onsdag, juni 11, 2008

Rent mjöl i huvudet

Medan Fredrick Federley nu våndas även hos TT/Expressen, närmar sig dagen då ledamöterna i den borgerliga alliansen ska rösta fram omfattande rättigheter för statsmakten att bland annat skamlöst läsa medborgarnas e-post. I Aftonbladet talar en av de andra 177 borgarna i riksdagen ut om varför vi ska genomför massövervakning:
I grund och botten handlar det om i vilken utsträckning vi ska kunna upptäcka hot mot svensk säkerhet i bred bemärkelse. Ett exempel kan hämtas från den 25 november 2005 då den svenska utlandsstyrkan i Afghanistan råkade ut för ett attentat där två dog. Sådana attentat föregås med största säkerhet av någon form av kommunikation.
Okidoki. För att säkra svensk säkerhet i bred bemärkelse – alltså även för soldater skickade ut på nykoloniala äventyer för att vara juniormedhjälpare till USA:s geopolitiska oljejihad – så måste vi ta och spionera på alla svenskar hela tiden. Logiskt. Vi noterar även att riksdagsman Widman – din liberal i terrorlogikens eldorado – laborerar med preemptiv brottsbekämpning i jävligt bred bemärkelse.

Om man betänker med alla möjliga attentat som kan ske någonstans i världen och sedan räknar med att dessa ”med största säkerhet” föregås av ”någon form av kommunikation”, bleknar man inombords och utanpå, och inser visdomen i FRA-förslaget, men också det faktum att det är långt ifrån tillräckligt. Ty nog är det ännu mer säkert att attentat mot folk och egendom både här och där, även föregås av någon form av tanke? Här finns det tekniska utmaningar att ta sig an, i bred bemärkelse.

Inget kan heller rimligen gå fel, ty samtidsliberalen Allan Widman kommer kanske att kunna ha ”insyn” tillsammans med andra fantasifulla allvarsmän, och även tillsätta ett integritetsråd, som säkerligen kommer att säga stopp och belägg, när FRA berättar att de ”med största säkerhet” avvärjt hundratusentals bombkavalkader och tankebrott i bred bemärkelse.

Har det förresten någonsin varit tydligare, att de amerikanska soldaterna – hjälpligt hjälpta av våra egna – är i Irak och Afghanistan och you name it, för att slåss för vår trygghet? Tack till dem.PS. Badlands hyena.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Om den anglo-amerikanska definitionen av demokrati nu är så unikt demokratisk att den måste skyddas med alla till buds stående antidemokratiska medel, så måste man fråga sig vem denna "demokrati" är till för?

Eftersom den orwellianska paranoida massövervakningen riktar sig uppifrån och ner kan man ju lugnt utgå ifrån att alla vi som inte är medlemmar i frimureriet eller någon annan av de sekteristiska sammanslutningar den politiska eliten, varifrån övervakningen utgår, dväljs i -är potentiella terrorister.

Sedan det bankrupta imperiet också hävdat att att själva orsaken till den antidemokratiska övervakningshysterin man globaliserat, "kriget mot terrorismen", är av evig karaktär kan man lugnt utgå ifrån att även övervakningen och därmed "demokratin" går hand i hand mot pöbeln in i framtiden..

Anonym sa...

Varför vill inte folkpartisten gå hela vägen?

Varför kräver han inte att staten ska få sprätta upp all vanlig post och läsa den. Terroristerna kan ju även med hans sanktionerade lagförslag använda detta kryphål... Och hur hade stasi-partisten tänkt göra med kommunikation som sker ansikte mot ansikte? Är det inopererade mikrofoner som gäller? ... kanske kopplat till ett fjärrstyrt sprängbälte som han och Björklund kan leka med...

Anonym sa...

På onsdag den 18:e inför voteringen om FRA som är kl 09.00 samlas vi utanför riksdagen kl 08.30 för att stötta de som vill rösta rätt.

Sedan stannar vi kvar i väntan på resultatet och sedan firar vi och hyllar de som gjort rätt. Har det gått hela vägen ska vi verkligen fira!

Slut upp! Sprid också detta!

Anonym sa...

Om Allan Widman nu på fullaste allvar menar att attacken som dödade två svenska soldater i Afghanistan hade kunnat stoppas genom de förändringar som nu läggs fram, hade det varit otroligt klädsamt om Widman kunnat ge en mer specifik beskrivning hur detta hindrande skulle kunna ha skett. Har man sagt A får man säga B. Hur skulle FRAs spaning på elektronisk trafik över Sveriges gränser ha hindrat en fjärrutlöst bomb som användes i ett bakhåll i Mazar-i-Sharif?

För så som det är nu, använder Widman två människors död för att motivera ett anti-demokratiskt lagförslag, och han verkar hoppas på att ingen ska ställa frågor eftersom man inte vill förarga de anhöriga.

Anonym sa...

MJE, om FRA skickar mer och bättre information till NSA så kanske de förvarnar oss nästa gång de snappar upp något om Svenska soldater från nån Afghansk satelittelefon. Fast det är kanske inte nåt bra argument att använda för en "liberal" politiker i ett "alliansfritt" land.

Hugo sa...

Det är inte ofta man är överens med Ali, men FRA-förslaget måste "sänkas".

Anonym sa...

Thomas E, menar du att amerikaner är så svinaktiga att de inte vill hjälpa de svenska soldater som opererar under amerikanskt befäl i Afghanistan? Att de låter sina egna mannar dö på pin kiv?

Så amerikahatisk kan du väl inte vara!

Anonym sa...

wtf!, attacker mot svenska soldater på andra sidan jordklotet planeras knappast i sverige så enda sättet att förstå logiken i Widmans uttalande är att FRA får info från NSA i relation till hur mycket de ger tillbaka. En annan förklaring kan förståss vara att Widman snackar skit.

Anonym sa...

Vadå "vår trygghet"? Hört talas om solidaritet Esbati? Hur många Afghanser skjuter svenskarna, hur många Afghaner hjälper svenskarna? Idiot.

Anonym sa...

Det här med att avlyssningen är till för att bekämpa terrorism är ju så dumt att man undrar om det inte är just mjöl våra styrande har i sina huvuden.

England, som i stort sett instiftar samma typ av lagar som vi (på uppmaning från USA får vi anta) visar ju klart och tydligt att det inte alls handlar om terroristbekämpning. Det landet har ju stått ut med terrorism under sådär en 30-40 år (IRA:s) utan att man där ansett denna terrorism kräva avskaffandet av rättsstat, personlig integritet och demokrati. Men nu plötsligt anses terrorism kräva just precis detta.

Snacka om blå dunster!

Anonym sa...

Fan Ali, du borde gilla att man spikar igenom den här lagen. Fatta hur många skattesmitare och sexköpare som man kan gripa...

Anonym sa...

Ali, ska du inte börja med att förklara hur ditt eget parti står i denna fråga, innan du börjar gnälla på Federley.

Ali Esbati sa...

Vänsterpartiet har från början varit ledande i motståndet mot lagen. Det var vänsterpartiet som insisterade på minoritetsbordläggning sist det begav sig.

GP i Torsdags.
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=426815

Kabelspaning hot mot våra fri- och rättigheter

Regeringen vill att Försvarets radioanstalt, FRA, ska skapa en gigantisk övervakningsapparat för att läsa våra sms och e-postmeddelanden, och avlyssna telefonsamtal.

Det är ett enormt intrång på våra fri- och rättigheter. Men det går fortfarande att stoppa delar av förslaget, skriver vänsterpartiets Lars Ohly, Alice Åström och Gunilla Wahlén.

Anonym sa...

kan man måhända se att Ali och liberalerna delar uppfattning i en fråga?
Kors i taket.

Skämtåsido, lagen är ett arv från Socialdemokraterna och skillnaden på detta förslag och det som sossarna tog fram är betydelselös. Båda luktar illa lång väg och borde inte ens kommit så långt. Den bryter mot grundlagen å det grövsta (författningsdomstol hade kanske varit en bra idé att ha nu) och de som röstar för är och förblir förrädare i mina ögon. Dessa vill inskränka på just den demokrati som dem satts att försvara. Läste detta ngnstans och tyckte om formuleringen. Förbannat klantigt i min mening av regeringen att driva frågan och jag skäms att jag röstade på M nu mer än någonsin. Fan för detta Reinfeldt. Gjort och gör mycket bra men detta är ta mig sjutton inte acceptabelt ur ngn mening.