söndag, maj 30, 2010

Farlig demokrati

Sydsvenskan har tryckt en intressant artikel av Khaled Hroub, chef för Arab Media Project vid Cambridge University. Den handlar om Västvärldens aktiva motarbetande av demokrati i Mellanöstern:
Bristen på demokrati i arabvärlden är ett resultat av en ohelig allians mellan västerländska intressen och lokala envåldshärskare, och den rättfärdigas av båda sidor med hänvisning till regionens ”kulturella egenart”.

Läs hela
.

Men kolla också in den här kommentarren på islamologi.se om stödet till islamistiska partier.

Självklart hänger detta samman med och påverkar situationen i Israel/Palestina. Jag skrev förra året en artikel i norska Dagsavisen om Israels systematiska undergrävande av demokratiska utvecklingstendenser i arabvärlden:
I sine proaktive angrep på palestinernes demokratiske prosesser har Israel hatt de arabiske diktaturene i ryggen. PLO har med sine demokratiske strukturer og sitt siktemål om et sekulært, progressivt Palestina, alltid utgjort en trussel mot de autoritære araberlandene. Israel så med glede på det jordanske angrepet på palestinerne i 1970 («Svart september») og kommer godt overens med det opposisjonsfrie kongedømmet. Israel har gang på gang torpedert forsøkene på å skape demokratisk stabilitet i Libanon, og alliert seg med de fascistisk inspirerte, antidemokratiske falangistene. Og Israel har funnet en venn i Hosni Mubaraks USA-støttede torturregime i Egypt.
Läs gärna.

1 kommentar:

uffe sa...

Khaled Hroub är för övrigt författare till flera utmärkta böcker - informativa, icke-demoniserande - om Hamas.