torsdag, september 03, 2009

Norska oljefonden drar tillbaka investeringar i israelisk apartheidentreprenör

Den statliga norska oljefonden har en del etiska riktlinjer att förhålla sig till i sin investerigspolicy. Riktlinjerna är inte särskilt hårda, och är väl kanske mest sätt att komma undan rimligare krav på att gemenskapens pengar ska användas till att understödja vettiga sociala mål. Men när det nu finns några etiska riktlinjer har det varit ganska anmärkningsvärt att det inte har haft någon konsekvens för investering i företag som aktivt och konkret bidrar till upprätthållandet av en rasistisk och folkrättsvidrig ockupation.

Nu har det norska finansdepartementet emellertid fattat ett principiellt viktigt beslut om att företaget Elbit Systems, som levererar övervakningsutrustning till apartheidmuren genom Västbanken, och även förarlösa plan som sattes in mot befolkningen i Gaza, på etiska grunder ska uteslutas från fondens investeringslista. (Beslutet fattades tidigare i sommar, men nu är fonden helt ute från företaget).

Staten Israel har idag reagerat. Utrikesdepartementet har kallat upp Norges ambassadör för en förklaring! Det förefaller som att Israel inte bara vill erbjuda en möjlighet för utländskt kapital att investeras i övergrepp och människorättsbrott - utan att man också ser det som en skyldighet.


[SvD][DN][Norska finansdepartementet]

9 kommentarer:

OSKAR sa...

Vad du bortser ifrån, Ali, ör att alla (minst 20) kommentarer från norrmän som jag har läst är att Israel ska strunta i socialist-ministern som gjorde utspelet.

Hon är en socialistisk extremist som är borta från regeringen om två veckor, efter det norska valet, skriver dem.

En socialistisk fascist som den norska finansministern, som genom sitt uttalande stödjer palestinska massmordsattacker mot israeliska civilpersoner, är en fara för demokratin.

Men som sagt, hon är borta snart, lugnar de norska kommentarerna världssamfundet.

Det är viktigt att vi andra, i omvärlden, är noga med att inte samarbeta med fascister och extremister som den norska finansministern.

Johannes sa...

Oskar, skojar du eller, för du kan väl inte vara allvarlig?

Hur som helst, bra att Norge iaf vågar markera mot Israel. Och som vanligt bra skriver, Ali.

Peter Olsen sa...

Despotiets logrende puddel Ali Esbati ha trykket på self-destruct og bedriver nå en primitiv propaganda etter DDR læreboka

Oskar sa...

Johannes, nej jag "skojar" inte.

Christer sa...

Norskan har tidigare gjort detsamma mot bl.a. franska företag, som av någon anledning inte föll socialistdamen i smaken.

Hon är ingenting att bry sig om, och är snart bortröstad av det norska folket.

Anonym sa...

Nej, "OSKAR" skojar inte. Han är bara en fascistisk skojare, med sedvanlig Hasbara-approach. Lite synd att Esbati släpper igenom bara. Det är sånt här de lever på.

Affe sa...

Anonym 11.22 ska alltså vara skrivet av en läsare.

Märkligt, eftersom kommentaren alltså inkommit endast fyra minuter efter att den skrivits, inkl. efter censurkontroll av Ali Esbati.

Jag röstar på att den är skriven av Ali själv.

Ali Esbati sa...

I <3 konspirationsteorier.

kärleks samariten sa...

Tänk om ändå Ali kunde vara lika duktig på dom små sakerna i livet som har stor verkan som utrikespolitik mm.
Hade Esbati varit lika klipsk angående stympning av gossar som i denna artikel då hade han vart statsminister nu!