lördag, april 04, 2009

Högermajoritet med Sverigedemokraterna

Det finns mycket att säga om opinionsläget och den senaste Demoskop-mätningen som nu diskuteras hejvilt. Låt mig här bara få påpeka att om man nu tar mätningen på allvar, så bör man även uppmärksamma att såväl kristdemokraterna som centern skulle åka ur riksdagen. Demoskops mätning skulle ge följande mandatfördelning:

Vänsterpartiet 26; Socialdemokraterna 117; Miljöpartiet 28; Folkpartiet 28; Moderaterna 134; Sverigedemokraterna 16.

De rödgröna partierna skulle ha 171 mandat, mot The-duo-formerly-known-as-”Alliansen”, som skulle få 162 mandat.

För majoritet krävs 175 mandat, vilket innebär att högern skulle få det med Sverigedemokraterna inkluderat. Givet det faktum att moderaterna och deras stödpartier för varje dag närmar sig Sverigedemokraterna politiskt, är det väl i dagsläget ett inte helt osannolikt scenario, om opinionssiffrorna skulle stå sig. (Även om det i och för sig även är möjligt att miljöpartiet hoppar i säng med de övriga borgerliga partierna). Folkpartisten Niklas Frykman har kanske rätt i att "själva den politiska verkligheten håller på att ritas om", men borde då ha rubricerat sitt inlägg "Sverige är blåbrunt".

Men det är långt kvar till valet, och det kan bli både värre och bättre.


[Expressen][Expressen][Aftonbladet][SvD]

5 kommentarer:

Anonym sa...

VARNING! LO-toppen börjar bli deperat nu, när de ser sin plats i smöret och sina sinekurer och förmåner hotade. Det har Wanja visat genom att försöka tysta Aftonbladet kritiska skribenter. Hon kommer inte att tveka att använda sitt inflytande för att begagna sin styrelsepost i AMF för att öva påtryckningar på kritiskt försäkringstagare i AMF; dem har hon ekonomisk hållhake på. Sådan är uppkomlingsmentaliteten! Det gäller att vara vaken och passa tåget. Man gör i eget intresse MYCKET klokt att lämna AMF till förmån för ett annat försäkringsbolag. Dessa sovjetmänniskor utgör en samhällsfara! Det kan inga pussar i världen dölja. Pass upp, alltså!

Anonym sa...

Vi kommer inte styra med SD och det vet du. Frågan är om ni kommer att göra det? Det vore väl bättre att ni berätta om ert ställningstagande. Ni får inte heller egen majoritet och ska ni då använda SD för att kunna avsätta alliansen?

Fredrich Legnemark sa...

Kentpersson:
Vi har gett besked, och jag tror inte det finns en människa i världen som tror att V skulle befatta sig med SD, däremot har moderaterna inte varit lika tydliga.

Anonym sa...

Alla vet ju att Reinfelt inte har tagit avstånd från SD, men det har s gjort så vem vet... en m-sd-fp regering är inte så långt bort... undra bara vilket av partierna som är mest för repressalier av dom tre partierna. Dom slåss sinsemellan ganska mycket om vem som slår hårdast mot invandrare, oliktänkande och kriminella fildelare.

Hugo sa...

Nåväl, efter valet 2010 är kommunisten Ohly borta och min gissning är Jonas som ledare för detta förvirrade parti. Vem sätter emot.
10 000 är budet för den som har lust, pengar och ork att satsa i vadslagning.