lördag, juni 20, 2009

Skärpt repression i Iran - Khameneis position synas

Läget i Iran tycks hårdna på flera sätt. Idag har många människor varit ute på gatorna, men av det jag har kunnat följa genom olika kanaler, tycker jag det verkar som karaktären på protesterna – och sättet det möts på – ändrar karaktär. Det är inte samma miljonmassor som marscherat idag, men det är hårdare sammanstötningar på fler ställen, tårgas och ännu värre, skarp ammunition, har använts med större frekvens än tidigare.

Det som tycks som många har synat Khameneis tal vid fredagsbönen, på ett sätt som dramatiskt radikaliserar situationen. Mousavi har uppenbart läst läget så, när han dels i förväg underkänner stickprovsomräkningen och kräver annulering av valet (kanske för att han förstår att dynamiken är det centrala här, kanske för att han faktiskt vet att det verkliga valresultatet inte gick hans väg), dels säger sig vara ”beredd att bli martyrer”, och dels, kanske viktigast, uppmanar till generalstrejk om något skulle hända honom.

Jag har både följt en del röster inifrån Iran och en del av BBC:s persiska sändningar, där en del röster inifrån Iran och en del som återger rapporter därifrån, får komma till tals. Många kommentatorer väljer på ett intressant sätt att kritisera Khamenei på ”hans planhalva” – de påpekar att Högste ledaren har en funktion som ”landsfader” och ska ställa sig ”över” de politiska konflikterna inom de republikanska institutionerna, på folkets sida. Det är en angreppspunkt som kan visa sig vara effektiv mot Khamenei, som aldrig har varit någon Khomeini, och som inte har haft någon självklar religiös auktoritet bland de troende.

Om Khamenei inte kan spela den roll som han har tänkt sig, utan blir isolerad, kan läget snabbt ändras, och systemet hotas i grunden utan att detta behöver föregås av ett totalt blodbad. Låt oss verkligen hoppas på att det folkliga trycket kan få det resultatet.


- Se två videoklipp (här och här) som troligen är från dagens händelser (notera för övrigt, att ”Allahu akbar” är det vanligaste stridsropet hos dem som protesterar)

[DN][DN][DN][DN][SvD][SvD][SvD][AB][Dbl][Dbl]

14 kommentarer:

Arabian Gulf! sa...

Sluta vara så naiv, Khamanai har full kontroll och det är tydligt.

Allt kommer väldigt snart att återgå till sitt lugn, och Iran kommer snarare bli mer strikt vad gäller internet och liknande framöver. De enda förlorarna är de som demonstrerar för ett friare Iran, de kommer få ett mer stångt och kontrollerat Iran.

Anonym sa...

Jeg har i lengre tid påpekt den syke dobbeltmoral Ali Esbati har hatt til alle verdens Autokrater.
De syke paranoide mullar har i lang tid fått hjelp av Ali Esbati i de håpløse prosjektet med brunmale alle som mente islamofobibrgerpet kun er et primitivt propagandaverktøy.

I det syke svart-vitt bilde som har preget sensuren hos denne pinlige Svensk-Iranske propagandist fant jeg nå nylig dette gullkorn.
Poyan, Göteborg sa...

Ali du är pinsam, pinsam, pinsam! Vart fan har du fått din fakta ifrån? Västmedia eller? Har du någon aning om vad iranier i iran säger? Du borde skämmas för att du skriver en artikel när du inte har några som helst fakta. Inte konstigt att just Aftonbladet publicerar skiten. Du är en skam för alla oss vänster-anhängare. Vad är det för jävla artikel?!! Jag kan inte förstå hur man kan vara så ignorant. Du menar seriöst att Ahmadinejad faktiskt har kunnat vinna valet helt legitimt? Ingenstans nämner du ens att alla kandidater måste vara godkända av regimen för att ens få ställa upp i valet, är det demokrati i dina ögon? Är inte det relevant? Att iranier är så förtryckta att deras bästa alternativ är Mousavi.

Om du hade haft minsta kontakt med dina iranska rötter hade du fattat att detta är folkets väg att protestera mot något de föraktar. De väljer det bästa alternativet för att så småningom bli av med regimen. Tror du att folk trivs i den vardagen som de erbjuds där nere. Du lever här i ett fritt land och tar dig rätten att ifrågasätta andra människors strävan till frihet! Du borde skämmas!

Vad iranier behvöver är stöd utifrån! Där folk lägger sina egna agendor åt sidan och stöttar folket (inte som alla jävla kommunister, monarkister och mujaheddin-anhängare som bara vill nyttja läget).

DU BORDE SKÄMMAS!

Anonym sa...

Tokstollan Khamenei har förhoppningsvis mullrat klart !

Anonym sa...

Detta var bara en del lama snack! Men en bild säger mycket mer än tomma ord och en videoklipp avslöjar enormt mycket mer än vad de fega massmedierna vågar eller är villiga att visa om folkmassaker i Iran:

http://www.youtube.com/watch?v=1zy63AMkWns

http://breakfornews.com/KarekarAveShooting090620.htm

http://picasaweb.google.co.uk/bahramks

En hjärtskärande videoklipp på en förbipassande tjej som sköts och dör inom några minuter på trottoaren i Teheran den 20 juni (man måste logga in och vara över 18 för att videon är obeskrivligt blodigt):
http://www.youtube.com/watch?v=uUY6d5xccTY
alt:
http://www.facebook.com/video/video.php?v=89928823259&ref=nf


Och det finns hundratals flera videobilder på youtube om hur folket har under senaste veckan misshandlats och blivit skjuten av Iranska regimen! Snälla snälla skicka länkarna vidare, hjälp vårt försvarslösa folk i kampen mot tyrannerna!

Please help and support us and our human rights! Let people of the whole world know what really is happening in Iran right now!

Anonym sa...

BBC, borde ju inte ens nämnas som någon tillförlitlig källa här lika lite som FOX CNN JP NYT eller övriga papegojmediekonglomerat...

OK. Mousavi har insett att han förlorade men vägrar acceptera folkets röst. Det där med martyrskapet var ju inte för västlig konsumtion och kan lämnas därhän, men hans kampanj och de från väst lättköpta Teheran-bratsens protester och kampanjer kan ju knappast missförstås då den både varit på engelska och ständigt söker utrikiska kanaler. Den inställningen bland Rolexpöbeln mot sina egna landsmän och den enorma klyftan mellan 20%-någonting "upplysta" västfanatiker och 80% av den övriga nationen talar tydligt för sig själv, den är skrämmande och allt annat än demokratisk.

Khamenei pratade om vikten av sammmanhållning. Majoriteten iranier tycks inte ha några problem med den men det öppna sår bratsen rivit upp och som CIA & Mossad infekterat kommer att lämna bestående men.

USAs Modus operandi i sådana här färgkodsrevolutioner är ju känt liksom motmedlet så det är ofattbart att man inte mobiliserat den majoritet lojala iranier som röstade för Ahmadinejad i större omfattning. Uppslutningen under kuppförsöket i Libanon t.ex tog ju fullständigt andan ur Washington/Tel aviv och västliga papegojmedier.

James Petras sammanfattar dethär med de i början hysteriska västmedierna så här:
"Recent events suggest that political leaders in Europe, and even some in Washington, do not accept the Zionist-mass media line of ‘stolen elections’. The White House has not suspended its offer of negotiations with the newly re-elected government but has focused rather on the repression of the opposition protesters (and not the vote count). Likewise, the 27 nation European Union expressed ‘serious concern about violence’ and called for the “aspirations of the Iranian people to be achieved through peaceful means and that freedom of expression be respected” (Financial Times June 16, 2009 p.4). Except for Sarkozy of France, no EU leader has questioned the outcome of the voting.

The wild card in the aftermath of the elections is the Israeli response: Netanyahu has signaled to his American Zionist followers that they should use the hoax of ‘electoral fraud’ to exert maximum pressure on the Obama regime to end all plans to meet with the newly re-elected Ahmadinejad regime.
Paradoxically, US commentators (left, right and center) who bought into the electoral fraud hoax are inadvertently providing Netanyahu and his American followers with the arguments and fabrications: Where they see religious wars, we see class wars; where they see electoral fraud, we see imperial destabilization."

acke sa...

Finns nog ingen som skriver bättre om händelserna i Iran just nu än Ali.

Det är kunnigt, det är nyanserat, det görs djupsinniga analyser, det har folkdjupets perspektiv och det vare sig glorifierar eller demoniserar den islamiska republiken eller någon av huvudpersonligheterna.

Mer sånt!

Anonym sa...

Jag håller med Acke!

Micke sa...

hamenei pratade om vikten av sammmanhållning. Majoriteten iranier tycks inte ha några problem med den men det öppna sår bratsen rivit upp och som CIA & Mossad infekterat kommer att lämna bestående men


Jag minns tydligt och klart att det fanns folk som applåderade Sovjets invasion i Tjeckoslovakien 68 och som motiverade det med att applåderandet gagnade folket eftersom folket är idioter och inte kan styra sitt eget öde.

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=bbdEf0QRsLM&eurl=http%3A%2F%2Fmashable%2Ecom%2F2009%2F06%2F20%2Firan%2Dyoutube%2F&feature=player_embedded

Anonym sa...

Micke , har du rökt på nu igen eller är du bara allmänt förvirrad medan du läser Jerusalem Post?

Det är ingen som har invaderat Iran, än.

Men ditt israel och USA hotar dagligen med att både invadera och kärnvapenbomba landet, därav 80% av vanliga hederliga iraniers röster på en stark ledare.

Skulle USrael invadera landet skulle blodbadet hälsas med Jubel av papegojpressen Bonniermedia och uppbackare som dig...

Anonym sa...

"Twitterrevolutionärerna"

Anonym sa...

Ledsen av din analys.
Kom ihåg att att man påstått 98,2 % röstberettigade röstade för "ja" till den slamiska republiken vid folkomröstningen 1979

kom ihåg att förra valet och just vid första omgången Ahmadinejad besegrade stora makthavare likson Rafsanjani och vid andre omgången besegrade han den reformisten med knappt röstar plus fusk.Man glömmer aldrig.

Ahmadeinejad blev president ,tack vare miljoner besvikna iranier som avstod delta i valet i följd av dåliga politiker presenterades av presindent Khatami och " reformister" i två mandater(8 år)

Totla antal valdeltagare var extrem liten såväl Amadinajads röster.Det vet du.

Den här gånger in Iran som utomland varit rekord deltagare genom tiden efter revolutionen 79 och folk bestämde sig att delta i valet och hindrar Ahmadinajads omval helt enkelt det finns 1000skäll för detta.

Den här gånger har vi inte sett bara "reformister" på val lokaler utan massor av oliktänkande fr. höger till vänster också röstade till Ahmadinejads konkurenternster.

Teoretiskt är omöjlig att Ahmadinajad skulle få mer röster än förra gången efter 4 år katastrofala politiker in Iran och in utrikes.

Typiskt khamneei och Väktarrådet som beräknade med låg valdeltagare
då blir Ahmadinejad omvald.

Men de ville visa att det finns möjlighet att man konkurrera inför valet som demukratiska länder.

så blev ej vad dom tänkte och
folk köade i hela ländet och utomländ på vallokaler.
Det fanns massor av brister att hindrar valprocessen går fram enlingt regelboken.

Ali !
Det spelar ingen roll att majoritet folket som inte vill Ahmadinjad bli president är medelklass och rika. Rätt ska vara rätt !!!!!!!!!!!

Khamneei och väktarådet skall följa spelregler inom iranska konstitution.

Hela valdagen präglades av fusk- trakaseri och utvisning av valkontrollant runt av ländet.

För en gång skull vill folk inte acceptera att Khamneei och Väktarrådet godkänner kandidater och övervakar vallokaler och reder ut anklagelse och fusk påstående !

Det är omöjligt att vår opartiska makter som Khameneei och väktarrådet erkänner "fusk" eller avvikekse hos Ahmadinejad och hans inrikesminsterium !

Därför Khamneei sade i fredags att det fanns inget "fusk"

Erkänndee = avgång av hela sskiten !!!!!!!

Mossavi har rätt slagord för omval !!
Bästa häsningar
human

Human_dabiri@yahoo.se

Micke sa...

Micke , har du rökt på nu igen eller är du bara allmänt förvirrad medan du läser Jerusalem Post?

Tack politruksjäl för att du bekräftar att du är blind så det slipper råda nån som helst tvekan och tacka nån,vemsomhelst för att du inte står ivägen för vågen när den kommer utan befinner dig utanför dess räckvidd.

Anonym sa...

Tack Esbati for din analys .det enda som e vart att lasa .skriv mer