...

Neolibbe:

Vänsterpartiet ser fram mot din och alla andra nyliberalers röst nästa val!

Fredrik Federley framstår som ett rätt ynkligt politiskt djur efter igår. Det han i klartext sa i sitt anförande var att han hellre räddar ansiktet på Reinfeldt genom att rösta mot sina politiska principer (hur starka de nu var) än röstar med oppositionen. Den där politiska teatern mellan honom och Sten Tolgfors ("kan försvarsministern garantera att integritetshänsyn kommer att tas?") fick mig att tappa den sista gnuttan av respekt.
Kändes som nåt de kokat ihop på en kafferast för att Fredrik Federley skulle kunna backa ur sitt dilemma och kunna låtsas som att han inte lagt sig platt.

Anonym sa...

Som de flesta redan vet vid det här laget är det israel och USA som krigar mot islam, inte Sverige.

Liberalfascisterna brukar godkänna vad än deras förlovade land USA kräver, från stödtrupper till massmorden på araber och tilfångatagande av oliktänkande för vidare transport till interneringsgulag, men att som nu förhala för att sedan smyga in ett totalitärt STASI-samhälle måste för varje pissliberal vara som att godkänna en våldtäkt i röven på egna principer för läggandets skull, hoppas nöjet övervägde skammen för den våta räven Federley...

Kurt sa...

Det pågår tydligen en insamlingskampanj, där man samlar in piprensare. För att skicka till riksdagens s.k. liberaler, så att de skall få en ryggrad.

Anonym sa...

Staffan. vänsterpartiet har en vettig inställning när det gäller EU-fördragen etc. och man har självklart helt rätt när man kritiserar det här Stasi-förslaget. Viktiga frågor men att rösta på dem går inte.

Jag kommer dock inte rösta på borgarna. Jag slutade med det när när Raj-raj tog över Moderaterna.

lotek sa...

Haller helt med om att det forjakligt att sa kallat liberala kan rosta igenom ett sant har forslag, och all heder at Vansterpartiets motstand.

Kanske har V borjat inse att staten inte ar svaret pa allt och inte alltid gar att lita pa?

Ali skrev:
Vidare lyfter Alice Åström fram en annan principiell aspekt, som vänsterpartiet framhållit under hela processen: den här typen av lagar kan aldrig stiftas med presumtionen att statsmakten och myndigheterna kommer att tolka den välvilligt. Tvärtom! Integritetsskydd handlar just om att värna medborgarnas rätt att slippa vara beroende av myndigheternas välvilja och allmänna klokskap.

Det har later ju mer som ren nyliberalism - "att värna medborgarnas rätt att slippa vara beroende av myndigheternas välvilja och allmänna klokskap.". Tank om Vansterpartiet kommer till samma slutsats i andra fragar - da kanske vi antligen kan fa ett riktigt liberalt parti i riksdagen!

Staffan sa...

Nej Neolibbe, jag trodde nu inte att du skulle rösta på vänsterpartiet. Men det här borde kanske ändå stämma till eftertanke hos er nyliberaler, som gärna stenhårt trummar ut nån slags skräckpropaganda om att vänstern skulle vara Hotet Mot Friiiheten.

Hotet mot friheten hittar du i betongblocket, tidigare s-m, nu även c-fp. Ser fram emot en konstruktiv allians med riktiga liberaler, om det nu finns såna kvar, för att kasta den här skitlagen i soptunnan efter regeringsskiftet 2010. Varför inte börja med en strykkampanj mot pajasarna Federley, Johansson, Olsson och Sigfrid?

Anonym sa...

Det enda positiva med detta, på den borgerliga sidan då, är att striden brutit upp det eländigt insmickrande tonfall som hängt Over dem. Plötsligt är folk skarpa, bittert spydiga och roligt sarkastiska igen - kolla in Federleys och Henrik Alexanderssons bloggar - och drar sig inte alls för att peka ut feghet, formulera riktiga argument och beskriva F-Fed som en Judas. Om vi slipper en del av det moln av fluff och klibbig, hö-höig konflikträdsla som har funnits överallt i den yngre medelklassen de senaste åren så är det inte helt förgäves.

Anonym sa...

Frågan är hur många terrorister som kommer att använda sig av befintliga kommunikationskanaler när de vet att de är avlyssnade?

Naturligtvis kommer vetskapen om avlyssning att påverka allas kommunikation och sannolikt är det vanligt folk som "glömmer" bort att de är avlyssnade att åka ditt för skattebrott eller bidragsfusk, har svårt att tänka mig att grova brottslingar skulle fortsätta att berätta om sin kriminalitet på telefon och internet när de VET att de är avlyssnade.