torsdag, januari 08, 2009

Intervju med Tariq Ali

Veckans Flamman innehåller en lång intervju som jag gjort med Tariq Ali i London. Intervjun är för några dagar sedan publicerad i Klassekampen. Läs gärna! Han säger många skarpa och viktiga saker. Inte minst:

– Vad vi har sett är hur en aggressiv islamofobi har spridit sig som en farsot över västvärlden. Det drabbar folk: allt från triviala saker, som att bli föremål för ”slumpmässiga” kontroller på flygplatsen, till att människor arresteras utan rättegång, fängslas, torteras. Det som är extra upprörande är att detta händer på en kontinent som är helt besatt av Holocaust och folkmordet på judar under andra världskriget. Det blir vi påminda om non-stop. Bra, säger jag. Problemet är att man inte lär något av det. Man ser till exempel inte att språkbruket mot judarna före kriget är så gott som detsamma som mot muslimer idag – de har konstiga kläder, de har skägg, de har konstiga seder, de pratar konstiga språk – och de är terrorister. Allt detta sades om och mot judarna. Fast istället för ”terrorist” var det ”bolsjevik” för deras del. Den judisk-bolsjevikiska konspirationen var ett helt allmänt tema i västerländsk kultur – och vänstern tog strid mot den. I dag tycker jag vänstern har varit väldigt svag i att ta utmana islamofobin. Vänstern delar många av den rådande kulturens fördomar och har accepterat idén om ett ”civilisationsgap”. Det tror jag är väldigt, väldigt farligt.
Läs hela!

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag som muslim har diskussioner i ämnet nästan varje dag och folk hävdar, med fullaste allvar, att islamofobi inte finns. De säger otroligt korkade saker om muslimer, men islamofober? nej då det finns inte. Jag och många jag känner vågar inte ens skicka pengar genom "godkända" kanaler pga rädslan av att kallas för stödjare av terrorism i mellanöstern. Man behöver ju bara se hur det gick för Barakaat banksystemet.