torsdag, september 24, 2009

Andreas Malm prisbelönt. Gratulerar!

Andreas Malm får det årliga Johan Hansson-priset som delas ut av Natur & Kultur, som satt sig uppdraget att ”motverka totalitära idéer och statsskick samt främja politisk och ekonomisk frihet”.

Malms bok Hatet mot muslimer är en stor intellektuell gärning i striden mot dagens främsta form för rasism – en rasism som spelar en central roll för legitimeringen av en totalitär politisk utformning; vi skulle kunna kalla det fascistisering.

Stort grattis till Andreas Malm.

Utmärkelsen kommenteras även av representanter för såväl den politiska som mediala grenen av ovannämnda reaktionära rörelse.

PS1. Martin Gelin får också pris för sin bok Det amerikanska löftet. Grattis även till honom. Har själv dessvärre inte hunnit läsa boken, men han är ju en lysande skribent, vars rapporter från USA slår det mesta i svensk utrikesjournalistik.
PS2. Ett blogginlägg från i april, då striden om Malms bok pågick för fullt.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Välförtjänt var ordet! En av årets viktigaste böcker, utan tvekan.

Synd bara att alla de högerpolitiska skribenter som i många år banat väg för Sd -- Per Svensson, hela Expressen-gänget, SvD-ledare, Fredrik Malm, Björklund andra realbombliberaler, listan är lång -- synd att de sluppit på allvar konfronteras av Malms argument eftersom högern äger 9 av 10 medier och då kan i stort isolera sig från kritik och avleda fokus till annat. T ex intressanta nya borgerliga toppideologer som Anna Anka.

Anonym sa...

Kul! skönt att det blev tyst på högermupparna i kommentarsfältet också.

Micke sa...

Anna Anka är bra.

Så bra att det finns bloggare som känner sig manande att distansera sig från henne fär att hon inte är tillräckligt proletär.

Det är knepigt att vara del av arbetarhögern och vara tvungen att sortera på såna grunder.

mohammed ali sa...

Kul! skönt att det blev tyst på högermupparna i kommentarsfältet också.

Du finner oss her i usensurert tilstand.

Fascist Ali Esbatis ene hjernecelle har ikke fantasi til å presentere simpel demagogisk propaganda .

Spiring sa...

Malms bok en "stor intellektuell gärning"? Möjligt, jag har inte läst hela; jag gjorde dock ett försök med ett bibliotekslånat ex. Men jag började med avsnittet om Bosnien, eftersom jag just läst polemiken mellan Malm och Erik Wijk, och det avsnittet - liksom Malms tjurskalliga argumenterande i polemiken - var verkligen svagt. Wijk hade all rätt att reagera; den som följt hans tidigare skriverier om Jugoslavien vet med all önskvärd tydlighet att det Malm målade upp honom som var fullt i klass med Israelvännernas ständiga försök att göra Palestinaaktivister till "antisemiter", något jag förmodar att Malm själv råkat ut för.

Så, kort sagt, det jag läst i boken var inte särdeles "intellektuellt" i mina ögon och det är rätt synd på en så viktig fråga. Syftet rättfärdigar inte alltid medlen.