onsdag, september 24, 2008

Ingenuity

En pedagogisk visualisering av Johan Norbergs mfl. rigorösa analys - alltså: eftersom marknaden per definition alltid löser alla problem, kan vi konstatera att det faktum att problem har uppstått måste bero på att det inte var marknaden som var involverad - erbjuds i detta klipp. (Jodå, jag kan läsa att Norberg ger uttryck för att staten inte ska kliva i och baila ut banker. Men jag skriver detta ändå, så att det kan finnas utrymme för en välbekant låt-oss-undvika-att-diskutera-huvudfrågan-och-istället-hänga-upp-oss-på-en-konstruerad-motsättning-mellan-kapitalets-intressenter-och-propagandisterna-för-demsamma-debatt):

7 kommentarer:

Anonym sa...

Oh, klassisk högergren. Hönan, ägget and all that shit.

Anonym sa...

Yes! Härligt att fler har hittat John Bird och John Fortune-klippen.

Dessa härliga komikers syrliga samspel, påminnande om HasseåTage Lindman-sketcher, finns även för några andra ämnen; leta på YouTube. Rekommenderas.

Anonym sa...

klippet nedan är annars en godbit. percy i högform!

http://www.youtube.com/watch?v=O1EW8QvXZeA

Anonym sa...

Och Esbatis rigorösa analys av finanskrisen finns var?

Anonym sa...

Esbati, vore det inte klädsamt om du nån gång just diskuterade "huvudfrågan", vad det nu är, istället för att lägga all kraft på fint formulerade sågningar?
Förklara i konkreta ordalag huvudorsakerna till finanskrisen, vet ja!

Anonym sa...

Ok, så Johan kan fixa en finansiell kris om han får ha makten i sjutti år. Känns inte så imponerande, tror de flesta klarar av det hela betydligt snabbare än så.
Det intressanta är väl om han också kan se till att det inte inträffar några finanskriser under dessa sjutti år han kommer att ta på sig för att fixa krisen.

För övrigt, fixa http://recaptcha.net/ istället!

Anonym sa...

Marknaden löser inte sina egna problem, det har vilken nisse som helst med två hjärnceller förstått för länge sedan, därav till exempel konkurrenslagstiftning.

Norberg et al har trosföreställningen att om staten inte agerar så kommer marknaden fixa sig själv till slut (kreativ förstörelse...), att det kommer att leda till katastrof för "humankapitalet" nämns dock aldrig. Detta är givetvis en ren gissning som det inte finns några belägg för.