torsdag, april 16, 2009

Inte vår budget

Ja, det är som Håkan A. Bengtsson skriver i Dagens Arena, i den gott rubricerade kommentaren ”Regeringen småsatsar mot arbetslösheten”.
Säga vad man vill. Den borgerliga regeringen lyckas spinna i medierna. I går meddelade Dagens Nyheter att Anders Borg ”storsatsar mot arbetslösheten”.
Spinning, det visade den här alliansen att den behärskade, och just på det området har den också kunnat kompetensutveckla sig i regeringsställning.

För huvudsakligen gör regeringen ingenting i vårbudgeten. Och det den gör är huvudsakligen ganska dåligt – det handlar om passiva åtgärder och mer betoning på ”sökaktivitet”. Det som är bra – som att kommunerna får mer pengar – är så ohyggligt lite att det i det här läget nästan kan avskrivas som PR-utlägg. Pengarna kommer dessutom först nästa år.

Men när verklighetsuppfattningen i så stor grad är mediedriven, bidrar sådant till att sätta tonen i debatten. Och så får vi – som på Aktuellt igår – en dramaturgi där Anders Borg framställs som god socialdemokrat, medan socialdemokraterna framställs som gnälliga moderater. Borg får en del oförtjänt sympati (även om han faktiskt gjorde en ganska slät figur i tv-debatten mot Östros), medan Svenskt Näringslivs och Stefan Fölsters absurda beskrivning av situationen sätter tonen för en del av rapporteringen.

Dock. Risken för att den rödgröna oppositionen ska anpassa sina politiska förslag till denna dagordning är överhängande. När regeringen drar ned ambitionsnivån för krispolitik till ett minimum är det lätt hänt att oppositionen placerar sina förslag i kategorin minimum-plus-minimalt-mer-för-att-det-ska-kunna-presenteras-som-en-höjning.

Det vore synd. Sverige behöver en helt annan sorts ekonomisk politik för att välfärden ska gå att rädda och utveckla, och för att man ska slå in på en annan väg än den som just gått in i en strukturell och förväntad bergvägg.

I sammanhanget kan man hur som helst inte låta bli att påpeka det högeralliansen sade före valet:
För att vända utvecklingen och skapa fler jobb måste det bli mer lönsamt att arbeta, mer lönsamt att anställa och enklare för den som förlorat jobbet att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden. Allians för Sverige presenterar idag de första delarna i ett ”Program för arbete” som ska ge fler jobb i nya och växande företag.
Så här bra har det gått och kommer det att gå, enligt regeringens egen prognos (grafik från Ekot):I det läget är det Thomas Östros som av Fredrick Federley utnämns till Baghdad Bob. Nåväl. Inte så lätt det där, med folk som annars förlitade sig på de hårda sanningarna från Bush och Cheney. Alliansfritt Sverige har illustrerat några av Anders Borgs smoking guns:[DN][DN][DN][DN][DN][SvD][SvD][SvD][SvD][AB][AB][SR][SR]

[Ung Vänster][Alliansfritt][Badlands Hyena]

Inga kommentarer: