tisdag, juli 15, 2008

Ut med utanförskapet!

Bertil Holmlunds totalsågning av regeringens ”statistik” om ”utanförskapet” är koncis och fullständigt nedgörande. Det är ett faktum att själva grundstenen i regeringens valretorik – minns de ”1,5 miljoner” som ”inte gick till jobbet en vanlig dag” – var fiktiv. Och det är än mer allvarligt att Sverige nu har en regering som laborerar med ett påhittat mått, som inte bara saknar internationell jämförbarhet och vettig policyrelevans, utan dessutom genom sin definition öppnar för perversa indikationer: alltså exempelvis att färre personer i arbetskraften kan leda till sjunkande ”utanförskap”, eller en försämrad arbetlöshetsersättning automatiskt uppvisar minskat ”utanförskap” – varpå regeringen genom ett cirkelresonemang kan hävda att den egna politiken fungerar!

Det kan dock i sammanhanget vara värt att påminna sig om, att huvudparten av det Holmlund påpekar redan var känt i valrörelsen. (Inte allt kunde, alliansen laborerade ju med ett antal mer eller mindre diffusa mått, som man först efter valet har satt och igång och preciserat). Så här skrev till exempel eder ödmjuke bloggare i mars 2005 (om ett inslag i Aktuellt) och i mars 2006 (om borgarnas 1,5-miljonersbluff).

Poängen är inte att säga vad var det jag sa. Detta är ingen raketforskning, utan hyfsat uppenbara saker baserade på offentligt tillgängligt material, och det var väldigt många som försökte påpeka hur det låg till. Ändå var borgarnas lögner helt dominerande i valdebatten och även efteråt.

Till det bidrog givetvis den närmast totala borgerliga mediehegemonin på opinionsbildande plats, samt okunniga och ängsliga journalister agerande i flock. Bägge dessa faktorer är fortsatt giltiga. Kanske blir det lite svårare att köra exakt samma trick nästa val. Men det finns ingenting som säger att borgerligheten inte skulle vilja och kunna köra ett liknande.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det var ju solklart att det bara handlade om fiktiva tal och fiktiva personer och ett trick av dom, siffran för hur många som nyttjar socialförsäkringarna i helårsekvivalenter har aldrig varit 1.5 miljoner, utan de la till fiktiva saker som studenter som söker arbete med mera (som inte mättes av scb). Men det är inte som studenter som söker arbete enligt ILOs definition är 450 000+. Nyttjandet av de sociala försäkringarna var störst mellan 1993 och 1997, sen har det gått ner (främst a-kassa och socialbidragen). Det är ju bara samma gamle Moderater som inte vill att folk ska ha möjlighet till sociala försäkringar.

Även nu när de mäter studenter så är det missvisande, varför skulle de vara inskrivna hos arbetsförmedlingen om de har fullt upp med studier och jobbsökande redan? Det handlar givetvis om uppskattningar i de sammanhang de inkluderas.

Sen kan man göra mycket med media, de är både garanten av det fria ordet och propagandamaskinen för förtryckarna. Misslyckas de med det första återstår bara det andra.

Anonym sa...

hittade din blogg genom bloggvarde.se... sofistikerat vokabulär, men din grammatik äter bajs, min vän. Använd mer semikolon; din skrift blir mycket finare då.

Emilia sa...

Lika klockrent som alltid! Media får allt för lätt styra människors tankar. Genom att pumpa ut vad de tycker att folk ska tycka lyckas de allt för ofta få människor att själva tro att de faktiskt tycker så.

Därför är det bra att gå ut som Kajsa Borgnäs, Jon Larsson och Carolina Lindkvist gjorde och sprida bilden av en positiv opinion för det rödgröna blocket, det kommer troligen få några velare att följa med "den positiva vågen".

Vi till vänster borde verkligen satsa mer på egna medier!

Rolf sa...

Ett av segregations och utanförskapandepolitiken som Alliansen för är att de istället för att bekämpa arbetslösheten bekämpar de arbetslösa. Ja även sjuka. Men detta är utmärkande för den politik som förs i dag och resultatet av detta döljs av medierna. Skulle samma politik förts av vänstern skulle den borgerliga pressen fördömt det. Nu tiger man och går i ledband för en politk som knäcker de sämst ställda i det svenska samhället.

Anonym sa...

Att Alliansen, (också känd som Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin. Och just det - Farbror Blå) satt i system att ljuga är kanske det allvarligaste av alltihop.