lördag, januari 03, 2009

Läs! Se!

En helt central del av den israeliska krigspropagandan är att ge sig på de mest fundamentala delarna av verkligheten i Mellanöstern, vända uppochned på dem och sedan helt skamlöst upprepa budskapet som ett mantra. Västerländska mainstream-medier följer blint efter.

Därför blir det viktigt att då och då påminna sig om dessa självklarheter. Att det är Israel som är ockupant och aggressor, till exempel.

I medierapporteringen, och i det föraktliga diplomatiska spel som nu pågår medan Israels massmord fortsätter, upprepas också – även bland dem som kostar på sig någon sorts kritik mot Israel – påståendet om ”Israels rätt till självförsvar”. Detta är en grundläggande förfuskning av verkligheten. Det som sker är inte självförsvar och Israel har ingen rätt till det. Detta påpekas i en artikel i en krönika av Tony Johansson i tidningen Skånskan:
Emellertid är rätten till självförsvar, såsom den definieras i FN-stadgan, begränsad till att gälla när en stat angrips av en annan stat. Gaza är ingen stat, utan ett av Israel ockuperat område. Angrepp som riktas mot Israel från detta område, ger därför inte Israel rätt till självförsvar. Det folkrättsliga ramverket för det pågående kriget utgörs av själva ockupationen. En olaglig ockupant kan aldrig, när denne bekrigar de ockuperade, åberopa rätten till självförsvar.
Johansson påpekar att Israels angrepp, även om det hade funnits en folkrättslig grund att kalla dem självförsvar, hade varit krigsbrott. Men det grundläggande faktumet att detta inte är frågan om självförsvar bör man likaväl påminna om i dessa dagar.

En annan fråga är diskussionen om vem som ”bröt vapenvilan”. Mantrat om att Israel ”slår tillbaka” mot Hamas vevas i varenda uttalande, tv-sänding och nyhetsrapport. Återigen är det naturligtvis orimligt att bomba civilbefolkningen i Gaza sönder och samman även om Hamas skulle ha varit ansvarigt för olika typer av avtalsbrott mot ockupationsmakten Israel. Men nu är det dessutom så – och detta är känt för de flesta utom den del av den västerländska allmänheten som förlitar sig på mainstreamrapporteringen – att Israel bröt också dessa överenskommelser. Detta påpekas bland annat av FN:s generalkommissarie för den humanitära missionen i Palestina (UNRWA) under denna presskonferens:
Mer läsning: Gaza diary, Guardian.

Bloggar: Vindskupan, Anna Wester, Jinge, Svensson 1, Svensson 2, Paolo Pissoffi

2 kommentarer:

mrtn sa...

Presis, Ali! Og dette tilbakevendende mantraet om at Israel "måtte svare" på angrepene med militær makt irriterer meg. Israel burde ha svart med det som sikrer deres langsiktige geopolitiske og sikkerhetspolitiske interesser, nemlig å begrense ekstremismen og sikre et palestinsk folk som ikke ønsker å utslette den israelske staten. De valgte å skape mer ekstremisme gjennom mer undertrykkelse og udiskriminerende og folkerettsstridig bombing av verdens tettest befolkete og lukkete område. Dette gjør dem til noen idioter.

Anonym sa...

Vad är det för fråga egentligen? (i videon) Al Qassam, Al-Quds, Al-Aqsa, PRC, DFLP, PFLP och deras moderorganisationer (Hamas, Islamisk Jihad, Fatah) tar alla på sig ansvaret för respektive attack från respektive grupp. De gömmer inte sådan fakta, de vill ju visa att de slår tillbaka mot Israelerna som belägrar dom. Som attackerar deras grupper och civila. Och nu är på gång att ockupera. Hamas har liten förmåga att stoppa andra grupper, särskilt nu när deras polisstyrka slås ut, från att skjuta raketer och de andra militanta grupperna utan band till Hamas, men med band till Islamisk Jihad och Fatah kan själva skjuta en 30 raketer om dagen kanske. Det är inte en acceptabel nivå för Israel, men det är ju därför inte Hamas utan hela Gaza och alla militanta grupper är målet för attackerna. Att använda retoriken att det bara är Hamas som är ens motpart (som man vägrar förhandla med) är så himla fel. Lägger du till granatkastare på Al-Quds raketer så ser man snabbt vad Gaza kan göra utan Hamas och al Qassam, och ja fatahs militära gren skjuter också raketer på dom (från Gaza). Men al-aqsa män på västbanken blir ju släppta av Israelerna. Ett helt gäng ges också möjligheten att få tillbaka sina vapen om de går med i PAs säkerhetsstyrkor, män från en organisation terrorstämplad av EU och Israel.

Men vafan titta bara på vilka det är Israel mördar! Det är alla grupper verksamma i Gaza och Israeliska tidningar rapporterar om det även om våra bara rapporterar om propagandan från politikerna. Det är absolut inte Hamas fel när de mördar grannarna till en Islamisk jihad-ledare som de försöker ta ut. Men tydligen är det för mycket begärt att läsa nyheter från internationella nyhetsbyråer eller från Israeliska tidningar, tydligen är det för mycket begärt att lägga ansvaret på de som själva säger sig vara skyldiga eller att visa en överskådlig bild av händelserna. Sverige är mer styrda av Israelisk propaganda än vad Israel är mediamässigt. Man ger en röst åt Israeliska regeringen, men ingen åt de Israeliska tidningarna och internationella nyhetsbyråerna som faktiskt rapporterar om de konkreta händelserna. Man tjatar bara på om Hamas som om de vore den enda parten i konflikten. Nu kan i princip inte Israel göra något annat än att ockupera Gaza för evigt.