måndag, december 15, 2008

One small step for man...

You keep lying, when you oughta be truthin'
and you keep losin' when you oughta not bet.
You keep samin' when you oughta be changin'.
Now what's right is right, but you ain't been right yet.

These boots are made for walking, and that's just what they'll do
one of these days these boots are gonna walk all over you.[DN]

17 kommentarer:

My dad read Kierkegaard sa...

Hahaha, strålande lyrics till den kära lilla filmen.

Det hela är verkligen fantastiskt roligt.

Jag var tvungen att visa den för mina elever idag när de hade haft föredrag om barnmisshandel, Afro-amerikanernas historia, rasism, solidaritet med fattiga länder och det amerikanska valet (nej, jag har inte valt ämnena, de kom på dem helt själva. Det finns hopp) och de skrattade ordentligt.

Läste förresten din artikel i Arena i förra veckan. Very well-written indeed. Kankse ett MVG-.

/Kajsa

Anonym sa...

klackrent!

Anonym sa...

En annan reflektion är ju att skoattacken visar på att Irak nu faktiskt är öppnare, mer demokratiskt och friare än någonsin. Vi kan ju leka med tanken vad som skulle ha hänt om någon kastat en sko på Saddam Hussein och kallat honom "hund". Den stackaren skulle ha sett solen gå ned för sista gången.

Vill ni vänsterfolk ha den tiden tillbaka så varför inte bara säga det rakt ut? Allt USA gör är förvisso inte bra, men världen vann helt klart på att Saddam Husseins blodtörstiga krigshetsarregim störtades. I en perfekt värld skulle det ha skett i en oblodig, sjungande revolution som när kommunistkräken kastades ut ur Baltikum, men nu är världen inte perfekt.

Jonas E Eriksson sa...

A.Jonsson > Kriget i Irak har aldrig handlat om hjälpa irakierna. Det är en falsk och lögnaktig efterhandskonstruktion. De som tydligast och längst kritiserat Saddam Hussein är vänstern. Hur "vi vänsterfolk" kunde vara Saddams värsta ideologiska motståndare utan att ställa upp på ett nykolonialt imperialistkrig (ja, något annat är faktiskt missvisande att kalla det!) det får du allt grubbla över!

Anonym sa...

Det enda som har återställts till nivån innan Saddams fall är oljan. Inte elektricitet, vatten och avlopps utbyggnad eller vägnätet, OLJAN. Har du sedan invasionen hört talats om ett enda attentat mot oljeexporten?

Det stod dessutom nyligen klart att ingen amerikansk myndighet eller organisation har haft huvudansvaret för Iraks "återuppbyggnad". I en perfekt värld skulle den förbannade krigsförbrytaren Bush ställas inför rätta för sina brott mot mänskligheten! Men nu är inte världen perfekt.

Anonym sa...

Att ni i vänstern skulle vara motståndare till Saddam stämmer nog, men bara i så måtto att ni vill själva administrera terrorn, fattigdomen och förtrycket. Hur det än är så kan Irakier idag uttrycka sig betydligt friare än under Saddamregimen, vliket skoincidenten tydligt visar. Under en terrorregim som Saddams eller varför inte hos era ideologiska föredömen Castro och Kim Jong Il så hade skokastaren avrättats omedelbart, det vet du också.

USAs intervention i Irak kan, med facit i hand, ses som en dum idé men nu när man "tagit fan i båten" så finns inget annat val än att ro honom i land. Att bara lämna Irak vind för våg, utelämnat till barbariska lokala krigsherrar, religiösa galningar och revanschsugna anhängare till den störtade förtryckarregimen är inte heller en framkomlig väg. Ni har ju inte heller några egna förslag. "Stoppa kriget" och "USA ut ur Irak" är ju bara floskler utan innehåll. Hur vill ni lösa situationen för framtiden, om ni för en stund tyglar ryggmärgsreflexen att kasta skit på USA?

Anonym sa...

A. Jonsson:

Reportern fick en bruten arm och ett brutet revben efter att ha kastat skon. En ganska bra bild av dagens Irak. De nya ledarna outsourcar tyranniet till vakter, poliser och soldater. När kamerorna är avslagna är de irakiska gatorna precis lika farliga i dag som under Saddams regim. Ett land blir inte säkert eller demokratiskt bara för att en medietränad Bush står i tv-rutan och ler snällt.

Anonym sa...

Om du, Anonym, börjar bete dig som en bindgalen och börjar kasta saker på vilken president eller statschef som helst utgår jag från, och hoppas på, att säkerhetspersonalen omedelbart slår dig till marken innan du kan hitta på något riktigt farligt. En sko var kanske harmlöst men i kastögonblicket visste ingen, utom den rabiate galningen, vad det var. Prova att kasta något på t.ex. kansler Angela Merkel. Du lär få detaljstudera mattan tämligen omgående och om du därvid skadas så har du endast dig själv att skylla. Däremot kommer inte attentatsmannen att torteras till döds i en källare som under Saddamdikturen utan stå till svars för sitt brott i en rättegång precis som i vilken civilcerad stat som helst, så nog har det blivit bättre i Irak.

Det kommer dessutom uppgifter om att journalisten var en tämligen mentalt instabil person med ett ohämmat självhävdelsebehov. Hans familj antas också haft samröre med terrorregimen under Saddam. Han längtar kanske tillbaka till sina privilegier under Saddamdiktaturen, vad vet jag?

Anonym sa...

A.Jonsson:

Visst var USA:s intervention i Irak "en dum idé". På samma sätt som Hitler-Tysklands intervention i Polen 1939 var "en dum idé".

Anonym sa...

Kul, Simon! En kille som heter Godwin söker dig. :)

Jag visste inte att Polen innan Tysklands invasion var en blodtörstig diktatur. Jag hade ingen aning om att Polen, innan den Tyska invasionen, mördade sina egna medborgare en masse. Vilken tur då att det socialistiska Tyskland tog tag i problemet då. Antingen är du dum eller också spelar du väldigt övertygande. Hitler införde barnbidrag i Tyskland på 30-talet. I din värld innebär det att alla som tycker att barnbidraget är bra också är nationalsocialister, eller?
Ser man inte skillnad på diktaturen i Nazi-tyskland och dagens USA så har man allvarliga problem med sin världsbild.

Anonym sa...

A.Jonsson

Vi ska alltså, som du, se det som att oavsett om en väst-makt installerar en diktator som dödar en jävla massa människor så kan "misstaget" rättas till genom att bomba en jävla människor till döds?

Nåja...man dödar ju inte människorna, de råkar bara vara i vägen. Man siktar förstås på byggnaderna. Påstår man i alla fall.

Anonym sa...

A. Jonsson

Men skärp dig, hur många "ledare" har inte blivit pajade i väst? Inte blir de misshandlade här. Inte ens av misstag.

För övrigt var nog skokastaren priviligerad som reporter på en utlänsk baserad satellitkanal hur som helst.

USA har i övrigt varken rätt att starta preventiva krig eller att bomba civila områden, båda är krigsförbrytelser. Hur vida landet är styrt av en diktator eller inte har ingen relevans. Hur som helst är det USA som inte har något innehåll för att lösa situationen, att bygga upp en stor militär närvaro gör att ledare automatiskt måste förhålla sig väl till USA. Det gör inte landet automatiskt till en demokrati dock utan förlänger snarare processen. Stöd från utlandet blir missriktat. USA är ingen bra demokratisk förebild, den är ingen bra förespråkare för privat äganderätt och ingen bra förespråkare för kapitalismen och fri handel. De är sämre än oss på alla dessa punkter oavsett sossestyre. Att träna militär för att ta ut civila bråkmakare och politiskt aktiva är ingen bra väg att gå. Vilken civiliserad stat använder artelleri mot beväpnade grupper? Vill man ha mandat för fredsbevarande trupper i Irak kan man säker få detta. En värld där man understöder den starkes rätt är en värld där man frågar efter mer våld.

Anonym sa...

A. Jonsson skrev:

Däremot kommer inte attentatsmannen att torteras till döds i en källare som under Saddamdikturen utan stå till svars för sitt brott i en rättegång precis som i vilken civiliserad stat som helst, så nog har det blivit bättre i Irak

Du måste hålla med om att det är en smula besvärande att den irakiska demokratin vilar på just det slags utomrättsliga tortyr du skriver att den motsätter sig. Som du säkert minns dömdes inte diktatorn Saddam Hussein i en rättgång - han avrättades kallblodigt i en källare.

Anonym sa...

Att ni ens orkar svara honom...

Jag tyckte det roligaste var att "Enligt kolleger har Zaidi planerat attacken under flera månaders tid.". Dag ut och dag in har han alltså gått och slipat på sin mästerliga skokastarplan, förmodligen i samråd med al qaida. Tajmad och klar, som värsta jönssonliganfilmen.

Nåja, han bestämde sig alltså för att kasta sina kängor för länge sen, nog kan man formulera det på konstiga vis.

Hampus Eckerman sa...

"En annan reflektion är ju att skoattacken visar på att Irak nu faktiskt är öppnare, mer demokratiskt och friare än någonsin."

Njae, det rimmar mycket dåligt med att journalisten blev misshandlad av vakterna vid presskonferensen vilket The Guardian beskriver.

Synd att högermänniskor som Johnsson både gladde sig över Saddam Husseins krig mot Iran, sanktionerna mot Irak *och* Bushs mot Iran. Märkligt hur de kan önska livet ur så många civila. Tre miljoner döda irakier som högern glatt sig åt, om man räknar med både de som Hussein dödade med amerikanskt stöd och de USA lyckats ta kål på självt.

Om Johnsson vill döda ytterligare några miljoner irakier borde det vara enkelt för honom att säga det. Det blir extra tydligt när han anser att den man som kastade en matlåda på Carl Bildt egentligen skulle brottats ned, fått sina revben insparkade, misshandlats och hotats med 15 års fängels. Detta efter att det konstaterats att det endast var en matlåda med ris.

Så tänker enbart diktaturens kolportörer.

Anonym sa...

Ahhh! Dagens blandning av skräck och humor, läsa vänsterkommentarerna på Esbatis blogg. Thx for my daily fix Ali.

Anonym sa...

Glömde tillägga att man får kolla upp lärarna när ens egna barn ska börja skolan så det inte är 'Kajsa' eller hennes indoktrineringspolare... :-)