lördag, juni 13, 2009

Ahmadinejads seger trist men inte oväntad - och fortsättningen mer öppen än på länge

Den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad har vunnit en storseger redan i första omgången av presidentvalet och är därmed omvald. Resultatet beskrivs som en överraskning, men är det knappast. I de opinionsmätningar som har gjorts under valrörelsen har mig veterligen Ahmadinejad alltid varit i ledningen. Det som möjligen överraskar är att avståndet blev så pass stort, trots den stora entusiasm och mobiliseringsförmåga som Mousavi-kampanjen har visat den senaste tiden.

Men Ahmadinejad har underskattats, både utomlands och i Iran. Han har fört en välorganiserad och skickligt utformad kampanj, som vunnit röster utanför storstäderna. Hans stora genidrag har varit att med den framgångsrike populistens fingertoppskänsla återuppfinna sig själv som ”underdog”. Han har sett till att framställa sig själv som motståndare, inte till Mousavi som kandidat, utan till en korrumperad elit personifierad av Rafsanjani (tidigare president och parlamentstalman, nu ledare i ”Rådet för bedömning av systemets bästa” och ”Expertrådet”, samt troligen Irans rikaste man)– som han oväntat besegrade i förra valet och som han på sätt och vis lyckades besegra igen, denna gång utan att Rafsanjani ställde upp.

Det fräna och konkreta angreppet på Rafsanjani-familjen och andra i tidigare presidentadministrationer i tv-duellen mot Mousavi kom oväntat och var fruktansvärt skickligt genomfört. Mousavi har – trots att han fått personifiera förnyelse och hopp om förändring – blivit ständigt påmind om att han levt ett långt liv i systemets kärna, med bland annat åtta år som premiärminister bakom sig. Mousavis framtoning är också långt ifrån karismatisk, snarare i bästa fall intellektuell, i sämsta fall teknokratisk och diffus.

Det är beklagligt att Ahmadinejad vann valet. Med Mousavi hade utvecklingen i Iran kunnat bli betydligt bättre för stora grupper av befolkningen. Men som jag tidigare skrivit, har det här valet redan förändrat mycket i Iran. Reformistlägret har på sätt och vis en bättre utgångspunkt att arbeta vidare med en bred kritik av den förda politiken – från utrikespolitik till socialpolitik till ekonomisk fördelningspolitik. Motsättningarna bland olika fraktioner i de ledande skikten har blivit tydliggjorda.

Och framför allt har folk tagit sig ett utrymme att tycka till om sakernas tillstånd. Det rapporteras nu om gatuprotester mot valresultatet. Jag tror inte att det kommer att leda till någon omedelbar krissituation för systemet. Men det är ingen som kontrollerar situationen oinskränkt i Iran just nu.

[Press-TV][Press-TV][AB][SvD][SvD][SvD][DN][DN][VG][Dagbladet][Aftenposten]

47 kommentarer:

iranska olje börsen sa...

Jag tycker att Iranska folket i det här valet visade att möjligheten finns alltid att besvara förtryck med ren och förintande förtryck. Det är någonting som västerländska spektaklet måste ta till sig. Jag tror inte att de vill se eller överraskas av den dagen då de blir förintade under våra skor. För att vi kommer att inom sin tid att mosa dem. Det är bara en tidsfråga om de inte ändrar strategi. Det är ett löfte.

Anonym sa...

Den iranska rasismen och intoleransen har segrat i det fejkade "valet".

Och Alis konsekventa fösvarstal och uppsminkning av den rasistiska folkmordsregimen gör honom till en av de störe förrädarna mot hans barndomslands progressiva krafter.

Hans försiktiga "balans" och "å andra sidan"-snack om Ahmadinejads seger i det här inlägget är ett senkommet sätt att skyla över hans ideologiska underhandsförsvar för den iranska fascismen, och dess stöd i de bredaste iranska folklagren.

Det har blivit tydligt hur spridd acceptansen av antisemitism, rasism, herrefolksmentalitet och islamisk fundamentalism som det iranska folket tyvärr har indoktrinerats i av regimen.

Även Mousavi, som framställts som någon slags moderat kraft (inte bara i förhållande till Mussolini) sade i valdebatterna att hans och Irans mål är att sprida den iranska revolutionen, dvs att islamisera och ta över multireligiösa samhällen som Libanon och det palestinska. Han tog inte heller avstånd i sak från Förintelseförnekande.

Oavsett kandidat så har Ali inte tagit avstånd från denna verkliga fascistisering och rasism, till skillnad från det han tycker sig se i samhällen som det svenska, norska, schweiziska och israeliska.

Hyckleri och förräderi, Ali. Både mot universella principer och mot dem som du fräckt och lögnaktigt hävdar att du själv omhuldar.

Skam.

Rickard sa...

Ali Esbati om Irans fascism, terrorism, etniska förtryck och folkmordshets mot israeler och förlöjligande av Förintelsen, könsförtryck och utveckling av kärnvapen på bekostnad av folkets välstånd:

- "Trist".

Lägg också märke till att han aldrig kvalificerar Ahmadinejad (eller Mousavi) som fascister.

Enligt Ali Esbatis rasistiska synsätt är iranska massmördare och antisemiter bättre än vanliga människor i andra länder.

eskil sa...

Lägg också märke till att Ali Esbati i texten inte tar avstånd från barnporr. Är han pedofil månne?

Nä, lugna er lite nu. Man behöver faktiskt inte ta upp alla existerande brister i Iran när man skriver om landet.

Det här är det enda jag läst om valet i Iran, och kanske det enda jag kommer läsa.
Ni som tycker Ali Esbati är kass kan väl länka till nån artikel om valet som ni tycker uppfyller era kriterier för hur man ska skriva om detsamma så får jag en annan bild av saken också?

Anonym sa...

Nej, inte oväntad eftersom landet är under belägring av aggressiva ockupationsregimer runt gränserna med uttalade hot om att invadera och tillsätta lydregim.

Att välja Mousavi i det läget skulle ge helt fel signaler till rasstaten om att iran nu intar den plats de finner lämplig, iranierna har valt en stark ledare just för det ändamålet att freda sig och inte vika ner sig för rasstats-fascister.

Mousavi´s tid kommer när Iran intagit sin rättmätiga plats i regionen och kan freda den samt också när apartheidstaten vars bäst före datum passerades långt innan sydafrikas, upphört som sådan (vilket det oundvikligen kommer att göra så länge ett stark iran finns). Tyvärr pekar allt därför på någon form av konfrontation så länge nuvarande förhållanden råder, i det läget skall Iran agera starkt och resolut oavsett vad ockupationsregimerna omkring kallar det.

Anonym sa...

Iran känner sin (och våran) fiende väl och har definierat den för länge sedan, sionismen.

Oavsett om hoten heter USA, israel (direkt) eller "koallitioner av villiga" västmakter, är det alltid sionismen som talar, i olika tungor bakom olika namn men adressaten alltid densamma.

Anonym sa...

Bortser du från valfusket? Det inofficiella undantagstillståndet i Teheran? Att hela valet var riggat? Till och med Mousavi kallar valresultatet för ett "trolleri".

Ahmadinejad är Guds gåva till Israel:
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1013182.html

Gustav Lundblad sa...

Eskil:
Läs detta http://newsmill.se/artikel/2009/06/12/reformisten-mousavi-avrattade-mina-slaktingar

B110 sa...

matematiskt sett är denna plotten elegant, men sannolik? nja:
http://bayimg.com/image/eaakkaacp.jpg

Röde Condoren sa...

Hmmm...det här påminner mig om något. En stockkonservativ person med föga grepp om hur världen är beskaffad vinner ett val genom att framställa sig själv som företrädare för den lilla människan och utsatt för ständiga attacker från liberaler och elitister (kanske också båda - "liberala elitister").
Denne vinnare har vunnit ett val där det finns få kandidater att välja mellan, i ett land där vänstern förföljs och där religion spelar större roll än sakfrågorna.

Jag får lite bilden av att George W. Bush har en like i form av Mahmoud Ahmabinejad och att Iran och USA är likvärdiga "demokratier".

Anonym sa...

Expertutlåtande av Röde Condoren:

Iran och USA är likvärdiga "demokratier".

Inte undra på att svenskarna sket i att rösta på vänsterfascisterna i EU-valet.

Hossein Nayebagha sa...

Skönt att alla rasistiska nyliberaler bara vågar skriva anonyma inlägg. Det visar att ni trots allt skäms lite över er rasitiska hets mot alla svartskallar världen runt.

Jag skulle också skämmas om jag vände blicken ifrån att palestinska familjer året runt utsätts för brutala mord och tortyr, för att inte tala om den mentala tryck som sätts på folket genom sån hänsynslös förnedring av den israeliska staten, samt minnen för de överlevande om hur deras vänner och familj har massakrerats framför ögonen på dem.

Ni kan skrika högt om Irans rasism allt ni vill. Vi går inte på det. Vi vet att det är bara påhitt.

Länge leve Iran och dess självständighet. Vi slutade kyssa era skor för 30 år sen och vi har inte tänkt börja med det nu.

Förändring INNIFRÅN.

Anonym sa...

Detta måste du se för att förstå bluffen med USA, skriv om detta.

Cindy Sheehan on Alex Jones Tv 1/4:How The Left Used Me To Gain House Seats

Anonym sa...

Hossein Mousavi skriker nu i högan sky, enl. DN reporter Per Jönsson, att valet var riggat då han, den Iranska Atombombens skapare, inte vann. Mousavis förklarade när vallokalerna stängdes att han vunnit? Men när valnämnden förklarade Mahmoud Ahmadinejad som överlägsen vinnare förlorade Mousavis helt fattningen och förklarade då att folket skulle göra revolution på gatorna vilken uppmaning även återgavs av Webstationer som arbetade för Mousavis. Därmed följde att polisen stängde dessa Webbar. Ingen civiliserad rättstat kan acceptera att politiska grupper uppviglar folk till blodbad. Att M. Ahmadinejad skulle vinna stod nog helt klart för alla som inte låtet sig luras av Amerikansk eller Israelisk propaganda. Iran under ledning av M. Ahmadinejad är nog också civilisationens sista hopp om att sätta stopp för Israels genocid av det Palestinska folket. Grant

Niklas sa...

Anonym: jag vet inte vilka amerikanska val du följer men jag är själv mycket insatt i amerikanska val. Möjligt att de inte är riktigt lika dåliga som Iran (jag har ingen egentlig uppfattning om hur Irans val går till) men det finns i allämnhet mycket, mycket valfusk, både genom lagar och inofficielt.
Som exempel kan nämnas "purging" av personer med namn som liknar de som någon gång suttit i fängelse från röstlängden, spridning av falsk information angående valtid, "gerrymandering" av valdistrikt av majoriteterna på statnivå för att gagna det egna partiet, skrämseltaktik av myndighetspersoner (poliser), röstningsmaskiner från företag som uttalat stöd för en sida i valet med undermålig verifikation (och som i många fall visats vara lätthackade av forskare), "challenging" av röstande för att söla ner röstningen så mycket som möjligt i distrikt där motståndarpartiet är starkt (med avsikt att skapa långa köer), fördelning av röstningsmaskiner på ett vis som missgynnar motståndarpartiets valdistrikt, etc, etc.
Sverige är så klart inte speciellt bra det heller, systemet med valsedlar är som att bjuda in mygel och neka medborgare chansen att lätt rösta på vilket parti de vill.

B110 sa...

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8098305.stm

The authorities had earlier sealed off Mr Mousavi's campaign HQ, preventing his supporters from holding a news conference.

Interior Minister Sadeq Mahsouli said that any demonstrations needed official permission, and none had been given.

The AFP news agency quoted a senior police official as saying: "The time of dancing and shouting is over."

One opposition newspaper has been closed down and BBC websites also appear to have been blocked by the Iranian authorities.


För övrigt, kul läge man har när alla på röstsedeln är totalitära svin. Fy fan.

Röde Condoren sa...

Folk röstade inte på V p.g.a. mig eller mina åsikter i Iran-frågan. Jag har stött på många liberala idioter, men den som skrev att jag hade ett expertutlåtande med att jämställa USA och Iran (vad är det felaktiga, förresten?) måste räknas som en av de största idioterna jag hört talas om.

Anonym sa...

Hej, tack för intervjun.

Hoppas det leder till en mer nyanserad rapportering.

Här är Nyheter24:s artikel om valet i Iran:

http://nyheter24.se/nyheter/utrikes/251977-efter-valfusket-iran-kokar

Observatör sa...

Unge Hossein Nayebagha ovan kommenterar kritiken mot den omänskliga iranska regimen:

"- er rasitiska hets mot alla svartskallar världen runt"

Kanske dags att återgå till TV-spelandet igen?

Kommentatorn Niklas ser inget koncptuellt fel i att jämföra Irans "val" med USA:s:

"Möjligt att de inte är riktigt lika dåliga som Iran (jag har ingen egentlig uppfattning om hur Irans val går till)"

"Möjligt"?
Och om du inte har någon uppfattning om iranska "val" så är det väl inte så relevant att diskutera amerikanska val i ett inlägg om "valet" i Iran?

Röde Condoren ber att få mer preciseringar kring kritiken mot hans jämställande av demokratin i USA med den islamiska diktaturen i Iran:

"vad är det felaktiga, förresten?"


Ja herregud. Än har extremvänstern en bit att färdas.

Anonym sa...

"Mousavis framtoning är också långt ifrån karismatisk, snarare i bästa fall intellektuelVäldigt diffus, l, i sämsta fall teknokratisk och diffus."


Personligen skulle jag vilja gå längre. En mer okarismatisk kille får man leta efter.

Jag såg hela den dubbade tv-debatten mellan Mousavi och Ahmadinejad.

Mousavi framstod som mesig och mjuk, virrig och diffus samt plakatpolitisk, medans Ahmadinejad framstod som en statsman och ledare.


iran står inför hot om krig från USA och Israel. Jag hade inte förlitat styret över min nation till en yr professor.

Ehsan sa...

"Observatör",

Om du bara hade observerat i tystnad hade vi inte upptäckt att du var en idiot. Nu är det för sent.

/Ehsan

Anonym sa...

De mest insiktsfulla kommentarerna går att läsa på bloggen Fria Iranvänner.

Tar sa...

Och hos Nima Dervish! Med många videoklipp och analyser från dissidenter och proteströrelser.

Hossein Nayebagha sa...

Observatör,

Som Ehsan är inne på, jag vet när jag ser en bluff och du är en. Osis.

Anonym sa...

esbati: kan vi inte läsa lite vad din "kompis" som gett ut engelska böcker skriver i sina dagbosanteckningar idag? han kanske tagit bussen och tagit sig ett par KM utanför Tehran? han är ju f.d. kommunist trots allt.

Anonym sa...

ehsan: du stavar ditt namn fel. Det stavas Aahsan

Anders sa...

Hossein Nayebagha skrev: "Jag skulle också skämmas om jag vände blicken ifrån att palestinska familjer året runt utsätts för brutala mord och tortyr"

Det var alltså en kommentar till kritiken mot den islamiska fascistregimen i Iran.

Hosseins ryggmärgsreflex är extremt intressant. Den visar hur otroligt viktigt det är för Iranapologeter att peka ut och smutskasta Israel för att skifta diskussionen från den iranska fascistregimens brott, förtryck mot minoriteter, terrorstöd och omänskliga antisemitism och rasism.

Det är inte var dag man ser hur denna "byta ämne"-strategi opererar. Den sitter i ryggmärgen hos Iranpropagandisterna, och märks ofta i kommentarerna på Alis blogg (skrivna från iranska ambassaden i Stockholm) med hätska och hårresande hatiska utfall mot "sionister" (judar) och Israel, samt USA och socialliberalismen bland västerlandets demokratier.

Det är en primitiv, oärlig strategi (eftersom den visar att de som kritiserar Israel egentligen försvarar och ursäktar långt värre och verkliga övergrepp).

B110 sa...

Haha, vilket skämt

Valet är inte bara riggat, det är riggat av idioter

jeppen sa...

Juan Cole, mellanösternkännare, historiaprofessor och känd vänsterbloggare, argumenterar väldigt övertygande för att Ahmedinejad vann genom fusk. Det finns rätt många fakta som talar för detta, bland annat att Mousavi inte ens vann sin provinshuvudstad, när den provinsen alltid röstat tungt för "sina" kandidater. Läs det gärna.

eskil sa...

Tack till er som postat länkar, en del intressant läsning. I ljuset av dem ser jag fortfarande inte varför Esbatis text skulle vara kass. Tycker överlag det hålls en bra kvalité på postningarna här.

så...
Tack också till Esbati, följer denna blogg dagligen men håller dock inte med om allt som skrivs. But keep up the good work!

mohammed ali sa...

DET ER FANTASTISK Å LESE Ali Esbatis forsvarstale for de syke regimet i Iran .

Vis meg dine venner og jeg skal fortelle hvem du er .

Takk Ali Esbati.

Jan Hårstad sa...

Bare legge til Ali Esbatis betraktninger: det disse politisk korrekte hele tiden sier er at på grunn av Vestens og Zionismens ondskap, så får ikke arabere og persere noen fair sjanse til å vise at de i grunnen er en gild og flott kultur.
Bare man tar bort undertrykkelse og sanksjoner ,vil alt bli kjempefint. Det man her glemmer hele tida at blant militant islam av alle sjatteringer, er vestlig parlamentarisk demokrati den verste blasfemi mot Allahs herredømme det går an å forestille seg. Mullahkratiet i Iran vil ha kontrollert islamsk "demokrati" som de byr fram som en kulisse for å heve posisjonen i verdenssamfunnet.
uansett hvem som blir valgt av de silete kandidater, mullahene holder jerngrepet.

mohammed sa...

Den ekte representanteen for det morderiske islamistiske regimet i Iran viser seg .Ali Esbati har vist seg som en feig tufs som lister seg runnt på tøffle i frykt for det mordriske mullaregimes represalier.

Valgfusket i Iran var uten forsøk på å late som om alt gikk riktig for seg. Det var åpenlyst og grovt.
One version (from somebody’s brother who supposedly knew someone inside) had it that vote counters simply were ordered to doctor the numbers: “Make that 1,000 for Ahmadinejad a 3,000.”

Others pointed out that the ballots seemed designed to lead opposition voters astray. Voters were obliged to choose a candidate and fill in a code. Though Mr. Moussavi was Candidate No. 4, the code No. 44 signified Mr. Ahmadinejad.

One man who worked in the Ministry of Interior, which carried out the vote count, said the government had been preparing its fraud for weeks, purging anyone of doubtful loyalty and importing pliable staff members from around the country.

“They didn’t rig the vote,” claimed this man, who showed his ministry identification card but pleaded not to be named. “They didn’t even look at the vote. They just wrote the name and put the number in front of it.”

The government on Saturday insisted that the election was aboveboard and made it ominously clear that it would have little patience with anyone who questioned the purity of Iranian democracy.

Jan Hårstad sa...

Det iranska valsystemet har enorma brister och det är ingen full demokrati. Endast fyra kandidater av fler än 400 tilläts ställa upp i presidentvalet. Men jämför man med övriga Mellanöstern så framstår ju Iran som ett demokratiskt föregångsland.

Av alle "intellektuelle" i Norge er etter mitt skjønn Harald Stanghelle

(Ali Esbati/ As'ad AbuKhalil)

den frykteligste skikkelsen. Hver gang jeg skulle sneie innom ham, tenker jeg "pen for hire" og jeg er faktisk misunnelig også: tenk at det skal være mulig å tjene over en million kroner på å skrive og si så mye snikete vås.

Den lederartikkelen Stanghelles i dag (14 juni 09) om Irans ulykkelige valg er ny personlig rekord for ham. der står ikke en linje som holder vann.

Der har Ahmadinejad "vunnet en klar seier" - "vi kan ikke utelukke at valgfusk har forekommet" - "Iran er et demokrati, men et spesielt demokrati" - "Men det er vanskelig å kritisere et folk i valg ,og verdens største sjiamuslimske land vil det annerledes." - "det må finnes metoder for samkvem, også med Ahmadinejad. Om ikke av andre årsaker, så for at Irans atomprogram kan komme inn i kontrollerbare former. Ikke minst derfor må vi fortsette bestrebelsene på å finne fora som kan fungere slik at det til slutt vil bli mulig å gå dialogveien." Puh! Klipp ut,dette er et historisk dokument på lik linje med Aftenpostens Sigurd Konstad og Axel Thorstad på 1930-tallet:
det er full chamberlainsk kapitulasjon for islamsk fascisme.

Stanghelle redegjør ikke for hva Irans spesielle demokrati består i, sannsynligvis fordi han ikke vet noe om det. Vi må ta en undervisningsrunde og håpe dette tilsiver Aftenpostens intelligentsia:
Khomeini lanserte Wali Al Faqih på 1970-tallet.Oversatt til engelsk går det slik:
Guardianship of the Islamic Jurists. Det betyr at et hundretalls religiøse skriftlærde i Shiaislam regjererer og denne gruppa velger ut en leder, den fremste av de fremste. I det iranske tilfellet Ayatollah Khameini og så må de øvrige medlemmene avlegge troskapseden (Bayat) til denne FØREREN.
Men, og det er et viktig poeng, Khameini er bare stedfortreder og ventende makt-utøver for den skjulte 12 Imam, Mahdi, som skal komme og innføre tusenårsrike av lykke og fred. Men han kommer kun i krisetid.

Når da denne stammen og denne religiøse høvdingen skal finne valgkandidater, plukkes kun personer som i utgangspunktet godtar Wali al Faqih-styremåte. Mousavi er opprinnelig en av gjengen han og, men har med alderen blitt mer moderat og liberal; han er ingen outsider til Wali al Faqih. I såfall han hadde knapt fått lov til å drive valgkamp i det hele tatt.

Som da Debka så korrekt formulerer det, et valg i Shia-Iran er "carefully staged-managed for a predetermined outcome."

http://www.debka.com/article.php?aid=1395

Helt åpenbart at Wali al Faqih har ønsketenkt og feilvurdert som makthavere har for vane: Mousavi vant åpenbart valget med god margin og de måtte derfor følge Stalins anvisninger: det som teller er hvem som teller stemmene.

Det går ikke en uke uten at det fortelles om nye iranske våpeninnkjøp ,om militærøvelser, om pengeutdeling til Hamas, Hizballah og Mahdi-armeen i Irak. Dette koster naturligvis noe vanvittig med penger og Iran befinner seg i en situasjon som i 1934-35 med Hitler: halve statsbudsjettet går til militærvesenet og våpenindustrien. Og folket lider.

Noe av dette kunne Stanghelle fortalt oss, men han kjører det mest krypende appeasement og faktisk forskjønning. Det er uhyggelig at det å lese Aftenposten gir opplevelser Deja vu, det er ibsenske Gengangere fra 1930-tallets Aftenposten som er ute og rører på seg. Uhyggelig, uhyggelig.

Israel is stuck for another four years with the same aggressive champion of a nuclear-armed Iran and radical Islamic terror, hater of Israel and Holocaust denier, as before. He will now maintain that his positions are endorsed by the Iranian people.

Anonym sa...

Du ger Ahmadinejad alldeles för mycket cred, han har vunnit på enda sätt han kunde vinna, genom att fuska. Sen har demonstranter slagits ner och kommunikationsvägar som sms och internet har stängts ner. Här kan ni se en vidare analys:

http://www.thewashingtonnote.com/

Och här Ahmadinejads linjära valresultat:
http://andrewsullivan.theatlantic.com/the_daily_dish/2009/06/the-results-as-they-came-in.html

doublecorona sa...

Otroligt hur den svenska vänstern, som annars står för HBT, Feminism, ateism och andra -ismer, alltid rycker ut för att försvara islamister, rena knäreflexen...

Mats sa...

Det är en alldeles särskild känsla av äckel, avsky, vanmakt och vrede som griper om en när man inser att de iranier som vi i Sverige faktiskt tog emot i tron att de flydde den Islamiska Fascistregimens förtryck, i själva verket visade sig vara dess försvarare och propagandister.

På Alis blogg är det tydligt, och i kommentarer under många svenska tidningsartiklar är stödet för Ahamdinejad och alla övriga "kandidater" som också stödjer den islamiska diktaturen (inkl. Mousavi) stort från iranier i Sverige.

Denna lärdom bör vi i Sverige ta till oss.

mohammed sa...

Mullaregimets farligste propagandister er kamuflerte skapfascister (Ali Esbati og As'ad AbuKhalil)

Hvorfor innfører ikke teokratenes propagandist sensur på blog.

http://www.aftenposten.no/webtv/?id=14431

Fullt opprør i Teherans gater
Tusener av mennesker protesterer mot president Mahmoud Ahmadinejad. Biler og busser står i brann søndag. Journalister og fotografer arresteres av opprørspolitiet.

Sixten sa...

Instämmer med Mats.
Även så här på avstånd tycker jag man klart kan se klassprägeln på de grupper som inte vill godta valresultatet utan griper till våldsamheter.
Att Ahmadinejad förbättrat för de fattiga och fördubblat pensionerna ser de rika och medelklassen som slöseri som bara försämrar landets ekonomi! Fy sjutton för sån avslöjande inställning.

Anonym sa...

De tycks inte ha mycket att göra på israeliska ambassaden idag eller?

Var enda jävla blogg som skriver om Iran har fått samma svans av otorkad skit efter sig, sionistspam....

Anonym sa...

Ali kan du inte ta bort alla de här totalhaveristerna ur sionistiska ultrahögern som skitar ner här?

Anonym sa...

Photos of 'oppression'
More fun, via Cryptome. Funny how these photos of 'oppression' reach us so quickly. Note the pre-printed signs in English (remember the 'Cedar revolution' in Lebanon, another American project?). As far as I can tell, the police are trying to protect public property, the 'reform' protesters are throwing rocks at them and setting fire to buses. Note the captions: it is 'Iran's moderate presidential candidate Mirhossein Mousavi' (as opposed to 'Hardline incumbent Mahmoud Ahmadinejad'). I like the one where a 'policeman raises his arm to hit a supporter of Iran's moderate presidential candidate Mirhossein Mousavi'. Is that what he looks like he's doing? He won't land a blow in that position. Why doesn't he use his gun stock? And why are the attacker and the supposed attackee facing the same way?

I don't have any problem with protesting, but I also don't have any problem with the police stopping violence and damage to property. If the police are being unnecessarily violent, the photos don't show it I don't see any political oppression here, just parts of a propaganda campaign.

Irani sa...

Den senaste som Khameini beställde visade väl att Mousavi tvärtom som du skriver hade en majoritet på runt 56%, eller?

uruknet.info sa...

"Don’t worry about freedom in Iran," Ahmadinejad said at the news conference after a question about the disputed election. "Newspapers come and go and reappear. Don’t worry about it."

Iran’s supreme leader, Ayatollah Ali Khamenei, closed the door for possible compromise. He could have used his near-limitless powers to intervene in the election dispute. But, in a message on state TV on Saturday, he urged the nation to unite behind Ahmadinejad, calling the result a "divine assessment."

pelle sa...

Samma kommentatorer som beskriver Iran som den värsta diktaturen på jordklotet är upprörda över valfusk. Det är nåt som inte stämmer.

Anonym sa...

Bra valanalys i Asia times:


http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/KF16Ak05.html

Anonym sa...

Ahmadinejad vann och jag fattar inte varför folk inte kan acceptera detta. Hur vanligt är det att man fuskar om 12milijoner röster???? Jag tror dessa protester har sinna rötter på annat håll,, vi vet att kandidaterna Rafsanjani+Kaarobi och Mousavi gärna söker sig till Europeiska företag och ökad handel mellan Iran och omvärlden en handel som mest handlar om personliga vinster, spelet bakom detta är förskräcklig bild av europa.
Oj oj oj är det någon som blivit skjuten oj oj oj en Iranier som blev skjuten oj vad vi bryr oss , vad jag kommer ihåg så brukade jag kallas för svartskalle när jag gick i skolan här, och nu vill europa ge oss stöd ja va trevligt.

Jävla europeiska och amerikanska hycklare