torsdag, december 11, 2008

Triangulering 2.0

Hans Linde skriver om vänsterpartiets beslut att acceptera samarbetsöverenskommelsen med socialdemokraterna och miljöpartiet:
Var det rätt beslut? Både Stig-Björn Ljungren och Rättvisepartiet Socialisterna svarar tydligt nej på den frågan, vilket betyder att det med största sannolikhet var ett korrekt beslut.

Möjligen en ganska okej metod i det här sammanhanget. Läs resten av inlägget också.

Flamman har en god täckning med många synpunkter, som tillsammans kan ge en fördjupad bild av de överväganden och utmaningar som funnits och som kommer att utvecklas.

- Försiktig optimism
- Aron Etzler: S-v-mp: Vad hände?
- Lena Malmberg: Trots allt guldläge för vänsterpartiet
- Kalle Larsson utvecklar varför han röstade nej
- Flammanskribenter (inkl. yours truly) kommenterar samarbetet

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vänsterpartiet har tyvärr missat en historisk möjlighet att framstå som det enda trovärdiga alternativet till dagens högervridna politik. Nu har man givit upp den positionen för en (eventuell) symbolisk regeringspost (för vem inbillar sig att vänsterpartiet kommer att få en av de tunga portföljerna i en socialdemokratiskt ledd regering?).

Vänstern måste positionera sig emot socialdemokraterna; inte hoppa i säng med dem så fort tillfälle bjuds. Vänstern har väl sällan haft så många gratis goodwill-poäng som efter Sahlins klumpiga agerande tidigare i höst, och det är makalöst hur vänstern inte har utnyttjat det bättre.

De politiska strategerna inom vänsterpartiet måste bytas ut snarast, för det är ofattbart hur de har kunnat missa de smashbollar som har haglat den här hösten.

/ Vänsterpartist

Anonym sa...

Makten framför allt! Eller hur Ali?

Anonym sa...

Påtvingat politiskt utanförskap kan självfallet utnyttjas, men aldrig självvalt. 90 % (eller något sådant) av (v):s väljare vill att Vänsterpartiet deltar i en regering tillsammans med (s) och (mp). Nästan lika många bland partiets potentiella väljare på socialdemokratins vänsterflygel. Vänstern inom fackföreningsrörelsen, hyresgästföreningen osv. sätter sitt hopp till en regering där (v) deltar och stärker nu samarbetet med oss. Att i detta läge säga "nej, vi vill inte vara med; sossarna och mupparna är inte tillräckligt radikala" vore, för att uttrycka det försiktigt, korkat. Kommer det här projktet då att bli bra för Vänsterpartiet? Ingen aning. Det kan gå åt helvete och skada oss på tusen sätt. Men det är det enda rätta att göra nu.

Anonym sa...

Men Mats, vill verkligen 90% av väljarna att Vänsterpartiet ska delta i en regering tillsammans med (s) och (mp) rent villkorslöst? Det tror jag knappast. Ska vi låta socialdemokrater sätta agendan för vad Vänsterpartiet vill göra?

Det är ofattbart hur Vänsterpartiet kunde vika sig exempelvis budgetfrågan, just på grund av att man har ett fackligt stöd, där LO står närmre Vänsterpartiet än Socialdemokraterna i frågan om exempelvis utgiftstaket. Och ändå så viker sig Vänsterpartiet för det Socialdemokratiska partiet, trots att det som påstås vara dess väljarbas ligger närmre Vänsterpartiet i åsikt.

Jag vet inte vilka Kling och Klang som är politiska strateger på Vänsterpartiet, men de skulle inte känna igen ett guldläge om det satte sig på dem.

Och om du ska bry dig om väljare på socialdemokratins vänsterflygel utan att positionera dig gentemot socialdemokraterna, då finns det väl inte längre någon anledning att låta Vänsterpartiet vara ett fristående parti längre? Då kan vi väl lika gärna vrida klockan tillbaka några decennium och smälta samman socialdemokraterna igen?

Jag tror att det här kortsiktiga agerandet agerandet i jakt på ministerplatser och röstmaximering av gamla sossar är oerhört skadligt för Vänsterpartiet i längden.

Om gränserna mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna suddas ut än mer så är nog risken snarare att väljarna går till socialdemokraterna än till vänstern. Att vänsterpartiet ska in och knuffas i mitten är en dödsdom för partiet.

/ Vänsterpartist

Anonym sa...

Sett ur ett utifrånperspektiv, jag har bara massmedias bevakning att bygga min uppfattning på, så framstår det ju onekligen som att vänsterpartiet blivit något akterseglat. Sossarna och mp framställer det som att v tvingats backa i sin kritik av normpolitiken, och det i ett läge då den är allt mer sönderskjuten av artilleri inte bara från vänster, även högerekonomerna muttrar.

Nu kanske det ser annorlunda ut inifrån, v:s förhandlingsteam kanske faktiskt ser möjligheter att pressa sossarna till att de facto, om än inte i retoriken, överge budgettak och annat elände. Med tanke på de vindar som blåser just nu är det väl inte orimligt att tro att det även internt inom sossarna ställs såna krav.

Jag tror att det är lite tidigt att som så många gör måla fan på väggen. Vänstern har gett sig in i ett vågspel här, som kan sluta i elände, om samma scenario som upprepats i så många länder utspelas även här, det vänsterradikala partiet blir bara röstunderlag i riksdagen och får inte genomslag/lyckas inte påvisa för väljarna de genomslag man faktiskt får. Å andra sidan, om ni tror att det faktiskt finns rella möjliggheter att med medverkan vrida politiken åt vänster så vore det ju ren feghet att inte ställa upp, bara av rädsla för att uppfattas som en del av etablissemanget.

Det kommer nog att ställas högre krav på vänsterpartiet än på de båda andra deltagarna i sammanhanget. Var inte rädda för att vara det svarta fåret, som massmedia och samarbetspartnerna hackar på. Det ger samtidigt en möjlighet att profilera en vänsterposition och tvinga de andra partierna att förhålla sig till den. Om vänstern lyckas med det, och att blåsa lite liv och entusiasm i sitt eget partiarbete, kan det här nog bli bra till slut.

Unknown sa...

Jag blir som alltid lika besviken på "Vänster" partiet...

För en gångs skull så har ni chansen att säga nej till sossarna och MP samt deras borgerliga politik draperad i vackra ord!
Men som alltid så kryper ni till korset, hellre makten att påverka lite än inte alls låter det.
Ni ska stå för en "Rättvis, grön och spännande" politik, bakom Mona?
Att MP är den gröna delen, och Mona står för den spännande är ju uppenbart.
Men frågan om ni står för Rättvis?


Men kommer vänsterpartiet kunna stå för den politik som kommer föras?
Kommer du, Ali, kunna ställa dig upp i riksdagen och applådera när Sossarna fortsätter Moderaternas nuvarande politik?
För även du måste ju se att skillnaden mellan M och S är ord på ett papper, inte mer?

Jag vet att jag inte kommer stödja ett "vänsterparti" som kämpar om slamsor som sossarna slänger...

Anonym sa...

Jag tror som sagt att det är för tidigt att bli besviken än, på ett samarbete som knappt inletts.

Men däremot blir jag besviken på avsaknaden av debatt och reaktion. Det här är väl antagligen ett av de viktigaste besluten som fattats i vänsterpartiets historia, på gott eller ont. Var finns reaktionerna? Var finns partimedlemmar och sympatisörer på vänsterkanten som bidrar med sina reaktioner? Är det här ett mått på graden av debattlust och engagemang i svensk vänster så ligger vi riktigt illa till.

Anonym sa...

*lol* alltid roligt med nyspråk.
Ali brukar parafrasera och göra travestier på 1984. men de behövs inte nu. det sker av sig självt.

minns Ni att Ali ingår i programkommitén med härliga sköna omvälvälvande grepp om vad som driver historien frammåt?

och nu detta.

hahah

stackars vägval vänster. de blev massakerade för en politik som vägval Ohly nu skriver under på.

losers.