onsdag, december 03, 2008

Chockerande men logiskt: nazisterna härjar igen

På kort tid har nu organiserade nazister fått genomslag med sin kärnverksamhet; hot, förstörelse och våld. Bortsett från gruppvåldet i samband med demonstrationerna 30:e november, så brände de ner kulturhuset Cyklopen, där det var meningen att Nätverket Mot Rasism skulle ha möte. Och så försökte de alltså häromdagen mörda ett syndikalist-par och deras barn. (Jag har klippt in ett uttalande från SAC om detta, sist i inlägget).

Det blir nästan rutinmässigt att säga detta nu – men det är ju så verkligheten ser ut och rör sig: Den som inte tidigare fattat att det är farligt och snabbt blir farligare, bör göra det nu! Det ska inte behöva vara så att fler faktiskt dödas, för att det ska ”gillas”.

Det som också bör vara uppenbart i det här sammanhanget, är att de nazistiska våldsdåden visserligen är enstaka och extrema brottshandlingar, men att de som fenomen inte kan förstås och inte heller mötas, bortryckta från sin bredare politiska kontext; det samhällsklimat där de göds som bölder för att sporadiskt spricka ut.

Den övergripande politiska utvecklingen – idag i grunden drivet av kapitalets desperata behov och den rumsrena borgerlighetens politiska effektuering av det – krattar manegen för den här typen av våldsdåd.

Dels har det skett genom att rasistiskt och fascistiskt hat sugits väsentligt närmare normalitet och centrum i den politiska diskursen. Dagligt hån och hets mot, i tilltagande grad avhumanisering av, dels invandrare och muslimer dels vänsterfolk och fackligt aktiva, ger också ökad rörelseenergi till galenpannorna långt ute i svanstrakterna. Det är inte en juridisk orsakskedja, det är en politisk sannolikhetshöjare. För att säga det med modern politisk prosa: det skapar bättre förutsättningar.

Detta får också sitt uttryck i den nu länge pågående ”liberala” kortslutningen av nazism och antinazism; en utveckling vars drivkraft och resultat är borgerlighetens historiska tyngdpunktsförskjutning – tillbaka till tiden före andra världskriget och den öppna beredskapen till förbruning; att liera sig med fascistiska strömningar, eller i viss mån skjuta dessa framför sig och kliva i med fräsiga badbrallor. (Om detta. Läs gärna det jag skrev i maj förra året: Två snabba år och slutet på efterkrigstiden).

En konkret effekt är medierapporteringen om nazistiskt våld. I samband med demonstrationer och aktioner har det nu helt övergått till en dramaturgi med två ”extrema” grupper – helt oberoende av hur motsättningarna faktiskt ser ut. Alla som demonstrerar och organiserar sig mot fascister och nazister blir ”extrema” och den politiska verkligheten förvrids till politisk tjänande fiktion.

Det betyder bland annat att den här typen av politiska attentat, som genomförs av högerextremisterna i uppenbart politiska syften, inte behandlas som politiska handlingar i den borgerliga offentligheten. Vid tidigare nazistiska angrepp mot Ung Vänster bara de senaste åren, har rapporteringen till exempel förekommit på ”Stockholm”-sidorna. Ungefär som med allmänna olyckor.

Men det går längre än så. Det är helt uppenbart att politiker och ledarskribenter på högerkanten inte längre förmår fördöma dessa brott som högerextremistiska brott. Den bisarra utgångspunkten att de som har våld, förföljelse och utrotning som centrala delar av sitt politiska förhållningssätt och arbete är att ungefärligt likställa med dem som kämpar mot dem, blir allt mer självklar för borgerligheten. Efter angreppet mot Ung Vänsters antirasistiska konsert i Farsta förra året vägrade borgarna i stadsdelsnämnden att delta i markeringen mot detta. Bland annat för att Ung Vänster skulle vara ”knäppgökar och antidemokrater”, stå för en ”inverterad rasism” och delvis ha ansvaret för att 60 miljoner dog i Sovjet. Så förflyttas ramar. Så sänks trösklar.

Låt mig understryka detta: Där den går att uppbåda är och förblir den allmänhumanistiska, för all del också liberala avskyn mot nazism och fascism ett viktigt stöd i kampen mot denna människofientliga mardröm. Men det är minst lika viktigt att se och inse att tiderna är andra nu. Att de aktiva och tongivande borgerliga aktörerna inte automatiskt kan räknas in i det lägret utan tvärtom vara en mer tongivande del av problemet.

Kanske behöver jag också påpeka att jag inte ser någon anledning att omvärdera mina ståndpunkter när det gäller syndikalisternas fackliga strategi (jag är skeptisk) eller naturligtvis ännu viktigare i sammanhanget, Afa:s våldsromantik och – trots allts – exkluderande och förirrande paranoia (det är fortfarande kontraproduktivt). Och för att vara helt konkret: jag tror faktiskt inte att Salemmarschen är ett särskilt gott valt tillfälle och upplägg för att visa sin avsky.

Dock: Avgörande är att högerextremismen och det fascistiska våldet inte är ett perifert problem, utan ett som kontinuerligt måste förstås och mötas. Den utgör en reell fara för människor av kött och blod. Och den är en mycket mer verklig indikation på den politiska utvecklingen, än månatliga partisympatimätningar. Det kräver organiserad diskussion och handling.
- - - - -
Länkar: [Expressen], [Metro], [Aftonbladet] ... [Petter]
- - - - -
SAC:

1999 mördade nazister syndikalisten Björn Söderberg. Nu har de försökt igen. Två syndikalister från Stockholm – den ene tidigare styrelseledamot i fackföreningen Stockholms LS – och deras snart treåriga dotter tvingades klättra ut från sin balkongen på tredje våningen när nazister satte eld på deras lägenhet.

Fackföreningsmedlemmarna har innan händelsen varit uthängda på den öppet nazistiska sidan Info-14. Nazisterna bakom Info-14 är samma personer som årligen arrangerar en stor nazistmarsch i Salem.

Strax innan klockan 21.00 måndagen 1 december hörde våra medlemmar ett plaskande ljud från hallen.
– Jag såg att någon hällde in en klar vätska genom brevinkastet och förstod på lukten att det var bensin, berättar en av dem. Jag skrek så högt att de inte kan ha undgått att höra: ”vi har barn här inne!”. Bara någon sekund senare tände de på.

I hallen hängde familjens vinterkläder, och det tog bara sekunder innan elden spred sig vidare till köket och vardagsrummet. Att ta sig ut genom ytterdörren var omöjligt.
– Vi fick fira ner vår dotter till grannarna på balkongen under, säger vår medlem. Vi bor högst upp på tredje våningen. Hade vi tappat henne hade hon dött.
Paret klättrade därefter ner samma väg. Bakom dem slukade elden ägodelar, minnen och framtidsplaner.

Våra medlemmar och deras dotter klarade sig mirakulöst utan skador, men det förändrar inte det faktum att någon eller några kallblodigt och överlagt försökte ta deras liv. För sex månader sedan publicerade den öppet nazistiska hemsidan Info-14 namn och bild på våra medlemmar. Polisen arbetar utifrån teorin att dådet var politiskt motiverat, och utfördes av samma gärningsmän som två dagar tidigare brände ner det frihetligt socialistiska kulturhuset Cyklopen i Högdalen. Ärendet rubriceras som mordbrand. Vår medlemmar har i sitt fackliga arbete verkat för antirasism och minskade klassklyftor. För detta skulle de enligt nazisterna straffas med döden.

Nazisterna bakom Info-14 är samma personer som driver organisationen Salemfonden, som den första lördagen i december årligen arrangerar Nordeuropas största nazistmarsch.
– De som arrangerar Salemmarschen är inga ofarliga individer med en lite avvikande åsikt. Det är personer som är ideologiskt övertygade nazister, uppenbarligen kapabla att mörda för sin sak, säger Ola Brunnström från SAC:s Arbetsutskott.


På lördag arrangerar de personer som försökte mörda våra medlemmar en marsch i Stockholmsförorten Salem. SAC uppmanar alla att ansluta sig till Nätverket mot rasisms motdemonstration klockan 12.00.

Låter vi nazisterna stå oemotsagda vet vi aldrig vem de attackerar härnäst.

/ SAC:s Arbetsutskott

30 kommentarer:

Hugo sa...

Ali Babba, att du bara orkar? Höj skatten bara så löser sig nog allt, även med galna nassar.

Anonym sa...

Se till att komma in till Salem och demonstrera istället! Även ungsossarnas tidsskrift Tvärdrag tycker att det är det enda rätta just nu. Splittra inte vårat motstånd i en princip meningslös demonstration inne i centrum. Snälla!

Hugo; Konstruktivt värre...

Anonym sa...

Bra inlägg ett litet påpekande bara:

Det är inte en syndikalist och HANS familj. Utan två syndikalister och deras treåriga dotter.

Anonym sa...

borde väl påpekas också att lika mkt som polisen misstänker nazisterna för detta, lika mkt misstänker de att det föregicks av en AFA-mordbrand. Vilket självklart inte är en ursäkt, nazzarna började och är värst och är idiotiska rasister osv osv men själva dådet du diskuterar här är ett led i ett eskalerat våldsförhärligande brådmoget ideologiskt gängkrig där AFA obestridligen är djupt, alldeles för djupt, delaktiga.

Olof sa...

Varför ser du det som nödvändigt att poängtera ditt ogillande för SAC:s strategi i en text om ett mordförsök på två av dess medlemmar? Tror du att någon skulle börja tvivla på var du hör hemma.

Känns som ett lågvattenmärke. När fan ska arbetarrörelse hålla ihop om inte nu? Skärpning.

Ali Esbati sa...

Olof,

Därför att texten bland annat handlar om vänstern och de slutsatser som man ska dra - på olika områden - av det som hänt.

Anonym sa...

Bra text, Malm har dock en poäng om formuleringen.

Hugo för fan kan inte as som du bara hålla käften?

Anonym sa...

Billy Andersson:

Vad är det AFA har bränt på senaste?

Mitt intryck är snarare att det är en nazistisk mordbrandskampanj. Först Cyklopen, sen detta.

Anonym sa...

Ali, hur kan du förringa detta till att bara gälla en man? Ta på dig genusglasögenen och inse att mer än halva jordens befolkning är kvinnor. Varför skriver du inte ur deras perspektiv?

Anonym sa...

Erik, det som refererats av media och som polisen bekräftar, ett mordbrandsförsök mot nån nazistledarfigur... hette han Per Öberg?

Anonym sa...

Antifascister attackerade nazistledaren Per Öbergs lägenhet i helgen, efter att Cyklopen brunnit mer.

Tror dock inte att polisen klassar det som en mordbrand då rekvisiten helt enkelt inte är uppfyllda. Vad som hände var att man trashade lägenheten och kastade in saker däribland en rökfackla som orsakade mindre brandskador på golvet, men det fanns som jag förstått det ingen risk för att branden skulle sprida sig och åstakomma någon större fara. Rökfacklor är ju inte till för att elda ner saker med, till skillnad från bensin plus tändsticka...

Jonas Ström sa...

Får man fråga vad det är exakt som Esbati har så svårt för med syndikalisternas fackliga strategi?

Micke sa...

Antifascister attackerade nazistledaren Per Öbergs lägenhet i helgen, efter att Cyklopen brunnit mer
Vad duktiga dom var.
Skitduktiga.
Det är jättebra att "antifascister" gång på gång låter sig provoceras till våld istället för att uppvisa diciplin vilket leder till att acceptansen ÖKAR hos allmänheten för dom som "antifascisterna" "försvarar" oss mot istället för tvärtom.

Tack tack!!!

Träskallar.

Anonym sa...

Mycket vettig artikel!

Frågan är vad som är mest skrämmande: Etablissemangets lågintensiva rasism eller nazisternas framväxt.

Salem-demonstrationerna mot rasism må i sig vara negativt för rörelsen då nazisternas medieutrymme ökar, men nödvändigt då vi ej kan låta de stå oemotsagda och låta deras självförtroende växa.

Håller med Ali i hans skepsis mot AFAs offensivt militanta falang.

Anonym sa...

Olof: Jag tycker att det var viktigt av Ali att poängtera sin negativa inställning till SAC och AFA. Det är något vi vänsterpartister borde göra allt oftare för att undvika att på något sätt beblandas med er.

Du Olof pratar så varmt om arbetarrörelsen och att vi ska hålla ihop. Jag vill inte utnämna mig själv som något språkrör för arbetarrörelsen eftersom vi som är aktivt politiskt engagerade på vänsterkanten möjligen har olika inställning till er existens. Jag kan bara tala utifrån min ståndpunkt och i mina ögon tillhör inte AFA och SAC arbetarrörelsen.

Anledningen till det är att ni genom att använda er av våld och kravaller faktiskt inte tillför arbetarrörelsen någonting. Det ni sysslar med snarare är istället kontraproduktivt för vänsterns politiska kamp. Förstår du inte att för varje jävla gatsten ni kastar utan att bry er om att det faktiskt kan stå barnfamiljer och "vanliga människor"i vägen så minskar också vanligt folks sympatier för vänstern? För mig är ni inget annat än ett gäng snorvalpar som leker revolution.

Linus sa...

Jenny: Det där var ett spännande inlägg. Det är sådana som du som gör att man ibland funderar på att säga upp sitt mångåriga medlemskap i vänsterpartiet och istället enbart engagera sig i någon organisation där man har lite större tolerans för övriga delar av arbetarrörelsen. Istället för att som vänsterpartist göra sitt bästa för att splittra arbetarrörelsen(som du förespråkar att vi borde göra) känns det som om vi borde söka alla former av konstruktiva samarbeten inom vänsterrörelsen.

Sen är det ju spännande att du börjar prata om AFA och stenkastning som ett svar på Olofs inlägg on behovet av att ta avstånd ifrån SAC:s fackliga strategi. Till att börja med klumpar du ihop flera organisationer och sen förutsätter du att Olof är medlem i någon av dem. Inget av detta inger speciellt mycket förtroende.

Ditt svammel om stenkastning är ju mest löjligt. Tror du på fullaste allvar att SAC och AFA består av människor som kastar sten utan att bry sig om huruvida det står barnfamiljer i vägen?

Tyvärr är det sådana som du , som tycker att det är viktigare att ta avstånd från övriga delar av vänstern än att ägna all sin tid åt att attackera högern och organisera människor för sina rättigheter som är det största hotet inom arbetarrörelsen.

Anonym sa...

Linus: Spännande och spännande vette fasen. Men såhär när jag "nyktrat till" från ilskan jag kände när jag skrev inlägget ser jag att inlägget kanske var en aning hätskt. Anledningen till mina möjligen onyanserade åsikter var att en vän till mig, som jag tidigare hyst stor respekt för, tyckte det var lämpligt att visa sina politiska ståndpunkter genom att bete sig som en komplett idiot tillsammans med bl.a. AFA och SAC i Lund i söndags. När jag skrev inlägget hade jag nog inte fullt släppt den hetsiga diskussionen vi hade kring politiska mål och lämpliga sätt att arbeta på för att nå de målen.

Hursomhelst, angående frågan om vilka politiska organisationer Olof är medlem i så jag skiter ärligt talat i vilket. Jag tydde hans inlägg som att han ansåg att arbetarrörelsen alltid ska hålla ihop oavsett hur idiotiskt vissa organisationer agerar. Tydde jag hans inlägg rätt så tycker jag att han har fel. Jag förespråkar knappast att splittra arbetarrörelsen. Däremot anser jag inte nödvändigtvis att arbetarrörelsen behöver inbegripa alla organisationer som kallar sig för vänster heller.

Du ifrågasätter också min tolerans för de övriga delarna av arbetarrörelsen. Personligen så anser jag att den toleransen är väldigt stor så länge som de vill föra den politiska kampen på ett fredligt sätt och tar avstånd från våld. Därför är det också min åsikt att så länge som t.ex. SAC och AFA har ett flertal medlemmar ägnar sig åt idiotiska saker som att kasta gatsten och skjuta fyrverkeripjäser mot polishästar så bör arbetarrörelsen också ta avstånd från dem och framförallt deras metoder. För att attackera högern och deras sunkiga åsikter finns det bättre metoder än våld.

Det är nämligen min fullständiga övertygelse att det är bättre att försöka organisera folkliga protester för den breda massan mot främlingsfientlighet och högerns allt hårdare integrationspolitik än att ett gäng autonoma vänsteridioter slåss och förstör på stan. Det tjänar nämligen bara högerns syften. Jag tror också att både vänsterpartiet och hela arbetarrörelsen förlorar mer än vad vi tjänar på att förknippas med kravallromantik.

Om den åsikten nu stör dig så mycket att du funderar på att säga upp ditt medlemsskap i vänsterpartiet är det väl upp till dig. Jag noterade att du också bor i Lund och här finns väl en del organisationer som är villiga att ta emot ännu en kastarm inför nästa sammandrabbning.;P

Hampus Eckerman sa...

Naturligtvis ska arbetarrörelsen splittra bort de bitar som stödjer sjuka värderingar. Exempelvis har arbetarrörelsen ingen plats för de som stödjer Pol Pot. Arbetarrörelsen har heller ingen plats för de som bryter sig in i lägenheter och vandaliserar dem.

Om ett sånt logiskt uttalande får de som stödjer inbrott och våldsverkan att lämna vänsterpartiet är det snarast positivt.

Jenny är dock rejält vrickad då hon för sig att SAC som organisation skulle stå för något sådant. Rena dumheterna.

Anonym sa...

Linus: Jag måste säga att jag tycker du har fel i stort sett in i minsta kommatecken i det du skriver.

Att tala om AFA och SAC som "övriga delar av arbetarrörelsen" är en ståndpunkt som har synnerligen lite med verkligheten att skaffa. (SAC kan iofs sägas ha en viss historisk koppling till arbetarrörelsen. Men det finns gränser för hur länge man kan leva på att ha haft en viss massbas bland härjedalska skogshuggare och norrbottniska flottare på 1920-talet...)

Självfallet bör vänsterpartiet sträva efter alla former av konstruktiva vänstersamarbeten. Och självfallet måste relationerna mellan arbetarrörelsens olika organisationer präglas av tolerans och ömsesidig respekt. Vi vänsterpartister borde bli mycket mer aktiva inom exempelvis ABF, fackföreningsrörelsen, Folkets Hus-rörelsen, etc, etc. Och vi bör fördjupa samarbetet med det (se sanningen i vitögat) största och viktigaste arbetarpartiet.

MEN vi måste alltid hålla en klar rågång mot alla former av anarkistiska våldsverkare! Annars kommer det gå oss mycket illa...

Olof sa...

En sak till: SAC tillhör arbetarrörelsen vare sig du vill det eller inte.

Olof sa...

Jenny: Jag ÄR vänsterpartist, och JA, jag tycker att arbetarrörelsen ska hålla ihop i tider som dessa, när två personer ur våra led har blivit utsatta för ett brandattentat som hade kunnat sluta i en familj blev innebränd.

Det finns tid att kritisera och debattera och det finns tid att hålla samman och visa enhet. Det är irrelevant om nästa naziattack riktas mot en sosse, errare eller en syndikalist; en attack mot en av dessa är en attack mot hela vår rörelse.

Att smyga in kritik ett sånt inlägg än inte värdigt. Ali kritiserar ju själv borgarna i detta inlägg för att de gjorde precis samma sak mot Ung vänster efter attacken mot den antirasistiska attacken i somras. Gäller inte samma logik här, fast bra mycket starkare.

Det är inte värdigt.

Anonym sa...

Hannes, du har rätt. Jag är rejält vrickad. Så vrickad att när jag läste Olofs inlägg om SAC kopplade min hjärna av någon j-a anledning om det till SUF. Sedan associerade SUF mig vidare till deras kampanj Osynliga partiet för några år sedan med skadegörelse och annan skit som följd. Sedan vips var jag inne i en helt annan diskussion vilket resulterade i 2 inlägg som, i ärlighetens namn, efter en liten tupplur framstår som ganska märkliga.=) Mea culpa.

Se det gärna som någon slags varning. Försök er aldrig på att skriva bloggkommentarer efter att ha jobbat natt, gått direkt till skolan och hållit dig vaken en hel dag med hjälp av mängder av koffein för att sedan avrunda eftermiddagen med en hetsig diskussion om politiska arbetssätt. Det blir uppenbarligen lätt fel då.;)

Hursomhelst, kärnan i mina inlägg står jag för och det är att jag anser att det är nödvändigt för vänsterpartiet och arbetarrörelsen att inte ha något samröre med autonoma vänsterorganisationer så länge som de använder våld som politisk metod. För att kunna driva antirasistiska frågor är det istället, som Simon också påpekade, viktigt att samarbetet mellan de "fredligt sinnade" organisationerna i arbetarrörelsen stärks. Att det samarbetet är väldigt fruktbart vet vi. Inte minst eftersom det resulterat i riktigt fina arrangemang som t.ex. Socialistiskt forum och stora folkliga demonstrationer mot t.ex. Irakkriget. Jag är övertygad om att det är så vi måste jobba i framtiden för att nå den breda massan och i det arbetet finns inte plats för några kravallromantiker och snorungar som förstör för alla andra genom att leka revolution.

(Förresten undrade du Linus om jag verkligen på fullaste allvar tror att medlemmar i AFA kastar gatstenar utan att bry sig om att de ev. kan träffa ett barn eller en "vanlig" människa. Svaret på din fråga är ja. Jag tror tyvärr att våldsförhärligande organisationer som AFA(och naturligtvis även Fria nationalister) drar till sig ganska många medlemmar som är med främst för våldets skull och den adrenalinkick som sammandrabbningarna ger dem. När de är inne i sitt adrenalinrus finns det en betydande risk att de drar iväg tillhyggen mot motdemonstranter och poliser utan att tänka på att "vanliga" människor kan finnas i närheten och riskerar att träffas.)

Anonym sa...

Det är någonting riktigt, riktigt allvarligt som håller på att hända. Inte bara mordförsöket mot det syndikalistiska paret, utan också det faktum att media börjat tala om rasister, nazister och högerextremister som "nationalister" när de rapporterar om t.ex. 30 novemberdemonstrationer, något som förskräckligt nog bäddar för en ökad samhällelig acceptans för rasisterna.

Se till att komma in till Salem och demonstrera istället! Även ungsossarnas tidsskrift Tvärdrag tycker att det är det enda rätta just nu. Splittra inte vårat motstånd i en princip meningslös demonstration inne i centrum. Snälla!

Problemet är det motsatta. Att åka till Salem kan leda till konfrontationer med nazisterna, något som är potentiellt livsfarligt, och blir det bråk så kommer media tyvärr inte skriva "nazister misshandlade antirasister" de kommer som vanligt att bunta ihop nazister och antirasister till en bekväm enhet och därmed slippa göra någon form av djupare analys. Därför demonstration vid Slussen.

Ali Esbati sa...

Olof,

Dina liknelser är orimliga. Jag har inte "smygit in" kritik i mitt inlägg. Inlägget handlar om högerextremismen och om vänsterns analys och agerande. Fronten står mot fascismen. Har jag eller Ung Vänster krävt att moderaterna skulle gilla skattehöjningar för att vara med på manifestation mot nazismen? Har jag antytt att SACs syn på fackligt arbete legitimerar nazisternas angrepp? Din logik haltar här.

Dramatiska händelser kan mycket väl vara grund för ståndpunktsskifte i olika frågor. Det gäller för min del inte de frågor jag nämner i inlägget.

Att inlägget uttrycker fullständig solidaritet med dem som utsatts för nazistangreppet kan inte missförstås. Gör inte det.

R sa...

Moa: Please, "potentiellt livsfarligt", det låter som ett kvällstidningsuttryck, skrämselpropaganda. Det är livsfarligt att gå över övergångsställen också. Har du varit på en Salemdemonstration? Håller du dig till NMR och struntar i att hoppa runt med ev. maskerade testosteronstinna tonåringar ska du nog klara dig fint i Salem.
Varför media kallar dem för nationalister är för att de själva kallar sig för det, det behöver inte vara konstigare än så. Men den, din rädsla, ligger nog i linje med skrämseln i resten av ditt inlägg.

Jag tycker dock också att de här händelserna är strategimässigt problematiska, liksom kamp mot rasism överlag. Det vore fint om vänstern i stort kunde ha den inställningen istället för att vara så sjukt säkra på att just deras strategi är den riktiga.

Eventuellt våld i Salem kommer inte att stärka våra led, en demonstration vid Slussen kommer gå obemärkt förbi och oavsett hur det går kommer media att missgynna oss om vi inte har en nära kontakt med journalister och utser duktiga presstalesmän etc (vilket oftast, helt obegripligt, verkar saknas).

Anonym sa...

Sluta blanda ihop SAC och AFA. Det är jävligt tröttsamt. SAC är bara med och arrangerar fredliga demonstrationer och har en principförklaring som tar avstånd från våld. Och varför måste sånt här komma upp i samband med att en barnfamilj nästan blivit innebränd av högerextremister? Förstår ni inte att det lika väl kunde ha varit en Vänsterpartist som blev innebränd?

Vill bara tillägga att jag respekterar och uppskattar V:s val att satsa på LO. Men samtidigt är det väl så att många vänsterpartister hör hemma i TCO och SACO, snarare än LO? Så vad spelar V:s fackliga strategi för roll i realiteten?

Micke sa...

Eventuellt våld i Salem kommer inte att stärka våra led,


Nej det kommer at försvaga oss.


och oavsett hur det går kommer media att missgynna oss


Utan våld från dom som strävar efter ett fritt samhälle har media inget annat att ta ställning till än fascisterna och syftet med deras manifestation.
Det är en tämligen enkel ekvation.

Anonym sa...

Ja en tämligen enkel men falsk ekvation. Det kanske därför som den är så enkel?

Micke sa...

Ja en tämligen enkel men falsk ekvation. Det kanske därför som den är så enkel?


Nej det är inte en falsk ekvation.
Om det inte finns några träskallar från AFA i Salem (som dessutom ser till att bli bussade därifrån) som demonsterar utan endast nazister så finns det bokstavligen inget annat att skriva om än en nazistdemonstration.

Anonym sa...

Intressant analys!