onsdag, januari 07, 2009

”Israel har kommit överens med Israel och Israel”

Rubriken är Jinges. Den är ganska precis egentligen. Det har alltså, med något slags pseudoenergiskt ingripande från Sarkozy som katalysator, gjorts en deal mellan å ena sidan Israel, som mördar befolkningen i Gaza med sina bomber och stridsvagnar, å andra sidan Israels och USA:s allierade Mubarak, som är helt och fullt medansvarig i mördandet, genom att på Israels order stänga in gazaborna så att de lättare ska kunna mördas, samt å tredje sidan den palestinska myndigheten under ledning av Abbas, vars folk förlorade parlamentsvalet till Hamas och som därefter, med våld och Israels och USA:s hjälp, kört ut den folkvalda regeringen från Västbanken och därefter skadeglatt accepterat att Gaza svultits ut sedan valet, och vars presidentperiod för övrigt går ut på fredag – gissa vilka han inte vill ha som utmanare på posten.

Att dessa har ”kommit överens” är ju förstås rörande – och kan möjligen vara en början till något – men man borde kunna förvänta sig en viss kritisk blick från de medier som rapporterar om det. Kanske särskilt eftersom ett av Israels krav är att stänga den redan tvärstängda gränsen till Egypten, medan ett öppnande av övergången var just det villkor som gällde för den vapenvila som rådde tidigare i höst, innan Israel bröt den.

En märklig men ganska typisk rapport levereras av Sveriges Radios Jan Andersson, som sitter i Sderot och utan menar att ”Hamas avfärdar förslag om vapenvila”. Han refererar till Moussa Abu Marzouk från Hamas, och säger:
I och för sig sa Marzouk att olika alternativ till hur en vapenvila skulle kunna se ut, studerades, men huvudbudskapet var ändå att Israel måste upphöra med sin ockupation som han uttryckte det.
Vad man skulle kunna använda för alternativt sätt att uttrycka att Israel måste upphöra med sin ockupation, framgår inte riktigt. Andersson återupprepar sedan rakt av den allt mer uppenbart lögnaktiga israeliska krigspropagandan om att det skulle vara ”Hamas raketbeskjutning” som är syftet med Israels angrepp.

Och så kommer lite yada yada om det tre timmar långa vapenstillestånd som proklamerades för att några mindre leveranser av mat och annat skulle kunna tas in av internationella hjälporganisationer till den terroriserade befolkningen, innan terrorn åter tog vid. Enligt bland annat Aljazeera trappade Israel visserligen ned bombardemanget under dessa timmar, men flera hus blev likaväl beskjutna och demolerade.

Vad som dock är ännu viktigare, men inte nämns i denna redogörelse för förslag till ”vapenvila” är att Israel har bombat mycket intensivt i Rafah och vid gränsen till Egypten. Och man har släppt ned flygblad till Rafahs invånare om att de ska lämna sina hem före 06:00 GMT. Dessa hårt prövade människor får alltså plötsligt besked om att deras enkla hem ingår i ”terrorns infrastruktur” och att de kommer att elimineras om de stannar kvar i sina egna hem. Det är förstås oklart vart dessa människor ska ta vägen.

Vilken typ av ”facts on the ground” Israel vill skapa innan angreppet är slut, är ännu för tidigt att sia om. Men kanske kommer en i det israeliska etablissemanget nu att arbeta för en sådan typ av ”trestatslösning” – utan palestiniersom den rubbade neocon-höken John Bolton skisserar. Demokratins vägar är ju outgrundliga.


[AB1][AB2][DN1][DN2][Dagbladet]

3 kommentarer:

Anonym sa...

Les her:
http://powa.online91.net/32-israel-shnsker-e-overta-hele-palestina-i.html

Anonym sa...

Vilket är Israels syfte isf?

Anonym sa...

John Bolton vill alltså radera Palestina från kartan.

Vågar man hoppas på samma upprördhet som hördes från allsköns liberaler när Irans Ahmadinajed påstods ha sagt detsamma om Israel?

Trodde väl inte det...